Дамаванд: Едно от Седемте чудеса на Азия

Дамаванд: Едно от Седемте чудеса на Азия

Дамаванд е най-високият връх в Средния Изток
Връх Дамаванд се намира на 70 км североизточно от иранската столица Техеран и на 70 км южно от Каспийско море. Дамаванд е най-високият връх в Средния Изток и вторият по височина вулкан в Азия – след Кунклун в Тибет.

Дамаванд е едно от Седемте чудеса на Азия
Дамаванд е в списъка със Седемте чудеса на Азия. Това се дължи на неговата красота и популярността му в местния фолклор. Не на последно място, славата му се дължи и на интересната му форма. За пръв път Дамаванд е изкачен през 1873 г. от Тейлър Томсън и от тогава до ден днешен е голяма атракция. Най-популярните месеци за изкачване са тези от късния юли до септември, когато условията са перфектни, за да се наслаждавате на уникална панорама.

В недрата на Дамаванд дреме активен вулкан
Последното изригване на вулкана под Дамаванд е опреди 7300 години. Според учените, вулканът е все още активен. И това ако не е вълнуващо – да катериш връх, в чийто недра дреме активен вулкан!

Изображението на Дамаванд е на банкнотите на Иран
Дамаванд е най-популярната и обичана планина сред местните хора. Върхът присъства осезаемо в древната и в модерната иранска поезия, както и в песните и културата като цяло. И не само това – изображение на Дамаванд краси дори банкнотите на Иран! За иранците върхът-вулкан има по-голямо историческо значение дори от древния град Персеполис!

Дамаванд е популярен с лечебни извори
Дамаванд е популярен с топлите си извори. Според местните, те лекуват много общи заболявание, което ги прави изключително посещавани и популярни.

Дамаванд има постоянна снежна шапка
Една от запазените марки на Дамаванд е постоянната и живописна снежна шапка. Тези, които решат да посетят върха - освен на постоянна снежна покривка, ще се радват и на уникална гледка към съседните върхове в района на Алборз, както и на прекрасен изглед към равнините, стигащи до Каспийско море.

Дамаванд е перфектен за практикуване на зимни и летни спортове
Ските, разбира се, са най-популярният спорт, който може да се практикува по склоновете на Дамаванд. Изключително популярен е и сноубордът, както и другите зимни спортове. През лятото може да се разхождате из планината, да катерите склоновете или заедно със семейството да се отдадете на приятен пикник.

Дамаванд, вулканът исполин (Иран)

Дамаванд, вулканът исполин (Иран) 1156 BGN

Дамаванд, вулканът исполин (Иран)

С този тур ви предлагаме не просто вулкан, а вулкан емблема, с идеална конична форма, красив,...
Сомалиленд и Джибути - пътуване обратно във времето 3430 BGN, 12 дни

Сомалиленд и Джибути - пътуване обратно във времето

Елате с нас на пътешествие до най-вълнуващите места в Африканския Рог: Сомалиленд – държава,...
Транссибирската железница - приключението на вашия живот 5272 BGN, 18 дни

Транссибирската железница - приключението на вашия живот

Групово пътуване с водач от Пенгуин Травъл Пътувайте 8000 км през Европа и Азия с бавния ритъм...
Покажи всичко» Новини и обновления

16.07.2018 19:12

Най-древната независима страна в Африка - Етиопия

Етиопия е най-древната независима страна в Африка Етиопия е най-древната независима страна в Африка, която напрактика не е била под колониално владичество (с малско изключение по времето на...


09.07.2018 14:15

Дамаванд: Едно от Седемте чудеса на Азия

Дамаванд е най-високият връх в Средния Изток Връх Дамаванд се намира на 70 км североизточно от иранската столица Техеран и на 70 км южно от Каспийско море. Дамаванд е най-високият връх в Средния...


21.06.2018 15:04

Венецуела – Рай на земята

Знаете ли, че: Името Венецуела означава „Малката Венеция”, а кръстник на страната станал Америго Веспучи През 1497 г, по време на третото си пътуване до Америка, Христофор Колумб плавал...


28.05.2018 15:04

Пакистан влезе в Топ 20 на най-хубавите приключенски дестинации

Британското общество на пътешествениците публикува Топ 20 на местата, които трябва да посетите, за да изживеете първокласно приключение. Навярно в първия момент ще бъдете изненадани, когато...