Парковете на София с велосипед

Парковете на София с велосипед

Как ли би изглеждал един голям град без паркове и градини, без скрити в зеленина местенца, където да отдъхнеш от шума и трафика? Сигурно ужасно. Но София не е такъв урбанизиран ад. Столицата на България може да се похвали с огромни паркове, като най-големият започва в самия център на града и се простира на километри далеч.

Ако сте се уморили от разглеждане на забележителности и имате още два-три свободни часа, предлагаме ви да направим заедно една разходка с велосипеди из този зелен оазис. От „опитомените” части в центъра до обраслите в бръшлян пътечки, където лесно бихте си помислили, че сте напуснали отдавна пределите на града и сте сред девствената природа на някоя от околните планини.

 

Забележителности:

Борисовата градина с езерата и кътовете за отдих и развлечение;

Ловният парк с некултивираното си излъчване;

Южният парк с хубавите си поляни.


Описание на маршрута:

Началото на маршрута е до Орлов мост – при езерото „Ариана”, откъдето поемаме в Борисовата градина. Тук алеите са асфалтирани, множество детски площадки оживяват с глъч градината, а вечер край лятната естрада софиянци се събират да послушат някой от често изнасяните концерти. С леко изкачване алеята минава покрай още две езера, едното от които – красиво обрасло с лилии. Още по-нагоре е Братската могила – тежък монумент в комунистически стил, чест обект на графити-художници.
След това по тунел под един от булевардите се озоваваме в по-гориста част. Алеите вече са застлани със ситно натрошен камък, сенчеста прохлада лесно мами колоездача. Ето я и „Коколандия” – любимо място на малчугани и вече пораснали тарзановци – въжета, въжени стълби и всякакви катерачни съоръжения са оплели като лиани дърветата. Тук можем да направим кратка почивка, ако някой желае да изпита издържливостта, координацията и равновесието си.
След още едно леко изкачване пресичаме друг булевард и се озоваваме в най-дивата част на Борисовата градина. Хора почти няма, само тук-там можем да срещнем упражняващи се в безмълвие почитатели на източни бойни изкуства. Тук пътечките стават хаотични и човек трудно се ориентира в каква посока се движи. Тихо е, слънцето едва пробива през сенчестите корони, бръшлян е застлал земята и е оплел стволовете на дърветата.
Пресичаме следващия булевард и ето ни вече в Ловния парк. Тук вече е съвсем диво, река със стръмни брегове се вие сред гората, илюзията, че сме извън града, е пълна. След като пресечем още един булевард и покараме по асфалтирана велосипедна алея сред гъста зеленина, се озоваваме в квартал „Хладилника”.
Кратка отсечка по улиците сред кооперации и къщи ни извежда в следващата зелена зона на София – Южния парк. Той е по-облагороден, алеите са асфалтирани, слънчеви поляни подмамават с тучната си трева, софиянци от околните квартали са излезли на разходка. Има открити кафенета, където можем да се освежим и починем.
Излизаме от Южния парк и след като прекосим неколкостотин метра от квартал „Лозенец”, се озоваваме в още един парк – този зад хотел „Хилтън”. Той е съвсем открит и просторен.
След него ни чака велосипедната алея, която следва реката покрай булевард „Евлоги Георгиев”, който пък ни отвежда там, откъдето тръгнахме – Орлов мост.

Забележка:
Маршрутът не е труден и всеки колоездач би се справил с лекота с него. Времетраенето на колоезденето по този маршрут е около два часа, но може да бъде удължено в зависимост от желанията ви – ако ви се обикаля още по пътечките или предпочитате по-дългите почивки на някоя тиха, усамотена пейка.

Цената включва: наем на велосипед и каска, водач.

Цената не включва: храна, напитки, лични разходи, бакшиши.


Галерия


Парковете на София с велосипед (Оценка 4.65 / 5 базирана на 397 мнения.)
Мадагаскар - Земята от преди време 3626 BGN, 12 дни

Мадагаскар - Земята от преди време

Изолиран в продължение на милиони години от материка, еволюцията там е създала неповторима...
Афганистан: Кабул, Херат, Бамиян, Банд-е Амир, Мазар-и-Шариф и Още 3704 BGN, 9 дни

Афганистан: Кабул, Херат, Бамиян, Банд-е Амир, Мазар-и-Шариф и Още

Присъединете се към пътешествие през сърцето на Афганистан, където ви очаква богата история,...
Открийте непознатата Ангола 3371 BGN, 9 дни

Открийте непознатата Ангола

Ангола е южноафриканска държава, на чиято територия се среща голямо климатично разнообразие –...
Покажи всичко»

Новини и обновления

12.06.2023 19:31

Открийте мистичната красота на Лалибела: Скритото съкровище на Етиопия

Лалибела, наситен с богата история и заобиколен от прекрасна природа град, който е връх на културното и архитектурното наследство на Етиопия. Разположен в северната част на страната, този малък град е дом на един от най-изумителните обекти на ЮНЕСКО за световно наследство - скалните църкви на Лалибела. Като място, което съчетава духовност, древни умения и зашеметяващи пейзажи, Лалибела предлага...


10.06.2023 12:26

Приключение в Делтата на Салум, Сенегал: Невероятна природа и култура

Сенегал, разположен на западния бряг на Африка, е дом на много удивителни места за посещение. Едно от тях е Делтата на Салум - изумителна природна зона, разположена в южната част на страната. Това е място, където природата и културата се сливат в едно, предлагайки на посетителите незабравимо пътешествие. В тази статия ще разгледаме някои от най-забележителните атракции и преживявания, които...


05.06.2023 17:32

Сучитото: Открийте Културното Съкровище на Ел Салвадор

Ел Салвадор - страната на вулканите, плажовете и дивата природа, крие в себе си истински скъпоценен камък - Сучитото. Това е малък исторически град, разположен на остров в езерото Лагуна де Илопанго, който излъчва уникална атмосфера и културно наследство. Със своите усещания за миналото и прелестната архитектура, Сучитото е истинско откритие за всеки пътешественик. Този страхотен град се намира...


30.05.2023 12:59

Открийте очарователната красота на езерото Накуру в Кения

Кения, страна със зашеметяващи пейзажи и разнообразна дива природа, съдържа множество скрити съкровища за пътешественици, търсещи незабравими преживявания. Сред тези съкровища се намира очарователното езеро Накуру, хипнотизиращо водно тяло, вградено във Великия ров. Известно с богатото си птичи население и впечатляващата природа, Националният парк Накуру предлага завладяваща комбинация от...