Дамаванд: Едно от Седемте чудеса на Азия

Дамаванд: Едно от Седемте чудеса на Азия

Дамаванд е най-високият връх в Средния Изток
Връх Дамаванд се намира на 70 км североизточно от иранската столица Техеран и на 70 км южно от Каспийско море. Дамаванд е най-високият връх в Средния Изток и вторият по височина вулкан в Азия – след Кунклун в Тибет.

Дамаванд е едно от Седемте чудеса на Азия
Дамаванд е в списъка със Седемте чудеса на Азия. Това се дължи на неговата красота и популярността му в местния фолклор. Не на последно място, славата му се дължи и на интересната му форма. За пръв път Дамаванд е изкачен през 1873 г. от Тейлър Томсън и от тогава до ден днешен е голяма атракция. Най-популярните месеци за изкачване са тези от късния юли до септември, когато условията са перфектни, за да се наслаждавате на уникална панорама.

В недрата на Дамаванд дреме активен вулкан
Последното изригване на вулкана под Дамаванд е опреди 7300 години. Според учените, вулканът е все още активен. И това ако не е вълнуващо – да катериш връх, в чийто недра дреме активен вулкан!

Изображението на Дамаванд е на банкнотите на Иран
Дамаванд е най-популярната и обичана планина сред местните хора. Върхът присъства осезаемо в древната и в модерната иранска поезия, както и в песните и културата като цяло. И не само това – изображение на Дамаванд краси дори банкнотите на Иран! За иранците върхът-вулкан има по-голямо историческо значение дори от древния град Персеполис!

Дамаванд е популярен с лечебни извори
Дамаванд е популярен с топлите си извори. Според местните, те лекуват много общи заболявание, което ги прави изключително посещавани и популярни.

Дамаванд има постоянна снежна шапка
Една от запазените марки на Дамаванд е постоянната и живописна снежна шапка. Тези, които решат да посетят върха - освен на постоянна снежна покривка, ще се радват и на уникална гледка към съседните върхове в района на Алборз, както и на прекрасен изглед към равнините, стигащи до Каспийско море.

Дамаванд е перфектен за практикуване на зимни и летни спортове
Ските, разбира се, са най-популярният спорт, който може да се практикува по склоновете на Дамаванд. Изключително популярен е и сноубордът, както и другите зимни спортове. През лятото може да се разхождате из планината, да катерите склоновете или заедно със семейството да се отдадете на приятен пикник.

Дамаванд, вулканът исполин (Иран)

Живописният Оман 2352 BGN, 8 дни

Живописният Оман

Потопете се в магията на Оман - незабравима комбинация от история, пустиня и море. От високи...
Най-доброто от Кения 4140 BGN, 8 дни

Най-доброто от Кения

Кения е една от онези дестинации, за които можем откровено да кажем, че си имат всичко. Тя е дом на...
Дамаванд, вулканът исполин (Иран) 1539 BGN, 7 дни

Дамаванд, вулканът исполин (Иран)

С този тур ви предлагаме не просто вулкан, а вулкан емблема, с идеална конична форма, красив,...
Покажи всичко»

Новини и обновления

23.05.2022 15:42

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.089-5777-C01

На 23.05.2022 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор BG16RFOP002-2.089-5777-C01 по проект с наименование „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020, по процедура...


11.11.2021 15:13

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 2)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


11.11.2021 14:20

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 1)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


22.03.2021 14:15

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01

На 21-12-2020 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01 по проект с наименование „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и...