Full Safety Package and Deposit as Low as 10%

Остров Крит – преход от бряг до бряг

Остров Крит – преход от бряг до бряг 941 BGN, 8 дни

Разкрийте „недокоснатия” Крит докато следвате пътеките сред диви цветя, през тучни долини и величествени клисури. Запознайте се с местните, пийте вино с тях и вкусете прочутите критски ястия в местните таверни.

Този тур ще ви отведе от плодородните земи на Апокоронас през Белите Планини до невероятния южен бряг с известните си клисури. Започвате във Вамос, традиционно селище на изток от Ханя. Ще отседнете в красива стара реставрирана къща и ще се наслаждавате на гледките към Белите планини докато закусвате. По време на преходите, на височина от 1300 м, ще се любувате на белите върхове около вас. На южния бряг ви очакват две красиви клисури – Сфакия и Арадена.

Забележителности:
♦ Автентичното селце Вамос с калдъръмените си улички; 
♦ Спиращи дъха гледки към равнината Аскифу;
♦ Допир до живота в крайбрежен град, който може да бъде достигнат само с лодка или пеша.


План на пътуване:

Ден 1. Пристигане във Вамос

Пристигане във Вамос с такси (може да се уреди предварително) или с обществен транспорт от летищата Ханя или Хераклион. Следобедна разходка из живописното селце Вамос.

Ден 2. Вамос – Георгиополис - Вамос
Приятен преход през обработваемите земи на Апокоронас. Ще минете покрай няколко села преди да достигнете крайморския град Георгиополис. Прекрасни гледки, манастир, разпръснати църкви и най-старата преса за зехтин в Западен Крит ще радват очите ви през този първи ден от прехода.
Продължителност на прехода: 4 часа: 12 км, 150м изкачване, 330м спускане

Ден 3. Нипос - Аскифу
Днес ще направите обиколка от селцето Нипос, заобиколено от тучната зеленина на Апокоронас.
Кипарисови и маслинови гори покриват хълмовете. В далечината се виждат Белите планини (Лефка Ори) и допринасят за усещането, като че ли се движите в картина. След пешеходния преход, транспорт с такси до долината Аскифу, където ще пренощувате.
Продължителност на прехода: 4 часа: 14 км, 400м изкачване, 400м спускане

Ден 4. Преход около Аскифу
Днес ви очаква преход в Белите планини. Ще се изкачите на 1300 м.н.в., където няма селища, а само от време на време ще попадате на стада с кози и овце. Тук в миналото е било много подходящо за укриване. Пътят обратно към Аскифу е по красива стара пътека през гъста гора. На места се откриват прекрасни панорами към долината.
Продължителност на прехода: 6 часа: 16 км, 700м изкачване, 700м спускане

Ден 5. Преход по ждрелото Имброс  

В края на днешния преход, ще сте достигнали до южния бряг на остров Крит!
Денят започва с крартък трансфер от хотела до село Имброс, където можете да се запасите с храна и напитки преди да влезете във второто по популярност ждрело на Крит - ждрелото Имброс.  Ще ходите около два часа покрай скалистото речно легло, през на места по-трудни и на места по-лесни участъци.  Пейзажът е ненадминат! В най-тясната си точка, ждрелото е само 1.60м широко! Докато седите и се наслаждавате на обяда си, ще ви бъде трудно да си представите необятната сила на природата, която е създала този впечатляващ пейзаж.
В края на ждрелото ще стигнете до Комитадес, където можете да си починете и да обядвате в една от местните таверени.  След това ще продължите разходката си, минавайки през  обработваеми земи и полски пейзажи, ще пресечете ждрелото Свакия и ще достигнете до Чора Сфакион, който се намира на бреговете на Либийско море. Имате възможност да приключите деня с освежаваща баня в морето.
Продължителност на прехода: 4 часа: 12,5 км, 350м изкачване, 1.100м спускане 

Ден 6. Хора Сфакион – Лоутро
От Хора Сфакион се изкачвате през ждрелото Илинга до автентичното селце Анополис. Тук може да опитате от чудесната „Сфакиана пита”: прилича на палачинка и е с пълнеж от сирене крема и мед. С нови сили продължавате напред като се спускате по живописен маршрут към селцето Лоутро, скътано в малък, перфектно окръглен залив. Лоутро е достъпно само с лодка, с кола не може да бъде достигнато! По време на прехода ще се насладите на очарователните гледки към морето и Лоутро, където нощувате в следващите два дни.
Продължителност на прехода: 4,5 часа: 6,6/10,2 км, 180/600м изкачване, 240/670м спускане

Ден 7. Обиколка от Лоутро
По стръмна зигзагообразна пътека се изкачвате нагоре към селцето Анополис. Оттук се изкачвате по-нагоре до автентичното село Арадена, разположено на ръба на внушителното едноименно ждрело. Спираща дъха пътека ви отвежда надолу към клисурата Арадена, по която вървите до самия морски бряг. Последната отсечка от днешния преход минава по крайбрежието обратно до Лоутро. Може да съкратите маршрута, като минете през Лаваниана (малко селце) и тогава да се спуснете през клисурата към брега. В зависимост от полета ви на следващия ден, може да се наложи да се върнете днес до Хора Сфакион с ферибот и оттам до Ханя или Хераклион.
Продължителност на прехода: 4 часа: 15,7/8,7 км, 840/460м изкачване, 840/460м спускане

Ден 8. Заминаване
Днес сутринта се връщате обратно до Хора Сфакион с ферибот и оттам с обществен транспорт или частен трансфер до летището в Ханя или Хераклион.

Препоръчителен период на пътуване: април – юни или септември - ноември


Цената включва:
настаняване (7 нощувки) в традиционни къщи за гости или хотели,с включена закуска
транспорт на багажа включително при пътуването с ферибота от Сфакия до Лоутро
трансфери на ден 1 (спирка Vrysses-Вамос); 2,3 и 5
24-часов спешен телефон
подробен пътеводител и карти на английски език; пътеводител на Вамос на английски,по един за група.

Цената не включва:
самолетни билети
медицинска застраховка
обществен транспорт и фериботни билети
трансфери от / до летище
входни такси
бакшиши
храна - обеди и вечери (с изкл. на закуските),напитки и лични разходи;

Допълнителни услуги:
доплащане при пътуващ един човек – 135 евро + доплащане за единична стая
трансфери: цени по запитване


Галерия


Остров Крит – преход от бряг до бряг (Оценка 4.89 / 5 базирана на 339 мнения.)
Цена
911 BGN
Продължителност
8 дни
Допл. единична стая:
392 BGN
Статус
Отворено за записване
Цена
941 BGN
Продължителност
8 дни
Допл. единична стая:
412 BGN
Статус
Отворено за записване
Цена
911 BGN
Продължителност
8 дни
Допл. единична стая:
392 BGN
Статус
Отворено за записване

Currency fluctuations might cause correction of price at any time.

Цена със сам. билет. 1190 BGN

No special experience is needed; everyone who is in condition to cope with long Saturday walks in the forest can also cope with these tours. As a rule, the trips are short and at a low altitude. Often, it is your choice to join or skip a day-tour. The routes follow a hilly terrain without steep ascents and descents. Normally we walk 3/5h a day.

Most of you, who are used to walking/cycling during a long weekend, will be in condition to cope with a tour of this level. You should be in a good health condition. We have successive days of longer and more difficult walking and days of lighter walking/cycling. Some parts of the day routes are done at a higher altitude. The paths are in good condition. We walk/cycle for 5/7h a day.

Големина на групата
Min. 1 person
Reservation System Code
GRCRESELF
Малдивите - слънчевата страна на живота 3528 BGN, 8 дни

Малдивите - слънчевата страна на живота

Открийте слънчевата страна на живота в Малдивите! Състоящ се от над 1000 острова, разположени...
На лов за Северното сияние в Русия 1137 BGN, 5 дни

На лов за Северното сияние в Русия

Северното сияние е изумявало и озадачавало хората от хилядолетия. Инуитите вярвали, че светлините...
Островът на Буда (Шри Ланка) 1098 BGN, 10 дни

Островът на Буда (Шри Ланка)

Кой би предположил, че на сравнително малкия остров Цейлон, който все стои в сянката на голямата...
Покажи всичко» Новини и обновления

11.11.2021 15:13

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 2)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


11.11.2021 14:20

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 1)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


22.03.2021 14:15

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01

На 21-12-2020 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01 по проект с наименование „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и...


07.08.2020 11:55

7 интересни факта за Афганистан

  7 интересни факта за Афганистан Повече от десетилетие Афганистан беше споменаван в новините предимно с Талибаните, тероризма, бурките и брадите. Но страната е много повече от това. Това е страна с древни традиции и култура. Представяме ви 7 любопитни факти за Афганистан, които ще променят мнението ви за страната. 1. Първите маслени картини са нарисувани в Афганистан Може да не ви се...