Coronavirus (COVID-19) travel update
Our office is closing later this afternoon to keep our staff safe, and those of us not already working from home will now be working remotely.
Our phone system unfortunately does not allow us to receive or make calls in the usual way from home, so we ask that you email us on the address below if you need to get in touch or have an emergency. ( info@penguintravel.com )

Албания и Македония - скритото богатство на Балканите

Албания и Македония - скритото богатство на Балканите

Великолепната природа и съкровищата на културата на Албания и Македония ще оставят незабравими спомени от едно прекрасно пътуване.

По-ниският икономически растеж и стандарт на Албания и Македония, в сравнение със запада, се компенсират напълно от тяхното богатство от прекрасни природни гледки: впечатляващи планини, зелени алпийски ливади, девствени плажове и кристално чисти езера.  Днес две от най-бедните и пренебрегвани балкански страни са готови да покажат своята великолепна природа и множество съкровища на културата, предоставящи на пътуващите нови и необикновени изживявания. Навсякъде, както в градовете, така и по селата, се срещаме с местните хора, пълни с топлина и любознателност, качества, които са рядкост в някои други европейски страни. 

Забележителности

Охридското езеро - в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство от 1980 г.
♦ Един от най-атрактивните градове в Албания - Гирокастра - с най-големия замък в страната
♦ Национален парк Бутринт, където се намира най-романтичният и най-големият разкопан древен град
на Балканите
♦ Дуръс - най-старият град в Албания, бил важно византийско пристанище през Средновековието.
 


План на пътуване:
Ден 1: Пристигане в Скопие, столицата на Македония. Вечеря и нощувка в хотел.

Ден 2: Скопие - Охрид
Обиколка на Скопие и след това отпътуване с автобус до Охрид (3 часа). Това малко градче пази част от културно-историческото наследство на Балканите: римски амфитеатър, руините на най-голямата в страната средновековна крепост, много красиви църкви и старата градска част с архитектура от ХІХ в. Градът е разположен в долина между планински върхове, край Охридското езеро. Нощувка в семеен хотел.

Ден 3: Охрид - Пермет
Отправяме се покрай Охридското езеро към манастира Св. Наум, разположен на малък полуостров. Пресичаме границата край Поградец и се отправяме през един плодороден селскостопански район до град Корча, където спираме за обед. След това продължаваме през планините сред иглолистни гори към Пермет в сърцето на планината, в долината на р. Вьоса (общо 6 часа път с автобус). Нощувка в хотел.

Ден 4: Пермет - Гирокастра - Саранда
В Пермет ще разгледаме църквата Леуса от ХІ в. и ще се разходим по близките хълмове. Напускаме града и караме край лозята по течението на р. Вьоса до ждрелото Келцира, където реката е издълбала скалите по пътя си към Адриатическо море. Продължаваме към град Гирокастро, вероятно най-традиционния сред албанските градове, разположен идилично в полите на Белите планини. Ще се разходим до крепостта и оттам продължаваме към Саранда, който се намира само на 10 км от о. Корфу и изглежда доста космополитен в сравнение с други албански градове. Нощувка в хотел.

Ден 5: Саранда - Бутринти - Логара
Посещение в Бутринти, едни от най-големите археологически разкопки на Балканите. След обиколката пътуването ни продължава към Вльора, по протежение на Адриатическото крайбрежие – един от най-живописните маршрути в цялата страна. Пътят се вие по склоновете на планината, с невероятна гледка към върховете, зелените хълмове и синьото море. Ако времето е хубаво може да спрем за слънчеви бани на плажа. Ще нощуваме в чудния Национален парк Логара, характеризиращ се с варовикови скали, иглолистни гори и стръмни склонове към водите на Адриатика.

Ден 6: Логара - Аполония - Берат
Започваме с кратка разходка по склоновете на националния парк и се отправяме през Вльора към колонията Аполония, основана от заселници от Коринт през 585 пр. Хр. Турът продължава към древния град Берат, където ще посетим старата част с малки бели къщи и тесни, стръмни улици. Ще посетим също и крепостта и една от седемте църкви (църквата Св. Онуфри), в която има уникални стенописи и икони. Нощувка в Берат.

Ден 7: Берат - Дуръс - Тирана
От Берат продължаваме към най-голямото пристанище в страната, Дуръс, основан от Епидамний през 627 г. пр. Хр. като независим полис. Днес все още могат да се видят руините на римски амфитеатър, но градът сега има модерен вид, особено с новите сгради по брега. От Дуръс продължаваме към столицата Тирана. Обиколка на града и нощувка в хотел в центъра на Тирана.

Ден 8: Отпътуване обратно до Скопие или София.
 
По време на пътуването ще се настаняваме в малки семейни хотели. В Албания маршрутът ни не е напълно фиксиран и може да бъде променян в ход, тъй като местната инфраструктура е в постоянно развитие. Затова трябва да имате предвид, че пътищата не винаги са в добро състояние, случва се да спре тока, а настаняването понякога може да бъде в по-скромни условия.

Транспорт на багажа:   Включен

Цена на доп. услуги:   95.- евро на лице доплащане за единична стая

Вкл. във цената:  ► 7 нощувки в малки семейни хотели;► Изхранване на база полупансион (закуска + вечеря) ► Водач от агенцията, говорещ български език ► Екскурзоводско обслужване на английски език ► Всички входни такси ► Транспорт според програмата

Цената не включва:   ► Транспорт от/до София или Скопие ► Застраховка медицински разходи и злополука ►напитки и храна, не споменати в програмата ►бакшиши

Препоръчителен период на пътуване:   юни - септември


Галерия


Албания и Македония - скритото богатство на Балканите (Оценка 4.71 / 5 базирана на 269 мнения.)
Големина на групата
4- 12
Reservation System Code
ALBANIA
В сърцето на Пътя на коприната - Узбекистан 1372 BGN, 8 дни

В сърцето на Пътя на коприната - Узбекистан

Историята на Узбекистан е като бушуваща пясъчна буря, която при всяко затишие оставя за кратко...
Сафари в Южна Африка - от Кейптаун до водопада Виктория (къмпинг) 3685 BGN, 20 дни

Сафари в Южна Африка - от Кейптаун до водопада Виктория (къмпинг)

Насладете се на природните контрасти на Южна Африка с това незабравимо сафари Представете си...
Магистралата Каракорам и Хунза Шангри-Ла (Пакистан) 1940 BGN, 11 дни

Магистралата Каракорам и Хунза Шангри-Ла (Пакистан)

Хунза е планинска долина в северен Пакистан, която свързва Пакистан с Китай през прохода...
Покажи всичко» Новини и обновления
Тайван има уникална история и култура

08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и най-вече Великобритания. Освен, че е много красива страна, Тайван е и уникално място, с интересна история и култура. Работническата класа е една пета от населението на Тайван Тайван е микс от бързо...


Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка. Килиманджаро е най-високият самостоятелно стоящ връх и не е част от планинска верига.   Килиманджаро се намира само на 205 мили от Екватора, но има сняг Килиманджаро се намира само на 205 мили от...


В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

19.08.2018 14:28

В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

Знаете ли, че: В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи Земята, която в момента се нарича Гвинея, в миналото е принадлежала на няколко Африкански империи. Това продължило до 1890-та, когато французите колонизирали територията. Местните на няколко пъти се опитали да свалят френското управление, но това не довело до успех и в началото на 19 век страната получила името Френска...


Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана

13.08.2018 17:14

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана Водопадът Кайетур е постовен на второ място в класацията на най-впечатляващите водопади в света. Той е един от най-мощните и най-високи водопади – двойно по-висок от Ниагара и с близо два пъти повече излята вода в секунда. Гвиана е единствената англо-говорящата нация в Южна Америка Въпреки, че граничи с испано-говорящи...