25 дни, 700 км и 100 върха - прекосете Стара планина от запад на изток и за финал поплувайте в Черно море

Международния планински маршрут Е-3, по познат като Ком-Емине, започва от връх Ком, върви по билото на Стара планина в продължение на 650 км и завършва при стръмните брегове на Черно море, при нос Емона.Благодарение на продължителността и денивелацията си, Ком- Емине се нарежда сред най-дългите непрекъснати планински маршрути в Европа. За първи път е изминат от П. Делирадев през 1933, а от тогава е бил преминаван от хиляди хора, по всякакви начини – пеш (нормален ход или бягане), с колела, с мотори и на ски през зимата.

Cross the Balkan mountain - Kom Emine

Ако се считате за запален планинар, това приключение определено е за Вас.

Маршрутът отнема около 25 дни, като всеки от тях е много различен. Ходенето може да продължи между 6 и 12 часа, а изминатата дистанция варира от 20 до 50 км. Най-високата точка е връх Ботев (2,376 м), който е и първенецът в Стара планина. По време на маршрута се изкачват или подсичат около 100 върха.

Cross the Balkan mountain - Kom Emine

Обикновенно денят започва около 5 или 6 сутринта, за да може максимално да се оползотвори сутрешната прохлада, тъй като следобедното слънце и горещина в Балкана могат да бъдат доста изморителни. В късния следобед се достига до някоя от живописните хижи, където може да се подкрепите с топла храна и да прекарате нощта в компанията на други планинари. Няколко от нощувките пък са в заслони, къде сами ще трябва да се погрижите за вечерята си.

Cross the Balkan mountain - Kom Emine

Някои от най-интересните места по маршрута са: Райското пръскало в природен парк "Джендема", връх Шипка, връх Ботев, Бузлуджа, местността Пеещите скали, град Котел. Всички тези места в комбинация със спиращи дъха гледки и възможостта да наблюдавате стотици видове дървета, цветя и животни, правят Ком-Емине едно истинко 650 километрово приключение.

Имайте предвид, че маршрутът обаче не бива да се подценява и се препоръчв за планинари с опит и с добра физическа подготовка.

Ком - Емине

Камино де Сантяго – френският маршрут – част 8 от Саррия до Сантяго де Компостела 1176 BGN, 7 дни

Камино де Сантяго – френският маршрут – част 8 от Саррия до Сантяго де Компостела

„Последните 100 км до Сантяго” Тази пешеходна ваканция следва осмата част от...
Островът на Буда (Шри Ланка) 1107 BGN, 10 дни

Островът на Буда (Шри Ланка)

Кой би предположил, че на сравнително малкия остров Цейлон, който все стои в сянката на голямата...
Транссибирската железница - приключението на вашия живот 5272 BGN, 18 дни

Транссибирската железница - приключението на вашия живот

Групово пътуване с водач от Пенгуин Травъл Пътувайте 8000 км през Европа и Азия с бавния ритъм...
Покажи всичко» Новини и обновления

16.05.2018 15:38

Пътешествие в невъзможното: Пингвин Травъл вече предлага и екскурзия в Саудитска Арабия!

Пингвин Травъл за пореден път доказа, че няма невъзможни неща и вече включва в портфолиото си непозната, обвита в мистерия дестинация: Саудитска Арабия! Ще ви отведем на най-трудно достъпното за...


18.04.2018 13:52

25 дни, 700 км и 100 върха - прекосете Стара планина от запад на изток и за финал поплувайте в Черно море

Международния планински маршрут Е-3, по познат като Ком-Емине, започва от връх Ком, върви по билото на Стара планина в продължение на 650 км и завършва при стръмните брегове на Черно море, при нос...


17.04.2018 14:35

Сафари с 20% отстъпка

Къмпинг-сафари в Южна Африка: от Кейп Таун до водопадите Виктория с 20% отстъпка Впуснете се във фото сафари от Кейп Таун през необятната пустиня Намиб до едно от Седемте чудеса на света -...