Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 2)

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 2)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където номадски племена са странствали с техните огромни стада.
Преди няколко седмици ние от Пенгуин Травел завършихме първото си групово пътуване до “Становете”.
В тази статия ще намерите отговори на някои от най-често задаваните въпроси за пътуване в региона, полезни съвети и интересни истории от водача на групата ни - Любен Синадински.

- Какви бяха предизвикателствата, които срещнахте във връзка с коронавируса?
- Абсолютно никакви трудности не сме срещали във връзка с коронавируса. На място нямаше почти никакви противоепидемични мерки. Носенето на маски е препоръчително, но на практика почти никъде не се носеха, освен в самолетите. Ние летяхме между Узбекистан и Киргизстан, само там беше задължително. По време на последното пътуване през септември 2021г. беше задължително да имаме отрицателни тестове за Таджикистан, тях си ги направихме в България. Трябваше отрицателен тест и за влизане в Узбекистан. Там беше интересна историята, защото ние трябваше да си направим този тест в неделя в Пенджикент - един пограничен град с Узбекистан. Лабораторията, разбира се, не работеше, но ние намерихме контактите на лаборантката, коята специално за нас дойде да ни направи тестове. Като цяло процедурата е чисто формална. За щастие цените на ПСР тестовете в региона са 15-20 долара, за разлика от по-голямата част от света, където са между 100-150 долара. Резултатите се получават обикновено в рамките на 8-12 часа и не сме имали никакъв проблем. В Киргизстан  официално не се изиска тест за ваксинирани пътници. Оказа се обаче, че Uzbekistan Airways държи на отрицателен ПСР тест и съответно в Ташкент пак трябваше да си направим тестове на един паркинг, но като цяло това са формалности, нищо, от което човек трябва да се притеснява.

Оф-роудинг в Киргизстан

Оф-роудинг в Киргизстан

- Много хора смятат този регион за сравнително опасен. Какви бяха твоите впечатления за безопасността по време на пътуването? Как би го сравнил с други части на света, в които си пътувал?
- През цялото време сме се чувствали в абсолютна безопасност. Местните са безкрайно дружелюбни. В Таджикистан КГБ се грижи за вашата сигурност навсякъде. Дори в планината има чекпойнтове, където се проверяват паспорти, проверява се багажа във всяко превозно средство и т.н. От тази гледна точка не сме имали нито един проблем. Безопасността изобщо не е нещо, за което човек трябва да се притеснява.

Демонстрация на традиционен лов с орли и соколи в КиргизстанДемонстрация на традиционен лов с орли и соколи в Киргизстан

- Кое е най-доброто време за пътуване в региона?
- Това зависи от това какъв туризъм искате да практикувате. Април, май и юни са добри месеци за пътуване, както и есента - септември и октомври. Лятото е прекалено горещо в Узбекистан, но за сметка на това пък в планините в Киргизстан и Таджикистан е прекрасно. Там има много маршрути, подходящи за трекинг и за конна езда - лятото е най-добрият период за пътуване за такива дейности. Като цяло е възможно да се правят подобни пътувания и през зимата, пътуването има особен чар тогава, по-предизвикателно и интересно е. Въпрос на вкус - на кой каквото му харесва.
Езерото Исък Кул – „Перлата на Киргизстан“ и второто най-голямо планинско езеро в света
Езерото Исък Кул – „Перлата на Киргизстан“ и второто най-голямо планинско езеро в света

- Лесно ли е да се намерят обменни бюра и банкомати или е препоръчително да си носим кеш?
- В повечето страни трябва да се плаща в брой. Дебитни карти определено не се използват много. За щастие е доста евтино, ние средно на ден не сме харчили повече от 15-20 долара, което включва както храна, така и малки сувенири. Във всяка страна ходихме заедно цялата група да обменяме пари, като местните ни препоръчаха къде е най-добре това да се случи. Няма никакъв смисъл да се обменят пари в България. Единственото много важно нещо -  когато се взимат пари от България (американски долари) да са банкноти от поне 50 или 100 долара и да са от новите емисии, нищо повече от това не трябва да мисли човек.

Каменни къщи в ТаджикистанКаменни къщи в Таджикистан

- Често чуваме истории за гостоприемството на хората от т.нар “Станове”. Какви бяха твоите впечатления?
- Хората са безкрайно сърдечни и топли. Винаги са готови да помогнат и винаги искат да споделят тяхната история с туристите. Почи през ден някой ни канеше на гости, готвиха ни вечери и т.н. Пътуването за българи в региона е една идея по-лесно, защото масово хората говорят руски и е доста лесно да се комуникира с местните.

Вечеря в Пенджикент, ТаджикистанВечеря в Пенджикент, Таджикистан

Вижте първата част на разговора тук 

5-те Стана - по стъпките на Чингиз Хан

Пътешествие до Сирия и Ливан 2587 BGN, 8 дни

Пътешествие до Сирия и Ливан

Дамаск отново ви приветства с добре дошли! През последните години историята на Сирия е изпълнена с...
5-те Стана - по стъпките на Чингиз Хан 3626 BGN, 21 дни

5-те Стана - по стъпките на Чингиз Хан

Последвайте стъпките на Чингиз Хан докато пътувате сред обширни пустини, тревисти степи, плодородни...
Боливия и Перу - пътешествие в земите на инките. Групов тур с български водач 4802 BGN, 16 дни

Боливия и Перу - пътешествие в земите на инките. Групов тур с български водач

Почувствайте хипнотичния ритъм на Южна Америка - обвит в мистицизъм, ще го усетите между...
Покажи всичко» Новини и обновления

11.11.2021 15:13

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 2)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


11.11.2021 14:20

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 1)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


22.03.2021 14:15

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01

На 21-12-2020 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01 по проект с наименование „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и...


07.08.2020 11:55

7 интересни факта за Афганистан

  7 интересни факта за Афганистан Повече от десетилетие Афганистан беше споменаван в новините предимно с Талибаните, тероризма, бурките и брадите. Но страната е много повече от това. Това е страна с древни традиции и култура. Представяме ви 7 любопитни факти за Афганистан, които ще променят мнението ви за страната. 1. Първите маслени картини са нарисувани в Афганистан Може да не ви се...