Бутан, Сиким и Дарджилинг

Опознайте отблизо този дял на Източните Хималаи - малкото кралство Бутан и Североизточна Индия в едно вълнуващо пътешествие

Тази част на източните Хималаи предлага цял куп изживявания: Бутан, почти недокосната от западното влияние държава, е люлка на тибетския будизъм; Сиким е известен с богатата си фауна и многобройни храмове, сред които Румтек, Лабранд и рядко посещавания Пходанг – всичките съхраняващи множество картини и реликви; Дарджилинг, 2000 м над бенгалската равнина, е град, заобиколен от чаени плантации и е едно типично и много оживено място за срещи на планинските хора. Изгревът, наблюдаван от Хълма на тигъра, е една от най-уникалните гледки в Хималаите – пред очите ви се изправя третият най-висок връх в света Кангчендзьонга.

Забележителности:

Гангток - столицата на индийския щат Сиким, който е и най-големият град в него
Пунакха Дзонг - считан за старата столица на Бутан
Паро Дзонг - масивна крепост / манастир, както и административен център на Дзонгхаг
Манастира Такцанг - разположен на стръмна скала в долината Паро
 


План на пътуване:

Ден 1. Отпътуване за Делхи и оттам до Багдогра.

Ден 2. Багдогра - Дарджилинг
Пристигане на летище Багдогра, където ще ни посрещне местният водач. Пътуваме с минибус до Дарджилинг, като пътят преминава край чаени плантации и гъсти джунгли. Крайната точка е Дарджилинг, разположен на 2300 м.н.в.

Ден 3. Дарджилинг
Рано сутринта се отправяме към Хълма на тигъра (11 км), за да наблюдаваме изгрева над Хималаите. След това ще посетите манастира Игачолинг Гуум, Института за планинско катерене, зоологическата градина, Центъра за отглеждане на панди и близката чаена градина. Следобедът ни предлага едно необичайно пътуване с влакчето играчка. Този миниатюрен влак от 19 век е част от теснолинейката Дарджилинска хималайска железница, която е в действие от 1881 г. Късният следобед и вечерта са свободни.

Ден 4.
 Реките Тееста и Рангит - Пелинг
Днес пътуваме до Пелинг. Пътят отнема 6-7 часа, като минава край реките Тееста и Рангит, вие се през чаени плантации, терасирани ферми и богата субтропична растителност. В прекрасните околности на Пелинг ще посетим известния манастир Пемаянце, разположен на връх на 2131 м.н.в. Ще продължим пеш (около 45 мин) до манастира Сангачолинг и руините на двореца Рабденце.

Ден 5. Гангток
Рано сутринта се отправяме към Гангток, столицата на провинция Сиким. Пътят ще ни отнеме 6-7 часа, ще минем покрай прочутите оризови и кардамонени полета на Сиким. Разположен на 1870 м.н.в. сред облаци и стръмни планински върхове, градът изглежда като излязъл от приказките. Късният следобед и вечерта са на ваше разположение за разходка из града, посещение на Лал Базар и купуване на сувенири.

Ден 6.
Гангток
Днес ще разгледаме забележителностите на Гангток, които включват Института по тибетология Намгялин, Центъра за изкуство, манастира Енчей, ступата Дро-дул Чортен, местността Таши с прекрасна гледка към Хималаите, цветно шоу. Вечерта е свободна.

Ден 7.
Гангток - Пхунчолинг
Пътуваме от Калимпонг до Пхунчолинг, разположен на границата между Индия и Бутан. Растоянието от 180 км ще изминем за около 7 часа.

Ден 8.
Пхунчолинг - Тхимпху
Днешният ден ще прекараме в път до столицата на Бутан Тхимпху. Климатът и растителността се сменят от тропически към субтропически и алпийски. Ще пресечем и най-голямата водоелектрическа централа в Бутан (Тала Хидро Проджект). Тук има няколко контролни пункта.

Ден 9.
Тхимпху
Ден за разглеждане на забележителностите на града - училището за изкуство и занаяти, Института за традиционна медицина, Мемориала Чортен, построен през 1974 г. Ще посетим и работилница за производство на хартия по стари традиции, както и малкия зоологически резерват, където обитава бутанският национален символ такин (вид антилопа).

Ден 10. Тхимпху - Пунакха 
Пътуваме до Пунакха през прохода Дочула (3150 м.н.в.). Обяд в Пунакха и разглеждане на забележителностите, сред които се откроява изключителният Пунакха Дзонг, считан за старата столица на Бутан. Разходката ви ще продължи към Кхамсум Юелей Намгиел Чортен, откъдето се виждат извивките на река Мо-Чу в долината, селцата и заснежените върхове на север.

Ден 11.
Паро 
Пътуваме по обратния път през Тхимпху към Паро и край Чузом, където се срещат две реки - река Ванг Чу от Тхимпху и река Пхо Чу от Паро. Паро е разположен в долина с оризови полета над тясна клисура. Следобед ще посетим Националния музей на Бутан, Паро Дзонг и ще се минем по висящия мост, който води към Паро.

Ден 12.
Паро - Такцанг
След ранна закуска ще направим пешеходен преход до манастира Такцанг. Друга възможност за екскурзия е Друкгиел Дзонг, построен през 1649 г. като защитна крепост срещу заплахи от страна на Тибет. Трета възможност е посещение на манастира Кичу Лхакханг, построен през 7-ми век. Разположен съвсем близо до града, това е едно от най-старите и най-свещени места в страната.

Ден 13.
Отпътуваме от Паро за Делхи. В зависимост от часовете на полета ще летим или същия ден от Делхи към София, или ще нощуваме 1 вечер в Делхи и ще продължим на следващия ден.

Цената включва: ►11 нощувки в хотел със закуска (5 нощувки в Индия и 6 нощувки в Бутан) ►водач от агенцията ►местни английскоговорещи гидове ►транспорт и входни такси според програмата  ►пълен пансион от вечеря на ден 2 до закуска на ден 13

Цената не включва: ►самолетен билет София - Делхи - София►самолетни билети Делхи - Багдогра и Паро - Делхи ►храна в Делхи ►бакшиши ►лични разходи ►Индийска виза: 120 лв ►виза за Бутан: около 20 $, които се заплащат на границата ►туристическа застраховка 

Цена на допълнителни услуги: ►доплащане за единична стая
 
Виза: Пингвин Травел ще ви съдейства за издаването на виза за Бутан поради спецификата на процедурата. За издаване на индийска виза, моля, свържете се с Консулската служба на посолството на Индия в София: ул. “Свети Седмочисленици”, 23; тел: 02/963 5675; E-mail: india@inet.bg


Галерия


Бутан, Сиким и Дарджилинг (Оценка 4.84 / 5 базирана на 351 мнения.)

Most of you, who are used to walking/cycling during a long weekend, will be in condition to cope with a tour of this level. You should be in a good health condition. We have successive days of longer and more difficult walking and days of lighter walking/cycling. Some parts of the day routes are done at a higher altitude. The paths are in good condition. We walk/cycle for 5/7h a day.

Големина на групата
minimum 4 pers.
Reservation System Code
BHUINDRUND
Най-доброто от Колумбия. Групов тур с български водач 3504 BGN, 11 дни

Най-доброто от Колумбия. Групов тур с български водач

Цветни колониални градове, обширни кафени плантации и девствени карибски плажове - това е топлият...
Дамаванд, вулканът исполин (Иран) 1490 BGN, 7 дни

Дамаванд, вулканът исполин (Иран)

С този тур ви предлагаме не просто вулкан, а вулкан емблема, с идеална конична форма, красив,...
Открийте Кавказ - Грузия, Армения и Азербайджан 2313 BGN, 11 дни

Открийте Кавказ - Грузия, Армения и Азербайджан

Кавказ - мястото, където Европа среща Азия, където драматични планински пейзажи срещат вековни...
Покажи всичко» Новини и обновления

23.05.2022 15:42

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.089-5777-C01

На 23.05.2022 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор BG16RFOP002-2.089-5777-C01 по проект с наименование „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020, по процедура...


11.11.2021 15:13

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 2)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


11.11.2021 14:20

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 1)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


22.03.2021 14:15

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01

На 21-12-2020 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01 по проект с наименование „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и...