Coronavirus (COVID-19) travel update

Преход без водач в Атласките планини (Мароко)

Преход без водач в Атласките планини (Мароко)

Изследвайте Високите Атласки планини и берберската култура!

Мароканската част от Атласките планини се слави с изключителна красота и културно богатство и ще ви разкрие единството, в което берберите съжителстват с дивата природа. Ще почувствате необикновеното гостоприемство на местните хора, богатия колорит на живота тук и екзотичния полъх на Маракеш. На този преход без водач ще попаднете сред разнообразен релеф и необикновени гледки, сред които дивата красота на Висок Атлас, зелените терасирани долини и автентичните берберски села. Тъй като дневните преходи не са дълги и трудни, ще имате достатъчно време да разглеждате селата, да се насладите на чаша ментов чай или да се наблюдавате тихата красота наоколо.
 


План на пътуване:

Ден 1. Казабланка - Маракеш
Пристигане на летището в Казабланка. Самостоятелен транспорт с влак / автобус до Маракеш. Посрещане на гарата и трансфер до центъра на града. Настаняване в хотел (традиционен риад).

Ден 2. Аит Сука - Тачедирт
Днес започваме с трансфер от Маракеш до долината Аит Мазан. Тук ще се срещнете с мулетаря – вашата компания и готвач за прехода. Започва преход по пътека, минаваща покрай много селца, за да стигнете до прохода Таматерт 2279 м.  Оттук следвате пътека през долината Имнан докато стигнете Тачедирт - най-високо разположеното село в Мароко, където нощувате в берберска къща.
Дължина на прехода: 5 ч.

Ден 3. Тизи Н'тачедирт (3350 м) - Тимичли
Днес се отправяте към Тизи Н'тачедирт, през който стигате до долината Урика, минавайки покрай старото селца Ябасен. Не пропускайте да се отбиете в някоя от местните къщи за чаша чай. Продължавате към село Тимичли, където се нощува.
Дължина на прехода: 6 ч

Ден 4. Тизи Н’Уатар (3250 м) - Укаймеден
Днес продължавате с преход през долината Урика, като минавате през малки селца с орехови дървета, докато стигнете върха на прохода Тизи Н’Уатар на 3250 м.н.в. Оттам се спускате до Укаймеден. През зимата това е най-известния ски курорт в Мароко, но когато минете през него, по пистите ще пасат кози и овце. Курортът е смесица между старинно и модерно. Нощувате в заслон.
Дължина на прехода: 6 ч.

Ден 5. Укаймеден - долината Иманене - Имскер
От Укаймеден започвате изкачване до прохода Тизи Нукамден (2560 м). преминавате през долината Усртек, от която се откриват прекрасни гледки към долината Иманене, изпъстрена с многобройни берберски села и терасирани ниви. Продължавате до село Имскер, където нощувате в къща за гости.
Дължина на прехода: 6 ч.

Ден 6. Тизи Нтахт (2100 м) - долината Азаден - Тизи усем
Тръгвате рано от Имскер и ходите нагоре до Тизи Нтахт на 2100 м.н.в. Този проход ще ви отведе до друга долина с името Азаден (в превод „цветна”). Минавате през много планински селца и достигате село Тизи усем, където нощувате в къща за гости. Тук може да се отпуснете в хамам (традиционна парна баня).
Дължина на прехода: 6-7 ч.

Ден 7. Тизи Мизик (2668 м) - долината Имлил - село Имлил - Маракеш
Днес изкачвате прохода Тизи Мизик (2668 м.н.в.) и навлизате в красивата долина Имлил. След като обядвате от другата страна на прохода, продължавате надолу по тясна пътека през необятни гори от хвойна. Ще достигнете черен път, който ще ви отведе до село Имлил. Трансфер до Маракеш и нощувка. 
Дължина на прехода: 5 ч.

Ден 8. Маракеш - Казабланка
Трансфер до гарата. Самостоятелен транспорт с влак / автобус до летището в Казабланка. Заминаване.


Практическа информация:
Как протича тура: Ще се срещнете с „екипа” си за прехода в Сети Фатма. Мулето ще носи багажа ви до следващото село, а мулетарят ще следи да не се отклонявате много от правилния маршрут. Той обикновено върви преди вас и ви изчаква на местата, където може се объркате. В края на прехода той ще ви изчака и ще ви настани в къщата за гости.
Полет: Най-близкото летище е в Маракеш. Ако кацнете в Казабланка, по-добре е да използвате влака до Маракеш. За повече информация и разписание - http://www.oncf.ma/Index_en.aspx
Лични разходи: ще имате нужда от 100 – 150 евро за разходи като вода, безалкохолни напитки, храна в Маракеш, бакшиши и сувенири.
Терен и пътеки: В планините следваме тесни пътеки, които понякога не се виждат и затова е добре да следвате мулетаря и да се съобразявате с насоките му. Минава се по немаркирани селски и тесни пътеки, които свързват села, пасища и долини.
Транспорт на багажа: По време на прехода, по-голямата част от багажа ви ще се транспортира с мулета. Максималното тегло на багажа на човек е 20 кг. Всичко, което ще трябва да носите е дневен пакет с основни неща като бутилка с вода, фотоапарат, дъждобран и т.н.

Полет: Royal Air Maroc, Iberia airlines

Препоръчителен период за пътуване: април - октомври

Необходима екипировка: раници (голяма 70-80 л, която ще се носи от мулето) и по-малка за дневния багаж – (25-35 л); спален чувал, лек 1-3-сезонен за заслоните, водоустойчиви дрехи, планинарски обувки, слънчеви очила и шапка за слънце.

 


Цената включва:
настаняване в двойна стая в риад със собствен санитарен възел (дни 1; 7); берберска къща и къщи за гости в обща стая с общ санитарен възел (останалите дни)
5 дни пълен пансион (дните на прехода 2-6); 1 ден със закуска и обяд на ден 7 и 1 ден със закуска (в Маракеш - ден 8)
транспорт според програмата; включително и трансфери от/до летище
мулета с мулетар за транспорт на багажа
личен готвач
карта и пътеводител на английски

Цената не включва:
самолетни билети
билети за влак - автобус Казабланка / Маракеш
медицинска застраховка
спален чувал
вода и други напитки (може да се купят на място в селата)
храна не спомената в програмата
бакшиши
лични разходи.

Допълнителни услуги:
доплащане за единична стая (само за престоя в Маракеш) - 98 лв.


Галерия


Преход без водач в Атласките планини (Мароко) (Оценка 4.9 / 5 базирана на 280 мнения.)

Самолетен билет с Ер Франс

София - Париж 07:10 - 09:10
Париж - Казабланка 15:05 - 17:10

Казабланка - Париж 07:40 - 11:40
Париж - София 12:25 - 16:05

Ориентировъчна цена с включени всички такси, подлежи на потвърждение при записване

Most of you, who are used to walking/cycling during a long weekend, will be in condition to cope with a tour of this level. You should be in a good health condition. We have successive days of longer and more difficult walking and days of lighter walking/cycling. Some parts of the day routes are done at a higher altitude. The paths are in good condition. We walk/cycle for 5/7h a day.

These tours include trekking which is a little harder, normally on a challenging terrain. We take it for granted that you are in good condition and fit. You should be physically prepared at home to get the maximum of the tour. Most of the trekking is done at a greater height (max 3000m).

Големина на групата
Min. 2 persons
Reservation System Code
MCCATLSELF
Класическа Колумбия 1940 BGN, 9 дни

Класическа Колумбия

Цветни колониални градове, обширни кафени плантации и девствени карибски плажове - това е топлият...
Корсика – От Сърцето на Острова до Крайбрежието 1490 BGN, 7 дни

Корсика – От Сърцето на Острова до Крайбрежието

Прекрасен преход съчетаващ планински и крайбрежни пейзажи. Ще насладите на скалисти планини,...
Наблюдение на Северното сияние в Национален парк Абиско (Швеция) 1019 BGN, 5 дни

Наблюдение на Северното сияние в Национален парк Абиско (Швеция)

Отново се отправяме към Северна Швеция, където ще наблюдаваме и фотографираме изумителното Северно...
Покажи всичко» Новини и обновления

07.08.2020 11:55

7 интересни факта за Афганистан

  7 интересни факта за Афганистан Повече от десетилетие Афганистан беше споменаван в новините предимно с Талибаните, тероризма, бурките и брадите. Но страната е много повече от това. Това е страна с древни традиции и култура. Представяме ви 7 любопитни факти за Афганистан, които ще променят мнението ви за страната. 1. Първите маслени картини са нарисувани в Афганистан Може да не ви се...


08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и най-вече Великобритания. Освен, че е много красива страна, Тайван е и уникално място, с интересна история и култура. Работническата класа е една пета от населението на Тайван Тайван е микс от бързо...


24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка. Килиманджаро е най-високият самостоятелно стоящ връх и не е част от планинска верига.   Килиманджаро се намира само на 205 мили от Екватора, но има сняг Килиманджаро се намира само на 205 мили от...


19.08.2018 14:28

В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

Знаете ли, че: В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи Земята, която в момента се нарича Гвинея, в миналото е принадлежала на няколко Африкански империи. Това продължило до 1890-та, когато французите колонизирали територията. Местните на няколко пъти се опитали да свалят френското управление, но това не довело до успех и в началото на 19 век страната получила името Френска...