Парковете на София с велосипед

Парковете на София с велосипед

Как ли би изглеждал един голям град без паркове и градини, без скрити в зеленина местенца, където да отдъхнеш от шума и трафика? Сигурно ужасно. Но София не е такъв урбанизиран ад. Столицата на България може да се похвали с огромни паркове, като най-големият започва в самия център на града и се простира на километри далеч.

Ако сте се уморили от разглеждане на забележителности и имате още два-три свободни часа, предлагаме ви да направим заедно една разходка с велосипеди из този зелен оазис. От „опитомените” части в центъра до обраслите в бръшлян пътечки, където лесно бихте си помислили, че сте напуснали отдавна пределите на града и сте сред девствената природа на някоя от околните планини.

 

Забележителности:

Борисовата градина с езерата и кътовете за отдих и развлечение;

Ловният парк с некултивираното си излъчване;

Южният парк с хубавите си поляни.


Описание на маршрута:

Началото на маршрута е до Орлов мост – при езерото „Ариана”, откъдето поемаме в Борисовата градина. Тук алеите са асфалтирани, множество детски площадки оживяват с глъч градината, а вечер край лятната естрада софиянци се събират да послушат някой от често изнасяните концерти. С леко изкачване алеята минава покрай още две езера, едното от които – красиво обрасло с лилии. Още по-нагоре е Братската могила – тежък монумент в комунистически стил, чест обект на графити-художници.
След това по тунел под един от булевардите се озоваваме в по-гориста част. Алеите вече са застлани със ситно натрошен камък, сенчеста прохлада лесно мами колоездача. Ето я и „Коколандия” – любимо място на малчугани и вече пораснали тарзановци – въжета, въжени стълби и всякакви катерачни съоръжения са оплели като лиани дърветата. Тук можем да направим кратка почивка, ако някой желае да изпита издържливостта, координацията и равновесието си.
След още едно леко изкачване пресичаме друг булевард и се озоваваме в най-дивата част на Борисовата градина. Хора почти няма, само тук-там можем да срещнем упражняващи се в безмълвие почитатели на източни бойни изкуства. Тук пътечките стават хаотични и човек трудно се ориентира в каква посока се движи. Тихо е, слънцето едва пробива през сенчестите корони, бръшлян е застлал земята и е оплел стволовете на дърветата.
Пресичаме следващия булевард и ето ни вече в Ловния парк. Тук вече е съвсем диво, река със стръмни брегове се вие сред гората, илюзията, че сме извън града, е пълна. След като пресечем още един булевард и покараме по асфалтирана велосипедна алея сред гъста зеленина, се озоваваме в квартал „Хладилника”.
Кратка отсечка по улиците сред кооперации и къщи ни извежда в следващата зелена зона на София – Южния парк. Той е по-облагороден, алеите са асфалтирани, слънчеви поляни подмамават с тучната си трева, софиянци от околните квартали са излезли на разходка. Има открити кафенета, където можем да се освежим и починем.
Излизаме от Южния парк и след като прекосим неколкостотин метра от квартал „Лозенец”, се озоваваме в още един парк – този зад хотел „Хилтън”. Той е съвсем открит и просторен.
След него ни чака велосипедната алея, която следва реката покрай булевард „Евлоги Георгиев”, който пък ни отвежда там, откъдето тръгнахме – Орлов мост.

Забележка:
Маршрутът не е труден и всеки колоездач би се справил с лекота с него. Времетраенето на колоезденето по този маршрут е около два часа, но може да бъде удължено в зависимост от желанията ви – ако ви се обикаля още по пътечките или предпочитате по-дългите почивки на някоя тиха, усамотена пейка.

Цената включва: наем на велосипед и каска, водач.

Цената не включва: храна, напитки, лични разходи, бакшиши.


Галерия


Парковете на София с велосипед (Оценка 4.65 / 5 базирана на 372 мнения.)
Групов тур в Иран с български водач, 10 дни 1940 BGN, 10 дни

Групов тур в Иран с български водач, 10 дни

Едно културно пътешествие, което ще ви покаже както модерен Иран, така и приказната древна...
Живописният Оман 2352 BGN, 8 дни

Живописният Оман

Потопете се в магията на Оман - незабравима комбинация от история, пустиня и море. От високи...
Открийте Кавказ - Грузия, Армения и Азербайджан 2313 BGN, 11 дни

Открийте Кавказ - Грузия, Армения и Азербайджан

Кавказ - мястото, където Европа среща Азия, където драматични планински пейзажи срещат вековни...
Покажи всичко»

Новини и обновления

23.05.2022 15:42

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.089-5777-C01

На 23.05.2022 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор BG16RFOP002-2.089-5777-C01 по проект с наименование „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020, по процедура...


11.11.2021 15:13

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 2)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


11.11.2021 14:20

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 1)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


22.03.2021 14:15

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01

На 21-12-2020 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01 по проект с наименование „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и...