Full Safety Package and Deposit as Low as 10%

Албания и Македония - скритото богатство на Балканите

Албания и Македония - скритото богатство на Балканите

Великолепната природа и съкровищата на културата на Албания и Македония ще оставят незабравими спомени от едно прекрасно пътуване.

По-ниският икономически растеж и стандарт на Албания и Македония, в сравнение със запада, се компенсират напълно от тяхното богатство от прекрасни природни гледки: впечатляващи планини, зелени алпийски ливади, девствени плажове и кристално чисти езера.  Днес две от най-бедните и пренебрегвани балкански страни са готови да покажат своята великолепна природа и множество съкровища на културата, предоставящи на пътуващите нови и необикновени изживявания. Навсякъде, както в градовете, така и по селата, се срещаме с местните хора, пълни с топлина и любознателност, качества, които са рядкост в някои други европейски страни. 

Забележителности

Охридското езеро - в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство от 1980 г.
♦ Един от най-атрактивните градове в Албания - Гирокастра - с най-големия замък в страната
♦ Национален парк Бутринт, където се намира най-романтичният и най-големият разкопан древен град
на Балканите
♦ Дуръс - най-старият град в Албания, бил важно византийско пристанище през Средновековието.
 


План на пътуване:
Ден 1: Пристигане в Скопие, столицата на Македония. Вечеря и нощувка в хотел.

Ден 2: Скопие - Охрид
Обиколка на Скопие и след това отпътуване с автобус до Охрид (3 часа). Това малко градче пази част от културно-историческото наследство на Балканите: римски амфитеатър, руините на най-голямата в страната средновековна крепост, много красиви църкви и старата градска част с архитектура от ХІХ в. Градът е разположен в долина между планински върхове, край Охридското езеро. Нощувка в семеен хотел.

Ден 3: Охрид - Пермет
Отправяме се покрай Охридското езеро към манастира Св. Наум, разположен на малък полуостров. Пресичаме границата край Поградец и се отправяме през един плодороден селскостопански район до град Корча, където спираме за обед. След това продължаваме през планините сред иглолистни гори към Пермет в сърцето на планината, в долината на р. Вьоса (общо 6 часа път с автобус). Нощувка в хотел.

Ден 4: Пермет - Гирокастра - Саранда
В Пермет ще разгледаме църквата Леуса от ХІ в. и ще се разходим по близките хълмове. Напускаме града и караме край лозята по течението на р. Вьоса до ждрелото Келцира, където реката е издълбала скалите по пътя си към Адриатическо море. Продължаваме към град Гирокастро, вероятно най-традиционния сред албанските градове, разположен идилично в полите на Белите планини. Ще се разходим до крепостта и оттам продължаваме към Саранда, който се намира само на 10 км от о. Корфу и изглежда доста космополитен в сравнение с други албански градове. Нощувка в хотел.

Ден 5: Саранда - Бутринти - Логара
Посещение в Бутринти, едни от най-големите археологически разкопки на Балканите. След обиколката пътуването ни продължава към Вльора, по протежение на Адриатическото крайбрежие – един от най-живописните маршрути в цялата страна. Пътят се вие по склоновете на планината, с невероятна гледка към върховете, зелените хълмове и синьото море. Ако времето е хубаво може да спрем за слънчеви бани на плажа. Ще нощуваме в чудния Национален парк Логара, характеризиращ се с варовикови скали, иглолистни гори и стръмни склонове към водите на Адриатика.

Ден 6: Логара - Аполония - Берат
Започваме с кратка разходка по склоновете на националния парк и се отправяме през Вльора към колонията Аполония, основана от заселници от Коринт през 585 пр. Хр. Турът продължава към древния град Берат, където ще посетим старата част с малки бели къщи и тесни, стръмни улици. Ще посетим също и крепостта и една от седемте църкви (църквата Св. Онуфри), в която има уникални стенописи и икони. Нощувка в Берат.

Ден 7: Берат - Дуръс - Тирана
От Берат продължаваме към най-голямото пристанище в страната, Дуръс, основан от Епидамний през 627 г. пр. Хр. като независим полис. Днес все още могат да се видят руините на римски амфитеатър, но градът сега има модерен вид, особено с новите сгради по брега. От Дуръс продължаваме към столицата Тирана. Обиколка на града и нощувка в хотел в центъра на Тирана.

Ден 8: Отпътуване обратно до Скопие или София.
 
По време на пътуването ще се настаняваме в малки семейни хотели. В Албания маршрутът ни не е напълно фиксиран и може да бъде променян в ход, тъй като местната инфраструктура е в постоянно развитие. Затова трябва да имате предвид, че пътищата не винаги са в добро състояние, случва се да спре тока, а настаняването понякога може да бъде в по-скромни условия.

Транспорт на багажа:   Включен

Препоръчителен период на пътуване:   юни - септември


Цената включва:
7 нощувки в малки семейни хотели
Изхранване на база полупансион (закуска + вечеря)
Водач от агенцията
говорещ български език
Екскурзоводско обслужване на английски език
Всички входни такси
Транспорт според програмата

Цената не включва:
Транспорт от/до София или Скопие
Застраховка медицински разходи и злополука
напитки и храна,не споменати в програмата
бакшиши


Галерия


Албания и Македония - скритото богатство на Балканите (Оценка 4.71 / 5 базирана на 328 мнения.)
Големина на групата
4- 12
Reservation System Code
ALBANIA
На лов за Северното сияние в Русия 1058 BGN, 5 дни

На лов за Северното сияние в Русия

Северното сияние е изумявало и озадачавало хората от хилядолетия. Инуитите вярвали, че светлините...
Арабска приказка в Оман. Групов тур с български водач 2103 BGN, 8 дни

Арабска приказка в Оман. Групов тур с български водач

Оман е страна на контрасти – безкрайните пясъчни дюни преминават в свежи зелени оазиси,...
Рота Висентина – от Сао Луис до Одесейши през Порто Ково (Португалия) 951 BGN, 8 дни

Рота Висентина – от Сао Луис до Одесейши през Порто Ково (Португалия)

Рота Висентина представлява цяла мрежа от пешеходни пътеки в Югоизточна Португалия. Той включва...
Покажи всичко» Новини и обновления

11.11.2021 15:13

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 2)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


11.11.2021 14:20

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 1)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


22.03.2021 14:15

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01

На 21-12-2020 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01 по проект с наименование „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и...


07.08.2020 11:55

7 интересни факта за Афганистан

  7 интересни факта за Афганистан Повече от десетилетие Афганистан беше споменаван в новините предимно с Талибаните, тероризма, бурките и брадите. Но страната е много повече от това. Това е страна с древни традиции и култура. Представяме ви 7 любопитни факти за Афганистан, които ще променят мнението ви за страната. 1. Първите маслени картини са нарисувани в Афганистан Може да не ви се...