Coronavirus (COVID-19) travel update
Our office is closing later this afternoon to keep our staff safe, and those of us not already working from home will now be working remotely.
Our phone system unfortunately does not allow us to receive or make calls in the usual way from home, so we ask that you email us on the address below if you need to get in touch or have an emergency. ( info@penguintravel.com )

Словакия от дърво и камък

Словакия от дърво и камък

Изобилие от архитектурни и исторически забележителности, красиви планини със зашеметяващи гледки – това е Словакия. В самия център на стара Европа, тази малка страна предлага всичко, за което може да мечтае един фотограф – средновековни крепости и замъци, пасторални села, изящни градове и високи, островърхи планини. Фототурът е микс от природа и култура с посещение на най-големите словашки забележителности, почти всички те в списъка на ЮНЕСКО.

Групата ще е малка. Това гарантира индивидуална работа на водачите с всеки участник и завръщане с хубави снимки. Няма изисквания за фотографско ниво. Всеки, изкушен от пътешествията с фотоапарат в ръка, е добре дошъл. Преходите в планината не са тежки и дълги. Транспортът ще е с минибус, без нощни преходи. Хотелите, в които ще се нощува, са с най-добро местоположение – в самия център на градовете и в хижа с красива гледка, което е особено важно за фотографска група.

Седмица преди тура ще има среща на записалите се и водачите за опознаване и теоретична лекция върху фотографските предизвикателства на пътешествието.

Водачи на групата:
Емил Данаилов – травъл журналист и фотограф, водещ на семинара „Травъл фотография“, превърнал се през годините в школа за пътешественици с фотоапарати, бивш главен редактор на най-популярното през първото десетилетие на века българско списание за туризъм „Одисей“. Негови работи можете да разгледате на http://subektiv.com.
Георги Величков – фотограф с дългогодишна практика в различни жанрове, утвърдено име с множество награди и участия в изложби, един от създателите на най-големия сайт за фотография в България – Фото Форум, лектор на фотографски курсове за начинаещи и напреднали. Негови работи можете да разгледате на http://fotozona.bg.

Акценти:
Национален парк „Високи Татри“
Братислава
Крепостта „Спиш“
Дървени църкви
Бардейов
Банска Щявница


Програма на фототура:
Ден 1. София – Братислава
Трансфер: 970 км. Нощувка в центъра на Братислава.

Ден 2. Братислава
Днес ще си починем от дългия трансфер предния ден и ще се насладим на приятни фоторазходки из словашката столица. Нощувка в центъра на Братислава.

Ден 3. Братислава – Банска Щявница
Отправяме се към Банска Щявница – бивш миньорски град, сега под егидата на ЮНЕСКО. Просперирал през XVIII и XIX век заради добива на злато и сребро, малкият град предлага много забележителности за снимане, сред които цели два замъка!
Трансфер: 170 км. Нощувка в центъра на Банска Щявница.

Ден 4. Банска Щявница – Вълколинец – Щръбско езеро – Попрадско езеро
Този ден ще „превключим“ от култура на природа. По пътя ще спрем да разгледаме и снимаме Вълколинец – малко селце с дървени къщи, представящо традиционната словашка архитектура. Вълколинец е под егидата на ЮНЕСКО. Следващата ни спирка е известното Щръбско езеро, вече доста високо в планината, в чиито води се отразяват високите върхове на Татрите. Ще нощуваме в хотел на брега на друго фотогенично езеро – Попрадското.
Трансфер: 180 км.

Ден 5. Попрадско езеро – Татранска Ломница – вр. Ломнички щит – Скалната хижа – хижа „Зеленото езеро“
Това е денят, в който ще се изстреляме над облаците. Започваме с кратък трансфер до градчето Татранска Ломница, откъдето се качваме на лифта до втория по височина връх във Високите Татри – Ломнички щит (2634 м н.в.). От него се открива пленителна панорама към скалистите зъбери на планината. Като се насладим на гледката и я наснимаме, се връщаме с лифта до средата – до Скалната хижа (1725 м н.в.), откъдето започва преходът ни до хижата, разположена на брега на Зеленото езеро (1551 м н.в.). В нея ще нощуваме, но не и преди да сме направили нощни смики на оглеждащите се в езерото околни върхове.
Преходът е около 3 часа. Започва с около 180 метра изкачване, следва сравнително равен участък, след това още 120 метра изкачване преди финалното спускане от около 480 метра.

Ден 6. Зеленото езеро – Татранска Ломница – замъкът „Спиш“ – Луков – Хервартов – Бардейов
Спускаме се сутринта по друг маршрут до Татранска Ломница, откъдето отново потегляме с минибуса из словашката провинция. Днес ще посетим величествения замък „Спиш“ (под егидата на ЮНЕСКО), а след него, по пътя за Бардейов, ще спрем да разгледаме и друга голяма забележителност на Словакия – две от многото дървени църкви в района (и те под егидата на ЮНЕСКО). Привечер пристигаме в град Бардейов – и той в списъка на ЮНЕСКО, наричан най-готическия словашки град.
Преход: 2 часа спускане. Трансфер: 160 км. Нощувка в центъра на Бардейов.

Ден 7. Бардейов – Ладомиров – Бодружел – Мироля – Кошице
По пътя за втория по големина град в Словакия и неговите архитектурни изкушения ще продължим да се разхождаме по междуселските пътища, за да посетим още някоя дървена църква.
Трансфер: 160 км. Нощувка в центъра на Кошице.

Ден 8. Кошице – София
По пътя към дома ще си говорим отново и отново за фотография, оползотворявайки часовете, прекарани в минибуса.
Трансфер: 1000 км.

Ден Х. Това е денят, в който ще се съберем на по бира в някоя софийска кръчма, за да си припомним всички хубави моменти от пътуването, а и да покажем и обсъдим снимките си.

Програмата подлежи на промяна при належащи обстоятелства, особено за дните в планината – ако времето е неподходящо, ще се движим по алтернативен маршрут.

За въпроси и консултации по фототура можете да изпращате лични съобщения на ФотоМобиле или да звъните на Емил Данаилов – 0878 204 208.

*Снимките са от туристическия портал на Словакия.


Цената включва:
5 нощувки със закуски в хотели
1 нощувка с вечеря и закуска в хотел
1 нощувка с вечеря и закуска в хижа
транспорт с минибус с вкл. гориво
пътни такси и паркинги
застраховка
двама фотографи водачи и лектори

Цената не включва:
храна извън посочената
лични разходи
билет за лифта (46 евро)
входове за забележителности (около 50 евро)


Галерия


Словакия от дърво и камък (Оценка 4.66 / 5 базирана на 270 мнения.)
Островът на Буда (Шри Ланка) 1274 BGN, 10 дни

Островът на Буда (Шри Ланка)

Кой би предположил, че на сравнително малкия остров Цейлон, който все стои в сянката на голямата...
Другите Малдиви - Гаафару 578 BGN, 6 дни

Другите Малдиви - Гаафару

Ако свързвате Малдивите с частни острови и затворени ол инклузив петзвездни курорти на цени, от...
Сафари в Южна Африка - от Кейптаун до водопада Виктория (къмпинг) 3685 BGN, 20 дни

Сафари в Южна Африка - от Кейптаун до водопада Виктория (къмпинг)

Насладете се на природните контрасти на Южна Африка с това незабравимо сафари Представете си...
Покажи всичко» Новини и обновления
Тайван има уникална история и култура

08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и най-вече Великобритания. Освен, че е много красива страна, Тайван е и уникално място, с интересна история и култура. Работническата класа е една пета от населението на Тайван Тайван е микс от бързо...


Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка. Килиманджаро е най-високият самостоятелно стоящ връх и не е част от планинска верига.   Килиманджаро се намира само на 205 мили от Екватора, но има сняг Килиманджаро се намира само на 205 мили от...


В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

19.08.2018 14:28

В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

Знаете ли, че: В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи Земята, която в момента се нарича Гвинея, в миналото е принадлежала на няколко Африкански империи. Това продължило до 1890-та, когато французите колонизирали територията. Местните на няколко пъти се опитали да свалят френското управление, но това не довело до успех и в началото на 19 век страната получила името Френска...


Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана

13.08.2018 17:14

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана Водопадът Кайетур е постовен на второ място в класацията на най-впечатляващите водопади в света. Той е един от най-мощните и най-високи водопади – двойно по-висок от Ниагара и с близо два пъти повече излята вода в секунда. Гвиана е единствената англо-говорящата нация в Южна Америка Въпреки, че граничи с испано-говорящи...