Фототур "Калейдоскопът Румъния"

Фототур 'Калейдоскопът Румъния'

8-дневен фототур в Трансилвания, Буковина, Карпатите, Молдова и делтата на Дунав

Румъния е толкова голяма и с такова изобилие от природни и културни забележителности, че изборът между тях винаги е много труден. По време на този интензивен фототур ще се опитаме да обиколим и заснемем най-красивите, емблематични и фотогенични места в централната и източната ѝ части. Най-доброто от Трансилвания – нейните средновековни градове и църкви-крепости, пасторалните пейзажи и рисуваните манастири на далечната и труднодостъпна област Буковина, подоблачните върхове на Карпатите, разлятите простори на „винената“ Молдова, живият лабиринт на дунавската делта – като в пъстър калейдоскоп Румъния ще ни разкрие всяка своя очарователна страна. Наша работа и удоволствие ще е да превърнем тази красота в добри фотографии!

Групата ще е малка. Това гарантира индивидуална работа на водача с всеки участник и завръщане с хубави снимки.
Няма изисквания за фотографско ниво. Всеки, изкушен от пътешествията с фотоапарат в ръка, е добре дошъл.
Транспортът ще е с минибус, без нощни преходи. Хотелите, в които ще се нощува, са с най-добро местоположение, което е особено важно за фотографска група.
Седмица преди тура ще има среща на записалите се и водача за опознаване и теоретична лекция върху фотографските предизвикателства на пътешествието.

Водач на групата:
Емил Данаилов – травъл журналист и фотограф, водещ на семинара „Травъл фотография“, превърнал се през годините в школа за пътешественици с фотоапарати, бивш главен редактор на най-популярното през първото десетилетие на века българско списание за туризъм „Одисей“. Негови работи можете да разгледате на http://subektiv.com/

Акценти:
Рисуваните манастири в Буковина
Планината Бучедж в Карпатите
Укрепените църкви и средновековни градове на Трансилвания
Делтата на Дунав


Програма:
Ден 1. София – Синая (530 км)
Потегляме сутринта от София, отправяме се към Русе и по моста над Дунава се озоваваме в Румъния. Минаваме покрай Букурещ и продължаваме направо към Синая. Синая е стар планиниски курорт с изключително красива и запазена архитектура. Там се намира и кралският замък „Пелеш“, построен в края на XIX век.

Ден 2. Синая – Бущени – планината Бучедж – Брашов (50 км)
След кратък трансфер от Синая до Бущени се качваме на лифта, който ще ни отведе високо в планината Бучедж – част от голямата верига на Карпатите. Ден за разходка и снимки по билото, от което са разкриват панорамни гледки във всички посоки. Привечер слизаме с лифта до Бущени, откъдето се придвижваме до Брашов. Брашов е единият от петте най-големи, най-важни и най-красиви стари саксонски градове на Трансилвания. Центърът му е класически оформен средновековен площад с кметство по средата и готическа църква отстрани.

Ден 3. Брашов – укрепените църкви в Харман и Прежмер – Сибиу – Сигишоара (270 км)
Днес ще посетим още няколко емблематични за Трансилвания места. Започваме с двете църкви крепости в Харман и Прежмер, които са в списъка на ЮНЕСКО. Подобни укрепени църкви има на много места в тази част на Румъния – свидетелства за отминалите неспокойни столетия. След това се отправяме към Сибиу – най-изящният и европейски град на Трансилвания. След него продължаваме към Сигишоара – малък и кокетен средновековен град, кацнал високо на един хълм. Павираните му улички с шарените фасади на сградите отстрани, часовниковата кула, старото училище на върха, крепостните порти – Сигишоара е най-очарователният музей на открито.

Ден 4. Сигишоара – солната мина в Прайд – ждрелото Биказ – Садова (320 км)
Сутринта се придвижваме към солната мина в Прайд. Подземните ѝ зали ще ни пренесат в друг свят, далеч и от августовските жеги. След като я разгледаме, продължаваме към ждрелото Биказ. Пътят се вие дълбоко в каньон между главозамайващи отвесни урви – фотогенично място, чиято красота ще се опитаме да заснемем. Продължаваме към границата с Украйна – дълбоко в Северните Карпати. Ще се движим по второстепенни пътища с много завои, но и с красиви гледки. Ще минаваме през малки селца с дървени къщи, през гори и пасища, ще пълним очите и фотоапаратите си с пасторални гледки. Ще нощуваме в селцето Садова.

Ден 5. Садова – Молдовица – Сучевица - Яш (250 км)
Вече сме в областта Буковина, известна с рисуваните си манастири, които също са защитени от ЮНЕСКО. Църквите им са изографисани не само отвътре, но и отвън. Сюжетите са библейски, но цветовете и изпълнението им – характерни само за този район. Още по-интересно за нас, българите, ще е да разчитаме надписите, които са на старобългарски – официалният административен език в румънските земи до началото на XIX век. Ще разгледаме два манастира – „Молдовица“ и „Сучевица“. След тях напускаме планината и се отправяме към Яш – стар университетски град и главен град на областта Молдова. Тук се произвеждат най-хубавите румънски вина. Ще трябва да ги дегустираме!

Ден 6. Яш – (Кишинев) – Браила – Тулча (400 км, 500 през Кишинев)
Днес се отправяме на юг към Влашко – към Браила на брега на Дунав. Ако няма някакви специални ограничения заради ковида, по пътя можем да минем през Република Молдова и да разгледаме столицата ѝ Кишинев. След като разгледаме Браила, където през XIX век е създадено Българското книжовно дружество (днес БАН), продължаваме към Тулча – изходният пункт за делтата на Дунав.

Ден 7. Делтата на Дунав
Този ден е изцяло посветен на едно от природните чудеса на Европа. Делтата на Дунав е огромна по площ, с няколко главни ръкава и множество разклонения, същински воден лабиринт, населяван от какви ли не птици. Време за снимки и медитация.

Ден 8. Тулча – Констанца – Вама Веке – София (700 км)
След върховете на Карпатите, градовете на Трансилвания, манастирите на Буковина, равнините на Молдова и делтата на Дунав, по дългия път към София ще се насладим и на румънското Черноморие.

Ден Х. Това е денят, в който ще се съберем на по бира в някоя софийска кръчма, за да си припомним всички хубави моменти от пътуването, а и да покажем и обсъдим снимките си.

Програмата подлежи на промяна при належащи обстоятелства.

Големина на групата: мин. 4, макс. 6 души

За въпроси и консултации по фототура можете да се свържете с Емил Данаилов – emil.danailov@gmail.com или 0878 204 208.


Цената включва:
7 нощувки със закуски в хотели и къщи за гости
транспорт с минибус с вкл. гориво
пътни такси и паркинги
водач фотограф

Цената не включва:
храна извън посочената
входни такси за забележителностите
билет за лифта
разходката с лодка из делтата
лични разходи


Галерия


Фототур "Калейдоскопът Румъния" (Оценка 4.65 / 5 базирана на 35 мнения.)
5-те Стана - по стъпките на Чингиз Хан 3881 BGN, 21 дни

5-те Стана - по стъпките на Чингиз Хан

Последвайте стъпките на Чингиз Хан докато пътувате сред обширни пустини, тревисти степи, плодородни...
Дамаванд, вулканът исполин (Иран) 1490 BGN, 7 дни

Дамаванд, вулканът исполин (Иран)

С този тур ви предлагаме не просто вулкан, а вулкан емблема, с идеална конична форма, красив,...
Живописният Оман 2136 BGN, 8 дни

Живописният Оман

Потопете се в магията на Оман - незабравима комбинация от история, пустиня и море. От високи...
Покажи всичко» Новини и обновления

23.05.2022 15:42

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.089-5777-C01

На 23.05.2022 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор BG16RFOP002-2.089-5777-C01 по проект с наименование „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020, по процедура...


11.11.2021 15:13

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 2)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


11.11.2021 14:20

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 1)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


22.03.2021 14:15

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01

На 21-12-2020 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01 по проект с наименование „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и...