Coronavirus (COVID-19) travel update
Трекинг в Карпатите 1019 BGN, 8 дни

На експедиция с карта и компас в ръка из планинските масиви на северната ни съседка Румъния.

Карпатите предлагат различно усещане от родните планини и все пак са наблизо. До град Букурещ в Румъния може да се стигне със собствен транспорт, обществен транспорт или наш трансфер. Оттук ви поема местна туристическа фирма и ви транспортира до Брашов. Там получавате карта и допълнителна информация за маршрутите и се отправяте на интригуваща експедиция в Карпатите. Нощувките са предварително резервирани. Вашият багаж се траспортира от хотел до хотел съгласно програмата, затова ви е нужна само малка раница с най-необходимото за деня по време на преходите.

Забележителности:

♦ Връх Пиатра Маре (1843); Национален парк Пиатра Краюлуй; връх Лаом (2238 м.); връх Поставару (1799);
Национален  парк Бучеджи - една от тайните на Румъния, съперник на Татра в Словакия и Алпите за трекинги, с многобройни ледникови форми, каньони, пещери и езера;
Брашов - много приятен за разходка град;
♦ Замъкът Бран - известен като Замъкът на граф Дракула


План на пътуване:   

Ден 1.  Пристигане в Брашов
Трансфер Букурещ (летище или център) – Брашов. Настаняване.

Ден 2. Брашов - Пиатра Маре - каньон Седемте стълби - Брашов
След кратък трансфер започва първия пешеходен преход до връх Пиатра Маре (Голям Камък). Първият етап е до заслона на височина 1628 м. и след кратка почивка продължавате до самия връх на височина 1843 м. След това се спускате по впечатляващия каньон "Седемте стълби" с многобройни водопади и високи скални отвеси. Трансфер обратно до Брашов.
Преход: 7-8 часа / около 16 км. Изкачване: 800 м. / Слизане: 800 м.

Ден 3. Брашов - Пиатра Краюлуй - село Магура
Днес се отправяте на експедиция в Национален парк Пиатра Краюлуй. Трансфер от Брашов до Бран (30 км.). По желание може да посетите Замъка Бран, известен като Замъка на Граф Дракула. От Бран правите преход до село Магура. Пейзажът е разнообразен - минава се през красиви гори, тучни поляни и идилични села. Следобед пристигате в село Магура, където ще нощувате в къща за гости.
Преход: 4 часа / около 9 км. Изкачване: 400 м. / Слизане: 400 м.

Ден 4. Село Магура - хижа Курматура - град Зарнести - село Магура
Днешният преход е в сърцето на Национален парк Пиатра Краюлуй - от Магура до хижа Курматура (1470 м.) Изкачвате се до кръстопът наречен "Таблата", където се пресичат 8 различни пътеки. Минавате през тучни поляни и ароматни иглолистни гори по пътя за хижа Курматура, където спирате за почивка и обяд. Оттук продължавате до град Зарнести - главен изходен пункт за националния парк. Оттук се спускате към село Магура, където ще нощувате.
Преход: 7-8 часа / около 20 км. Изкачване: 500 м. / Слизане: 700 м.

Ден 5. Село Магура - Национален парк Бучеджи - Брашов
След закуска имате кратък трансфер (ок. 20 мин) до началната точка на прехода в Национален парк Бучеджи.
Отначало вървите по широк горски път и пресичате малка река. Следва стръмен участък в гората (около 20 мин) преди да стигнете до хубав участък с широки поляни, подходящи за пикник. По пътя има ферми за овце, където може да спрете и да опитате сиренето. По желание може да направите малко отклонение (около 1 час), за да видите водопада Евил. Минавате край стара ловна хижа и поемате отново по широк горски път до крайната точка на прехода. Трансфер до Брашов (1 час) и настаняване.
Преход: 5-7 часа / около 14 км. Изкачване: 800 м. / Слизане: 800 м.

Ден 6. Брашов - Тампа - Брашов
Днес е ден за заслужена почивка с кратък преход. Ще се разходите до възвишението Тампа (960 м), откъдето се открива невероятна панорама към града. Маршрутът е лесен, може да се ползва и кабинковия лифт. Вечерта по желание може да се направи обиколка на Брашов с екскурзовод - заплаща се на място. Нощувка в Брашов.
Преход: 2-3 часа. Изкачване: 400 м. / Слизане: 400 м.

Ден 7. Брашов - Пояна Брашов - Поставару - Брашов
Трансфер (12 км.) до Пояна Брашов (1200 м.) – най-популярния ски курорт в Румъния. Преход до връх Поставару (1799) по леки горски пътеки край приятни поляни със страхотни гледки. Може да използвате и кабинковия лифт. Трансфер до Брашов и нощувка.
Преход: 4-5 часа / около 10 км. Изкачване: 700 м. / Слизане: 700 м.

Ден 8. Отпътуване
Трансфер до Букурещ и отпътуване.

 Практическа информация:
♦ Маршрутите и маркировка: Маршрутите са добре маркирани и са част от планинската пешеходна мрежа на Карпатите. Най-използваните знаци са цветни линии, триъгълници, кръгчета и др.
♦ Протичане на тура: На първия ден ще бъдете посрещнати от представител на нашия партньор в Букурещ на предварително уточнено място и час, и настанени в хотел. Представителят ще ви даде пакет с карти и описания на маршрута и ще разкаже за предстоящите преходи.
♦ Терен: По-голямата част от преходите е през гори и поляни, има и черни пътища с плавно увеличение на денивелацията. В каньона Седемте стълби има ходене по железни стъпала и мостове в много тясна и внушителна клисура. Това може да изглежда опасно или страховито за някои хора и може да се пропусне.
♦ Каньонът Седемте стълби е затворен в понеделник, както и при лоши атмосферни условия - буря, проливни дъждове и т.н.

Препоръчителен период на пътуване: юни - октомври

Необходима екипировка: малка раница за дневните преходи (20-30 л); туристичести обувки;  дишащи дрехи; водоустойчива екипировка; фенерче или челник; слънчеви очила; компас и др.


Цената включва:
настаняване в къщи за гости или пансиони в стаи със собствен санитарен възел и със закуска
транспорт на багажа както е по програма
карти и подробно описание на маршрута
които се доставят до първото място за нощувка
трансфери по програма включително и от / до летището в Букурещ или Сибиу
24-часов телефон за спешни случаи

Цената не включва:
транспорт от/до Букурещ
напитки
обеди и вечери
входни такси
лични разходи
мед. застраховка
билети за лифт
бакшиши
вечерна обиколка на Брашов с водач

Допълнителни услуги:
входни такси за каньона Седемте стълби: 10 леи на човек (около 2,5 евро) и Национален парк Пиатра Краюлуй 5 леи на човек (около 1 евро)


Галерия


Трекинг в Карпатите (Оценка 4.78 / 5 базирана на 294 мнения.)
Цена
1019 BGN
Продължителност
8 дни
Допл. единична стая:
323 BGN
Статус
Отворено за записване

Currency fluctuations might cause correction of price at any time.

Most of you, who are used to walking/cycling during a long weekend, will be in condition to cope with a tour of this level. You should be in a good health condition. We have successive days of longer and more difficult walking and days of lighter walking/cycling. Some parts of the day routes are done at a higher altitude. The paths are in good condition. We walk/cycle for 5/7h a day.

These tours include trekking which is a little harder, normally on a challenging terrain. We take it for granted that you are in good condition and fit. You should be physically prepared at home to get the maximum of the tour. Most of the trekking is done at a greater height (max 3000m).

Големина на групата
min. 2 persons
Reservation System Code
ROSELF
В сърцето на Пътя на коприната - Узбекистан 1509 BGN, 8 дни

В сърцето на Пътя на коприната - Узбекистан

Историята на Узбекистан е като бушуваща пясъчна буря, която при всяко затишие оставя за кратко...
Другите Малдиви - Гаафару 578 BGN, 6 дни

Другите Малдиви - Гаафару

Ако свързвате Малдивите с частни острови и затворени ол инклузив петзвездни курорти на цени, от...
Магистралата Каракорам и Хунза Шангри-Ла (Пакистан) 1764 BGN, 11 дни

Магистралата Каракорам и Хунза Шангри-Ла (Пакистан)

Хунза е планинска долина в северен Пакистан, която свързва Пакистан с Китай през прохода...
Покажи всичко» Новини и обновления

07.08.2020 11:55

7 интересни факта за Афганистан

  7 интересни факта за Афганистан Повече от десетилетие Афганистан беше споменаван в новините предимно с Талибаните, тероризма, бурките и брадите. Но страната е много повече от това. Това е страна с древни традиции и култура. Представяме ви 7 любопитни факти за Афганистан, които ще променят мнението ви за страната. 1. Първите маслени картини са нарисувани в Афганистан Може да не ви се...


08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и най-вече Великобритания. Освен, че е много красива страна, Тайван е и уникално място, с интересна история и култура. Работническата класа е една пета от населението на Тайван Тайван е микс от бързо...


24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка. Килиманджаро е най-високият самостоятелно стоящ връх и не е част от планинска верига.   Килиманджаро се намира само на 205 мили от Екватора, но има сняг Килиманджаро се намира само на 205 мили от...


19.08.2018 14:28

В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

Знаете ли, че: В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи Земята, която в момента се нарича Гвинея, в миналото е принадлежала на няколко Африкански империи. Това продължило до 1890-та, когато французите колонизирали територията. Местните на няколко пъти се опитали да свалят френското управление, но това не довело до успех и в началото на 19 век страната получила името Френска...