Падината Данакил: Красива като самия Рай и опасна като Ад

Падината Данакил: Красива като самия Рай и опасна като Ад

Падината Данакил в област Далол в Етиопия е от тези места на Земята, за които разумът казва „не стъпвай там”, но пътешественикът у вас загърбва всяко предупреждение и стяга багажа при първа възможност.
В Данакил ще видите неща, които не се срещат другаде. Като впечатляващ призрачен град, например - изграден от солни блокове и намиращ се на не по-малко впечатляващо място: близо до южния край на Червено море и до най-северната част на долината на Великия Бариерен риф. Областта е разположена около 120 метра под морското равнище и е популярна като „най-извънземното място на Земята”. Някои наричат Далол „двери към Ада”, защото средната температура там е около 35 градуса по Целзий.
Най-впечатляващото е, че погледната отстрани падината Данакил изглежда като самия Рай! Гледката е сюрреалистично красива: цветна палитра, в която преобладават луминисцентното жълто и наситеното зелено. Много бързо обаче осъзнавате, че тази спираща дъха красота е опасен капан. Тя върви ръка за ръка с горящи вулканични кратери и тежки изпарения от сяра, които тровят въздуха. Ако това ви се струва недостатъчно, към него прибавете и чести земетресения в следствие на няколкото активни вулкана в района. Най-популярен сред тях е Ерта Але. Този вулкан е уникален природен феномен – висок е 613 метра, а на върха си има езеро от лава. Подобни вулкани са изключителна рядкост, в цял свят има едва пет.
Грешите обаче, ако си мислите, че в тази опасна падина няма и никога не е имало живот. Тук идва най-важната новина за любителите на приключения: именно в Данакил и областта Афар през юни 2010 година е открита най-древната следа от човешка дейност! Става въпрос за каменно оръдие на труда, за което се предполага, че е на три милиона години.
Днес в областта Афар живеят представители на номадски племена, които наброяват около 3 милиона души. След като те живеят тук от толкова години, защо и вие да не посетите поне за малко това едновременно красиво и страховито място!


План на пътуването:

Ден 1: Мекеле
Пристигане в Мекеле и настаняване в хотел.

Ден 2: Мекеле – Ерта Але
В 9,00 сутринта ще тръгнем от Мекеле и след 3-4 часа пътуване ще спрем за обяд в Еребти. След това ще продължим към Аскома, където е лагерът ни. Бъдете подготвени, че това е един от най-лошите пътища в света и около 80-километровата дистанция може да отнеме близо 6 часа. Пътят преминава през скали, пясъци, образувания от лава, палмови оазиси и разпръснати тук-там малки селца. Около 5,30-6,00 следобяд трябва да пристигнем в Аскома. В 7,00 вечерта ни чака вечеря. След кратка почивка ще започнем да изкачваме вулкана Ерта Але. Осигурен е транспорт с камили, чрез които ще бъдат пренесени всички приспособления за къмпинг, храна, вода. Ще изкараме нощта в драматичната и незабравима обстановка на горящия вулкан и уникалното вулканично езеро на върха му.

Ден 3: Ерта Але – Абаала
В 5,00 сутринта, още преди да е изгряло слънцето, ще започнем да се спускаме към базовия лагер. След като закусим там, ще се отправим към Афдера. Чака ни около 4 часа път, след което ще достигнем митично солено езеро езеро, разположено на около 100 метра под морското равнище. Пейзажът наоколо е изключително живописен. Интересно е да се види как местните жители от областта Афар добиват сол, изпарявайки вода от езерото. След това ще продължим към Абаала, където ще нощуваме.

Ден 4: Абаала – Хамед Eла
В 10,30 ще се отправим от Абаала към Хамед Eла. Ще спрем в Берхале за обяд. В този район пустинята предлага няколко места, които се намират на около 100 метра под морското равнище. Ще видим кервани от камили да преминават през малките селища от и към Данакил и солните мини наоколо. След около 2-3 часа ще достигнем лагера в Хамед Eла. Ще си починем и след това ще се отправим към солените езера, където ще наблюдаваме залеза.

Ден 5: Хамед Eла - Мекеле
Нашето пътуване ще започне в 7,00 сутринта с екскурзия до областта Далол, намираща се на 116 метра под морското равнище. Ще видим красивия, цветен пейзаж, образуван от различни геофизични фактори. След това ще продължим към солните планини, образувани от ерозията и ветровете. Ще стигнем и до бълбукащите вулканични езера, от които местните добиват сол. Ще видим как работниците разбиват солните блокове в земята, превръщат в правоъгълни форми, след което ги товарят на камили. След това ще се отправим към Берхале, където ще спрем за обяд. После ни чака пътуване до Мекеле и настаняване в хотел.

Ден 6: Отпътуване


Цената включва:
Транспорт с последен модел Тойота и опитен шофьор по време на целия тур
Опитен англоговорящ гид
Всички входни такси
Нощувки и храна по време на тура
Бутилки с вода; 1-2 литра на екскурзия
Разходите за наземен транспорт с ленд крузер включително разходи за гориво и разрешителни
Местен гид в областта Афар
Приготвяне на храна и оборудване за къмпинг
Скаут и полицейски услуги в района на Афар
Опитен готвач
Държавни такси


Галерия


Падината Данакил: Красива като самия Рай и опасна като Ад (Оценка 4.92 / 5 базирана на 226 мнения.)
Големина на групата
2-8
Открийте Кавказ - Грузия, Армения и Азербайджан 2313 BGN, 11 дни

Открийте Кавказ - Грузия, Армения и Азербайджан

Кавказ - мястото, където Европа среща Азия, където драматични планински пейзажи срещат вековни...
5-те Стана - по стъпките на Чингиз Хан 3881 BGN, 21 дни

5-те Стана - по стъпките на Чингиз Хан

Последвайте стъпките на Чингиз Хан докато пътувате сред обширни пустини, тревисти степи, плодородни...
Живописният Оман 2136 BGN, 8 дни

Живописният Оман

Потопете се в магията на Оман - незабравима комбинация от история, пустиня и море. От високи...
Покажи всичко» Новини и обновления

23.05.2022 15:42

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.089-5777-C01

На 23.05.2022 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор BG16RFOP002-2.089-5777-C01 по проект с наименование „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020, по процедура...


11.11.2021 15:13

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 2)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


11.11.2021 14:20

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 1)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


22.03.2021 14:15

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01

На 21-12-2020 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01 по проект с наименование „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и...