Coronavirus (COVID-19) travel update
Пътят Уиклоу - Ирландия 1156 BGN, 8 дни

Името Уиклоу идва от „Уикинло“ или „Викингс Лох“както викингите са наричали град Уиклоу- една от предпочитаните от тях бази на ирландския бряг. Келтското наименование „Кил Монтин“ се превежда като „Църквата Св. Мантан“. Планините покриват средната и западната част на графството, като се започне от границата с графство Дъблин и се простират на юг до границата с Уексфорд. Най-високата точка е Лагнакуела – 926 м. Хълмовете се заоблени през последния Ледников период, с гладка повърхност и гранитна основа , като през тях проблясват шисти, придаващи им прекрасна сребриста светлина. Ледниковата епоха е причина и за появата на красиви дълбоки долини – Гленмаканас, Гленмалур и Глендилок, разположени от северозапад на югоизток. Те предоставят великолепни гледки, но изискват и доста ходене. Вашият тур започва от Тинали, южно Уиклоу и завършва в Енискери на север. Избрали сме най-хубавите участъци от маршрута и страхотни места за всички нощувки. Този район е известен със старите си имения, романтични залесени долини и истории за бунтовници. Ще имате възможност да общувате с местното население в селата, в които ще пребивавате.


План на пътуването:

Ден 1. Бънклоди
Пристигане на летището в Дъблин. Шатъл до Бусарос, централната автогара в Дъблин. Автобус на регионалните линии до Бънклоди в северната част на графство Уексфорд. Бънклоди е красив град на бреговете на река Слейни.

Ден 2. Бънклоди – Клоунгъл – Шилейла
Върви се по селски пътища през Нюри форест ( гората Нюри), Мойлейш и Стукън Хил към землището на град Мънгекюлън.
Преход за деня: 20 км / 6 часа, + 500 м

Ден 3. Шилейла – Мойн
Днешният маршрут минава по спокойни горски пътеки и тихи селски пътища. Мойн е родното място на Едуард К. Годуин, който основава „Нюйоркска нация“ през 1865 г. Тази част на пътят Уиклоу разкрива някои фантастични гледки към района, през който сте преминали, и съседните графства Карлоу и Уексфорд.
Преход за деня: 22 км / 5 часа, + 513 м
Има възможност за изкачване на хълма Баликамбър. Пътят към него предлага отлични гледки и е предизвикателство със своите 20 км/ 6 часа, + 400 м ( общо с основния маршрут)

Ден 4. Мойн – Дръмгоф (Гленмалур). Може да се мине по избор през хълма Гроахенмойра
Днешният ден предлага хубаво изкачване през боровите гори на долината Оу. Дръмгоф е на върха на живописната долина Гленмалур и предлага освежаващ завършек на деня в старата страноприемница – лоджията Гленмалур. Районът е прочут със своите бунтовници и герои от ирландските въстания през 16 и 18 век.
Преход за деня: 24 км / 6 часа, + 800 м
Пътят по избор през хълма Гроахенмойра се изкачва до 664 м и предлага грандиозни гледки към долините Оу и Авонбег. 21 км / 6 часа, + 950 м

Ден 5. Дръмгоф – Лара. По избор слизане през Спинк
Превъзходни гледки, страхотно ходене, великолепни манастирски останки от 6 век в Глендилок; днешният ден е един от най-забележителните дни от целия тур. Изкачвайки се през гората от Дръмгоф, пътят се отваря към плоската седловина Малакор на височина от 550 м преди да пресече откритите хълмове към склоновете на планината Дерибон. Първият изглед към Глендилок ( долината на двете езера) е прекрасен: дълбоки гори от двете страни на течащата помежду им река Гленало. Кратко изкачване от долината ви отвежда на североизток и след това – надолу към долината Гленмакнас до село Лара. По желание може да се спуснете към скалите над езерата и да слезете през гористата долина, за да се включите отново в Пътя Уиклоу при Туристическия център. Нощувка в село Лара.
Преход за деня: 18км / 6 часа, + 560 м
Маршрут по избор през Спинк: 18 км/ 7 часа, + 580 м

Ден 6. Лара – Раундууд. Маршрут по избор през планината Скар.
Краткият ден позволява да се посетят манастирските останки и Туристическия център в Глендилок. През 19 век в долината са се добивали активно олово, мед и цинк. Пътят се изкачва по плавното възвишение на хълма Падок, слизайки към Олдбридж, река Ейвънмор и красивото езеро Лох Дан. Маршрутът по избор през планината Скар предлага чудесни гледки към езерото. Днешният преход приключва в Раундууд, което се смята за най-високото ирландско село – 238 м. Нощувка в село Раундууд.
Преход за деня: 12км / 3 часа, + 390 м
Маршрут по избор през планината Скар: 15 км / 5 часа, +720 м

Ден 7. Раундууд – Гленкрии / Енискери
Прекрасен преход с гледки към езерото Лох Тей, Лох Дан и имението Лагала, принадлежащо на фамилията Гинес. Височинна пътека свързва дългия път от откритите хълмове към седловината между Уайт Хил и планината Джюс. Оттук може да се види брега чак до Хаут Хед в северната част на графство Дъблин. Спускайки се покрай водопада Пауърскорт, навлизате в спокойствието на долината на река Гленкри за приятна крайбрежна разходка. Нощувка в близост до село Енискери.
Преход за деня: 22км / 5 часа, + 510 м

Ден 8. Отпътуване от Енискери.
Вашият тур приключва след закуска.


Полезна информация: ► Пътят Уиклоу е открит през 1981 г. и е приятен за ходене, добре маркиран, като на места трасето е с по-неравни участъци, за да се предотврати ерозията. Централният му сектор включва Националния парк на планинския масив Уиклоу. На места той следва Военния път, построен от британците в началото на 19 век. Пътят не минава през много градове и села, така че по-голямата част от ежедневното ходене протича в уединение. Около 20% от маршрута е по закътани пътища. Ние предлагаме Пътя Уиклоу от юг на север. ► Ще бъдете настанявани в удобни местни и селски къщи, повечето стаи имат санитарен възел. На някои от местата можете да вечеряте срещу 18 – 25 евро, но домакинята трябва да бъде уведомена предварително. Пикник обяд може да бъде закупен на място срещу 6 - 8 евро на човек. ► Най-удобното летище за този тур е Дъблин. Отидете до железопътната гара Конъли в центъра на града, за да вземете влак до Бусарус, а след това – автобус до Бънклоди. В края на тура можете да вземете автобус от Енискери до Дъблин и след това – шатъл от центъра на Дъблин до летището. Тук можете да проверите разписанието. Разписанието за влаковете може да се види на www.irishrail.ie .

Препоръчителен период за пътуване: май - септември

Необходимо оборудване: непромокаеми туристически обувки и туристически чорапи (в раницата трябва да имате резервни чорапи), малка ежедневна раница, еднолитрова бутилка за вода, репелент за насекоми, слънчеви очила, слънчева шапка, слънцезащитен крем, компас, фенерче, санитарен пакет за първа помощ, непромокаемо яке и панталони.


Цената включва:
7 нощувки в местни къщи с включена закуска
трансфер на багажа (1 бр. на човек до 15 кг)
карта и указания за маршрута на английски

Цената не включва:
Самолетни билети
обяди и вечери (могат да се осигурят в местата за настаняване)
напитки
входни такси
трансфери от и до летището и друг обществен транспорт
застраховка
лични разходи
бакшиши

Допълнителни услуги:
Доплащане за единична стая: 275 лв.


Галерия


Пътят Уиклоу - Ирландия (Оценка 4.89 / 5 базирана на 290 мнения.)
Цена
1156 BGN
Продължителност
8 дни
Допл. единична стая:
274 BGN
Статус
Отворено за записване

Currency fluctuations might cause correction of price at any time.

Most of you, who are used to walking/cycling during a long weekend, will be in condition to cope with a tour of this level. You should be in a good health condition. We have successive days of longer and more difficult walking and days of lighter walking/cycling. Some parts of the day routes are done at a higher altitude. The paths are in good condition. We walk/cycle for 5/7h a day.

These tours include trekking which is a little harder, normally on a challenging terrain. We take it for granted that you are in good condition and fit. You should be physically prepared at home to get the maximum of the tour. Most of the trekking is done at a greater height (max 3000m).

Големина на групата
Min. 2 persons
Reservation System Code
IrelandSELF
Мадагаскар - осмият континент 3587 BGN, 14 дни

Мадагаскар - осмият континент

Ако понякога сте се чудили как ли би изглеждала природата на Земята, ако беше тръгнала по друг път...
Магистралата Каракорам и Хунза Шангри-Ла (Пакистан) 1764 BGN, 11 дни

Магистралата Каракорам и Хунза Шангри-Ла (Пакистан)

Хунза е планинска долина в северен Пакистан, която свързва Пакистан с Китай през прохода...
Класическа Колумбия 1940 BGN, 9 дни

Класическа Колумбия

Цветни колониални градове, обширни кафени плантации и девствени карибски плажове - това е топлият...
Покажи всичко» Новини и обновления

07.08.2020 11:55

7 интересни факта за Афганистан

  7 интересни факта за Афганистан Повече от десетилетие Афганистан беше споменаван в новините предимно с Талибаните, тероризма, бурките и брадите. Но страната е много повече от това. Това е страна с древни традиции и култура. Представяме ви 7 любопитни факти за Афганистан, които ще променят мнението ви за страната. 1. Първите маслени картини са нарисувани в Афганистан Може да не ви се...


08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и най-вече Великобритания. Освен, че е много красива страна, Тайван е и уникално място, с интересна история и култура. Работническата класа е една пета от населението на Тайван Тайван е микс от бързо...


24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка. Килиманджаро е най-високият самостоятелно стоящ връх и не е част от планинска верига.   Килиманджаро се намира само на 205 мили от Екватора, но има сняг Килиманджаро се намира само на 205 мили от...


19.08.2018 14:28

В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

Знаете ли, че: В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи Земята, която в момента се нарича Гвинея, в миналото е принадлежала на няколко Африкански империи. Това продължило до 1890-та, когато французите колонизирали територията. Местните на няколко пъти се опитали да свалят френското управление, но това не довело до успех и в началото на 19 век страната получила името Френска...