Coronavirus (COVID-19) travel update

Мала Фатра - един природен лабиринт

Мала Фатра - един природен лабиринт 686 BGN, 7 дни

Мала Фатра е един от най-красивите национални паркове в Словакия, основан още през 16 век.

Ще имате възможност да обходите планинското било и да се насладите на изобилие от панорамни гледки, както и да се спуснете в дълбоките и тесни каньони на парка. По пътя ще можете да разгледате и редица исторически забележителности - средновековни крепости, замъци и църкви. Вечерите си ще прекарате в малки планински селца, наслаждавайки се на вкусните словашки ястия и гостоприемството на местните хора. Елате на разходка из един природен лабиринт.


Забележителности:

Замъкът Стречно - един от най-известните замъци в Словакия, разположен на върха на скален масив над река Вах. Замъкът датира от 14 век и е отворен за посетители.
Замъкът Стари Храд датира от 13 век, почти изцяло разрушен през 16 век.
Терхова - туристическият център на Мала Фатра и родно място на Яношек - словашкият Робин Худ.
Велки Криван(1703м) - най-високият връх на Мала Фатра.
Велки Росутец(1609м) - най-красивият връх в Мала Фатра, известен с белите си скали и алпийски облик.
Резерват Росутец - защитена територия за много застрашени от изчезване растителни и животински видове, някои от които ендемити.
 


План на пътуване:

Ден 1: Пристигане в Братислава.
Пристигате в Братислава и оттам - с влак или автобус в Незбудска Лучка и пеш до хотела извън селото. Днес имате възможност да разгледате селцето Варин в близост до хотела, както и красивия средновековен замък Стречно.

Ден 2: Варин - връх Минкол - село Врътки - Незбудска Лучка
Днес се отправяте на преход до връх Минкол, в Лусианската част на Мала Фатра. От върха пред очите ви ще се открие красива панорамна гледка към главното било на Криванска Мала Фатра и най-високия й връх - Велки Криван. Преходът завършва в село Врътки, откъдето с влак се връщате във Варин.
Продължителност на прехода: 6 ч
.

Ден 3: Незбудска Лучка - Терхова
Днес навлизате в красивата Старохрадска долина, изкачвате се до останките на Старохрадска крепост, откъдето има невероятна гледка към долината на река Вах и достигате хижа Чата под Сучим. Оттам имате възможност да се спуснете в съседната долина Кур или да продължите нагоре към главното било и да изкачите връх Сучи. Завършвате прехода в село Краснани. Оттам с автобус достигате Терхова, където нощувате днес.
Продължителност на прехода: 6 ч.

Ден 4: Терхова - Стефанова
Сутринта може да разгледате забележителностите на село Терхова, а следобед ви чака вълнуващ преход в каньоните Тиеснави, където ще се изкачвате по каменни стълби по почти отвесни скали. Пътеката е добре осигурена, а гледките наистина си заслужават. Нощувате в Стефанова.
Продължителност на прехода: 4.30 ч.

Ден 5: Стефанова - Велки Криван - Стефанова
Маршрутът днес ви отвежда до най-високия връх на Мала Фатра - Велки Фатрански Криван (1703м.) и после се движи по главното било на планината, с панорамни гледки към целия парк Мала Фатра. Нощувате в Стефанова.
Продължителност на прехода: 7 ч.

Ден 6: Стефанова - Резерват Росутец - Стефанова
Това е може би най-вълнуващият ден от цялото пътешествие. В началото навлизате в каньоните Нове, Долне, Хорне Дери и Тесна Ризна по отвесни метални стълби и тесни мостчета и пътеки. Нощувате в Стефанова.
Продължителност на прехода: 6.30 ч.

Ден 7: Пътувате местен автобус до Зилина и оттам - с влак или автобус до Братислава. Отпътуване за България.

Необходима екипировка: ►малка раница за дневните преходи (35 l); ►3 сезонни, водоустоичиви високи (над глезена) туристически обувки; ►водо и ветро-устойчиво яке, по възможнощ от дишаща материя; ►полар, или друга топла дреха; ►слънчезащитни очила; ►слънцезащитно мляко; ►бутилка с вода, 1,5 л.

Препоръчителен период на пътуване: Май - Септември


Цената включва:
6 нощувки със закуска в пансиони
транспорт на багажа
карта и подробен пътеводител на английски език
билет за лифт за ден 5;
обществен транспорт Братислава - Стречно и Жилина - Братислава.

Цената не включва:
Самолетни билети
бакшиши
входни такси
застраховка
автобусен билет Стефанова - Жилина (около 2 ЕUR)
напитки и храна не впомената в програмата
трансфери с обществен транспорт по маршрута
други лични разходи.

Допълнителни услуги:
Частни трансфери - по запитване


Галерия


Мала Фатра - един природен лабиринт (Оценка 4.75 / 5 базирана на 318 мнения.)
Цена
686 BGN
Продължителност
7 дни
Допл. единична стая:
235 BGN
Статус
Отворено за записване

Currency fluctuations might cause correction of price at any time.

Most of you, who are used to walking/cycling during a long weekend, will be in condition to cope with a tour of this level. You should be in a good health condition. We have successive days of longer and more difficult walking and days of lighter walking/cycling. Some parts of the day routes are done at a higher altitude. The paths are in good condition. We walk/cycle for 5/7h a day.

These tours include trekking which is a little harder, normally on a challenging terrain. We take it for granted that you are in good condition and fit. You should be physically prepared at home to get the maximum of the tour. Most of the trekking is done at a greater height (max 3000m).

Големина на групата
Min. 2 persons
Reservation System Code
SKMALF
Най-доброто от Мексико. Групов тур с български водач 3308 BGN, 10 дни

Най-доброто от Мексико. Групов тур с български водач

Oткрийте Мексико с този десетдневен тур! Ще започнем пътуването си в космополитната столица...
Класическа Колумбия 1940 BGN, 9 дни

Класическа Колумбия

Цветни колониални градове, обширни кафени плантации и девствени карибски плажове - това е топлият...
Корсика – От Сърцето на Острова до Крайбрежието 1490 BGN, 7 дни

Корсика – От Сърцето на Острова до Крайбрежието

Прекрасен преход съчетаващ планински и крайбрежни пейзажи. Ще насладите на скалисти планини,...
Покажи всичко» Новини и обновления

22.03.2021 14:15

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01

На 21-12-2020 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01 по проект с наименование „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и...


07.08.2020 11:55

7 интересни факта за Афганистан

  7 интересни факта за Афганистан Повече от десетилетие Афганистан беше споменаван в новините предимно с Талибаните, тероризма, бурките и брадите. Но страната е много повече от това. Това е страна с древни традиции и култура. Представяме ви 7 любопитни факти за Афганистан, които ще променят мнението ви за страната. 1. Първите маслени картини са нарисувани в Афганистан Може да не ви се...


08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и най-вече Великобритания. Освен, че е много красива страна, Тайван е и уникално място, с интересна история и култура. Работническата класа е една пета от населението на Тайван Тайван е микс от бързо...


24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка. Килиманджаро е най-високият самостоятелно стоящ връх и не е част от планинска верига.   Килиманджаро се намира само на 205 мили от Екватора, но има сняг Килиманджаро се намира само на 205 мили от...