Coronavirus (COVID-19) travel update

Пътят на Свети Франциск - от Риети до Рим

Пътят на Свети Франциск - от Риети до Рим

 Още от Средновековието има три известни дестинации за поклонничество сред християните: Йерусалим в Светите Земи, Сантяго де Компостела в Испания и Рим. "Пътят на св. Франциск" е част от поклонническия маршрут до Рим, минава през много места, свързани с живота на свети Франциск и свършва пред гроба на св.Петър в Рим. Всяка година множество поклонници, както и любители на пешеходния туризъм от целия сват изминават този път, посещавайки отшелнически килии и светилища, пресичайки многовековни гори, маслинови насаждения и долини с богато историческо и културно наследство. 

Забележителности: 

Виа Салариа ("Пътят на солта") – древен римски път, свързващ Тиренско и Адриатическо море.
Монтелибрети – малък град, известен със средновековния си замък и маслиновите хълмове.
Природния парк Марциглиана – защитен природен резерват, където може да се насладите на автентичните италиански селски райони.


План на пътуване:   

 Ден 1. Пристигане в Риети

Риети е малко и спокойно градче, разположено в долината на река Велино, в което може да посетите много интересни забележителности. Част от града още е заобикобена от крепостна защитна стена с характерни отбранителни кули. Струва си да посетите катедралата Санта Мария и да разгледате красивите ѝ стенописи, църквите от XV III в. "Св.Августин" и "Св. Франциск", както и дворецът Весковил ("Дворецът на епископите"), чийто строеж е започнат през 1283г. Впечатляващи са лоджията му и големите прозорци в ренесансов стил от 1532 г. Можете да се включите и в организиран подземен тур на Риети. 

Ден 2. Риети - Поджо Сан Лоренцо

След като отпътувате от Риети, ще можете да опознаете част от древния римски път Виа Салариа ("Пътят на солта"), свързващ Тиренско и Адриатическо море.  Ще минете през живописните средновековни селца Орнало Алто и Поджо Сан Лоренцо. Името на Поджо Сан Лоренцо вероятно идва от IVв., когато епископ Емидио минава от тук, за да проповядва за мъченичеството на Сан Лоренцо. Думите на епископа оставили толкова трайна следа в съзнанието на местните, че те решили да преименуват селото си. В близост до селото се намира паркът "Giardino Faunistico di Piano dell'Abatino" - парк с типична субсредиземноморска растителност. Тук можете да се разходите сред бели и каменни дъбове, полски клен, бял ясен и габър. Паркът е дом на около 300 вида местни и екзотични животни, държани тук за наблюдение и изучаване. Сред тях са ленивец, читал, бенетово дървесно кенгуру, сурикат, лама, сърна и енот. Нощувка в къща за гости с ресторант и басейн

Преход: 6 часа / 21,7 км; изкачване/слизане:+718м /-583 м.

Ден 3. Поджо Сан Лоренцо - Скандриля 

Днес пейзажът е изключително красив, благодарение на комбинацията от старинни дъбове, археологическата местност, където някога се е намирал древният сабински град Требула Мутуеска и гледката към църквата Санта Витория, разположена на върха на хълма. Легендата е, че Витория е момиче от благородническо потекло, живяло през III в.сл.Хр., което отказва да се омъжи за богат аристократ и посвещава живота си на служба на Бог. Тя умира в изгнание в Требула Мутуеска, а саркофагът и се намира в църквата. Много от запазените материали от Требула Мутуеска били използвани за строежа на църквата, която е много добър пример за типична романска архитектура и изкуство. Вътре в църквата се намира и резервоар, на мястото където чудодейно е бликнала вода сред смъртта на Витория. Продължавайки по пътя ще стигнете до селото Поджо Мояно, разположено в подножието на планината Мояно. Селото е известно с килимите от цветя,създадени по повод тържествената процесия за католическия "Празник на светото сърце на Иисус"(последната неделя на юни). Следващата спирка е село Скандриля, забиколено от планината Лукрети и известно с тъжно събитие: мъченическата смърт на света Барбара през 290г. Има няколко места, които си заслужава да се посетят в селото, като дворецът "Palazzo degli Anguillara" - величествена сграда с ренесансова архитектура и някои късно-готически елементи. Някои от запазените стенописи в нея са от школата на Антониацо Романо. Може да посетите и олтара на Санта Мария дел Грацие, посрещал множество светци, сред които св.Бонавентура Гран от Барселона, св.Леноард от Порто Маурицио, Жан-Баптист Трюнчет от Бургундия и Ангело Савини от Понтичели. В края на деня трансфер обратно до къщата за гости в Поджо Сан Лоренцо. 

Преход: 6 часа / 21,1 км; изкачване/слизане: +670./-770м.

 Ден 4. Скандриля - Монтелибрети 

След закуска имате трансфер до Понтичели, от където продължавате по пътя към Монтелибрети. Ще минете през Нерола, където можете да посетите замъка "Орсини", разположен на висока оголена скала. Крайната дестинация за деня е Монтелибрети. В града още могат да се видят останки от защитната стена и охранителните кули. Може да посетите дворецът Барберини, построен през X в. или маслинените мелници за зехтин. Ще нощувате в къща за гости близо до стария център на града. 

Преход: 4 часа / 15,1 км; изкачване/слизане: +414./-507м.

Ден 5. Монтелибрети - Монтеротондо 

След закуска напускате Монтелибрети и маслиновите горички бързо отстъпват място на обширни овощни градини. За край на маршрута днес, Виа Салария ще ви отведе до Монтеротондо, където има много забележителности за разглеждане: базиликата Св.Мария Магдалина от XVII в., църквата Мадона дел Грациа от XIV-XV в. и дворецът Орсини - Барберини, с трапезария изрисувана от фламандския артист Пол Брил. Ще нощувате в хотел Монтеротондо. 

Преход: 5 часа / 17,4 км; изкачване/слизане: +328./-392м.

Ден 6. Монтеротондо - Монте Сакро 

Днес маршрутът е предимно равен. Ще преминете през природния парк Марчилиана - защитена зона, която е запазила истинския чар на италианската провинция с редуващи се пейзажи от хълмове, долини и канали. В района се намира и най-старият намерен град от протоисторическия период в Лацио - Крустумериум. След преминаването на парка, ще се запътите към крайната цел на поклонническия маршрут - Рим. В края на деня ще достигнете римския квартал Монте Сакро, където може да направите като много от местните в Рим и да отидете за минерална вода до извора Аква Сакро. Нощувка в хотел.  

Преход: 5 часа / 15,5 км; изкачване/слизане: +289./-386м.

Ден 7. Монте Сакро - базиликата "Св.Петър" 

Има толково много нища, които могат да се кажат за маршрута днес, толкова много места, които си заслужава да се посетят, че може да се напише цял отделен пътеводител. Ще минете покрай джамията и комплексът Parco della Musica, където се състоят повечето големи музикални събития в Рим. Ще минете по един от най-старите мостове в Рим - Понте Милвио, построен през IV - III в.пр.Хр. Ще преминете и по Моста на свети Ангел, който е едно от най-посещаваните места от поклонници, отправили се към базиликата "Св.Петър". След преминаването на моста от базиликата ви дели само една улица - Виа дела Кочилиационе, или "Улица на смирението“. Криптата на базиликата с гробът на св.Петър е крайната точка на маршрута. Нощувка в хотел близо до станция Термини.

Преход: 4 часа / 15,5 км; изкачване/слизане: +63/-100м.


Цената включва:
7 нощувки със закуска
описание на маршрута и карти (можем да изпратим безплатно GPS тракове при запитване преди датата на заминаване)
транспорт според програмата транспорт на багажа
спешен телефон и информация

Цената не включва:
туристически такси,които се плащат в кеш при настаняване в хотелите

Допълнителни услуги:
добавка полупансион (6 вечери): 140 евро
гид: при запитване
допълнение пре един пътуващ: при запитване


Галерия


Пътят на Свети Франциск - от Риети до Рим (Оценка 4.89 / 5 базирана на 41 мнения.)
Големина на групата
Min. 2 persons
Островът на Буда (Шри Ланка) 1098 BGN, 10 дни

Островът на Буда (Шри Ланка)

Кой би предположил, че на сравнително малкия остров Цейлон, който все стои в сянката на голямата...
Мадагаскар - осмият континент 3587 BGN, 14 дни

Мадагаскар - осмият континент

Ако понякога сте се чудили как ли би изглеждала природата на Земята, ако беше тръгнала по друг път...
Корсика – От Сърцето на Острова до Крайбрежието 1490 BGN, 7 дни

Корсика – От Сърцето на Острова до Крайбрежието

Прекрасен преход съчетаващ планински и крайбрежни пейзажи. Ще насладите на скалисти планини,...
Покажи всичко» Новини и обновления

07.08.2020 11:55

7 интересни факта за Афганистан

  7 интересни факта за Афганистан Повече от десетилетие Афганистан беше споменаван в новините предимно с Талибаните, тероризма, бурките и брадите. Но страната е много повече от това. Това е страна с древни традиции и култура. Представяме ви 7 любопитни факти за Афганистан, които ще променят мнението ви за страната. 1. Първите маслени картини са нарисувани в Афганистан Може да не ви се...


08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и най-вече Великобритания. Освен, че е много красива страна, Тайван е и уникално място, с интересна история и култура. Работническата класа е една пета от населението на Тайван Тайван е микс от бързо...


24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка. Килиманджаро е най-високият самостоятелно стоящ връх и не е част от планинска верига.   Килиманджаро се намира само на 205 мили от Екватора, но има сняг Килиманджаро се намира само на 205 мили от...


19.08.2018 14:28

В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

Знаете ли, че: В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи Земята, която в момента се нарича Гвинея, в миналото е принадлежала на няколко Африкански империи. Това продължило до 1890-та, когато французите колонизирали територията. Местните на няколко пъти се опитали да свалят френското управление, но това не довело до успех и в началото на 19 век страната получила името Френска...