Дамаванд, вулканът исполин (Иран) 1490 BGN, 7 дни

С този тур ви предлагаме не просто вулкан, а вулкан емблема, с идеална конична форма, красив, могъщ, величествен – Дамаванд! Със своите 5671 метра той е не само най-високият връх в Иран, но и най-високият вулкан в Азия! Да изкачиш вулкан е нещо много повече от изкачване на връх. Пъплейки по стръмните лавови склонове, сред серни изпарения и минерални извори, през ледници и замръзнали водопади към клокочещия кратер, от който се вият тежки пушеци, човек дръзко навлиза в територията на боговете и природните стихии с опустошителна мощ. Обвити в митологии и легенди, вулканите винаги са били обект на преклонение и страх.

Забележителности:
Дамаванд е утихнал вулкан, но от кратерите около и на самия връх все още се издигат пушеци.
♦ Красотата на глетчера Абшар-е-Якхи на височина 4,800м от южната страна.
♦ Тур около Техеран в зависимост от полета


Програма:

Ден 1. Техеран
Пристигане в Техеран. При ранен полет или ако вече сте в Техеран, е възможна обиколка на града в свободното време. Трансфер до с.Рей в подножието на Дамаванд, където ще пренощуваме в хостел. (-/-/В)

Ден 2. Лагер Госфандсара (3000м.)
След закуска следва трансфер до края на асфалтирания път, откъдето започваме прехода до базовия лагер Госфандсара (около 2-3 часа), разположен на 3000 метра надморска височина. Багажът ще бъде пренесен до лагера в отделна кола. След пристигане в лагера, ще се настаним в палатките и ще имаме достатъчно свободно време за разходки и преходи в околността. (З/О/В)

Ден 3. Баргах-е Севом
Днес тръгваме рано сутринта, защото ни предстои около 5-часово изкачване до заслона Баргах-е Севом, разположен на височина 4150м. Багажът ще бъде пренасян от мулета (на всеки двама души се полага по един брой багаж до 15кг.)
Нощувка в палатки (двама души в една палатка). (З/О/В)

Ден 4. Аклиматизация/резервен ден за изкачване
Днешният ден е отделен за аклиматизация преди изкачване на върха. В зависимост от прогнозата за времето е възможно изкачване на върха на този ден. Нощувка в палатки (двама души в една палатка). (З/О/В)

Ден 5. Изкачване на върха
Днес се събуждаме рано сутринта и започваме изкачването си към върха. Ще ни отнеме около 6-7 часа за да достигнем най-високата точка в Иран - вр. Дамаванд (5671м.). След кратка заслужена почивка на върха се връщаме обратно в лагера за нощувка. Нощувка в палатки (двама души в една палатка) (З/О/В)

Ден 6. Полоур - Техеран
След закуска започваме слизане към лагер Госфандсара, от където ще се придвижим с коли към с.Полоур. След това ще има добре заслужена минерална баня с лечебна вода в близост до с. Лариджан и превоз до Техеран за нощувка. (З/О/-)

Ден 7. Заминаване
Групов трансфер до летището за заминаване. (З/-/-)

Транспорт на багажа: Включено е транспортиране на багажа (до 15кг. на двама - 7.5 кг на човек) с мулета: От базовия лагер (2,900м) до заслона Баргах-е Севом (4150 м); От заслона до базовия лагер.

Практическа информация: В Иран съществуват строги норми на облекло и поведение. Дамите следва да носят дрехи с дълги ръкави, главата да е покрита с шал през цялото време, а върху панталоните да се носи дълга дреха (тип туника), която да покрива краката до коленете. Мъжете да не носят къси панталони. Носете си пари в брой - евро или долари. Кредитни карти не могат да се използват, но е възможно да предплатите за местна дебитна карта.

Виза: 15-дневна туристическа виза се получава при пристигане на летище Имам Хомейни в Техеран. Цена: ок. 80 евро, потвърждава се на място. За да се възползвате от процедурата виза на място, моля да ни изпратите цветно сканирано копие на вашия паспорт предварително по и-мейл. Важно: паспортът ви трябва да е валиден мин. 6 месеца след напускане на Иран и не трябва да съдържа израелски печати!

Необходима екипировка: дрехи, подходящи за туризъм, топло яке с дишаща мембрана, полар, дъждобран, туристически обувки, маратонки и чехли, топла шапка, 2-3 тениски, подходящи панталони, 4 чифта чорапи за трекинг и 2 чифта топли чорапи, шапка срещу слънце и слънчеви очила, челник, батерии, нож, кибрит, прибори за хранене и тоалетни принадлежности. Лични къмпинг принадлежности като спален чувал и др.


Цената включва:
трансфер от Техеран до базовия лагер на ден 2 и обратно на ден 6
квалифициран англоговоращ планински водач
трансфер на багажа с мулета и коли(до 15кг. общо за двама души)
нощувки според програмата (1x нощувка в 3*** хотел в Техеран,2x нощувка в хостел
3x нощувки в хижи/палатки- двама души в палатка)
храна според описанието (З-закуска,О-обяд,В-вечеря)
съдействие за получаване на виза
летищен трансфер

Цената не включва:
международни полети
виза (около 80 евро)
неспомената в програмата храна
разрешително за изкачване на върха (50-60 евро)
бакшиши
лични разходи
всички разходи неспоменати като включени

Допълнителни услуги:
наем спален чувал и матрак : цена по запитване


Галерия


Дамаванд, вулканът исполин (Иран) (Оценка 4.92 / 5 базирана на 388 мнения.)
Цена
1490 BGN
Продължителност
7 дни
Допл. единична стая:
196 BGN
Статус
Отворено за записване
Цена
1490 BGN
Продължителност
7 дни
Допл. единична стая:
196 BGN
Статус
Гарантирани заминавания

Currency fluctuations might cause correction of price at any time.

Tours of this level demand that you be really in good shape. The paths are not always in the best condition and the marking can be scarce. There are day-treks with big ascents and descents. Changing weather conditions /even in midsummer/ play an important role when trekking/cycling at a very high altitude and may cause changes of the preliminary route. This is to be decided by the mountain guide on the spot. Normally, the treks are 6/8h per day, but some can be longer. Preliminary hiking experience is an advantage, but not necessary if you are really in a good shape. Note that during some of the days, you should personally carry your baggage, which is naturally an additional difficulty. No rock/ice climbing experience is needed.

Големина на групата
Min. 2
Reservation System Code
IRMTDAMAV
Пътешествие по бреговете на Мозамбик 2254 BGN, 8 дни

Пътешествие по бреговете на Мозамбик

Живописни плажове с бял пясък, приятен крайбрежен климат, очарователна култура и население от...
Мадагаскар - Земята отпреди време 3626 BGN, 12 дни

Мадагаскар - Земята отпреди време

Ако понякога сте се чудили как ли би изглеждала природата на Земята, ако беше тръгнала по друг път...
Непознатата Нигерия 3548 BGN, 9 дни

Непознатата Нигерия

С население от приблизително 192 млн. жители, Нигерия е най-гъсто населената държава в Африка и...
Покажи всичко»

Новини и обновления

23.04.2024 17:24

Пътуване в Сирия: всичко, което трябва да знаeте за пътуване в страната през 2024 (съвeти от нашите тур лидери и местни гидове)

Сирия отново ви приветства с добре дошли! Години наред Сирия бе изправена пред разкъсваща я гражданска война и събитията там често влизаха във вечерните новини. Но днес страната бавно се връща към спокойствието и мирния живот, а определени места отново са отворени за туристи. През 2022г. ние възобновихме програмите си в Сирия и се радваме, че имаме възможност отново да ви покажем всичко, което...


15.03.2024 18:33

Самостоятелни преходи и трекинг ("self-guided”) - всичко, което трябва да знаете за този тип пътешествия

Самостоятелните преходи (self-guided walks) набират все повече популярност сред хората, които предпочитат активна почивка и търсят автентични и персонализирани преживявания сред природата. Този тип пътувания са изключително популярни сред пътешествениците от Западна Европа и Скандинавието. Това са едни от най-търсените пътувания от нашите клиенти от Дания и Западна Европа. Като туроператор, който...


12.06.2023 19:31

Открийте мистичната красота на Лалибела: Скритото съкровище на Етиопия

Лалибела, наситен с богата история и заобиколен от прекрасна природа град, който е връх на културното и архитектурното наследство на Етиопия. Разположен в северната част на страната, този малък град е дом на един от най-изумителните обекти на ЮНЕСКО за световно наследство - скалните църкви на Лалибела. Като място, което съчетава духовност, древни умения и зашеметяващи пейзажи, Лалибела предлага...


10.06.2023 12:26

Приключение в Делтата на Салум, Сенегал: Невероятна природа и култура

Сенегал, разположен на западния бряг на Африка, е дом на много удивителни места за посещение. Едно от тях е Делтата на Салум - изумителна природна зона, разположена в южната част на страната. Това е място, където природата и културата се сливат в едно, предлагайки на посетителите незабравимо пътешествие. В тази статия ще разгледаме някои от най-забележителните атракции и преживявания, които...