Дамаванд: Едно от Седемте чудеса на Азия

Дамаванд: Едно от Седемте чудеса на Азия

Дамаванд е най-високият връх в Средния Изток
Връх Дамаванд се намира на 70 км североизточно от иранската столица Техеран и на 70 км южно от Каспийско море. Дамаванд е най-високият връх в Средния Изток и вторият по височина вулкан в Азия – след Кунклун в Тибет.

Дамаванд е едно от Седемте чудеса на Азия
Дамаванд е в списъка със Седемте чудеса на Азия. Това се дължи на неговата красота и популярността му в местния фолклор. Не на последно място, славата му се дължи и на интересната му форма. За пръв път Дамаванд е изкачен през 1873 г. от Тейлър Томсън и от тогава до ден днешен е голяма атракция. Най-популярните месеци за изкачване са тези от късния юли до септември, когато условията са перфектни, за да се наслаждавате на уникална панорама.

В недрата на Дамаванд дреме активен вулкан
Последното изригване на вулкана под Дамаванд е опреди 7300 години. Според учените, вулканът е все още активен. И това ако не е вълнуващо – да катериш връх, в чийто недра дреме активен вулкан!

Изображението на Дамаванд е на банкнотите на Иран
Дамаванд е най-популярната и обичана планина сред местните хора. Върхът присъства осезаемо в древната и в модерната иранска поезия, както и в песните и културата като цяло. И не само това – изображение на Дамаванд краси дори банкнотите на Иран! За иранците върхът-вулкан има по-голямо историческо значение дори от древния град Персеполис!

Дамаванд е популярен с лечебни извори
Дамаванд е популярен с топлите си извори. Според местните, те лекуват много общи заболявание, което ги прави изключително посещавани и популярни.

Дамаванд има постоянна снежна шапка
Една от запазените марки на Дамаванд е постоянната и живописна снежна шапка. Тези, които решат да посетят върха - освен на постоянна снежна покривка, ще се радват и на уникална гледка към съседните върхове в района на Алборз, както и на прекрасен изглед към равнините, стигащи до Каспийско море.

Дамаванд е перфектен за практикуване на зимни и летни спортове
Ските, разбира се, са най-популярният спорт, който може да се практикува по склоновете на Дамаванд. Изключително популярен е и сноубордът, както и другите зимни спортове. През лятото може да се разхождате из планината, да катерите склоновете или заедно със семейството да се отдадете на приятен пикник.

Дамаванд, вулканът исполин (Иран)

Зад завесата на традиционния ислям: Открийте Саудитска Арабия! 5860 BGN, 8 дни

Зад завесата на традиционния ислям: Открийте Саудитска Арабия!

Саудитска Арабия е една от най-енигматичните и затворени страни и е равносилно на чудо, ако успеете...
Сомалиленд и Джибути - пътуване обратно във времето 3430 BGN, 12 дни

Сомалиленд и Джибути - пътуване обратно във времето

Елате с нас на пътешествие до най-вълнуващите места в Африканския Рог: Сомалиленд – държава,...
Островът на Буда (Шри Ланка) 1107 BGN, 10 дни

Островът на Буда (Шри Ланка)

Кой би предположил, че на сравнително малкия остров Цейлон, който все стои в сянката на голямата...
Покажи всичко» Новини и обновления

19.08.2018 14:28

В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

Знаете ли, че: В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи Земята, която в момента се нарича Гвинея, в миналото е принадлежала на няколко Африкански империи. Това продължило до...


13.08.2018 17:14

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана Водопадът Кайетур е постовен на второ място в класацията на най-впечатляващите водопади в света. Той е един от най-мощните и най-високи...


05.08.2018 11:55

Първите маслени картини не са нарисувани в Ренесансова Европа, а в Афганистан

Първите маслени картини не са нарисувани в Ренесансова Европа, а в Афганистан Повече от десетилетие Афганистан беше споменаван в новините предимно с Талибаните, тероризма, бурките и брадите. Но...


29.07.2018 15:01

Фестивалът Аквасиде в Гана

Аквасиде е най-важният празник за Ашанти обществото в Гана Аквасиде е най-важният фестивал за общността Ашанти в Гана и се празнува както от краля и управниците, така и от народа. Фестивалът се...