Поглед към Северна Корея

Поглед към Северна Корея

Изследвайте една от най-малко познатите и най-рядко посещаваните страни в света! 

Няма друго кътче на света като Северна корея. Управлявана от трети поред наследствен водач тази комунистическа държава е надминала всички очаквания оцелявайки сама повече от четвърт век след разпада на Съветската империя. Това е вашия шанс да посетите най-изолираната страна в света, където интернет и голяма част от новостите на 21 век са непознати, а милиони живеят живота си в сянката на един всеобхватен култ към личността, определящ всеки един аспект на ежедневието. Ще се възхитим на пищната архитектура на социалистическата столица Пхенян и ще стъпим на границата, разделяща Корейския полуостров по време на това фантастично пътуване из Северна Корея. Този вълнуващ приключенски тур предлага необикновен поглед към политическото и идеологическо наследство на страната. 

Забележителности:
Пхенян - опознайте столицата на страната и нейните забележителности
Мемориал Кумсусан - Мавзолеят на бащата на корейския народ, великият водач Ким Ир Сен
Демилитаризираната зона - парче земя, което опасва Корейския полуостров по 38-я паралел и служи за буферна зона между Северна и Южна Корея

План на пътуване:   

Ден 1 (1 август). Отпътуване от София за Пекин

Ден 2. Пекин - Дандун (Китай)
Пристигане в Пекин. Вътрешен полет до град Дандун (Китай), пристигане в същия ден. Трансфер до хотела и нощувка.

Ден 3. Дандун
Обиколка на Дандун – град на границата между Китай и Северна Корея. Освен, че ще посетим обекти свидетелстващи за китайско-корейската дружба, ще имаме възможността да усетим атмосферата на един китайски град, който е в страни от популярните туристически маршрути. Нощувка в Дандун.

Ден 4 (4 август). Дандун (Китай) - Пхенян
Отпътуване от Дандонг с международния влак Дандун-Пхенян в 9:35 ч. Пристигане в Пхенян в 17:45 ч същия ден. Трансфер до хотела и настаняване. Вечеря и нощувка. 

Ден 5. Пхенян - Мьохянг - Пхенян
Закуска в хотела, след което се отправяме към планината Мьохянг., където ще посетим Изложението на международната дружба (подаръците, които президентите Ким Ир Сен и Ким Чен Ир са получили от чужбина). След това се отправяме към близкия будистки храм Похьон. След обяда се връщаме в стилицата, където ще посетим пхенянското петро - едно от най-дълбоко разположените в света, както и Триумфалната арка - втората най-висока в света, построена през 1982 г. След вечеря вечерта продължава в местна микробирария и бар (на собствена сметка). Нощувка в Пхенян.

Ден 6. Пхенян
Днес ще изследваме столицата пеша. Ще посетим внушителния Мемориален Дворец Кумсусан - мавзолей на президента Ким Ир Сен и на лидера Ким Чен Ир (туристите трябва да следват стриктен етикет на обличане - без къси панталони, къси поли, тениски, сини джинси и сандали). След това ще посетим водния парк Мансу и паметника в чест на на Корейската работническа партия. Ще имаме време и да се насладим на гледката от върха на кулата Чучхе (цената за асансьора не е включена и се заплаща на място – ок. 5 евро на човек). В програмата са включени и парка Таедонг с портата Таедонг, павилиона Рьонгванг – едно от осемте живописни чудеса на западната част на Корея, Международната книжарница с книги на чужди езици, площад Ким Ир Сен, парка на фонтаните Мансудае - ще видим величествения паметник Мансудае - огромни бронзови статуи на лидерите Ким Ир Сен и Ким Чен Ир. Ще минем покрай Народния Дворец на Културата, ледената пързалка на Пхенян и гарата. Нощувка в Пхенян.

Ден 7. Пхенян - Демилитаризина зона (ДМЗ) - Каесонг - Пхенян
След закуска се отправяме към ДМЗ, която служи като буферна зона между Северна и Южна Корея. Ще посетите и селцето Панмунджом, където пред 1953 г. са се провели мирните преговори между двете Кореи. Продължавате към Каесонг - единственият град в Корея, който е запазил оригиналния си исторически вид, тъй като не е бил разрушен в Корейската война. Разходка в парка Джанамсан, разположен на хълм, откъдето се разкрива прекрасна гледка към града. Връщане в Пхенян и посещение на Военния музей на Победното освобождение на отечеството, където ще научим повече за Корейската война. Време за почивка в боулинг център (за собствена сметка). Вечеря и нощувка в Пхенян.

Ден 8. Пхенян - Нампо - Пхенян
Еднодневна екскурзия до Нампо - най-голямото пристанище на западното крайбрежие на страната, където ще видим Западноморския бараж - този 8-км бент е сред най-големите гордости на страната. Ще посетим кооперативната ферма Чонгсанри - най-известното местно стопанство, както и фабриката за бутилиране на изворна вода Кангсо - едно от малкото места, където може да се види целият процес на бутилиране на минералната вода от извора до пакетирането. Връщане в Пхенян за нощувка.

Ден 9 (9 август). Пхенян - Пекин
След закуска трансфер до гарата в Пхенян и отпътуване с международния влак Пхенян-Пекин.

Ден 10 (10 август). Пекин - отпътуване
Пристигане в Пекин сутринта, трансфер (за собствена сметка) до летището (полетът ви трябва да е след 14:00 ч) и отпътуване или евентуално ношувка в Пекин. 


Цената включва: ► самолетен билет Пекин - Дандун ►2 нощувки в двойна стая в стандартен хотел в Дандун със закуска ►обиколка на Дандун с местен английско говорещ екскурзовод и трансфери в Дандун ► влакови билети Дандун - Пхенян - Пекин ►настаняване в двойна стая в хотел 3*** в Сев. корея с пълен пансион ► транспорт и входни такси според програмата в Сев. Корея ► английско говорещи местни екскурзоводи ►водач от Пингвин Травел (при мин. 8 души)

Цената не включва: ►самолетен билет София - Пекин - София ► виза за Китай (двукратна) ► виза за КНДР ►трансфери и престой в Пекин ►медицинска застраховка ►напитки и храна не спомената в програмата ►бакшиши ►лични разходи ►билети за местни представления - цирк, опера; входни такси за забележителности не включени в програмата и за асансьора на кулата Чучхе

Цена на допълнителни услуги: ►доплащане за единична стая: 690 лв ►виза за Сев. Корея: 60 евро (+ пощенски разходи + такса обслужване) ►доплащане за полет Пекин-Пхенян-Пекин с Air Koryo: 300 евро

Практическа информация: ►При посещението на мавзолея на Ким Ир Сен има стриктни изисквания за облекло - не се позволяват къси панталони, сини дънки, къси поли, тениски. ►Моля, имайте предвид, че програмата може да бъде промененана място по независещи от нас причини. На туристите не се позволява да излизат и да се разхождат сами, особено вечерно време, освен ако не е изрично предвидено в програмата. Ще бъдете част от международна група. ►От 1 януари 2013 в Северна Корея е позволено да се внасят мобилни телефони. Но в страната няма международен роуминг и ще трябва да си купите местна СИМ карта (ок. 120 $) ►Можете да си вземете и професионален фотоапарат, лаптоп или таблет. Но трябва да имате готовност да ви бъде поискана проверка от митничар, който може да ви помоли да изтриете някои снимки или файлове ►Носете си евро, долари или китайски юани в брой - за предпочитане в дребни банкноти. Кредитни карти не могат да се използват. На чужденците не е позволено да обменят в местна валута и могат да пазаруват само на точно определени места с чужда валута (най-вече долари и юани) ► GPS- и радио-устройства не са позволени ►Препоръчваме ви да носите дребни подаръци за корейските екскурзоводи и местните деца. Мъжете ще се зарадват на цигари, а жените харесват не много скъпа козметика. Децата предпочитат шоколад, автоматични писалки.

Визи: ►Всички туристи имат нужда от виза, за да посетят Северна Корея. Можем да ви съдействаме за издаване на виза в Швеция или в Пекин. Ако визата се вади в Пекин, ще трябвате да пътувате за Китай ден по-рано от пътуването ви до Северна Корея, за да си получите визата, която реално е отделен документ и се нарича туристическа карта, а в нея се поставят всички печати. ►След като потвърдите резервация на пътуването ще ни трябва сканирано цветно копие на вашия паспорт, сканирана цветна паспортна снимка, сканиран документ за работа, сканирано копие на подписано споразумение за политиката на заснемане - ние ще изпратим необходимите документи / примерни документи след резервация на пътуването.