Фототур "Имало едно време в Румъния"

Фототур 'Имало едно време в Румъния'

8-дневен фототур с фотообучение в Марамуреш и Карпатите

Макар и да ни дели само една река, допреди трийсетина години Румъния беше съвсем непозната на българина. После бързо открихме прелестите на Трансилвания и суровата красота на Карпатите. Но има области от Румъния, които поради своята отдалеченост са по-малко познати на българския турист – това са най-северните и западни части на голямата ни съседка. Там, до украинската граница, се намира областта Марамуреш – селски район в ниските Карпати, запазил традициите си, старите си къщи и дървените си църкви. Тази фотогенична област е и нашата далечна цел. Пътьом обаче ще посетим и още един резерват на времето и природата – планината Апусени, както и два от най-красивите градове на Трансилвания – Алба Юлия и Клуж-Напока. Ще се насладим и на високите Карпати, ще посетим замъка край Хунедоара, ще се наснимаме и в най-европейския румънски град – Тимишоара, център на областта Банат.

Групата ще е малка. Това гарантира индивидуална работа на водачите с всеки участник и завръщане с хубави снимки.
Няма изисквания за фотографско ниво. Всеки, изкушен от пътешествията с фотоапарат в ръка, е добре дошъл.
Транспортът ще е с минибус, без нощни преходи. Хотелите, в които ще се нощува, са с най-добро местоположение, което е особено важно за фотографска група.
Седмица преди тура ще има среща на записалите се и водачите за опознаване и теоретична лекция върху фотографските предизвикателства на пътешествието.

Водачи на групата:
Емил Данаилов – травъл журналист и фотограф, водещ на семинара „Травъл фотография“, превърнал се през годините в школа за пътешественици с фотоапарати, бивш главен редактор на най-популярното през първото десетилетие на века българско списание за туризъм „Одисей“. Негови работи можете да разгледате на http://subektiv.com/
Георги Величков – фотограф с дългогодишна практика в различни жанрове, утвърдено име с множество награди и участия в изложби, един от създателите на най-големия сайт за фотография в България – Фото Форум, лектор на фотографски курсове за начинаещи и напреднали. Негови работи можете да разгледате на http://fotozona.bg/.

Акценти:
Марамуреш
Карпатите
Тимишоара


Програма:

Ден 1. София – Хорезу – Трансалпина (530 км)
Потегляме сутринта от София, отправяме се към Видин и по новия мост над Дунава се озоваваме в Румъния. Минаваме през Крайова и след като в полите на Карпатите посетим манастира „Хорезу“, XVII век, който е под закрилата на ЮНЕСКО, продължаваме нагоре в планината. Ще нощуваме в малък хотел близо до главното било на Карпатите. Вечерта или рано сутринта ще направим разходка в планината, за да се насладим на панорамните гледки.

Ден 2. Трансалпина – Поноролуй – Хунедоара – Алба Юлия (220 км)
Потегляме по един от най-живописните пътища в Румъния – Трансалпина, прекосяващ високите части на Карпатите. Когато се спуснем в по-ниското, първата ни спирка ще са понорите в една малка планина, след което продължаваме към Хунедоара, където ще посетим голямата крепост „Корвинилор“. След нея се отправяме към един от най-красивите градове на Трансилвания – Алба Юлия, където ще нощуваме.

Ден 3. Алба Юлия – Патрахайтешти – планината Апусени – Клуж-Напока (250 км)
По пътя ни към Марамуреш ще се отбием до още една планина, в чиито долини животът тече на бавни обороти, а пък по селата все още може да се видят хора в старовремски дрехи, шетащи около старовремските си къщи. Това е планината Апусени, а селата, които ще посетим, са в долината Ариеси – Ариесени, Гарда, Патрахайтешти. След това се отправяме към още един забележителен град на Трансилвания – Клуж-Напока, в който ще нощуваме.

Ден 4. Клуж-Напока – Марамуреш (250 км)
Днес най-накрая достигаме Марамуреш в най-северната част на Румъния, до границата с Украйна. В тази красива област на селца със стари къщи с резбовани порти, дървени църкви (ЮНЕСКО) и пасторални гледки ще прекараме два дни, през които ще се скитаме по тесните ѝ пътища в търсене на фотографски гледки. Ще посетим дървените църкви в Рогоз, Пойениле Изей и Барсана, селата Ончешти и прословутото Сапънца с „веселото“ гробище, ще се разходим из планините наоколо. Ще се насладим на района без бързане, откривайки нови и нови фотогенични места. В тази си част Карпатите са ниски, разляти, спокойни и приветливи. Ще нощуваме в традиционни къщи за гости.

Ден 5. Марамуреш (200 км)
Обикаляне и снимане из района.

Ден 6. Марамуреш – Орадeа – Тимишоара (420 км)
Тръгваме си от Марамуреш и се отправяме към най-западната част на Румъния – областите Крисана и Банат. По пътя ще разгледаме град Орадeа близо до унгарската граница, след което продължаваме към Тимишоара.

Ден 7. Тимишоара
Този ден е изцяло посветен на най-европейския румънски град. Наричат Тимишоара „Балканската Виена“ заради прекрасната ѝ архитектура и приятна атмосфера. Само допреди век градът е бил част от Австро-Унгарската империя, както и цялата централна и северозападна част на Румъния. Тимишоара е първият град в Европа с електрическо улично осветление, а в по-ново време стана известен с това, че от него тръгна Румънската революция в късната есен на 1989 г.

Ден 8. Тимишоара – Железни врата – София (600 км)
По пътя към дома ще се „отъркаме“ и в Дунава, като се движим по пътя, който следва теснините на реката при Железни врата.

Ден Х. Това е денят, в който ще се съберем на по бира в някоя софийска кръчма, за да си припомним всички хубави моменти от пътуването, а и да покажем и обсъдим снимките си.

Програмата подлежи на промяна при належащи обстоятелства.

За въпроси и консултации по фототура можете да се свържете с Емил Данаилов – emil.danailov@gmail.com или 0878 204 208.


Цената включва:
7 нощувки със закуски в хотели и къщи за гости
транспорт с минибус с вкл. гориво
пътни такси и паркинги
двама фотографи водачи и лектори

Цената не включва:
храна извън посочената
входни такси за забележителностите
лични разходи


Галерия


Фототур "Имало едно време в Румъния" (Оценка 4.68 / 5 базирана на 84 мнения.)
Дамаванд, вулканът исполин (Иран) 1490 BGN, 7 дни

Дамаванд, вулканът исполин (Иран)

С този тур ви предлагаме не просто вулкан, а вулкан емблема, с идеална конична форма, красив,...
Групов тур в Иран с български водач, 10 дни 1607 BGN, 10 дни

Групов тур в Иран с български водач, 10 дни

Едно културно пътешествие, което ще ви покаже както модерен Иран, така и приказната древна...
Магистралата Каракорам и Хунза Шангри-Ла (Пакистан) 2215 BGN, 11 дни

Магистралата Каракорам и Хунза Шангри-Ла (Пакистан)

Хунза е планинска долина в северен Пакистан, която свързва Пакистан с Китай през прохода...
Покажи всичко» Новини и обновления

23.05.2022 15:42

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.089-5777-C01

На 23.05.2022 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор BG16RFOP002-2.089-5777-C01 по проект с наименование „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020, по процедура...


11.11.2021 15:13

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 2)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


11.11.2021 14:20

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 1)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


22.03.2021 14:15

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01

На 21-12-2020 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01 по проект с наименование „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и...