Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 1)

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 1)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света.
Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където номадски племена са странствали с техните огромни стада.
Преди няколко седмици ние от Пенгуин Травел завършихме първото си групово пътуване до “Становете”.
В тази статия ще намерите отговори на някои от най-често задаваните въпроси за пътуване в региона, полезни съвети и интересни истории от водача на групата ни - Любен Синадински.

- Какво да очакваме от едно пътуване до “5-те Стана”?
- Пътуването в Централна Азия предлага изключително много възможности за туризъм - от приключенски до културен, дори и кулинарен. Едно пътуване в този регион със сигурност предполага едно динамично, интересно и разнообразно преживяване.

- Кои са личните ти топ 3 места, които те впечатлиха и защо?
- По време на нашето пътуване бяхме в три страни, така че ще избера по едно място от всяка страна. В Таджикистан несъмнено това са планините Фан, където посетихме Седемте езера. До шестото стигнахме с кола, след това направихме кратък трекинг до последното - около час, час и половина. Този регион е много изолиран и безкрайно много се различава от останалата част на Таджикистан. Минахме през няколко коренно различни села и имахме доста интересни случки с местните. В подножието на планината спряхме няколко пъти да си говорим с тях. Запознахме се с местни семейства с по 7-8 деца, разменихме впечатления с тях, те ни черпиха с пресни бадеми. Това беше наистина запомнящ се момент не само за мен, но и за цялата група.

Седемте езера, планините Фан Седемте езера, Таджикистан  

В Узбекистан бих отличил Хива. Старият град е запазен в автентичния му вид и когато човек влезе може да си създаде впечатление как е изглеждал града в миналото - с неговите крепостни стени, медресета и минарета. Градът е включен и в списъка на ЮНЕСКО и наистина пресъздава атмосферата на старинния град - такъв, какъвто е бил в миналото.

Старият град в ХиваСтарият град в Хива

В Киргизстан прекарахме повече от половин ден в село Чон Кемин. Там бяхме отседнали в къща с местни хора, заедно си направихме вечеря, яздихме коне по техния начин и усетихме истинския провинциален живот в Киргизстан, а отчасти и номадския живот.

Езда в Киргизстан
 Конна езда в Киргизстан

- Колко време смяташ, че е необходимо за пътуване в района?
- Регионът е изключително интересен за пътуване. Може би от културно-историческа гледна точка най-интересен е Узбекистан. Там човек спокойно може да прекара 6 -7 дни и всеки ден да вижда нещо ново и интересно. Останалите дестинации - Киргизстан и Таджикистан безспорно заслужават поне 5-6 дни, за да може човек да се наслади на страната, да пропътува цялата ѝ територия и да види различни неща. Относто Казахстан, 2-3 дни са абсолютно достатъчни да се види Алмаати и региона около него, който е може би най-интересен от цялата страна. Сама по себе си цялата страна предполага по-дълго пътуване, заради огромната ѝ територия. Колкото до Туркменистан, имайки се предвид затворения комунистически режим и силно ограничените възможности за свободно пътуване в страната, оптималният престой е 2-3 дни - Ашхабад и „Портите на Ада“, което посещаваме и ние в програмата. 

На чай с местните в планините Фан, Таджикистан  

На чай с местните в планините Фан, Таджикистан

- Вие започнахте вашата програма от Душанбе. Лесно ли е пътуването от София до там? Кои други градове са подходящи за начална точка при пътуване от България?
- Пътуването до Централна Азия като цяло е доста лесно. Има немалко връзки с Turkish Airlines, а от 2022г. Flydubai отново ще летят до там. Има връзки и с Aeroflot. Самото пътуване не е дълго - след Истанбул има още 4-5 часа до Централна Азия, до различните градове. Идеята на пътуването ни до 5-те Стана е да се правят различни комбинации от страните, които се посещават. Планираме в бъдеще да е възможно присъединяването към групата да става от всяка една от столиците, така че, ако някой няма 20 дни на разположение да пътува за целия маршрут или е бил в някоя от страните, може да се присъедини на 6-ти ден, на 10-ти и т.н. Лесно се лети до всички столици в региона, включително и до Алмаати, ако някой реши да се присъедини в Казахстан.

Групата в Самарканд, Узбекистан
Групата в Самарканд, Узбекистан

- Колко е трудно пътуването между държавите? Колко време отнема пресичането на границите? Какви са визовите изисквания за български граждани?
- За щастие в момента няма визи за Узбекистан и Киргизстан. Най-вероятно ще остане така и 2022 г. За Таджикастан се издава електронна виза, която струваше 35 долара. Относително лесно е издаването на подобна виза, просто трябва да се пусне заявление поне един месец преди пристигане в страната, за да има достатъчно време да бъде обработено. Относно Казахстан, преди пандемията можехме да се възползваме от безвизов режим. В момента се изисква туристическа виза, която се издава от посолството на Казахстан в София. Очаква се през 2022 г. това правило да бъде премахнато и отново да можем да пътуваме в страната без визи. Туркменистан е една от най-трудните за посещение държави в региона. Трябва ни виза, която се издава срещу покана, която имат право да направят само 5-6 фирми в страната. Цената на визата е 100 долара, като поканата се получава в рамките на 4-6 седмици преди заминаване, а самата виза се получава при преминаване на границата между Узбекистан и Туркменистан. Самото пътуване вътре в страните е безкрайно приятно и интересно. Лично за мен пътуването по земя дава много по-завършен облик на целия маршрут, отколкото летенето от една столица до друга. Пътувайки по земя успяваш да придобиеш представа за ежедневието на местните и да се срещнеш с тях. Имаме безкрайно много такива интересни случки и спомени от нашето пътуване. Пътищата са в много добро състояние, бих казал по-добро, отколкото в България. Минава се и през доста интересни места - например през едни от най-дългите мостове в Таджикистан. Има и един тунел, който е около 15-16 километра и няма никакво осветление по цялата му дължина, което също е доста интересно преживяване. Ние се движим с бусове и джипове 4х4, така че дори и на места, където трябва да се излезе off-road, пътуването е по-скоро приятно, отколкото натоварващо. Минаването на границите като цяло не беше трудно. Ние имаме специална организация във всяка отделна страна, така че обикновено на границата се налага да сменим колите. В зависимост от това колко късметлийска е групата, може и да се наложи да се походи малко между границата на Таджикистан и Узбекистан, около километър и половина, да се поговори с полицаите по граничните пунктове. В Таджикистан на излизане има цели три пункта поради някаква причина. Като цяло е безпроблемно, просто не позволяват да се премине от другата страна и да се направи трансфер до другия бус, но не е нищо притеснително.

Път в Таджикистан

 Път в Таджикистан

Вижте продължението на разговора тук.

5-те Стана - по стъпките на Чингиз Хан

Афганистан: Кабул, Херат, Бамиян, Банд-е Амир, Мазар-и-Шариф и Още 3704 BGN, 9 дни

Афганистан: Кабул, Херат, Бамиян, Банд-е Амир, Мазар-и-Шариф и Още

Присъединете се към пътешествие през сърцето на Афганистан, където ви очаква богата история,...
Открийте непознатата Ангола 3371 BGN, 9 дни

Открийте непознатата Ангола

Ангола е южноафриканска държава, на чиято територия се среща голямо климатично разнообразие –...
Зад завесата на традиционния ислям: Открийте Саудитска Арабия! 4390 BGN, 8 дни

Зад завесата на традиционния ислям: Открийте Саудитска Арабия!

Саудитска Арабия е една от най-енигматичните страни в Близкия изток!  На този тур ще може да...
Покажи всичко»

Новини и обновления

12.06.2023 19:31

Открийте мистичната красота на Лалибела: Скритото съкровище на Етиопия

Лалибела, наситен с богата история и заобиколен от прекрасна природа град, който е връх на културното и архитектурното наследство на Етиопия. Разположен в северната част на страната, този малък град е дом на един от най-изумителните обекти на ЮНЕСКО за световно наследство - скалните църкви на Лалибела. Като място, което съчетава духовност, древни умения и зашеметяващи пейзажи, Лалибела предлага...


10.06.2023 12:26

Приключение в Делтата на Салум, Сенегал: Невероятна природа и култура

Сенегал, разположен на западния бряг на Африка, е дом на много удивителни места за посещение. Едно от тях е Делтата на Салум - изумителна природна зона, разположена в южната част на страната. Това е място, където природата и културата се сливат в едно, предлагайки на посетителите незабравимо пътешествие. В тази статия ще разгледаме някои от най-забележителните атракции и преживявания, които...


05.06.2023 17:32

Сучитото: Открийте Културното Съкровище на Ел Салвадор

Ел Салвадор - страната на вулканите, плажовете и дивата природа, крие в себе си истински скъпоценен камък - Сучитото. Това е малък исторически град, разположен на остров в езерото Лагуна де Илопанго, който излъчва уникална атмосфера и културно наследство. Със своите усещания за миналото и прелестната архитектура, Сучитото е истинско откритие за всеки пътешественик. Този страхотен град се намира...


30.05.2023 12:59

Открийте очарователната красота на езерото Накуру в Кения

Кения, страна със зашеметяващи пейзажи и разнообразна дива природа, съдържа множество скрити съкровища за пътешественици, търсещи незабравими преживявания. Сред тези съкровища се намира очарователното езеро Накуру, хипнотизиращо водно тяло, вградено във Великия ров. Известно с богатото си птичи население и впечатляващата природа, Националният парк Накуру предлага завладяваща комбинация от...