Coronavirus (COVID-19) travel update
Древното Римско наследство на Алжир

Когато става въпрос за страни, в които могат да се видят най-много и най-добре запазени останки от времето на Римската империя, то Алжир се нарежда на второ място – веднага след Италия.

Историята помни как великият Рим, след като се оттървал от опасния си съперник Картаген през 146 година преди новата ера, решил да превърне някогашните земи на днешен Алжир – Нумидия, в новия господар на Северна Африка. Така там били построени повече от 500 римски градове. Преди Римската инвазия тези места били военни лагери, населени с бараки. След идването на римляните те се превърнали в престижни места за живеене. Просперитетът на страната по това време бил забележителен. Руините от онези времена свидетелства не само за величието на Римската империя, но и за важността, която Алжир е имал за римляните – не на последно място известен и като „житницата на Рим”.

Забележителности:
♦Типаза – град под егидата на ЮНЕСКО, възникнал като търговско средище на Картаген и превърнал се във важен център на кралство Мавритания, след като бил завладян от Рим
♦Сетиф - един от най-важните градове на Римската империя в Северна Африка
♦Сук Архас – мястото, на което е роден Августин Блажений
♦Националнен парк „Ел Кала” - известен като „Екологичният рай”.


План на пътуването:

Ден 1: Алжир
Пристигане в столицата Алжир. Посрещане на международното летище и трансфер до хотела. Панорамна обиколко на град Алжир. (зависи от времето на пристигане).
Вечеря в ресторант. Нощувка.

Ден 2: Алжир – Типаза
Отпътуване за Типаза, разположен на 70 км от Алжир, на брега на Средиземно море и под защитата на ЮНЕСКО. Възникнал като търговски град на Картаген, впоследствие Типаза бил завладян от Рим и се превърнал във важен център на кралство Мавритания. Градът днес е изпълнен с феноменални останки от времето на финикийците и византийците и е ярко доказателство за величието на Римската цивилизация в Северна Африка. Ще посетим едни от най-големите забележителности на Мавритания – Християнската гробница, археологическия музей и Мозаечния парк. Ще направим разходка и до крайбрежните градове Черчел и Кесарея, където ще разгледаме историческите останкитот времето на цар Юба Втори.
Обяд в Кесарея. Вечеря и нощувка в Типаза.

Ден 3: Алжир – Сетиф
Пътуваме за Сетиф, където ще разгледаме римските останки на Джемила (в превод името на града означа „красив”). През второто столетие от новата ера Джемила се превръща в един от най-важните градове на Римската империя. Ще посетим археологическите разкопки от времето на император Нерва (96-98). Тези римски руини са толкова перфектно запазени, че през 1981 година са обявени за част от културното наследство на ЮНЕСКО. Обяд. Ще направим панорамна обиколка на Сетиф, след което ще имате свободно време. Вечеря и нощувка в хотел.

Ден 4: Сетиф – Батна
Заминаваме за град Батна. Ще обядваме, а след това ще посетим Тимгад, където се намират едни от най-популярните римски руини в Северна Африка. Историята на Тимгад като Римска колония датира от стотната година след Христа. Градът е открит от император Траян. Ще видим Северноафриканския Помпей и неговия музей, които са под закрилата на ЮНЕСКО. Вечеря и нощувка в Батна.

Ден 5: Кенчела (Маскула) – Сук Ахрас (Тагасте)
Ще посетим Кенчела и намиращите се там важни римски останки: крепостта Чечар, мавзолея Седияс, Ксар Багай. Обядваме и продължаваме към Сук Архас – мястото, на което на 13 ноември 354 година е роден Свети Августин (аурелий Августин – Августин Блажений). Ще посетим маслиненото дърво на светията и Мадауре – нумидийски град, минал под римско владичество през първото столетие на новата ера. Мадауре е бил известен с книжнината и училищата си (Свети Августин също е учил там). Древните останки са на площ от 30 хектара, изпълнени с базилики, мелници, театри. Ще разгледаме и Камиса – Тубарсику Нумидарум - римска колония, управлявана от император Траян през второто столетие на новата ера. Популярни са имената на някои свещеници от онова време, като Фортиниус, Маврентий, Джамариус.
Вечеря и спане в Сук Ахрас.

Ден 6: Сук Ахрас (Тагасте) – Гуелма (Галама) – Константин
Отпътуване за Галама. Градът минава под римско владичество в края на 3-ти век от новата ера. Ще посетим археологическия музей и Римският театър с 4,500 места. В музея се намира статуя на Свети Августин. От древни времена до днес са достигнали имената на няколко местни римски архиепископи, сред които Донатий, Мегалий и Посидий.
Вечеря и нощувка в Константин.

Ден 7: Константин – Анаба (Хипо Реджис) – Алжир
Ще разгледаме Стария град в Константин и неговите уникални мостове. Ще посетим музея Чирта и Великата Джамия. След това ще продължим към Анаба, където ще посетим музея и базиликата Хипо, построени в чест на Свети Августин. Светията е бил архиепископ на Хипо през 354-430 г. от новата ера и се счита за един от бащите на Латинската църква. Ще разгледаме и римските археологически разкопки на Хипо, намиращи се в подножието на базиликата. След това ще се спуснем по големия крайбрежен булевард. Ще обядваме там и веднага след това заминаваме за Националния парк „Ел Кала”, известен като „екологичният рай”. В този парк ще се насладите на невероятните пейзажи, които предлага Алжир. Паркът е разположен на 75 000 хектара, на които се намират три езера, гори от коркови дъбове, евкалипти.
В ранния следобед ни чака трансфер до летището в Анаба и около 1 час полет до Алжир. Вечеря и нощувка в Алжир.

Ден 8: Отпътуване
Ще посетим Касбата в Алжир – древен град под егидата на ЮНЕСКО, разположен в сърцето на алжирската столица и свидетелстващ за уникалната архитектура от древните времена. Касбата е изпъстрен с малки, тесни уличики и е истинска арт съкровищница. Ще посетим Базиликата на Закрилницата на Африка. Гледаща към залива на Алжир и района Баб ел Куед, базиликата била построена в годините между 1858 и 1872 г. Ще обядваме, след което ще посетим историческият монумент със забележителна архитектура Палас де Рейс, известен и като Бастион 23. Монументът е един от последните свидетели за времето, в което – при Османската ера от 16-ти до 19-ти век, цитателата Касбас се простирала до морето.
Трансфер до летището и отпътуване.


Цената включва:
7 нощувки в хотел 3 звезди - стаи със самостоятелен санитарен възел
английско говорящ гид
входни такси
всички трансфери и транспорт в автобус с климатик
храна (от вечеря на ден 1 до закуска в ден 8)
вътрешен полет Анаба – Алжир
бутилка вода на човек на ден

Цената не включва:
Самолетни билети
виза
напитки и храна неспомената в програмата
бакшиши
застраховка
лични разходи


Галерия


Древното Римско наследство на Алжир (Оценка 4.84 / 5 базирана на 272 мнения.)
Големина на групата
6-12
Другите Малдиви - Гаафару 578 BGN, 6 дни

Другите Малдиви - Гаафару

Ако свързвате Малдивите с частни острови и затворени ол инклузив петзвездни курорти на цени, от...
Островът на Буда (Шри Ланка) 1274 BGN, 10 дни

Островът на Буда (Шри Ланка)

Кой би предположил, че на сравнително малкия остров Цейлон, който все стои в сянката на голямата...
Рота Висентина – от Сао Луис до Одесейши през Порто Ково (Португалия) 1117 BGN, 8 дни

Рота Висентина – от Сао Луис до Одесейши през Порто Ково (Португалия)

Рота Висентина представлява цяла мрежа от пешеходни пътеки в Югоизточна Португалия. Той включва...
Покажи всичко» Новини и обновления

07.08.2020 11:55

7 интересни факта за Афганистан

  7 интересни факта за Афганистан Повече от десетилетие Афганистан беше споменаван в новините предимно с Талибаните, тероризма, бурките и брадите. Но страната е много повече от това. Това е страна с древни традиции и култура. Представяме ви 7 любопитни факти за Афганистан, които ще променят мнението ви за страната. 1. Първите маслени картини са нарисувани в Афганистан Може да не ви се...


08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и най-вече Великобритания. Освен, че е много красива страна, Тайван е и уникално място, с интересна история и култура. Работническата класа е една пета от населението на Тайван Тайван е микс от бързо...


24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка. Килиманджаро е най-високият самостоятелно стоящ връх и не е част от планинска верига.   Килиманджаро се намира само на 205 мили от Екватора, но има сняг Килиманджаро се намира само на 205 мили от...


19.08.2018 14:28

В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

Знаете ли, че: В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи Земята, която в момента се нарича Гвинея, в миналото е принадлежала на няколко Африкански империи. Това продължило до 1890-та, когато французите колонизирали територията. Местните на няколко пъти се опитали да свалят френското управление, но това не довело до успех и в началото на 19 век страната получила името Френска...