Транссибирската железница – с престой в Русия

Транссибирската железница – с престой в Русия

Маршрутът от Москва до Владивосток е първоначалната Трансибирска жп линия, която пътува през цял Сибир и през далечния изток (до Тихия океан). Линията била построена в периода 1891-1903 г, за да отбранява руските тихоокеански територии, и е една от най-важните жп линии на земята. Тя ще ви преведе от величествената столица на Русия през сърцето на страната до далечния Сибир и неговия народ – най-топлите и гостоприемни хора, които сте срещали. Ще прекосите 7 часови зони, които покриват 9289 км.

Ние ще уредим вашите билети за влака, визи, индивидуални нощувки, екскурзоводски програми и прекачвания, в зависимост от престоя и разписанието на влака, а също и всяка друга услуга по ваше желание.

Цялото пътуване ще отнеме 7 дни, ако решите да го направите без прекъсване. Но за да усетите наистина духа на Русия, бихме ви препоръчали да направите няколко спирки и да разгледате провинцията. По-надолу можете да намерите предложенията ни за престой по пътя. Всяко от тях си заслужава посещението, но от вас зависи кое точно ще изберете.
 


ЦЕНОВА ЛИСТА

Санкт Петербург

Няма да съжалявате, ако започнете пътуването си оттук. Вторият по големина руски град бил основан от Петър Велики като руския ”прозорец към запада” и бил изграден от европейски архитекти с бароков разкош и елегантност. Днес той е едни от най-красивите и пленителни градове в Европа. Санкт Петербург предлага разнообразие от културни преживявания: над 50 музея и галерии, опери и балет Киров, класическа музика и някои от най-добрите руски рок групи. Бихме могли да запазим билети за величествения Марински театър и Филхармоничния оркестър. Разгледайте предложенията ни за настаняване ТУК. Ако имате повече от два свободни дни, бихме ви предложили еднодневен трип до някои от разкошните стари дворци в Петерхоф, Павловск, или Пушкин (Царско село).
Има дневни и нощни влакове от Санкт Петербург до Москва, откъдето започва транссибирската линия.

Москва

Без съмнение по-”руска” от Санкт Петербург, Москва често е наричана ”Душата на Русия”. За този, който я посещава за първи път, Москва е спираща дъха; контрастите и впечатленията са поразителни. Кремъл заслепява с цветните си куполи и блестящи кули, докато предградията са мрачни, със сиви бетонни апартаменти. Улиците са задръстени от движението, а под земята се намира една от най-големите и ефективни метро-мрежи в цял свят. В центъра на града ще намерите бляскави магазини, където продават всякакви стоки от запада, дори такива, за които не можете да се сетите. А на многобройните пазари – руски шапки от кожа и филцови ботуши. ”Новите руснаци” карат БМВ-та, докато пенсионерите седят и просят на ъглите на улиците. Едно типично руско преживяване е посещение на Болшой Театър (можеме да резервираме билети за вас). А любителите на изкуството не бива да пропускат Третяковската галерия и музеят за изящните изкуства Пушкин с техните съкровища от руско и импресионистко изкуство.
 

Транссибирската ЖП линия започва от гара Ярослав в центъра на Москва.

Перм и планинската верига Урал

Влакът прекосява моста над р. Кама и пристига в индустриалния град Перм, разположен в подножието на Урал, наричан още ”Портата към Сибир”. Преди Перм бил затворен град заради военната му индустрия. Днес е отворен и за чужденци. Забележителностите обаче са малко на брой – военната галерия с голяма колекция от икони и издялани дървени статуи, концертна зала и Университетски театър за Опера и балет, а също така и катедрала от 18 век. И все пак градът е идеална отправна точка за пешеходни и рафтинг приключения в Урал.

Екатеринбург

Градът е разположен на р. Исет и е най-важният културен, индустриален и финансов център на Урал. Играл е значителна роля в историята на Русия. Тук е родена руската индустрия. Продуктите на Уралските и Сибирските военни заводи били представяни на местни търговски изложения и по тогавашните стандарти били едни от най-добрите не само в Русия, но и в цяла Европа. Днешният Екатеринбург е богат на забележителности – архитектурни паметници от Руския класицизъм от 18-19 век; невероятно красиви църкви, сред които Александър Невски и много музеи.

Новосибирск

Името на града идва от там, че той е създаден едва през 1893 г. по време на строителството на Транссибирската жп линия. Днес градът е главен жп възел към Централна Азия и останалата част от Сибир. Бихте могли да отидете да плавате на р. Об – тя има най-голям трафик от сибирските реки. Добра начална точка за рафтинг, яздене и пешеходни турове в живописния Алтай, разположен южно от града.

Алтай

Географското сърце на Азия, една от най-красивите части на Сибир. Алтай рядко се посещава от западните туристи, въпреки че предлага превъзходни възможности за ходене, езда и рафтинг. Тези натрапчиво красиви и рядко заселени планини достигат Казахстан, Китай и Монголия. Пейзажът е разнообразен: тревни степи и тайга (борови гори), ледници, буйни реки, кристално чисти езера и планински върхове над 4000 м (най-високият е връх Белуха – 4506 м). Така можете най-много да се доближите до дивата природа. Бихме могли да комбинираме влаковото пътуване с ПЕШЕХОДНА или ЕЗДАЧНА обиколка.

Иркутск

Ако можете да си позволите само една спирка по пътя, то това трябва да е Иркутск. Градът е разположен и на двата бряга на р. Ангара и най-голямата атракция е езерото Байкал. То е само на 64 км – достатъчно близо за еднодневна екскурзия с лодка. Заслужава си да се види и старата част на града. Езерото Байкал, ”Перлата на Сибир”, е едно от най-красивите места не само в Русия, но и на земята. То е най-дълбокото езеро в света (1637 м) и водата му е чиста и годна за пиене. Езерото съдържа 1/5 от сладката вода на света – достатъчно, за да осигури питейна вода за цялото население на света за 40 години. Байкал също така е най-древното езеро на света с уникална флора и фауна. 2/3 от 500 вида растения и 1200 животински вида не се срещат никъде другаде, напр. сладководния тюлен и омул – местен вид сьомга. С две думи, езерото Байкал е идеалното място за почивка, дали на лодка, каяк, колоездене, или ходене в трите природни резервата.

Улан Уде

7½ часа след тръгването ни от Иркутск влакът пристига в Улан Уде – столицата на Република Бурятия. Точно като Иркутск, градът е създаден като стар търговки пункт. Бурятите, които са родственици на монголците, са най-голямата етническа група в Сибир. Повечето от тях са будисти, но старите шамански традиции все още съществуват. Разгледайте предложенията ни ТУК. На 13 км източно от Улан Уде Транссибирската линия се разделя за пръв път. Трансмонголската поема на юг, а главната линия продължава на изток.

Хабаровск

Спокоен провинциален град на източния бряг на р. Амур. Трилентовата главна улица и красивата архитектура от 19 век придава на Хабаровск една много европейска атмосфера, въпреки че китайската граница е само на 25 км. Градът е известен летен курорт и има много оживен плаж. През зимата Амур замръзва и местните карат по дебелия лед и ловят риба на дупка. Има добър музей на местната история, Военен музей и Ботаническа градина с екземпляри от дръвчета и храсти от далечния изток в Русия, а също и вълнуващ ориенталски пазар. Харабовск е идеална начална точка за разглеждане на о-в Сахалин и Камчатка – земята на вулканите.

Владивосток

Един от най-привлекателните руски градове и главно руско тихоокеанско пристанище, той лежи в залива Златния Рог. Той е дом на Руската тихоокеанска флота и поради разположението си близо до Китай, Корея и Япония, има важна стратегическа, търговска и икономическа роля. Градът е относително млад (създаден през 1860 г.) и забележителностите са предимно модерни: военна крепост, подводница, превърната в музей, голям аквариум - Океанариум, ботаническа градина и много интересен местен етнографски музей. От Владивосток можете да хванете полет до Москва или ферибот до японското пристанище Сакайминато.

Цена на допълнителните услуги: Моля, свържете се с нас за допълнителни услуги, или индивидуални предпочитания.

Включено в цената: Цената ще варира в зависимост от предпочитанията ви. Ние ще резервираме влаковите билети, ще помогнем с визите, ще уредим настаняване в градовете, екскурзоводски програми и допълнителни екскурзии по ваше желание. За да добиете представа, моля проверете ценовата листа от горния линк.

Полезна информация: Това не е пътуване, специално организирано за туристи. Във влака ще срещнете много местни хора, ще разговаряте с тях, ще се храните, четете и ще гледате заедно как пейзажите се сменят през прозореца на купето. На гарите ще можете да се разтъпчете и да си купите храна. Влакът предлага интересни случки - да пийнете водка с руски войник, да обсъдите политиката с китайски учен или пък да споделите бутилка руско шампанско с монголски бизнесмен...срещата с местните хора е колоритно преживяване!

Тоалетни и бани: Всеки вагон има стюардеса, която ежедневно се грижи за хигиената. В двата края на вагона има тоалетна с малка мивка. В повечето случаи тоалетните са доста мръсни, тъй че е препоръчително да си носите течен сапун и мокри кърпички. Във второкласните вагони няма баня. Самостоятелна баня за всяки две купета има само в първа класа на влак 4 (Москва-Пекин), влак  56 (Москва-Красноярск) и още няколко влака. В някои от влаковете има отделен вагон с бани, които можете да ползвате срещу 30 рубли (около 1.5 лв).
 


Транссибирската железница – с престой в Русия (Оценка 4.74 / 5 базирана на 363 мнения.)
Магистралата Каракорам и Хунза Шангри-Ла (Пакистан) 2215 BGN, 11 дни

Магистралата Каракорам и Хунза Шангри-Ла (Пакистан)

Хунза е планинска долина в северен Пакистан, която свързва Пакистан с Китай през прохода...
Живописният Оман 2136 BGN, 8 дни

Живописният Оман

Потопете се в магията на Оман - незабравима комбинация от история, пустиня и море. От високи...
5-те Стана - по стъпките на Чингиз Хан 3881 BGN, 21 дни

5-те Стана - по стъпките на Чингиз Хан

Последвайте стъпките на Чингиз Хан докато пътувате сред обширни пустини, тревисти степи, плодородни...
Покажи всичко» Новини и обновления

23.05.2022 15:42

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.089-5777-C01

На 23.05.2022 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор BG16RFOP002-2.089-5777-C01 по проект с наименование „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020, по процедура...


11.11.2021 15:13

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 2)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


11.11.2021 14:20

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 1)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


22.03.2021 14:15

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01

На 21-12-2020 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01 по проект с наименование „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и...