Coronavirus (COVID-19) travel update

Сафари приключение в Южен Мозамбик

Сафари приключение в Южен Мозамбик

Animal Planet не е ТВ канал, National Geographic не е списание! Това е живият живот – такъв, какъвто го живее самата истинска Африка!

Турът, на който ви каним, ще ви запознае с южното крайбрежие на Мозамбик, Свазиленд и част от Република Южна Африка. Изобилие от диви животни, безбрежни савани и мангрови гори, крайбрежни градчета и рифове за гмуркане – една малка част от континента, но предостатъчна, за да заеме огромно място в сърцето ви завинаги.
Ще посетим парковете и резерватите „Влажни зони „Исиманголисо“ (Isimangoliso Wetland Park), „Залив Коси“ (Kosi Bay Nature Reserve) и „Мапуто Елефант“ (Maputo Elephant Reserve). Ще се отдадем на скуба дайвинг в Меката на това удоволствие – Понто до Уро (Ponto do Ouro). Ще пътуваме с 4х4. Ще гледаме, ще слушаме, ще вкусваме, ще вдишваме, ще се наслаждаваме на Африка такава, каквато сме я мечтали!

Този тур е по-скоро експедиционно пътуване, отколкото туристическа програма. С вас ще има опитен водач, който знае как да организира пътуването, как да минете през границите, да осигури храненето, да се грижи за превозното средство и т.н. Но тъй като това са места, които ние рядко посещаваме, експедиционният водач няма да познава в детайли всяка особеност на терена – като настаняване, пътища и т.н. Затова, където се изисква предварителна резервация, ние ще я направим, но по-голямата част от програмата ще бъде гъвкава и окончателните решения ще бъдат взимани на място по преценка на водача. Участниците в тура трябва да приемат това условие и да харесват този начин на пътуване. Това е приключение!


Забележителности:
Паркът „Влажни зони „Исиманголисо“ (Isimangoliso Wetland Park) и природният резерват „Залив Коси“ (Kosi Bay Nature Reserve)
Понто до Уро (Ponto do Ouro)
Резерватът „Мапуто Елефант“ (Maputo Elephant Reserve)
Кралски национален парк „Хлане“ (Hlane Royal National Park)


 

План на пътуването:
Ден 1-4. Влажни зони „Исиманголисо“ (Isimangoliso Wetland) – „Залив Коси“ (Kosi Bay)
Отпътуване от Йоханесбург рано сутринта. Пътят се движи през равнините на Хайвелд (Highveld), докато накрая достигне сърцето на КваЗулу Натал (KwaZulu Natal). Там се намира паркът „Влажни зони „Исиманголисо“ (Isimangoliso Wetland Park) – първият южноафрикански обект, включен в списъка на ЮНЕСКО (1999 г.) В парка (332 000 хектара) има три големи езерни системи, осем взаимосвързани екосистеми, повечето от останалите в Южна Африка блатни гори, най-голямата естуарна система в Африка, 526 вида птици и крайбрежни дюни на 25 000 години, които са и сред най-високите в света. Името на парка означава чудо, което точно описва това уникално място.
Природният резерват „Залив Коси“ (Kosi Bay Nature Reserve) обхваща район на плодородни естуари, мангрови гори и приливни езера. Ще изследваме тази изумителна екосистема пеша и ще се гмурнем с шнорхели в естуара. Отличителна черта тук е традиционното практикуване на риболов в естуара по време на прилива. Местният водач ще ни заведе на разходка до близкото село, където зулусите ще ни представят културата и обичаите си. Различни видове костенурки снасят яйцата си през нощта на плажа (ноември-януари) и при желание и срещу допълнително заплащане може да бъде организирана екскурзия за наблюдаването им.
1 нощувка в къмпинг, 3 нощувки в сламена бунгало, пълен пансион.

Ден 5-8. Понто до Уро (Ponto do Ouro)
Старинният и чаровен град Ponto do Ouro е разположен в Южен Мозамбик само на 10 км от южноафриканската граница. Привлекателното тук са отличните условия за скуба дайвинг. Безброй рифове съвсем близо до брега предлагат чудесни преживявания за запалените гмуркачи, както и за тези, които все още се учат. Срещу допълнително заплащане може да си доставите това удоволствие. Също и да се включите в някоя от екскурзиите за наблюдение на китове, които често идват в близките води.
Нощувки в къмпинг, пълен пансион.

Ден 9-10. Резерватът „Мапуто Елефант“ (Maputo Elephant Reserve)
Извън утъпканите пътеки лежи недокоснатата красота на резервата „Мапуто Елефант“ (Maputo Elephant). Резерватът е част от Трансгранична защитена територия „Лубомбо“ (Lubombo Transfrontier Conservation Area) – общност от национални паркове в Южна Африка, Мозамбик и Свазиленд. В парка има повече от 200 слона. Нашето двудневно пътуване през парка ще ни води през хълмисти пасища, блата и крайбрежни гори. Освен слонове, в парка има и големи популации на хипопотами и крокодили, населяващи лагуните и естуарите – отличителните черти на парка.
Нощувки в къмпинг, пълен пансион.

Ден 11. Мапуто (Мaputo)
Пристигайки в Мапуто от южната страна на пристанището, пред нас се открива великолепна гледка към града. Познат преди като Лоренцо Маркес (Lourenço Marques), градът е икономическата порта на Мозамбик. Наричан „африканската ривиера“, атмосферата на града се определя от смесването на португалската и африканската култури. Непременно опитайте морските деликатеси, които се предлагат в многобройните рибни ресторанти.
Нощувка в хотел или къща за гости, закуска.

Ден 12-13. Свазилендски кралски национален парк „Хлане“ (Swaziland Royal Hlane National Park)
Свазилендският кралски национален парк „Хлане“ (Royal Hlane Game Reserve) е най-големият национален парк на Свазиленд. Нашият къмпинг е заобиколен от африканската савана, а пред входа му е мястото, където носорозите и други диви животни идват на водопой. Ще се присъединим към местния рейнджър за една разходка, по време на която ще разпознаваме животинските следи и ще наблюдаваме много различни птици.
Нощувки в къмпинг, пълен пансион.

Ден 14. Йоханесбург (Johannesburg)
Завръщаме се в Йоханесбург. Край на тура.
Закуска.

 

Цената включва: ► 3 нощувки в бунгало с баня и тоалетна, 9 нощувки в къмпинг с общи сервизни помещения, 1 нощ в къща за гости - по една баня на две двойни стаи ►13 закуски, 12 обяда и 12 вечери (обяд и вечеря не са включени само в Мапуто) ► транспорт по програмата ► входни такси за парковете ► английскиговорящ местен водач ► шнорхелинг в устието на реката в залива Коси (маска и шнорхел могат да бъдат наети на минимална цена)

Цената не включва: ► полет до и от Йоханесбург ►застраховки ►трансфер от и до летището в Йоханесбург ► бакшиши ►нощувки в Йоханесбург ► допълнителни екскурзии на място ► храна и напитки извън програмата ► плащане на място на 1800 ZAR (около 150 EUR) ►лични разходи ►визи

Цена на допълнителни услуги: ►самостоятелна палатка: 90 EUR (за нощувките в къмпинг) ►настаняване в Rivonia Road Lodge в Йоханесбург преди и след тура: 32 EUR на човек на нощ в двойна стая; единична стая: 64 EUR ►трансфер от летището до Йоханесбург: 33 Eur на човек, еднопосочно

Допълнителна информация: ►Поради ранното започване на тура в първия ден, препоръчваме ви да пренощувате в Йоханесбург предната нощ. ► Носете си пари в брой - евро, долари или южноафрикански ранд. ►Обличайте се скромно, когато се пресичат граници, при посещение на села и пазари - т.е. да не сте боси и не носете оскъдно облекло. ►Носете дребни подаръци за децата, които може да срещнем по пътя като химикали, моливи, книжки за оцветяване, но не им давайте бонбони и пари, тъй като това може да ги насърчи да просят. ►Ще бъдете част от международна група.

Ваксинация: За Мозамбик се изисква ваксинация срещу жълта треска. Препоръчваме и ваксинация срещу малария или си носете хапчета против малария.

Виза: ►Българските граждани се нуждаят от виза, за да посетят РЮА, която се вади предварително в посолството в София: ул. "Бачо Киро" 26, тел: 02/939 50 15. Пингвин Травел съдейства при ваденето на визата. ►Виза за Мозамбик се получава на границата.
 


Галерия


Сафари приключение в Южен Мозамбик (Оценка 4.89 / 5 базирана на 290 мнения.)
Големина на групата
4 - 8 persons
Reservation System Code
MZ_EXP
Мадагаскар - осмият континент 3381 BGN

Мадагаскар - осмият континент

Ако понякога сте се чудили как ли би изглеждала природата на Земята, ако беше тръгнала по друг път...
Рота Висентина – от Сао Луис до Одесейши през Порто Ково (Португалия) 1117 BGN, 8 дни

Рота Висентина – от Сао Луис до Одесейши през Порто Ково (Португалия)

Рота Висентина представлява цяла мрежа от пешеходни пътеки в Югоизточна Португалия. Той включва...
В сърцето на Пътя на коприната - Узбекистан 1372 BGN, 8 дни

В сърцето на Пътя на коприната - Узбекистан

Историята на Узбекистан е като бушуваща пясъчна буря, която при всяко затишие оставя за кратко...
Покажи всичко» Новини и обновления

07.08.2020 11:55

7 интересни факта за Афганистан

  7 интересни факта за Афганистан Повече от десетилетие Афганистан беше споменаван в новините предимно с Талибаните, тероризма, бурките и брадите. Но страната е много повече от това. Това е страна с древни традиции и култура. Представяме ви 7 любопитни факти за Афганистан, които ще променят мнението ви за страната. 1. Първите маслени картини са нарисувани в Афганистан Може да не ви се...


08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и най-вече Великобритания. Освен, че е много красива страна, Тайван е и уникално място, с интересна история и култура. Работническата класа е една пета от населението на Тайван Тайван е микс от бързо...


24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка. Килиманджаро е най-високият самостоятелно стоящ връх и не е част от планинска верига.   Килиманджаро се намира само на 205 мили от Екватора, но има сняг Килиманджаро се намира само на 205 мили от...


19.08.2018 14:28

В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

Знаете ли, че: В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи Земята, която в момента се нарича Гвинея, в миналото е принадлежала на няколко Африкански империи. Това продължило до 1890-та, когато французите колонизирали територията. Местните на няколко пъти се опитали да свалят френското управление, но това не довело до успех и в началото на 19 век страната получила името Френска...