Coronavirus (COVID-19) travel update
Our office is closing later this afternoon to keep our staff safe, and those of us not already working from home will now be working remotely.
Our phone system unfortunately does not allow us to receive or make calls in the usual way from home, so we ask that you email us on the address below if you need to get in touch or have an emergency. ( info@penguintravel.com )

Дамаванд: Едно от Седемте чудеса на Азия

Дамаванд: Едно от Седемте чудеса на Азия

Дамаванд е най-високият връх в Средния Изток
Връх Дамаванд се намира на 70 км североизточно от иранската столица Техеран и на 70 км южно от Каспийско море. Дамаванд е най-високият връх в Средния Изток и вторият по височина вулкан в Азия – след Кунклун в Тибет.

Дамаванд е едно от Седемте чудеса на Азия
Дамаванд е в списъка със Седемте чудеса на Азия. Това се дължи на неговата красота и популярността му в местния фолклор. Не на последно място, славата му се дължи и на интересната му форма. За пръв път Дамаванд е изкачен през 1873 г. от Тейлър Томсън и от тогава до ден днешен е голяма атракция. Най-популярните месеци за изкачване са тези от късния юли до септември, когато условията са перфектни, за да се наслаждавате на уникална панорама.

В недрата на Дамаванд дреме активен вулкан
Последното изригване на вулкана под Дамаванд е опреди 7300 години. Според учените, вулканът е все още активен. И това ако не е вълнуващо – да катериш връх, в чийто недра дреме активен вулкан!

Изображението на Дамаванд е на банкнотите на Иран
Дамаванд е най-популярната и обичана планина сред местните хора. Върхът присъства осезаемо в древната и в модерната иранска поезия, както и в песните и културата като цяло. И не само това – изображение на Дамаванд краси дори банкнотите на Иран! За иранците върхът-вулкан има по-голямо историческо значение дори от древния град Персеполис!

Дамаванд е популярен с лечебни извори
Дамаванд е популярен с топлите си извори. Според местните, те лекуват много общи заболявание, което ги прави изключително посещавани и популярни.

Дамаванд има постоянна снежна шапка
Една от запазените марки на Дамаванд е постоянната и живописна снежна шапка. Тези, които решат да посетят върха - освен на постоянна снежна покривка, ще се радват и на уникална гледка към съседните върхове в района на Алборз, както и на прекрасен изглед към равнините, стигащи до Каспийско море.

Дамаванд е перфектен за практикуване на зимни и летни спортове
Ските, разбира се, са най-популярният спорт, който може да се практикува по склоновете на Дамаванд. Изключително популярен е и сноубордът, както и другите зимни спортове. През лятото може да се разхождате из планината, да катерите склоновете или заедно със семейството да се отдадете на приятен пикник.

Дамаванд, вулканът исполин (Иран)

В сърцето на Пътя на коприната - Узбекистан 1372 BGN, 8 дни

В сърцето на Пътя на коприната - Узбекистан

Историята на Узбекистан е като бушуваща пясъчна буря, която при всяко затишие оставя за кратко...
Островът на Буда (Шри Ланка) 1274 BGN, 10 дни

Островът на Буда (Шри Ланка)

Кой би предположил, че на сравнително малкия остров Цейлон, който все стои в сянката на голямата...
Корсика – От Сърцето на Острова до Крайбрежието 1529 BGN, 7 дни

Корсика – От Сърцето на Острова до Крайбрежието

Прекрасен преход съчетаващ планински и крайбрежни пейзажи. Ще насладите на скалисти планини,...
Покажи всичко» Новини и обновления
Тайван има уникална история и култура

08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и най-вече Великобритания. Освен, че е много красива страна, Тайван е и уникално място, с интересна история и култура. Работническата класа е една пета от населението на Тайван Тайван е микс от бързо...


Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка. Килиманджаро е най-високият самостоятелно стоящ връх и не е част от планинска верига.   Килиманджаро се намира само на 205 мили от Екватора, но има сняг Килиманджаро се намира само на 205 мили от...


В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

19.08.2018 14:28

В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

Знаете ли, че: В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи Земята, която в момента се нарича Гвинея, в миналото е принадлежала на няколко Африкански империи. Това продължило до 1890-та, когато французите колонизирали територията. Местните на няколко пъти се опитали да свалят френското управление, но това не довело до успех и в началото на 19 век страната получила името Френска...


Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана

13.08.2018 17:14

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана Водопадът Кайетур е постовен на второ място в класацията на най-впечатляващите водопади в света. Той е един от най-мощните и най-високи водопади – двойно по-висок от Ниагара и с близо два пъти повече излята вода в секунда. Гвиана е единствената англо-говорящата нация в Южна Америка Въпреки, че граничи с испано-говорящи...