Сафари сред горилите и шимпанзета на Уганда

Сафари сред горилите и шимпанзета на Уганда

„Перлата на Африка” – така великият Уинстън Чърчил нарича навремето Уганда. С пейзажи, сякаш избродирани на гоблени, с уникална дива природа и гостоприемни жители, малката Уганда предлага изключително много на всеки посетител.

Чрез настоящата екскурзия ще станете част от едно от най-необичайните, но емблематични за Уганда изживявания - проследяване на планинските горили до техните обвити в мъгла леговища. Тези горски обитатели са най-застрашеният животински вид на планетата и ще завладеят сърцата ви веднага, още щом ги зърнете в Националния парк „Бвинди”.

Ще посетим и парка „Кибале”, който е най-подходящото място в Африка за наблюдение на шимпанзета. Населяван е от над 2000 шимпанзета и с представители на общо 13 вида примати.

В Северна Уганда ще разгледаме великолепните водопади в Мърчинсън, а разходката с лодка по канала Казинга ще се превърне в незабравима среща с хипопотами, крокодили, бизони и стада слонове.
Това угданско пътешествие е изпълнено с толкова приключения, че няма как да да останете недоволни. Не го пропускайте!

Забележителности:
♦ Водопадите Мърчинсън и Светилището Зива Рино - Сафари в едни от най-добрите резервати на Уганда
♦ Национален парк „Кибале” - Най-добрата дестинация за наблюдение на шимпанзета в Африка
♦ Пътуване по канала Казинга - Вълнуващ круиз насред хипопотами, крокодили, слонове и редки птици
♦ Национален парк „Бвинди” – Ппроследяване на планинските горили насред екваториалната джунгла
♦ Срещи с угандските жители - Ще се запознаете с едни от най-приятелски настроените и гостоприемни африканци


План на пътуването: 

Ден 1. Ентебе - Кампала – Мърчинсън
Пристигане на летище "Ентебе". След кратко разглеждане на забележителностите на столицата на Уганда – Кампала, продължаваме към водопадите Мърчинсън. Те са разположени на река Нил. (на разстояние 350 км от Кампала). Основният водопд в каскадата е широк 6 метра и висок 120 метра. Водата се удря в 3 по-малки водопади, преди да стигне до дъното. Пред 1954 г. писателят Ърнест Хемингуей разбива самолета си във водите на водопада.
По пътя ще спрем в Светилището на Зива Рино, където от съвсем близко разстояние ще наблюдаваме застрашени от изчезване носорози. След обяда (включен в цената) ще пристигнем в парка Мърчисън. Ако сме там преди залез слънце - чака ни първото вечерно сафари. Настаненяване в двойна палатка с обща баня. В цената е включена вечеря.

Ден 2. Национален парк „Мърчинсън”
Ще прекараме целия ден в Национален парк „Мърчинсън”. Ще изследваме и проучим парка. Очакват ни сутрешно сафари и следобедна разходка с лодка. Лодката е на UWA (Ugandan Wildlife Authority). Ще се изкачим до върха на водопада.
Нощувка в парка.

Ден 3. Мърчинсън – Форт Портал
Ранно сафари в парка Мърчисън преди отпътуването за Форт Портал. Районът е популярен с кратерите и езерата си. Вечеря в хижа. Нощувка в двойни палатки с обща баня.

Ден 4. Мърчинсън – Кибале – парк „Кралица Елизабет”
Ранно събуждане и кратко пътуване до Национален парк „Кибале”, дом на около 2 000 шимпанзета. Проследяване на приматите в гората. Трекингът ще отнеме от 3 до 5 часа. Теренът е преобладаващо равнинен, с ниско ниво на трудност.  
След обяда (включен в цената) следва екскурзия до кратерните езера и посещение на чаени плантации.
След това ще отпътуваме за парка „Кралица Елизабет”. Нощувка в двойна палатка с обща баня.

Ден 5. Парк "Кралица Елизабет" - Катве – Казинга
Рано сутринта ще посетим село Катве, където посетителите ще имат шанса да видят как местните извличат сол от малки солени езера. Останалата част от деня е посветена на сафари и проучване на парка. Чака ни разходка с лодка по канала Казинга. Разходката е невероятен шанс да се срещнете с дивата природа на Уганда от съвсем близо. След вечерното сафари ще нощуваме в местността Клисурите на Кимбура, известна с живописните си пейзажи.

Ден 6. Ишаша – Бвинди
Ранно събуждане и последно сафари в парка Кралица Елизабет” - този път в местността Ишаша. Тази област от парка е известна с т.нар. "катерещи се по дърветата лъвове". Лъвовете са трудни за откриване, но водачите ви знаят точните места, на които ще имате шанс да ги видите.
Следва сафари до Национален парк „Бвинди”. Настаняване в лодж, разположен край южните граници на парка. Спане в двойна стая със самостоятелна баня.

Ден 7. Национален парк „Бвинди”
Чака ни невероятен ден с уникално проследяване на горили. Събуждане в 6,30 сутринта и отпътуване за парка „Бвинди”. Паркът е дом на почти половината горили, вписани в списъка на природното наследство на ЮНЕСКО. Разположен е върху 331 кв.км стръмни планински гори. В него живят около 360 горили, които са най-голямата атракция на Уганда. Трекингът на приматите ще започне в 8,00 ч. Рейнджъри предварително ще ви запознаят със семействата на горилите, които ще следвате. Трекингът може да отнеме от 3 до 6 часа. 

Като част от нашата приключенска философия, насърчаваме посетителите да прекарат няколко нощи в истинска местна къща и да опознаят местната култура. Програмата homestay (в превод – „остани вкъщи”) включва в цената всички ястия, които ще опитате и е чудесна възможност да се запознаете с удивителната угандска кухня. Настаняването е в семпли, но комфортни и чисти стаи: двойна спалня с електричество и самостоятелна баня.

Ден 8. Батва - Мбуру
Сутринта ще посетим общността Батва и ще се запознаем със социалния проект „Спасете децата в риск”. После ще отпътуваме към езерото Буньони, известно с разположените в него малки, красиви острови. След това продължаваме към Национален парк езеро Мбуру. Завършваме деня с вечерно сафари.

Ден 9. Мбамба - Ентебе
Ранно сафари, след което пътуване до блатото Мбамба. В блатото ще можем да видим рядко срещаната китоглава чапла (Африканска чапла със сиви пера и много голяма човка, оформена като дървена обувка). Ще караме каяк през езерото, а в остатъка от деня ще посетим местните пазари около Ентебе. След това ще отпътуваме към приятна къща за гости, в която ще изкараме последната нощ в Уганда. От къщата ще организират трансфера до летището на следващия ден.

 

 


Цената включва:
всички летищни трансфери и транспортни услуги
местен гид с английски език. средна категория места за настаняване (двойни стаи със самостоятелен санитарен възел)
закуски и храненията (включително вечеря в лоджовете и обяд по време на сафарито)
паркови такси (40 $ на човек за 24 часа във всеки парк)
кскурзии с лодка
разрешителните за наблюдение на шимпанзета (150 $ на човек)
както и всички разрешителни за сафаритата в парковете.

Цената не включва:
Полети
визи (50 USD на човек)
застраховки за пътуване
напитки и алкохол
UWA разрешителни за наблюдение на планинската горила (600 $ на човек към декември 2018)


Галерия


Сафари сред горилите и шимпанзета на Уганда (Оценка 4.83 / 5 базирана на 393 мнения.)
Ориентировъчна цена!
Непознатата Нигерия 3548 BGN, 9 дни

Непознатата Нигерия

С население от приблизително 192 млн. жители, Нигерия е най-гъсто населената държава в Африка и...
Обиколка на Иран - класическа Персия 1940 BGN, 10 дни

Обиколка на Иран - класическа Персия

Едно културно пътешествие, което ще ви покаже както модерен Иран, така и приказната древна...
Пътешествие в Сирия 2999 BGN, 8 дни

Пътешествие в Сирия

Дамаск отново ви приветства с добре дошли! През последните години историята на Сирия е изпълнена с...
Покажи всичко»

Новини и обновления

12.06.2023 19:31

Открийте мистичната красота на Лалибела: Скритото съкровище на Етиопия

Лалибела, наситен с богата история и заобиколен от прекрасна природа град, който е връх на културното и архитектурното наследство на Етиопия. Разположен в северната част на страната, този малък град е дом на един от най-изумителните обекти на ЮНЕСКО за световно наследство - скалните църкви на Лалибела. Като място, което съчетава духовност, древни умения и зашеметяващи пейзажи, Лалибела предлага...


10.06.2023 12:26

Приключение в Делтата на Салум, Сенегал: Невероятна природа и култура

Сенегал, разположен на западния бряг на Африка, е дом на много удивителни места за посещение. Едно от тях е Делтата на Салум - изумителна природна зона, разположена в южната част на страната. Това е място, където природата и културата се сливат в едно, предлагайки на посетителите незабравимо пътешествие. В тази статия ще разгледаме някои от най-забележителните атракции и преживявания, които...


05.06.2023 17:32

Сучитото: Открийте Културното Съкровище на Ел Салвадор

Ел Салвадор - страната на вулканите, плажовете и дивата природа, крие в себе си истински скъпоценен камък - Сучитото. Това е малък исторически град, разположен на остров в езерото Лагуна де Илопанго, който излъчва уникална атмосфера и културно наследство. Със своите усещания за миналото и прелестната архитектура, Сучитото е истинско откритие за всеки пътешественик. Този страхотен град се намира...


30.05.2023 12:59

Открийте очарователната красота на езерото Накуру в Кения

Кения, страна със зашеметяващи пейзажи и разнообразна дива природа, съдържа множество скрити съкровища за пътешественици, търсещи незабравими преживявания. Сред тези съкровища се намира очарователното езеро Накуру, хипнотизиращо водно тяло, вградено във Великия ров. Известно с богатото си птичи население и впечатляващата природа, Националният парк Накуру предлага завладяваща комбинация от...