Coronavirus (COVID-19) travel update

Фототур "Имало едно време в Румъния"

Фототур 'Имало едно време в Румъния'

8-дневен фототур с фотообучение в Марамуреш и Карпатите

Макар и да ни дели само една река, допреди трийсетина години Румъния беше съвсем непозната на българина. После бързо открихме прелестите на Трансилвания и суровата красота на Карпатите. Но има области от Румъния, които поради своята отдалеченост са по-малко познати на българския турист – това са най-северните и западни части на голямата ни съседка. Там, до украинската граница, се намира областта Марамуреш – селски район в ниските Карпати, запазил традициите си, старите си къщи и дървените си църкви. Тази фотогенична област е и нашата далечна цел. Пътьом обаче ще посетим и още един резерват на времето и природата – планината Апусени, както и два от най-красивите градове на Трансилвания – Алба Юлия и Клуж-Напока. Ще се насладим и на високите Карпати, ще посетим замъка край Хунедоара, ще се наснимаме и в най-европейския румънски град – Тимишоара, център на областта Банат.

Групата ще е малка. Това гарантира индивидуална работа на водачите с всеки участник и завръщане с хубави снимки.
Няма изисквания за фотографско ниво. Всеки, изкушен от пътешествията с фотоапарат в ръка, е добре дошъл.
Транспортът ще е с минибус, без нощни преходи. Хотелите, в които ще се нощува, са с най-добро местоположение, което е особено важно за фотографска група.
Седмица преди тура ще има среща на записалите се и водачите за опознаване и теоретична лекция върху фотографските предизвикателства на пътешествието.

Водачи на групата:
Емил Данаилов – травъл журналист и фотограф, водещ на семинара „Травъл фотография“, превърнал се през годините в школа за пътешественици с фотоапарати, бивш главен редактор на най-популярното през първото десетилетие на века българско списание за туризъм „Одисей“. Негови работи можете да разгледате на http://subektiv.com/
Георги Величков – фотограф с дългогодишна практика в различни жанрове, утвърдено име с множество награди и участия в изложби, един от създателите на най-големия сайт за фотография в България – Фото Форум, лектор на фотографски курсове за начинаещи и напреднали. Негови работи можете да разгледате на http://fotozona.bg/.

Акценти:
Марамуреш
Карпатите
Тимишоара


Програма:

Ден 1. София – Хорезу – Трансалпина (530 км)
Потегляме сутринта от София, отправяме се към Видин и по новия мост над Дунава се озоваваме в Румъния. Минаваме през Крайова и след като в полите на Карпатите посетим манастира „Хорезу“, XVII век, който е под закрилата на ЮНЕСКО, продължаваме нагоре в планината. Ще нощуваме в малък хотел близо до главното било на Карпатите. Вечерта или рано сутринта ще направим разходка в планината, за да се насладим на панорамните гледки.

Ден 2. Трансалпина – Поноролуй – Хунедоара – Алба Юлия (220 км)
Потегляме по един от най-живописните пътища в Румъния – Трансалпина, прекосяващ високите части на Карпатите. Когато се спуснем в по-ниското, първата ни спирка ще са понорите в една малка планина, след което продължаваме към Хунедоара, където ще посетим голямата крепост „Корвинилор“. След нея се отправяме към един от най-красивите градове на Трансилвания – Алба Юлия, където ще нощуваме.

Ден 3. Алба Юлия – Патрахайтешти – планината Апусени – Клуж-Напока (250 км)
По пътя ни към Марамуреш ще се отбием до още една планина, в чиито долини животът тече на бавни обороти, а пък по селата все още може да се видят хора в старовремски дрехи, шетащи около старовремските си къщи. Това е планината Апусени, а селата, които ще посетим, са в долината Ариеси – Ариесени, Гарда, Патрахайтешти. След това се отправяме към още един забележителен град на Трансилвания – Клуж-Напока, в който ще нощуваме.

Ден 4. Клуж-Напока – Марамуреш (250 км)
Днес най-накрая достигаме Марамуреш в най-северната част на Румъния, до границата с Украйна. В тази красива област на селца със стари къщи с резбовани порти, дървени църкви (ЮНЕСКО) и пасторални гледки ще прекараме два дни, през които ще се скитаме по тесните ѝ пътища в търсене на фотографски гледки. Ще посетим дървените църкви в Рогоз, Пойениле Изей и Барсана, селата Ончешти и прословутото Сапънца с „веселото“ гробище, ще се разходим из планините наоколо. Ще се насладим на района без бързане, откривайки нови и нови фотогенични места. В тази си част Карпатите са ниски, разляти, спокойни и приветливи. Ще нощуваме в традиционни къщи за гости.

Ден 5. Марамуреш (200 км)
Обикаляне и снимане из района.

Ден 6. Марамуреш – Орадeа – Тимишоара (420 км)
Тръгваме си от Марамуреш и се отправяме към най-западната част на Румъния – областите Крисана и Банат. По пътя ще разгледаме град Орадeа близо до унгарската граница, след което продължаваме към Тимишоара.

Ден 7. Тимишоара
Този ден е изцяло посветен на най-европейския румънски град. Наричат Тимишоара „Балканската Виена“ заради прекрасната ѝ архитектура и приятна атмосфера. Само допреди век градът е бил част от Австро-Унгарската империя, както и цялата централна и северозападна част на Румъния. Тимишоара е първият град в Европа с електрическо улично осветление, а в по-ново време стана известен с това, че от него тръгна Румънската революция в късната есен на 1989 г.

Ден 8. Тимишоара – Железни врата – София (600 км)
По пътя към дома ще се „отъркаме“ и в Дунава, като се движим по пътя, който следва теснините на реката при Железни врата.

Ден Х. Това е денят, в който ще се съберем на по бира в някоя софийска кръчма, за да си припомним всички хубави моменти от пътуването, а и да покажем и обсъдим снимките си.

Програмата подлежи на промяна при належащи обстоятелства.

За въпроси и консултации по фототура можете да се свържете с Емил Данаилов – emil.danailov@gmail.com или 0878 204 208.


Цената включва:
7 нощувки със закуски в хотели и къщи за гости
транспорт с минибус с вкл. гориво
пътни такси и паркинги
двама фотографи водачи и лектори

Цената не включва:
храна извън посочената
входни такси за забележителностите
лични разходи


Галерия


Фототур "Имало едно време в Румъния" (Оценка 4.68 / 5 базирана на 43 мнения.)
Мадагаскар - осмият континент 3587 BGN, 14 дни

Мадагаскар - осмият континент

Ако понякога сте се чудили как ли би изглеждала природата на Земята, ако беше тръгнала по друг път...
Малдивите - слънчевата страна на живота 3528 BGN, 8 дни

Малдивите - слънчевата страна на живота

Открийте слънчевата страна на живота в Малдивите! Състоящ се от над 1000 острова, разположени...
Сафари в Южна Африка - от Кейптаун до водопада Виктория (къмпинг) 3577 BGN, 20 дни

Сафари в Южна Африка - от Кейптаун до водопада Виктория (къмпинг)

Насладете се на природните контрасти на Южна Африка с това незабравимо сафари Представете си...
Покажи всичко» Новини и обновления

22.03.2021 14:15

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01

На 21-12-2020 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01 по проект с наименование „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и...


07.08.2020 11:55

7 интересни факта за Афганистан

  7 интересни факта за Афганистан Повече от десетилетие Афганистан беше споменаван в новините предимно с Талибаните, тероризма, бурките и брадите. Но страната е много повече от това. Това е страна с древни традиции и култура. Представяме ви 7 любопитни факти за Афганистан, които ще променят мнението ви за страната. 1. Първите маслени картини са нарисувани в Афганистан Може да не ви се...


08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и най-вече Великобритания. Освен, че е много красива страна, Тайван е и уникално място, с интересна история и култура. Работническата класа е една пета от населението на Тайван Тайван е микс от бързо...


24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка. Килиманджаро е най-високият самостоятелно стоящ връх и не е част от планинска верига.   Килиманджаро се намира само на 205 мили от Екватора, но има сняг Килиманджаро се намира само на 205 мили от...