Дамаванд: Едно от Седемте чудеса на Азия

Дамаванд: Едно от Седемте чудеса на Азия

Дамаванд е най-високият връх в Средния Изток
Връх Дамаванд се намира на 70 км североизточно от иранската столица Техеран и на 70 км южно от Каспийско море. Дамаванд е най-високият връх в Средния Изток и вторият по височина вулкан в Азия – след Кунклун в Тибет.

Дамаванд е едно от Седемте чудеса на Азия
Дамаванд е в списъка със Седемте чудеса на Азия. Това се дължи на неговата красота и популярността му в местния фолклор. Не на последно място, славата му се дължи и на интересната му форма. За пръв път Дамаванд е изкачен през 1873 г. от Тейлър Томсън и от тогава до ден днешен е голяма атракция. Най-популярните месеци за изкачване са тези от късния юли до септември, когато условията са перфектни, за да се наслаждавате на уникална панорама.

В недрата на Дамаванд дреме активен вулкан
Последното изригване на вулкана под Дамаванд е опреди 7300 години. Според учените, вулканът е все още активен. И това ако не е вълнуващо – да катериш връх, в чийто недра дреме активен вулкан!

Изображението на Дамаванд е на банкнотите на Иран
Дамаванд е най-популярната и обичана планина сред местните хора. Върхът присъства осезаемо в древната и в модерната иранска поезия, както и в песните и културата като цяло. И не само това – изображение на Дамаванд краси дори банкнотите на Иран! За иранците върхът-вулкан има по-голямо историческо значение дори от древния град Персеполис!

Дамаванд е популярен с лечебни извори
Дамаванд е популярен с топлите си извори. Според местните, те лекуват много общи заболявание, което ги прави изключително посещавани и популярни.

Дамаванд има постоянна снежна шапка
Една от запазените марки на Дамаванд е постоянната и живописна снежна шапка. Тези, които решат да посетят върха - освен на постоянна снежна покривка, ще се радват и на уникална гледка към съседните върхове в района на Алборз, както и на прекрасен изглед към равнините, стигащи до Каспийско море.

Дамаванд е перфектен за практикуване на зимни и летни спортове
Ските, разбира се, са най-популярният спорт, който може да се практикува по склоновете на Дамаванд. Изключително популярен е и сноубордът, както и другите зимни спортове. През лятото може да се разхождате из планината, да катерите склоновете или заедно със семейството да се отдадете на приятен пикник.

Дамаванд, вулканът исполин (Иран)

Пустинно приключение в Тасили, Алжир 2215 BGN, 9 дни

Пустинно приключение в Тасили, Алжир

Тасили н'Ажер е планински масив в алжирската част на пустинята Сахара. Това е огромно плато в...
Зад завесата на традиционния ислям: Открийте Саудитска Арабия! 5860 BGN, 8 дни

Зад завесата на традиционния ислям: Открийте Саудитска Арабия!

Саудитска Арабия е една от най-енигматичните и затворени страни и е равносилно на чудо, ако успеете...
В сърцето на Пътя на коприната - Узбекистан 1254 BGN, 8 дни

В сърцето на Пътя на коприната - Узбекистан

Историята на Узбекистан е като бушуваща пясъчна буря, която при всяко затишие оставя за кратко...
Покажи всичко» Новини и обновления

08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и...


24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка....


19.08.2018 14:28

В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

Знаете ли, че: В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи Земята, която в момента се нарича Гвинея, в миналото е принадлежала на няколко Африкански империи. Това продължило до...


13.08.2018 17:14

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана Водопадът Кайетур е постовен на второ място в класацията на най-впечатляващите водопади в света. Той е един от най-мощните и най-високи...