Падината Данакил: Красива като самия Рай и опасна като Ад

Падината Данакил: Красива като самия Рай и опасна като Ад 960 BGN, 6 дни

Падината Данакил в област Далол в Етиопия е от тези места на Земята, за които разумът казва „не стъпвай там”, но пътешественикът у вас загърбва всяко предупреждение и стяга багажа при първа възможност.
В Данакил ще видите неща, които не се срещат другаде. Като впечатляващ призрачен град, например - изграден от солни блокове и намиращ се на не по-малко впечатляващо място: близо до южния край на Червено море и до най-северната част на долината на Великия Бариерен риф. Областта е разположена около 120 метра под морското равнище и е популярна като „най-извънземното място на Земята”. Някои наричат Далол „двери към Ада”, защото средната температура там е около 35 градуса по Целзий.
Най-впечатляващото е, че погледната отстрани падината Данакил изглежда като самия Рай! Гледката е сюрреалистично красива: цветна палитра, в която преобладават луминисцентното жълто и наситеното зелено. Много бързо обаче осъзнавате, че тази спираща дъха красота е опасен капан. Тя върви ръка за ръка с горящи вулканични кратери и тежки изпарения от сяра, които тровят въздуха. Ако това ви се струва недостатъчно, към него прибавете и чести земетресения в следствие на няколкото активни вулкана в района. Най-популярен сред тях е Ерта Але. Този вулкан е уникален природен феномен – висок е 613 метра, а на върха си има езеро от лава. Подобни вулкани са изключителна рядкост, в цял свят има едва пет.
Грешите обаче, ако си мислите, че в тази опасна падина няма и никога не е имало живот. Тук идва най-важната новина за любителите на приключения: именно в Данакил и областта Афар през юни 2010 година е открита най-древната следа от човешка дейност! Става въпрос за каменно оръдие на труда, за което се предполага, че е на три милиона години.
Днес в областта Афар живеят представители на номадски племена, които наброяват около 3 милиона души. След като те живеят тук от толкова години, защо и вие да не посетите поне за малко това едновременно красиво и страховито място!


План на пътуването:

Ден 1: Мекеле
Пристигане в Мекеле и настаняване в хотел.

Ден 2: Мекеле – Ерта Але
В 9,00 сутринта ще тръгнем от Мекеле и след 3-4 часа пътуване ще спрем за обяд в Еребти. След това ще продължим към Аскома, където е лагерът ни. Бъдете подготвени, че това е един от най-лошите пътища в света и около 80-километровата дистанция може да отнеме близо 6 часа. Пътят преминава през скали, пясъци, образувания от лава, палмови оазиси и разпръснати тук-там малки селца. Около 5,30-6,00 следобяд трябва да пристигнем в Аскома. В 7,00 вечерта ни чака вечеря. След кратка почивка ще започнем да изкачваме вулкана Ерта Але. Осигурен е транспорт с камили, чрез които ще бъдат пренесени всички приспособления за къмпинг, храна, вода. Ще изкараме нощта в драматичната и незабравима обстановка на горящия вулкан и уникалното вулканично езеро на върха му.

Ден 3: Ерта Але – Абаала
В 5,00 сутринта, още преди да е изгряло слънцето, ще започнем да се спускаме към базовия лагер. След като закусим там, ще се отправим към Афдера. Чака ни около 4 часа път, след което ще достигнем митично солено езеро езеро, разположено на около 100 метра под морското равнище. Пейзажът наоколо е изключително живописен. Интересно е да се види как местните жители от областта Афар добиват сол, изпарявайки вода от езерото. След това ще продължим към Абаала, където ще нощуваме.

Ден 4: Абаала – Хамед Eла
В 10,30 ще се отправим от Абаала към Хамед Eла. Ще спрем в Берхале за обяд. В този район пустинята предлага няколко места, които се намират на около 100 метра под морското равнище. Ще видим кервани от камили да преминават през малките селища от и към Данакил и солните мини наоколо. След около 2-3 часа ще достигнем лагера в Хамед Eла. Ще си починем и след това ще се отправим към солените езера, където ще наблюдаваме залеза.

Ден 5: Хамед Eла - Мекеле
Нашето пътуване ще започне в 7,00 сутринта с екскурзия до областта Далол, намираща се на 116 метра под морското равнище. Ще видим красивия, цветен пейзаж, образуван от различни геофизични фактори. След това ще продължим към солните планини, образувани от ерозията и ветровете. Ще стигнем и до бълбукащите вулканични езера, от които местните добиват сол. Ще видим как работниците разбиват солните блокове в земята, превръщат в правоъгълни форми, след което ги товарят на камили. След това ще се отправим към Берхале, където ще спрем за обяд. После ни чака пътуване до Мекеле и настаняване в хотел.

Ден 6: Отпътуване


Цената включва:
Транспорт с последен модел Тойота и опитен шофьор по време на целия тур
Опитен англоговорящ гид
Всички входни такси
Нощувки и храна по време на тура
Бутилки с вода; 1-2 литра на екскурзия
Разходите за наземен транспорт с ленд крузер включително разходи за гориво и разрешителни
Местен гид в областта Афар
Приготвяне на храна и оборудване за къмпинг
Скаут и полицейски услуги в района на Афар
Опитен готвач
Държавни такси


Падината Данакил: Красива като самия Рай и опасна като Ад (Оценка 4.92 / 5 базирана на 150 мнения.)
Цена
960 BGN
Продължителност
6 дни
Допл. единична стая:
78 BGN
Статус
Отворено за записване

Currency fluctuations might cause correction of price at any time.

Големина на групата
2-8
В сърцето на Пътя на коприната - Узбекистан 1372 BGN, 8 дни

В сърцето на Пътя на коприната - Узбекистан

Историята на Узбекистан е като бушуваща пясъчна буря, която при всяко затишие оставя за кратко...
Мадагаскар - осмият континент 3381 BGN

Мадагаскар - осмият континент

Ако понякога сте се чудили как ли би изглеждала природата на Земята, ако беше тръгнала по друг път...
Магистралата Каракорам и Хунза Шангри-Ла (Пакистан) 1940 BGN, 11 дни

Магистралата Каракорам и Хунза Шангри-Ла (Пакистан)

Хунза е планинска долина в северен Пакистан, която свързва Пакистан с Китай през прохода...
Покажи всичко» Новини и обновления
Тайван има уникална история и култура

08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и най-вече Великобритания. Освен, че е много красива страна, Тайван е и уникално място, с интересна история и култура. Работническата класа е една пета от населението на Тайван Тайван е микс от бързо...


Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка. Килиманджаро е най-високият самостоятелно стоящ връх и не е част от планинска верига.   Килиманджаро се намира само на 205 мили от Екватора, но има сняг Килиманджаро се намира само на 205 мили от...


В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

19.08.2018 14:28

В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

Знаете ли, че: В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи Земята, която в момента се нарича Гвинея, в миналото е принадлежала на няколко Африкански империи. Това продължило до 1890-та, когато французите колонизирали територията. Местните на няколко пъти се опитали да свалят френското управление, но това не довело до успех и в началото на 19 век страната получила името Френска...


Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана

13.08.2018 17:14

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана Водопадът Кайетур е постовен на второ място в класацията на най-впечатляващите водопади в света. Той е един от най-мощните и най-високи водопади – двойно по-висок от Ниагара и с близо два пъти повече излята вода в секунда. Гвиана е единствената англо-говорящата нация в Южна Америка Въпреки, че граничи с испано-говорящи...