Транссибирската железница - приключението на вашия живот

Транссибирската железница - приключението на вашия живот

Групово пътуване с водач от Пенгуин Травъл

Пътувайте 8000 км през Европа и Азия с бавния ритъм на железницата, която преминава през необятния и недосъпен Сибир. Докоснете се до усещането за безвремие и величественост докато преминавате през безкрайните брезови гори и обширни степи. Пътуването с влак ви дава възможност да усетите атмосферата на местата през които минавате. Това е класическия маршрут от Москва, през необятния Сибир и дивата Монголия до вълнуващия и гъсто-населен Пекин. Освен оживените столици на Русия и Китай, посещаваме и отдалечените райони на Сибир и Монголия. Отсядаме в дървените къщи по бреговете на Байкал – най-дълбокото езеро на света, обитавано от уникални животински видове като сладководния тюлен. В Монголия пътуваме из безкрайните степи, където се докосваме до автентичния номадски живот като отсядаме в традиционни юрти. Приключението продължава на изток към китайската столица Пекин. Точно преди влизането в града виждаме от влака Великата китайска стена – едно от Седемте чудеса на света. Прекарваме няколко дни в Пекин и разглеждаме Забранения град, Летния дворец, гробниците на династията Мин и други забележителности. Разбира се, изкачваме се на Великата китайска стена.

Тази 20-дневна екскурзия предлага както незабравими изживявания в световни мегаполиси, така и докосване до необятните простори на азиатските равнини и степи. Уникални култура и природа на два континента, градски, селски и номадски живот.

Тази година можете да изберете между два основни варианта на линковете по-долу:

Транссибирска железница с Екатеринбург и фестивала Наадам в Монголия 
 Юни - 19 Юли (21 дни)


Подробно описание на стандартната групова програма (20 дни)

План на пътуване (стандартната групова програма):

Ден 1. Москва
Пристигане в Москва и групов трансфер до хотела. Настаняване, вечеря за добре дошли и нощувка. По желание: Руско фолклорно шоу "Кострома".

Ден 2. Москва
След закуска се отправяме на обиколка на града. Ще посетим Червения площад с катедралата Св. Василий и ще минем край най-известите сгради в Москва. След обяд, продължаваме с посещение на Кремъл и катедралите, както и на Оръжейната Палата, помещаваща една от най-богатите съкровищници на света. Връщане в хотела след обяд. По желание: посещение на представление в Болшой Театър.

Ден 3. Москва - заминаване
Денят е на ваше разположение. Има възможност за екскурзии по желание, посещение на балет и др. Вечерта - трансфер до Ярославската гара, където ще се качим на влака за Иркутск и ще се настаним в купетата, в които ще прекараме следващите четири дни.

Ден 4. Пътуване с влак.
Ще прекосим Урал и милионните градове Перм и Екатеринбург. Още по-на изток ще минем през големите сибирски градове Новосибирск и Красноярск. Пейзажът по време на тази част от пътя се сменя между иглолистни и брезови гори, и малки села, които все още са години назад в развитието си в сравнение с градовете.

Ден 5. Пътуване с влак.

Ден 6. Пътуване с влак.

Ден 7. Иркутск
Пристигане в Иркутск вечерта. Посрещане на гарата и транспорт до хотела.

Ден 8. Иркутск – Байкал
Сутринта обиколка на града с посещение на къщата-музей на декабристите. Продължаваме с автобус до селцето Листвянка разположено на езерото Байкал. След обяд, разглеждаме старата дървена църква, пазара и местния музей, който представя уникалната екосистема на Байкал. Отплаваме с корабче до село Болшие Коти, разположено на западния бряг на езерото. Настаняване в семейна къща за гости. Вечерта ни очаква истинска руска баня (сауна на дърва).

Ден 9. Байкал
Целият ден е на наше разположение за да се насладим на невероятната природа. Възможност за пешеходни преходи край брега, плаж, сауна и т.н.

Ден 10. Байкал - Иркутск
Връщаме се с корабче обратно до Листвянка и оттам продължаваме с автобус до Иркутск. По пътя ще посетим етнографския музей Талци (музей под открито небе) с уникална архитектура от царско време. Пристигаме в Иркутск по обяд. Свободен следобед.

Ден 11. Иркутск - заминаване
Сутринта отпътуваме с влак към монголската столица Улан Батор (около 25 часа).

Ден 12. Улан Батор
Сутринта пристигаме в Улан Батор, трансфер до местен ресторант и закуска. Следва обиколка на града с посещение на будисткия манастир Гандан и Националния исторически музей, където ще се запознаем с подвизите на Чингиз Хан и местните традиции. Следобедът и вечерта са свободни.

Ден 13. Улан Батор - Терелж
След закуска се отправяме към националния парк Терелж (ок. 75 км), който обхваща обширна територия в живописен район сред монголските степи. Посещаваме внушителното скално образувание Костенурката и будисткия медитационен център Арябал. Гостуваме и на номадско семейство, където ще опитаме местна храна и напитки. Нощувка в традиционни кръгли палатки от филц (юрти).

Ден 14. Терелж – Улан Батор
Свободно време в Терелж до обяд. Възможност за разходки и конна езда из фантастичните планински и горски местности в парка. Връщаме се в Улан Батор, като по пътя посещаваме Мемориалния комплекс на Чингиз хан с 40-метрова негова статуя на кон. Вечерта ще се насладим на фолклорно шоу с традиционна музика и монголско гърлено пеене.

Ден 15. Улан Батор - заминаване
Сутринта заминаваме с влак към китайската столица Пекин (около 25 часа). Привечер достигаме границата, където се сменят колелата на влаковете, заради различната ширина на релсите в Китай.

Ден 16. Пекин
Пристигаме в Пекин преди обяд, трансфер до хотела и настаняване. Свободен ден за разглеждане на града. Вечеря и придвижване до театъра, където гледаме представление със световно известната Китайска акробатика.

Ден 17. Пекин
След закуска обиколка на града. Започваме със Забранения Град (до площада „Тиенанмън“), където са управлявали династиите Мин ин Ян. Тук разглеждаме селекция от 800 впечатляващи сгради, за които се смята, че помещават 9,999 стаи. След обяд (извън цената) продължаваме към Летния Дворец.


Ден 18. Пекин
След закуска в хотела, продължаваме програмата с кулминацията на тура в Китай: Великата Китайска Стена. Да застанеш на тази обширна структура, разпростираща се на 6,000 км през страната, е незабравимо преживяване. След обяд (който е извън цената) се връщаме в Пекин, където посещаваме една от 13те гробници на династията Мин. Остатакът от деня е свободен.

Ден 19. Пекин
Свободен ден в Пекин за разглеждане на този необятен мегаполис на своя воля.

Ден 20. Пекин - заминаване
Групов трансфер до летището за обратния полет.


Цената включва:
►настаняване и храна по програма (както е в подробното описание)
►билети за влак Москва-Иркутск-Улан Батор-Пекин във втора класа (купета за четири души) ► всички обиколки и трансфери описани в програмата ► входни такси ► българо-говорящ водач от агенцията ►екскурзоводско обслужване на английски език съгласно програмата

Цената не включва: ►самолетен билет София – Москва / Пекин – София ►визи

Цена на допълнителни услуги: Доплащане за единична стая: 820 лв; доплащане за купе първа класа или за цяло купе втора класа само за двама пътуващи: за отсечката Москва - Иркутск - Улан Батор - Пекин: 960 лв

Визи: Необходими са визи и за трите държави. Виза за Русия - 140 лева, виза за Китай - 170 лева, виза за Монголия - 150 лева

Влакът
Влаковете, които използваме не са специално предназначени за туристи; те са просто обществен транспорт. По време на пътуването ще срещнете много хора, които разговарят, хранят, играят игри, четат и се наслаждават на променливия пейзаж през прозореца. Ще имате възможност да слизете от влака и да се раздвижите на спирките, където влака спира за 15-20 мин. Със сигурност ще се запознаете с местни хора. Възможно е да пиете водка с Руски войник, да дискутирате политика с Китайски академик или да споделите бутилка Руско шампанско с Монголски бизнесмен.

Видове влакове и класи
Можете да изберете между първокласни и второкласни купета.
Първокласното купе е за двама човека – има две легла с масичка между тях. Второкласното купе е четириместно (разполага с повече място от тези в Европейските влакове). Леглата са на две нива – едно срещу друго. Има малка маса до прозореца и достатъчно място за багажа. Купетата са снабдени с одеала и възглавници, в началото на пътешествието се предоставят чаршафи. Всеки вагон се поддържа от двама човека обслужващ персонал. Те ще се погрижат пътуването ви да мине гладко, ще ви информират за времето за слизане и качване на всяка спирка, както и ще ви предлагат гореща вода за кафе или чай.

Храна
Има ресторант във влака, където персонала и менюто се сменят според държавата през която железницата минава, поради което е трудно да се предвиди качествовто на храната. Добра идея е да си донесете някакви провизии, но също така ще имате възможност да пазарувате много евтина, свежа и вкусна храна на различните гари. Можете да закупите всичко: от бутилка бира или вода до домашно-сварени картофи, яйца, сладкиши, пилешки гърди, водка, пушена риба и свежи зеленчуци. Персоналът на влака също предлага храна и напитки на приемливи цени, така че със сигурност ще сте сити рез целия път.

Хигиена, тоалетни и душове
Всяки вагон се поддържа от персонала, които се грижи за ежедневното почистване. На края на всеки вагон има баня с тоалетна и малка мивка. Препоръчително е да си носите течен сапун и тоалетни принадлежности.

Сезон
Най-подходящото време за пътешествието е от Април до Октомври. Зимата е сурова, но ако се престрашите ще видите Сибир през зимата. Само местните пътуват през зимата – на практика няма никакви туристи, а влака е с добро отопление.

Багаж
Ще трябва сами да носите багажа си, поради което ви съветваме да пътувате с туристическа раница вместо със куфар.

Галерия