Full Safety Package and Deposit as Low as 10%
Манастирски тур с велосипед

Този тур е не само обиколка на най – интересните манастири в България, той е също пътуване през българската история, тъй като всички тези манастири са паметници на всичко което се е случвало в страната през последните повече от 1300 години …

Началото на строителството на манастири по българските земи започва в далечните 4 – 5в. В периода между 9 и 12в. манастирите и църквите са били центровете, които по време на Византийското присъствие, са успели да съхранят българския език, писмена култура, обичаи и национално самосъзнание. През 13- 14в. строителството на манастири се разраства по териториален обхват. Даренията от владетели и благородници нарастват. По време на Второто Българско царство (13 – 14в.) църквите и манастирите изиграват особено важна роля за възстановяването на миналото величие на българската литература и изкуство. В периода между края на 12в. – края на 14в. манастирите в близост до царския град Велико Търново се превръщат във важни културни и артистични центрове. По време на Турското робство (15 – 19в.) и особено в периода на Българското Възраждане (18 – 19в.), манастирските общности придобиват ключова роля в обществения живот, тъй като манастирите се превръщат в будни соционално - политически и артистични центрове и поле за духовен и материален израз на възраждащата се българска нация.


План на пътуване:

Ден 1. София - Арбанаси
Трансфер до архитектурния резерват Арбанаси (290км от София или 200км от Пловдив). Нощувка в Арбанаси.

Ден 2. Арбанаси - Велико Търново - Арбанаси
Велопреход от Арбанаси (365м.н.в.) до Велико Търново (210м.н.в.), където ще прекарате известно време в разглеждане на забележителностите на града. По пътя ще посетите Петропавелския манастир. След това ще бъдете откарани до втория начален пункт за деня – отбивката за с. Драгижево. От селото продължавате до Златарица и до крайната точка – село Горско ново село. След това придружаващия транспорт ви откарва обратно в Арбанаси, където нощуваме. Колоезедене:разстояние – 31км, време – около 3.00 часа, денивелация: 850 м (400м изкачване / 450м спускане).

Ден 3. Арбанаси - Калифаревски манастир
Трансфер до Мерданския манастир, откъдето започва колоезденето обратно до с. Драгижево и продължава по - нататък до Пчелище. Пътя завива наляво към с.Велчево. Къпиновския манастир (170м.н.в.) е разположен на 7 км от Велчево, където ще се завърнете след като разгледате манастира. Оттам пътя минава през селата Плаково, Големаните и Нацовци. Килифаревския манастир е последната спирка за деня. Нощувка в манастира. Колоезедене:разстояние –45км, време – около 5.00 часа, денивелация: 1100 м (550м изкачване / 550м спускане).

Ден 4. Калифарево - Дряновски манастир
Колоездене до селата Нацовци и Килифарево. След кратко и предизвикателно изкачване продължавате до село Ялово. След това продължавате по течението на Дряновска река до град Дряново. Оттам се качвате на главния път Велико Търново – Габрово преди да достигнете Дряновския манастир за нощувка. Колоезедене:разстояние – 27км, време – около 3.00 часа, денивелация: 950 м (500м изкачване / 450м спускане).

Ден 5. Дряново - Трявна
Колоездене надолу по главния път обратно в Дряново. По – нататък преди село Царева ливада завивате наляво към село Радовци преди да достигнете град Трявна. В този малък град красивите къщи, дворове, църкви, улици, чешми и площада с часовниковата кула носят атмосферата на периода на Българското Възраждане. Нощуваме в Трявна (450м.н.в.). Колоезедене: разстояние – 29км, време – около 3.00 часаденивелация: 1100 м (600м изкачване / 500м спускане).

Ден 6. Трявна - Габрово - Соколски манастир
Следващата спирка е етнографски музей на открито Етъра (465м.н.в., 7,3 км. от Габрово). Пред очите на посетителите се открива очарователността на българските традиционни занаяти от 18 и 19в. Оттук следват още 4 км с изкачване (денивелация – 180м.) до Соколския манастир където нощуваме.Колоезедене:разстояние – 28км, време – около 3.30 часаденивелация: 850 м (500м изкачване / 350м спускане).

Ден 7. Етъра - София
Сутрешно спускане от 180м. ще ви отведе в Етъра. Оттам се отправяте към село Дебели дял. По-нататък продължавате през село Габене до с. Батошево и Батошевския манастир, преди което има спускане от 240 м. От манастира следва трансфер до София. Колоезедене:разстояние – 45км, време – около 4.30 часаденивелация: 1400 м (650м изкачване / 750м спускане).

Настаняване и храна: Нощувки в манастири (ден 1,2,3,4 и 6) с общи санитарни възли и семейни хотели (ден 5) със собствени санитарни възли на полупансион (с включена закуска и вечеря) .

Транспорт на багажа: В началото на програмата ще получите пътеводител с подробности по пътуването. По време на цялото пътуване багажът Ви ще бъде на сигурно място. Ще Ви е нужна малка раница за необходимите лични вещи по време на велопреходите през деня. По време на тура с Вас ще има 1 водач, който ще Ви оставя в началната точка на велопрехода за деня (ще получавате карта и описание на маршрута за всеки ден) и ще Ви посреща в края.


Цената включва:
Велосипед (без каска)
водач/шофьор със придружаващ бус
карта
пътеводител
настаняване и храна
туристическа и други местни такси

Цената не включва:
бакшиши
входни такси
алкохолни напитки
цигари и други лични разходи.


Галерия


Манастирски тур с велосипед (Оценка 4.78 / 5 базирана на 332 мнения.)
Островът на Буда (Шри Ланка) 1098 BGN, 10 дни

Островът на Буда (Шри Ланка)

Кой би предположил, че на сравнително малкия остров Цейлон, който все стои в сянката на голямата...
На лов за Северното сияние в Русия 1137 BGN, 5 дни

На лов за Северното сияние в Русия

Северното сияние е изумявало и озадачавало хората от хилядолетия. Инуитите вярвали, че светлините...
Ирак - пътуване до люлката на цивилизацията 3254 BGN, 9 дни

Ирак - пътуване до люлката на цивилизацията

След години на политическа и военна криза, Ирак бавно се отваря за туристи отново и е готов да...
Покажи всичко» Новини и обновления

11.11.2021 15:13

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 2)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


11.11.2021 14:20

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 1)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


22.03.2021 14:15

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01

На 21-12-2020 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01 по проект с наименование „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и...


07.08.2020 11:55

7 интересни факта за Афганистан

  7 интересни факта за Афганистан Повече от десетилетие Афганистан беше споменаван в новините предимно с Талибаните, тероризма, бурките и брадите. Но страната е много повече от това. Това е страна с древни традиции и култура. Представяме ви 7 любопитни факти за Афганистан, които ще променят мнението ви за страната. 1. Първите маслени картини са нарисувани в Афганистан Може да не ви се...