Словакия от дърво и камък

Словакия от дърво и камък

Изобилие от архитектурни и исторически забележителности, красиви планини със зашеметяващи гледки – това е Словакия. В самия център на стара Европа, тази малка страна предлага всичко, за което може да мечтае един фотограф – средновековни крепости и замъци, пасторални села, изящни градове и високи, островърхи планини. Фототурът е микс от природа и култура с посещение на най-големите словашки забележителности, почти всички те в списъка на ЮНЕСКО.

Групата ще е малка. Това гарантира индивидуална работа на водачите с всеки участник и завръщане с хубави снимки. Няма изисквания за фотографско ниво. Всеки, изкушен от пътешествията с фотоапарат в ръка, е добре дошъл. Преходите в планината не са тежки и дълги. Транспортът ще е с минибус, без нощни преходи. Хотелите, в които ще се нощува, са с най-добро местоположение – в самия център на градовете и в хижа с красива гледка, което е особено важно за фотографска група.

Седмица преди тура ще има среща на записалите се и водачите за опознаване и теоретична лекция върху фотографските предизвикателства на пътешествието.

Водачи на групата:
Емил Данаилов – травъл журналист и фотограф, водещ на семинара „Травъл фотография“, превърнал се през годините в школа за пътешественици с фотоапарати, бивш главен редактор на най-популярното през първото десетилетие на века българско списание за туризъм „Одисей“. Негови работи можете да разгледате на http://subektiv.com.
Георги Величков – фотограф с дългогодишна практика в различни жанрове, утвърдено име с множество награди и участия в изложби, един от създателите на най-големия сайт за фотография в България – Фото Форум, лектор на фотографски курсове за начинаещи и напреднали. Негови работи можете да разгледате на http://fotozona.bg.

Акценти:
Национален парк „Високи Татри“
Братислава
Крепостта „Спиш“
Дървени църкви
Бардейов
Банска Щявница


Програма на фототура:
Ден 1. София – Братислава
Трансфер: 970 км. Нощувка в центъра на Братислава.

Ден 2. Братислава
Днес ще си починем от дългия трансфер предния ден и ще се насладим на приятни фоторазходки из словашката столица. Нощувка в центъра на Братислава.

Ден 3. Братислава – Банска Щявница
Отправяме се към Банска Щявница – бивш миньорски град, сега под егидата на ЮНЕСКО. Просперирал през XVIII и XIX век заради добива на злато и сребро, малкият град предлага много забележителности за снимане, сред които цели два замъка!
Трансфер: 170 км. Нощувка в центъра на Банска Щявница.

Ден 4. Банска Щявница – Вълколинец – Щръбско езеро – Попрадско езеро
Този ден ще „превключим“ от култура на природа. По пътя ще спрем да разгледаме и снимаме Вълколинец – малко селце с дървени къщи, представящо традиционната словашка архитектура. Вълколинец е под егидата на ЮНЕСКО. Следващата ни спирка е известното Щръбско езеро, вече доста високо в планината, в чиито води се отразяват високите върхове на Татрите. Ще нощуваме в хотел на брега на друго фотогенично езеро – Попрадското.
Трансфер: 180 км.

Ден 5. Попрадско езеро – Татранска Ломница – вр. Ломнички щит – Скалната хижа – хижа „Зеленото езеро“
Това е денят, в който ще се изстреляме над облаците. Започваме с кратък трансфер до градчето Татранска Ломница, откъдето се качваме на лифта до втория по височина връх във Високите Татри – Ломнички щит (2634 м н.в.). От него се открива пленителна панорама към скалистите зъбери на планината. Като се насладим на гледката и я наснимаме, се връщаме с лифта до средата – до Скалната хижа (1725 м н.в.), откъдето започва преходът ни до хижата, разположена на брега на Зеленото езеро (1551 м н.в.). В нея ще нощуваме, но не и преди да сме направили нощни смики на оглеждащите се в езерото околни върхове.
Преходът е около 3 часа. Започва с около 180 метра изкачване, следва сравнително равен участък, след това още 120 метра изкачване преди финалното спускане от около 480 метра.

Ден 6. Зеленото езеро – Татранска Ломница – замъкът „Спиш“ – Луков – Хервартов – Бардейов
Спускаме се сутринта по друг маршрут до Татранска Ломница, откъдето отново потегляме с минибуса из словашката провинция. Днес ще посетим величествения замък „Спиш“ (под егидата на ЮНЕСКО), а след него, по пътя за Бардейов, ще спрем да разгледаме и друга голяма забележителност на Словакия – две от многото дървени църкви в района (и те под егидата на ЮНЕСКО). Привечер пристигаме в град Бардейов – и той в списъка на ЮНЕСКО, наричан най-готическия словашки град.
Преход: 2 часа спускане. Трансфер: 160 км. Нощувка в центъра на Бардейов.

Ден 7. Бардейов – Ладомиров – Бодружел – Мироля – Кошице
По пътя за втория по големина град в Словакия и неговите архитектурни изкушения ще продължим да се разхождаме по междуселските пътища, за да посетим още някоя дървена църква.
Трансфер: 160 км. Нощувка в центъра на Кошице.

Ден 8. Кошице – София
По пътя към дома ще си говорим отново и отново за фотография, оползотворявайки часовете, прекарани в минибуса.
Трансфер: 1000 км.

Ден Х. Това е денят, в който ще се съберем на по бира в някоя софийска кръчма, за да си припомним всички хубави моменти от пътуването, а и да покажем и обсъдим снимките си.

Програмата подлежи на промяна при належащи обстоятелства, особено за дните в планината – ако времето е неподходящо, ще се движим по алтернативен маршрут.

За въпроси и консултации по фототура можете да изпращате лични съобщения на ФотоМобиле или да звъните на Емил Данаилов – 0878 204 208.

*Снимките са от туристическия портал на Словакия.


Цената включва:
5 нощувки със закуски в хотели
1 нощувка с вечеря и закуска в хотел
1 нощувка с вечеря и закуска в хижа
транспорт с минибус с вкл. гориво
пътни такси и паркинги
застраховка
двама фотографи водачи и лектори

Цената не включва:
храна извън посочената
лични разходи
билет за лифта (46 евро)
входове за забележителности (около 50 евро)


Галерия


Словакия от дърво и камък (Оценка 4.66 / 5 базирана на 354 мнения.)
5-те Стана - по стъпките на Чингиз Хан 3881 BGN, 21 дни

5-те Стана - по стъпките на Чингиз Хан

Последвайте стъпките на Чингиз Хан докато пътувате сред обширни пустини, тревисти степи, плодородни...
Групов тур в Иран с български водач, 10 дни 1607 BGN, 10 дни

Групов тур в Иран с български водач, 10 дни

Едно културно пътешествие, което ще ви покаже както модерен Иран, така и приказната древна...
Дамаванд, вулканът исполин (Иран) 1490 BGN, 7 дни

Дамаванд, вулканът исполин (Иран)

С този тур ви предлагаме не просто вулкан, а вулкан емблема, с идеална конична форма, красив,...
Покажи всичко» Новини и обновления

23.05.2022 15:42

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.089-5777-C01

На 23.05.2022 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор BG16RFOP002-2.089-5777-C01 по проект с наименование „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020, по процедура...


11.11.2021 15:13

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 2)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


11.11.2021 14:20

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 1)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


22.03.2021 14:15

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01

На 21-12-2020 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01 по проект с наименование „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и...