Coronavirus (COVID-19) travel update
Our office is closing later this afternoon to keep our staff safe, and those of us not already working from home will now be working remotely.
Our phone system unfortunately does not allow us to receive or make calls in the usual way from home, so we ask that you email us on the address below if you need to get in touch or have an emergency. ( info@penguintravel.com )

25 дни, 700 км и 100 върха - прекосете Стара планина от запад на изток и за финал поплувайте в Черно море

Международния планински маршрут Е-3, по познат като Ком-Емине, започва от връх Ком, върви по билото на Стара планина в продължение на 650 км и завършва при стръмните брегове на Черно море, при нос Емона.Благодарение на продължителността и денивелацията си, Ком- Емине се нарежда сред най-дългите непрекъснати планински маршрути в Европа. За първи път е изминат от П. Делирадев през 1933, а от тогава е бил преминаван от хиляди хора, по всякакви начини – пеш (нормален ход или бягане), с колела, с мотори и на ски през зимата.

Cross the Balkan mountain - Kom Emine

Ако се считате за запален планинар, това приключение определено е за Вас.

Маршрутът отнема около 25 дни, като всеки от тях е много различен. Ходенето може да продължи между 6 и 12 часа, а изминатата дистанция варира от 20 до 50 км. Най-високата точка е връх Ботев (2,376 м), който е и първенецът в Стара планина. По време на маршрута се изкачват или подсичат около 100 върха.

Cross the Balkan mountain - Kom Emine

Обикновенно денят започва около 5 или 6 сутринта, за да може максимално да се оползотвори сутрешната прохлада, тъй като следобедното слънце и горещина в Балкана могат да бъдат доста изморителни. В късния следобед се достига до някоя от живописните хижи, където може да се подкрепите с топла храна и да прекарате нощта в компанията на други планинари. Няколко от нощувките пък са в заслони, къде сами ще трябва да се погрижите за вечерята си.

Cross the Balkan mountain - Kom Emine

Някои от най-интересните места по маршрута са: Райското пръскало в природен парк "Джендема", връх Шипка, връх Ботев, Бузлуджа, местността Пеещите скали, град Котел. Всички тези места в комбинация със спиращи дъха гледки и възможостта да наблюдавате стотици видове дървета, цветя и животни, правят Ком-Емине едно истинко 650 километрово приключение.

Имайте предвид, че маршрутът обаче не бива да се подценява и се препоръчв за планинари с опит и с добра физическа подготовка.

Ком - Емине

Магистралата Каракорам и Хунза Шангри-Ла (Пакистан) 1940 BGN, 11 дни

Магистралата Каракорам и Хунза Шангри-Ла (Пакистан)

Хунза е планинска долина в северен Пакистан, която свързва Пакистан с Китай през прохода...
Сафари в Южна Африка - от Кейптаун до водопада Виктория (къмпинг) 3685 BGN, 20 дни

Сафари в Южна Африка - от Кейптаун до водопада Виктория (къмпинг)

Насладете се на природните контрасти на Южна Африка с това незабравимо сафари Представете си...
Мадагаскар - осмият континент 3381 BGN

Мадагаскар - осмият континент

Ако понякога сте се чудили как ли би изглеждала природата на Земята, ако беше тръгнала по друг път...
Покажи всичко» Новини и обновления
Тайван има уникална история и култура

08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и най-вече Великобритания. Освен, че е много красива страна, Тайван е и уникално място, с интересна история и култура. Работническата класа е една пета от населението на Тайван Тайван е микс от бързо...


Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка. Килиманджаро е най-високият самостоятелно стоящ връх и не е част от планинска верига.   Килиманджаро се намира само на 205 мили от Екватора, но има сняг Килиманджаро се намира само на 205 мили от...


В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

19.08.2018 14:28

В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

Знаете ли, че: В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи Земята, която в момента се нарича Гвинея, в миналото е принадлежала на няколко Африкански империи. Това продължило до 1890-та, когато французите колонизирали територията. Местните на няколко пъти се опитали да свалят френското управление, но това не довело до успех и в началото на 19 век страната получила името Френска...


Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана

13.08.2018 17:14

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана Водопадът Кайетур е постовен на второ място в класацията на най-впечатляващите водопади в света. Той е един от най-мощните и най-високи водопади – двойно по-висок от Ниагара и с близо два пъти повече излята вода в секунда. Гвиана е единствената англо-говорящата нация в Южна Америка Въпреки, че граничи с испано-говорящи...