Coronavirus (COVID-19) travel update

Уест Хайленд Уей – Трекинг в Шотландия без водач

Уест Хайленд Уей – Трекинг в Шотландия без водач 1627 BGN, 9 дни

Уест Хайленд Уей е може би най-популярният сред дългите планински маршрути в Шотландия. През общо 153-тe километра прекосяваме едни от най-красивите и драматични творения на природата. Започваме от покрайнините на Глазгоу, минаваме през източния бряг на езерото Лох Ломонд и накрая стигаме до горите на Форт Уилям.

Забележителности:

Глазгоу - най-големият град в Шотландия
♦ Невероятни шотландски природни картини
Форт Уилям - главният град в Уест Хайлендс (Западните планински масиви)


План на пътуване:   

Ден 1. Глазгоу / Беързден
Пристигане в Беързден, предградие на Глазгоу на около 9-10 км от центъра на града. Нощувка. 

Ден 2. Беързден / Милнгави – Драймен
Първият ден е относително лесен, без значителни изкачвания. Върви се по пътеки и покрай стара железопътна линия.
Разстояние: 19 км. Денивелация: 80 – 140 м.

Ден 3. Драймен – Рауарденан 
Тази отсечка е по хубави пътеки в по-голямата си част. Първото изкачване е до Коник Хил (358 м.) в района на Балмаха. Оттам пътят до Рауарденан е криволичещ, ту влизащ в гора, ту излизащ на места, от които се открива красива панорама.
Разстояние: 22.5 км. Денивелация: 20 – 358 м.

Ден 4. Рауарденан – Инверарнан
Това определено е най-трудната отсечка, особено северно от Инвърснейд, където пътеката периодично се спуска и изкачва по продължение на бреговата ивица на езерото Лох Ломонд. Прекрасните гледки по пътя си заслужават днешния труден преход.
Разстояние: 22.5 км. Денивелация: 20 – 100 м.

Ден 5. Инверарнан – Тиндръм
Днес ни очаква приятен, не тежък преход по хубави пътеки. Минава се покрай Крайънларич и после към Страт Филан с равномерни изкачвания и слизания, без голямо натоварване.
Разстояние: 21 км. Денивелация: 40 – 300 м.

Ден 6. Тиндръм – Гленкоу Ски Център
Започваме с права отсечка до Бридж ъв Орки. След това до Виктория Бридж има равномерно изкачване. След Виктория Бридж се върви нагоре по стария път на запад от Ренък Муър. Тази част е доста открита и при лошо време няма места за подслон преди ски курорта Уайт Кориз. При добро време този ден ще се насладим на великолепни гледки. При лошо време ще е изпитание. Гленкоу Ски Център се намира по пътя на Уестхайланд Уей, а нощувката е в микролоджове. 
Разстояние: 28 км. Денивелация: 120 – 350 м.

Ден 7. Гленкоу Ски Център – Кинлохлевън
Днешния преход започва с прекосяване на горичката Глен Коу. При Алтнафеадх се изкачваме по стария военен път по „Дяволската Стълба” до най високата точка за деня, след което се спускаме до Кинлохлевън. Пътеките като цяло са добри, но макар и кратък днешният етап също е труден при лошо време. За сметка на това гледките от начало до край са забележителни.
Разстояние: 16.5 км. Денивелация: 250 – 500 – 50 м.

Ден 8. Кинлохлевън – Форт Уилям
Последният етап от прехода започва с равномерно изкачване от Кинлохлевън през Леъригмор до Глен Невис, откъдето се открива панорама към връх Бен Невис. Следва кратко спускане до Форт Уилям – най-северната точка на маршрута.
Разстояние: 23.5 км. Денивелация: 50 – 280 м.

Ден 9. Форт Уилям – Глазгоу
Транспорт от Форт Уилям до Глазгоу с обществен автобус.


Практическа информация: ►Препоръчваме полет до/от Глазгоу. От летището изминавате 300 м до сградата на терминала и вземате автобус 500 към Глазгоу, слизате преди Дундас Стрийт (информация за автобуса тук). Идете до улица Газгоу Куин и вземете влак в посока Милнгави (информация за местните влакове тук). Слизате в Уестертън. ►Микролоджовете в Гленкоу ски център предлагат здрави, добре изолирани, плътни и сигурни помещения за настаняване. Моля, имайте предвид, че ще ви е необходим спален чувал. Настаняването е възможно след 15 ч. Напускането става на следващата сутрин до 10 ч. Моля, обърнете внимание, че при това настаняване не е включена закуска, но можете да закупите закуска в кафенето, което е отворено от 09 ч. Вечеря можете да си поръчате в същото кафене в деня на пристигането си, тъй като то е отворено до 20:30 ч. ► Ако не искате да пренощувате в ски центъра има алтернативи: настаняване в хотел в Кингсхаус (по маршрута) в реновирана стая (срещу допълнително заплащане) или в стая с двуетажни легла. Друга алтернатива е 2-ра нощувка в Тиндръм (срещу допълнително заплащане), но тогава трябва да се използва обществен транспорт или такси за стигане до хотела / началото на маршрута. ► На някои места (например Рауарденан, Тиндръм, Кинлохлевън, Форт Уилям) е възможно настаняване в хостели на по-ниска цена - ако се интересувате от тази опция, моля, свържете се с нас, за да проверим за свободни места и цени.

Препоръчителен период на пътуване: От май до средата на септември.

Необходима екипировка: Високи обувки, обхващащи глезена и с дебела подметка; дъждобран или яке с качулка; други дрехи - според сезона; малка раница за ежедневните преходи


Цената включва:
8 нощувки в двойна стая с включена закуска (без ден 7 - закуска в Гленкоу ски център не е включена - може да се закупи на място) според програмата на тура (навсякъде където е възможно стаите ще бъдат със собствена баня и тоалетна - не може да се гарантира)
транспорт на багажа в дните на преходи (1 бр. багаж на човек до 20 кг.)
транспорт от Форт Уилям до Глазгоу с автобус
подробна карта и допълнителна информация на английски
телефонен номер за спешни случаи

Цената не включва:
Самолетни билети до/от Глазгоу
напитки и храна не включена в програмата
транспорт от/до летището и друг транспорт
застраховка
входни такси
лични разходи


Галерия


Уест Хайленд Уей – Трекинг в Шотландия без водач (Оценка 4.97 / 5 базирана на 285 мнения.)
Цена
1627 BGN
Продължителност
9 дни
Допл. единична стая:
715 BGN
Статус
Отворено за записване

Currency fluctuations might cause correction of price at any time.

Most of you, who are used to walking/cycling during a long weekend, will be in condition to cope with a tour of this level. You should be in a good health condition. We have successive days of longer and more difficult walking and days of lighter walking/cycling. Some parts of the day routes are done at a higher altitude. The paths are in good condition. We walk/cycle for 5/7h a day.

Големина на групата
min. 2 persons
Reservation System Code
UKSCOTSELF
Корсика – От Сърцето на Острова до Крайбрежието 1490 BGN, 7 дни

Корсика – От Сърцето на Острова до Крайбрежието

Прекрасен преход съчетаващ планински и крайбрежни пейзажи. Ще насладите на скалисти планини,...
Мадагаскар - осмият континент 3587 BGN, 14 дни

Мадагаскар - осмият континент

Ако понякога сте се чудили как ли би изглеждала природата на Земята, ако беше тръгнала по друг път...
Магистралата Каракорам и Хунза Шангри-Ла (Пакистан) 1764 BGN, 11 дни

Магистралата Каракорам и Хунза Шангри-Ла (Пакистан)

Хунза е планинска долина в северен Пакистан, която свързва Пакистан с Китай през прохода...
Покажи всичко» Новини и обновления

07.08.2020 11:55

7 интересни факта за Афганистан

  7 интересни факта за Афганистан Повече от десетилетие Афганистан беше споменаван в новините предимно с Талибаните, тероризма, бурките и брадите. Но страната е много повече от това. Това е страна с древни традиции и култура. Представяме ви 7 любопитни факти за Афганистан, които ще променят мнението ви за страната. 1. Първите маслени картини са нарисувани в Афганистан Може да не ви се...


08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и най-вече Великобритания. Освен, че е много красива страна, Тайван е и уникално място, с интересна история и култура. Работническата класа е една пета от населението на Тайван Тайван е микс от бързо...


24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка. Килиманджаро е най-високият самостоятелно стоящ връх и не е част от планинска верига.   Килиманджаро се намира само на 205 мили от Екватора, но има сняг Килиманджаро се намира само на 205 мили от...


19.08.2018 14:28

В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

Знаете ли, че: В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи Земята, която в момента се нарича Гвинея, в миналото е принадлежала на няколко Африкански империи. Това продължило до 1890-та, когато французите колонизирали територията. Местните на няколко пъти се опитали да свалят френското управление, но това не довело до успех и в началото на 19 век страната получила името Френска...