Coronavirus (COVID-19) travel update
Our office is closing later this afternoon to keep our staff safe, and those of us not already working from home will now be working remotely.
Our phone system unfortunately does not allow us to receive or make calls in the usual way from home, so we ask that you email us on the address below if you need to get in touch or have an emergency. ( info@penguintravel.com )

Венецуела – Рай на земята

Венецуела – Рай на земята

Знаете ли, че: Името Венецуела означава „Малката Венеция”, а кръстник на страната станал Америго Веспучи
През 1497 г, по време на третото си пътуване до Америка, Христофор Колумб плавал по делтата на Ориноко и заявил, че е открил „Раят на земята”. Той нарекъл региона „Земя на благодат” и това име е нарицателно за страната до ден днешен. През 1499 година обаче експедицията на Алонсо де Охейда посетила страната и открила къщи, построени на колове около езерото Маракайбо. Навигаторът на Охейда – Америго Веспучи, заявил, че много му напомнят за Венеция. Затова Алонсо де Охейда нарекъл страната Венецеула или „Малката Венеция”.

Знаете ли, че: Венецуела има три забележителности, включени в Световното културно наследство, една е в сериозна опасност
Най-красивата забележителност на Венецеула, включена в списъка на ЮНЕСКО, е Национален Парк Канайма. Другите две са историческият пристанищен град Коро и страдата на университета в Каракас. За съжаление, Коро – който е едиственият оцелял пример за богатите архитектурни традиции на испанската и датската школи, примеси с местните строителни стилове, е поставен под сериозна угроза да загуби блясъка си. През последните години безразборно строителство и на път да унищожи красотата на 602-те исторически сгради в открития през 1527 година Коро.

Знаете ли, че: Венецуела е рай за дивите животински видове
Според международната статистика едва 17 страни могат да се окичат с титлата „мега разнообразие” на животинските видове в тях. Венецуела е на челна позиция в тази класация. Много от представителите на дивата фауна, които населяват територията на Венецуела, не се срещат на никое друго място. Такива са около 23% от влечугите и около 50% от земноводните. По този показател Венецуела изпреварва дори емблематични за дивата фауна места, като Лос Лянос.

Знаете ли, че: Във Венецуела има постоянна гръмотевична буря
Да, това не е шега! Формирана е над устието на река Кататумбо. До образуването й се стига след челния сблъсък между студения планински въздух наоколо и горещината, идваща от езерото Маракайбо. Явлението е известно като „Светкавиците на Кататумбо” и е вписано в книгата за рекордите на Гинес през 2015-та година. Гръмотевиците са толкова интензивни в този райно, че понякога достигат около 100 хил. на нощ!

Знате ли, че: Планина във Венецуела е вдъхновила Артър Конан Дойл за написването на книгата „Изгубеният свят”
Планината Рорайма в Националния парк Канайма е не само величествена, но и увековечена в книга. Имено тя вдъхновява сър Артър Конан Дойл да напише книгата „Изгубеният свят”. Въпреки, че в планината няма динозаври, посетителите могат да очакват срещи с уникални птици, жаби, тарантули и морски кончета, наподобяващи описаните в книгата странни животински видове.

Знаете ли, че: Във Венецуела се намира най-високият водопад в света
Една от основните атракции в Национален парк Канайма е Ангелският водопад. До него може да се стигне с малък самолет и моторизирано кану. Водата се спуска от 807 метра, като общата височина на водопада е 979 метра, което го прави най-високият в света.

Знаете ли, че: Венецуела има най-много победителки в конкурса „Мис Свят” от всяка друга нация
Тази южноамериканска страна, която е пета по население, произвежда сериозно количество победителки в конкурсите за красота. Венецуела има 6 победителки в „Мис Свят”, като по този начин изпреварва Великобритания и Индия, които са с по пет и САЩ, Ямайка и Исландия, които имат по три. Във Венецуела тези конкурси са на почит, а победителките са мното попелярни. През 1988 г. победителката в „Мис Вселена” Ирене Саез се кандидатира дори за президент!

 

Венецуела – Водопадът Анхел и Делтата на Ориноко

Мадагаскар - осмият континент 3381 BGN

Мадагаскар - осмият континент

Ако понякога сте се чудили как ли би изглеждала природата на Земята, ако беше тръгнала по друг път...
Другите Малдиви - Гаафару 578 BGN, 6 дни

Другите Малдиви - Гаафару

Ако свързвате Малдивите с частни острови и затворени ол инклузив петзвездни курорти на цени, от...
Магистралата Каракорам и Хунза Шангри-Ла (Пакистан) 1940 BGN, 11 дни

Магистралата Каракорам и Хунза Шангри-Ла (Пакистан)

Хунза е планинска долина в северен Пакистан, която свързва Пакистан с Китай през прохода...
Покажи всичко» Новини и обновления
Тайван има уникална история и култура

08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и най-вече Великобритания. Освен, че е много красива страна, Тайван е и уникално място, с интересна история и култура. Работническата класа е една пета от населението на Тайван Тайван е микс от бързо...


Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка. Килиманджаро е най-високият самостоятелно стоящ връх и не е част от планинска верига.   Килиманджаро се намира само на 205 мили от Екватора, но има сняг Килиманджаро се намира само на 205 мили от...


В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

19.08.2018 14:28

В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

Знаете ли, че: В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи Земята, която в момента се нарича Гвинея, в миналото е принадлежала на няколко Африкански империи. Това продължило до 1890-та, когато французите колонизирали територията. Местните на няколко пъти се опитали да свалят френското управление, но това не довело до успех и в началото на 19 век страната получила името Френска...


Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана

13.08.2018 17:14

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана Водопадът Кайетур е постовен на второ място в класацията на най-впечатляващите водопади в света. Той е един от най-мощните и най-високи водопади – двойно по-висок от Ниагара и с близо два пъти повече излята вода в секунда. Гвиана е единствената англо-говорящата нация в Южна Америка Въпреки, че граничи с испано-говорящи...