Пътуване в Сирия: всичко, което трябва да знаeте за пътуване в страната през 2024 (съвeти от нашите тур лидери и местни гидове)

Пътуване в Сирия: всичко, което трябва да знаeте за пътуване в страната през 2024 (съвeти от нашите тур лидери и местни гидове)

Сирия отново ви приветства с добре дошли!

Години наред Сирия бе изправена пред разкъсваща я гражданска война и събитията там често влизаха във вечерните новини. Но днес страната бавно се връща към спокойствието и мирния живот, а определени места отново са отворени за туристи. През 2022г. ние възобновихме програмите си в Сирия и се радваме, че имаме възможност отново да ви покажем всичко, което страната може да предложи на посетителите си. В тази статия сме събрали някои от най-често срещаните въпроси, които получаваме относно Сирия и отговори от хората, които най-добре знаят тънкостите на пътуването в Сирия - нашите тур лидери и местни гидове.

Какво да очакваме от едно пътуване в Сирия?
Сирия е една невероятна страна, която може да предложи много на посетителите си. Дамаск е легендарен град, където могат да се видят впечатляващи примери на ислямска архитектура, като например Омаядската джамия. Римските останки в Босра и Палмира са едни от най-добре запазените в света, а в места като Седная и Езра могат да се посетят църкви и манастири от най-ранните години на християнството. В Маалюла все още се говори арамейски - езикът на който е говорил Иисус. Повечето ни групи до момента са имали възможност да чуят как звучи служба на арамейски на живо. Гостоприемството на местните е ненадминато и всички са изключително приятелски настроени към чужденци. Все още няма много туристи в Сирия и групите ни предизвикват истински интерес сред местните. Именно тези срещи и разговори с местните оставят най-ярък спомен за туристите ни. Разбира се, няма как да пропуснем и вкусната храна. Както в повечето арабски държави, така и тук, местната кухня е невероятно вкусна и разнообразна - салати, разядки, различни видове кебап, десерти. И най-взискателните посетители остават доволни и се прибират вкъщи с пълни куфари с лакомства. 

- Неси Зеленкова, тур лидер от Penguin Travel

Старият град на Дамаск

Безопасно ли е да се пътува в Сирия?
Голяма част от страната е под правителствен контрол и е безопасно за посещение. Това включва и най-известните туристически забележителности, като Палмира, Босра, Маалюла, Седная и Дамаск. Нашите местни партньори следят ситуацията в регионите, в които пътуваме, за да ни уведомят навреме, ако настъпи някаква промяна в нивото на сигурност в тези градове. През последните две години, сме успявали да изпълним програмата без проблеми.
При пътуване по междуградските пътища се минава през десетки контролни пунктове, които допринасят за усещането за сигурност на туристите ни.  

- Неси Зеленкова, тур лидер от Penguin Travel

Как да стигнем до Сирия?
Нашата програма започва и свършва в Бейрут, Ливан. За съжаление, все още няма много директни полети до Сирия. От друга страна, до Бейрут може да се стигне сравнително лесно от почти всяка точка на света. За пътуващите от България, най-удобни са полетите с Turkish Airlines през Истанбул. От Бейрут групата пътува заедно и пресичаме границата със Сирия по земя. По този начин получаваме и допълнителна сигурност, че преминаването на границата ще мине безпроблемно, тъй като вече има и местен представител с групата.

- Любен Синадински, тур лидер от Penguin Travel

Сутрин в Алепо

Каква е процедурата за получаване на виза?
Ние кандидатстваме за предварително одобрение за виза за нашата група.
Самата виза се получва на границата и струва около 80 евро. Процедурата в повечето случаи е бърза и безпроблемна.

- Любен Синадински, тур лидер от Penguin Travel

Има ли специален дрескод в Сирия?
Сирия е светска държава и няма задължителен дрескод нито за жени, нито за мъже. Голяма част от населението са доста консервативни и е препоръчително да се обличате консервативно в знак на уважение към местната култура. За жените е препоръчително да носят дълги панталони и блузи, които стигат поне до лактите. Това са единствените съображения, които трябва да се спазват. При посещение на джамиите, жените трябва да се покрият със специална абая, която обикновено е осигурена на входа на джамията.          

-Аюб, местен екскурзовод

Останки от древния град Палмира

Разрушена ли е наистина Сирия след войната и има ли какво още да се види?
Много хора си мислят, че Сирия е напълно разрушена след продължителната гражданска война. Каква обаче е реалността на място?
Със сигурност няма как да отречем, че последиците от войната са видими в Сирия, на някои места повече от други. Голяма част от културното и историческото ѝ наследство е запазено, а някои паметници в момента са в процес на реставрация. В по-голямата част от Дамаск, включително в Стария град, атмосферата е оживена и напомня на който и да е друг град в света. Една от най-големите забележителности на града, Омаядската джамия е непокътната и може да се види в пълния ѝ блясък. В някои други региони, като Алепо и Палмира, които бяха едни от най-пострадалите от войната, атмосферата е малко по-различна. Голяма част от Алепо за съжаление е в руини. При последното ни посещение през есента на 2023г. групата ни видя, че кипят сериозни усилия за реставрация на града. Една част от пазара вече е възстановена и имахме възможност да се разходим и да си напазаруваме всякакви десерти, подправки и известния сапун от Алепо. Омаядската джамия в Алепо също се възстановява и макар че достъпът до нея в момента е ограничен, известното ѝ минаре вече е реставрирано. Надяваме се съвсем скоро да можем да я посещаваме свободно. Друг архитектурен паметник, който пострада сериозно по време на войната е Палмира. За съжаление Храмът на бел е разрушен, но все още могат да се видят голяма част от останките от комплекса, включително и театъра. 

- Неси Зеленкова, тур лидер от Penguin Travel

Останки от древния град Палмира

Други неща, които трябва да знаем за Сирия
Едно от най-сериозните последствия от войната в Сирия е инфлацията, която достига безпрецедентни нива последните години. В Сирия не могат да се използват банкомати или международни банкови карти. Когато пътувате в Сирия, трябва да носите всичките пари, които ще са ви необходими в брой - в евро или американски долари, които ще имате възможност да обмените в сирийски лири при пристигане.
Друг проблем, с който местните трябва да се справят, са честите прекъсвания в електрозахранването. Една част от местните са решили този проблем чрез генератори или батерии, които използват в къщите си. Хотелите и ресторантите също имат подобни решения. Обикновено прекъсванията траят няколко минути и като туристи в Сирия, бързо ще свикнете с тях.

-Аюб, местен екскурзовод

Цитаделата в Алепо

Етично ли е да се пътува в Сирия сега и заслужава ли си?
Това е една от най-често срещаните дискусии сред пътешествениците - етично ли е и струва ли си да се пътува в Сирия точно в този момент. Сирийската гражданска война е един от най-жестоките конфликти в последните години, десетки хиляди губят живота и домовете си, а икономиката и инфраструктурата на страната понасят тежки последствия. Когато плануваме пътуване в Сирия, не затваряме очите си за този факт. Стремим се обаче да се абстрахираме от всякакви политически дискусии по темата и избираме да действаме според това, което ни споделят самите сирийци, които срещаме по пътя. А те винаги са били изключително дружелюбни и гостоприемни, споделяли са ни, че се радват да видят туристи в Сирия отново, защото това засилва чувството за нормалност в страната. По този начин те имат възможност да покажат онази страна на Сирия, с която се гордеят и да променят негативните представи за страната, които много хора имат преди да я посетят. Стараем се също така винаги да бъдем етични туристи, като стимулираме малките бизнеси в страната, подхождаме с приятелско настроение към местните и избягваме разговори на противоречиви политически теми. 

- Неси Зеленкова, тур лидер от Penguin Travel

Вижте нашата програма в Сирия и следващите дати на заминаване тук.

Непознатата Нигерия 3548 BGN, 9 дни

Непознатата Нигерия

С население от приблизително 192 млн. жители, Нигерия е най-гъсто населената държава в Африка и...
Мианмар и Лаос – тайнственото лице на Златния триъгълник 3900 BGN, 15 дни

Мианмар и Лаос – тайнственото лице на Златния триъгълник

Уникално преживяване в Златния триъгълник - Мианмар, Лаос и Тайланд. Ако обичате да пътувате,...
Пътешествие в Сирия 2783 BGN, 8 дни

Пътешествие в Сирия

Дамаск отново ви приветства с добре дошли! През последните години историята на Сирия е изпълнена с...
Покажи всичко»

Новини и обновления

23.04.2024 17:24

Пътуване в Сирия: всичко, което трябва да знаeте за пътуване в страната през 2024 (съвeти от нашите тур лидери и местни гидове)

Сирия отново ви приветства с добре дошли! Години наред Сирия бе изправена пред разкъсваща я гражданска война и събитията там често влизаха във вечерните новини. Но днес страната бавно се връща към спокойствието и мирния живот, а определени места отново са отворени за туристи. През 2022г. ние възобновихме програмите си в Сирия и се радваме, че имаме възможност отново да ви покажем всичко, което...


15.03.2024 18:33

Самостоятелни преходи и трекинг ("self-guided”) - всичко, което трябва да знаете за този тип пътешествия

Самостоятелните преходи (self-guided walks) набират все повече популярност сред хората, които предпочитат активна почивка и търсят автентични и персонализирани преживявания сред природата. Този тип пътувания са изключително популярни сред пътешествениците от Западна Европа и Скандинавието. Това са едни от най-търсените пътувания от нашите клиенти от Дания и Западна Европа. Като туроператор, който...


12.06.2023 19:31

Открийте мистичната красота на Лалибела: Скритото съкровище на Етиопия

Лалибела, наситен с богата история и заобиколен от прекрасна природа град, който е връх на културното и архитектурното наследство на Етиопия. Разположен в северната част на страната, този малък град е дом на един от най-изумителните обекти на ЮНЕСКО за световно наследство - скалните църкви на Лалибела. Като място, което съчетава духовност, древни умения и зашеметяващи пейзажи, Лалибела предлага...


10.06.2023 12:26

Приключение в Делтата на Салум, Сенегал: Невероятна природа и култура

Сенегал, разположен на западния бряг на Африка, е дом на много удивителни места за посещение. Едно от тях е Делтата на Салум - изумителна природна зона, разположена в южната част на страната. Това е място, където природата и културата се сливат в едно, предлагайки на посетителите незабравимо пътешествие. В тази статия ще разгледаме някои от най-забележителните атракции и преживявания, които...