Сафари за авантюристи - от Найроби до Кейптаун за 41 дни (къмпинг)

Сафари за авантюристи - от Найроби до Кейптаун за 41 дни (къмпинг)

Спиращо дъха приключение в Африка за хора с младежки дух и отворено сърце!

Епично пътешествие от Найроби (Кения) до Кейпнтаун (ЮАР), което включва най-впечатляващите забележителности в Африка. Наблюдаваме диви животни в резерватите Серенгети и Нгоронгоро в Танзания, разпускаме на белите пясъчни плажове на остров Занзибар, гостуваме на масаите, гмуркаме се в третото по големина езеро в Африка, возим се на мокоро в Делтата на Окаванго, любуваме се на изгрева от върха на дюна в пустинята Намиб.  Разбира се, няма да пропуснем грохота на внушителния водопад Виктория и уникалните възможности за наблюдение на диви животни в Национален парк Етоша. Вземете със себе си жаждата за приключения и се потопете в магията на Африка!

Моля обърнете внимание, че посочената цена е за вариант с настаняване в палатка в специално-разработени къмпинги по маршрута на тура. Има възможност и за настаняване в двойни бунгала, като допълнителното доплащане ще намерите в параграфа допълнителни разходи след програмата !

Забележителности:

Дюните Сосусвлай - червените дюни, за които се говори, че са най-високите в света, рисуват спираща дъха картина, когато червеният им цвят се среща със синевата на небето
Делтата на Окаванго - най-голямата делта в сушата
Водопада Виктория - едно от Седемте чудеса на света и истински красив обект от Световното наследство (ЮНЕСКО)
Остров Занзибар - обект на африканско, арабско и португалско влияние, Занзибар кипи от живот с палитра от различни култури и народности
Национален парк Серенгети - най-фотографираният и филмиран резерват за диви животни в Африка 
Езерото Малави - водите му изобилстват с повече морски обитатели отколкото което и да е друго езеро в света и предлага невероятни възможности за гмуркане


План на пътуване:   

Ден 1. Найроби - Аруша (Танзания)
Отпътуваме от оживената столица на Кения и пресичаме границата на Танзания. Спираме в Аруша за посещение на местния музей Масай Мара и парка на змиите. Следобед – подготовка за екскурзия по желание до Национален парк Серенгети и кратера Нгоронгоро.

Ден 2-4 Серенгети и кратера Нгоронгоро
Тези 4 дни са определени за екскурзия в Национален парк Серенгети и до кратера Нгоронгоро, като са включени три нощувки в лагер. Територията е една от най-гъсто населените в Африка с популации от едри животински видове. През първия ден на прехода от Аруша до Нгоронгоро ще има време за посещение на Олдувайската клисура и музея. Екскурзията по Серенгети е в джип 4х4, с отварящ се капак за наблюдение на диви животни, за да се справим предизвикателствата на черните пътища в парковете. Тези, които няма да използват този шанс, могат да попият от пленителната местна култура, като направят избор между няколко пакета екскурзии по Серенгети и Нгоронгоро, сафари край езерото Маняра, дневен поход, тур в селото и много други пътешествия.

Ден 5. Аруша, Танзания
Днес тези, които са били в парковете Серенгети и Нгоронгоро се връщат в Аруша при буса. Остатъкът от деня е за почивка и за разказване на интересни истории от преживяното.

Ден 6. Аруша - Багамойо
Тръгваме от Аруша рано и се отправяме на юг към Багамойо, чието име се свързва с периода на робството означава „оставям сърцето си”. Ще прекараме нощта в лодж на плажа. Приготвяме се за екскурзията до Занзибар.

Ден 7-9. Занзибар
След ранно събуждане, напускаме Лушото и се отправяме към Дар ес Салаам. Оставаме джипа и се качваме на местен ферибот, който ще ни отведе до Стоун таун („каменния град”), столицата на Занзибар. Ще прекараме първата нощ в изследване на уникалната историческа архитектура, както и на пазарите за подправки и морски дарове, които също ни очакват. На следващия ден ще направим трансфер до северната част на острова, където ще прекараме два дни в почивка на плажа.
По желание: Обяд и вечеря, мотор под наем, тур на подправките, пешеходна обиколка на града, плуване с делфини, гмуркане с акваланг, шнорхел и др.

Ден 10. Дар ес Салаам
Днес напускаме Занзибар и се качваме на късния ферибот обратно до Дар ес Салаам, за да се върнем към нашия джип и лагер.

Ден 11. Микуми
Напускаме влажното крайбрежие на Индийския океан и пътуването ни отвежда до Национален парк Микуми - дом на лъвове, зебри, антилопите гну, импала, биволи и слонове. Днес имаме възможността да се насладим на едно следобедно сафари по избор в парка.

Ден 12. Иринга
Продължаваме към вътрешността на страната, за да стигнем до Иринга, високопланински район, известен с отглеждането на чай. Ще вечеряме в местен масайски ресторант, където ще се насладим на една традиционна танзанийска вечер.

Ден 13. Иринга – Залив Нкхата
Днес напускаме Танзания и влизаме в Малави. Изкачваме се над Голямата рифтова долина през внушителни планински проходи, като минаваме край необятни чаени плантации преди да пристигнам в нашия къмпинг.

Ден 14. Залив Нкхата - Залив Нкхотакота
След залива Нкхата се отправяме към залива Нкхотакота, където ще прекараме нощта на брега на езерото Малави. Тук ще прекарате следобеда в почивка или в гмуркане с шнорхел в кристално чистите води. Може също да се разходите из езерото с традиционно издълбано дървено кану и да се опитате да го управлявате.

Ден 15. Залив Нкхотакота
През по-голямата част от XIX век, тук е бил най-оживеният търговски център за роби около езерото Малави. До 50те години на XIX век, Нкхотакота е станал главен терминал, откъдето са отплавали по 20 000 роби годишно към другия бряг на езерото и оттам към пристанището на Индийския океан Килва Кивиндже. Днес ще имаме възможност да се докоснете до тези времена по време на екскурзията с фокус върху търговията с роби и историята на района. Ще посетите дърветата, където Ливингстън е преговарял с търговците на роби, църквата построена от първите миосионери и басейнът в хълмовете, където враговете на арабите се спасявали по магичен начин.

Ден 16. Лилонгве
Днес тръгваме от Национален парк Южна Луангва и се насочваме към оживения град Лилонгве. По пътя ще спрем на местния пазар, за да опитаме от културата и начина на живот на хората от Малави.

Ден 17. Замбия – Национален парк Южна Луангва
Рано сутринта потегляме от Малави, пресичаме Замбия и продължаваме до Национален парк Южна Луангва, където прекарваме следващите две нощи, точно на брега на река Луангва. Често там могат да бъдат видени хипопотами и други животни направо от бара на лагера. Този следобед ще се наслаждаваме при залез слънце на сафари в Национален парк Южна Луангва.

Ден 18. Национален парк Южна Луангва
Сутринта имате възможност да направите още едно сафари. Паркът е известен с високата си концентрация на леопарди и хипопотами. След обяд ще се запознаем с проект на племенната общност за тъкане на текстил и ще посетим местното село.
По желание: сутрешно сафари, разходка в парка.

Ден 19. Чипата
Напускаме Южна Луангва и пътуваме през нея до Чипата, където ще отпочинем в следобедните часове. Замбия е същинската Африка, с нейната буйна субтропична растителност.

Ден 20. Лусака
Пътуването към оживената столица на Замбия Лусака ни води по интересен маршрут. Ще имате възможността да посетите един от най-интересните местни пазари в столицата на Замбия.

Ден 21. Зимбабве – Водопад Виктория
Днес пътуваме от Лусака, през границата на Зимбабве, до Водопад Виктория. По желание: Вечеря във Виктория Фолс

Ден 22. Зимбабве – Водопад Виктория – Ботсвана - Касане
Ще усетим какво е да стоиш до „пушека, който гърми”, да гледаме и да слушаме грохота от падането на 546 кубични метра вода на минута в дълбоката клисура на водопада Виктория. Днес прекосяваме границата с Ботсвана на път за Национален парк Чобе.
По желание: Сутрешна екскурзия по моста над водопадите, Бънджи скок – соло, полет с хеликоптер, рафтинг

Ден 23. Национален парк Чобе
Днес се възползваме максимално от престоя си в парка като се наслаждаваме на сафари в парка. Тук може да видим големи стада слонове и множество антилопи. Вечерта се отправяме на живописна разходка с лодка при залез слънце, тъй като животните се виждат най-добре от реката. Очакват ни слонове, крокодили, хипопотами, антилопи еланд и много други създания, които живеят в Чобе, затова дръжте камерите си в готовност.

Ден 24. Касане - Каванго
Днес влизаме в Намибия и пътуваме през тясната ивица намибийска земя Каприви, като прекосяваме три национални парка по пътя за следващата ни спирка. Красив залез ни очаква в нашия лагер, разположен близо до делтата.

Ден 25. Делтата на Окаванго
Тази сутрин пътуваме към Делтата на Окаванго. Следващите три дни са изпълнени с живописни разходки с лодка по кристално чистите води на Окаванго и преходи в природата за да се срещнем с многобройните обитатели на това диво място.

Ден 26. Делтата на Окаванго
Ставаме рано за да се отправим с лодка по виещите се водни канали на Делтата, където водните лилии и островите с палми формират невероятно красив пейзаж. Следва закуска и спокойно прекарване на деня край лагера. Има възможност да тествате уменията си като гребци на мокоро в чисти води. Това не е толкова лесно, колкото изглежда в ръцете на местните жители.
По желание: Полет с балон над Делтата на Окаванго

Ден 27. Делтата на Окаванго – Маун
Качваме се на мокоро и се връщане обратно към камиона (в зависимост от нивото на водата ). Сбогуваме се с местните водачи и пътуваме към лагера в Маун, където нощуваме.

Ден 28. Ганзи
Тръгваме рано и караме към Ганзи. След като си устроим лагера, се срещаме с местното бушменско племе (Сан) и се опитваме да научим някои традиционни племенни танци. По желание: Разходка с бушмен

Ден 29. Виндхук, Намибия
Днес е един дълъг ден на пътуване до границата на Намибия, а после до Виндхук. Градът е не само столица, но и културен, социален и икономически център на Намибия. При пристигането ни във Виндхук, нашият водач ще ни отведе на кратка обиколка на града. Възможност за вечеря навън (по желание).

Ден 30-31. Национален парк Етоша
Оставяйки градските забележителности зад себе си, ще пътуваме по безплодната северната част на Намибия. По пътя ще спрем на популярен пазар за занаятчийски стоки, където може да направите бартер за ръчно изработени подаръци. Ще влезем в парка и ще пътуваме през него към нашия лагер за нощувка. Етоша е място за наблюдение на някои от най-уникалните диви животни в Африка. Редките тревни площи дават големи възможности да видите животни, които обикновено са скрити в гъста растителност. Ще отидем на няколко сафарита и ще прекарваме вечерите край водните басейни, където много животни идват да пият вода по тъмно и ще може да направим отлични снимки.

Ден 32. Eтоша - Oутжо
Тъй като пътят е кратък до следващото място, където ще отседнем – Оутжо, ще се насладим на последно сутрешно сафари в парка. Следобед пристигаме в Оутжо и можем да релаксираме край басейна.

Ден 33. Племената Химба

Оставяме Етоша и караме към Каманджаб. Днес имаме възможност да усетим живота в едно племе химба. Това са пастири, които се препитават предимно с отглеждане на говеда или кози. Те са лесно разпознаваеми по уникалния им стил на обличане. Химба са изключително усърдни в пазенето на своите корени, но също са много любопитни спрямо посетителите на дома им. Удобствата в нашия лагер ще са минимални, но все пак ще има външни душове и тоалетни.

Ден 34. Шпицкопе - Свакопмунд
По пътя за Свакопмунд посещаваме Шпицкопе. Водачът ще ни отведе на разходка за да се насладим на невероятния пейзаж. След това продължаваме към Атлантическото крайбрежие на Намибия и столицата на приключенията - Свакопмунд. Следва беседа относно допълнителните дейности, в които може да се включите. Вечерта има възможност за вечеря в местен ресторант, където да опитате различни местни ястия.

Ден 35. Свакопмунд
Днес е вашият шанс да изпитате изпълнената с адреналин атмосфера, която Суакопмунд предлага. Повечето дейности включват трансфер от и до хотела. Целият ден е свободен и може да се отпуснете, да изследвате района или да участвате в някои от многобройните дейности, които можете да намерите тук като разходка с АТВ по дюните или тандемен полет с парашут. При скачане с парашут в ясен ден можете да видите целия път до следващата ни спирка!
Разходка по магазините в Суакопмунд и спокоен обяд също са чудесен начин да прекарате деня си.
По желание: разходка с АТВ, спускане с борд по дюните, скачане с парашут, вечеря навън и т.н.

Ден 36. Сесрием
След приключенията и адреналина на Свакопмунд, караме на юг в мистериозната пустиня Намиб. Към нас ще се присъедини местен експерт за една организирана обиколка, от която ще научим повече за уникалната пустинна екосистема и това, как са оцелели бушмените в суровите й условия. Тази вечер се наслаждаваме на вечеря около лагерния огън, на небето осеяно със звезди и на тишината на пустинята Намиб, от време на време прекъсвана от воя на чакал или на един уникален гущер – лаещия гекон!

Ден 37. Дюни Сосувлай
Днес е най-ранното ни ставане, за да се приготвим за нашата екскурзия до Дюна 45, където ще посрещнем изгрева. След нея ще имаме възможност да разгледаме Сосувлай и да се отпуснем в лагера, а след това да се наслаждим на кратка екскурзия в каньона Сесрием.
По желание: трансфер до Дедвлай

Ден 38. Каньон Фиш Ривър
Днес пътуваме на юг до каньона Фиш Ривър, където се разхождаме по ръба на каньона и се любуваме на омайния залез.

Ден 39. Река Гариеп (Оранжевата река)
Тръгваме рано в последния ни ден в Намибия като потегляме на юг към Гариеп. Лагерът е разположен на брега на реката, която разделя Република Южна Африка от Намибия. В следобедните часове имаме шанса да опознаем красивата долина на реката с кану или просто да се отпуснем в лагера.

Ден 40. Седарберг
Днес ни очаква дълго пътуване през Норт Кейп до района за отглеждане на плодове в планините Седарберг в Южна Африка. При пристигане в лагера, ще се насладим на дегустация на вина и традиционни ястия.

Ден 41. Седарберг - Кейптаун
В последния ни ден от тура се отправяме към така наречения град-майка Кейптаун. Сгушен в прегръдката на живописната планина Тейбъл Маунтин, той е най-красивият град в Южна Африка, пленяващ с удивителна природа, прекрасно крайбрежие и чудесни ресторанти и забележителности. Преди да влезем в града, спираме при Тейбъл Вю, където може да се направят страхотни снимки на Тейбъл Маунтин от другата страна на залива.

NB! Това сафари се прави също и в обратната посока със същата програма (начало в Кейптаун и край в Найроби) на следните дати - гарантирани заминавания: 4 февруари, 18 март, 8 април, 29 април, 20 май, 1 юли, 12 август

Цената включва: ►40 нощувки в палатки за двама ►храна: 39 закуска, 35 обяда и 32 вечери ►професионални местни английско-говорещи водачи ►транспорт със специално пригоден бус за сафарита ►забележителности и дейности по програма

Цената не включва: ►международни самолетни билети (при запитване ще ви дадем цена) ►лични разходи, например за алкохол, междинни хранения, сувенири ►бакшиши ►всички дейности по желание споменати или не в програмата ►настанямане преди и след тура ►трансфери от и до летището ►мед. застраховка ►разходи за визи

Цени на допълнителни услуги (по заявка): ►доплащане за настаняване в бунгало: 1420 евро ►доплащане за самостоятелно настаняване: 300 евро (палатка) / 950 евро (бунгало) ►доплащане за самостоятелно настаняване: 170 евро ►настаняване в Meru View Lodge в Аруша преди тура (включена закуска): двойна стая 63 EUR на човек, единична стая: 90 EUR ►настаняване в Sweetest Guest Houses в Кейптаун след тура (включена закуска): двойна стая 49 EUR на човек, единична стая: 72 EUR ►трансфер от летището във Виктория Фолс: 60 EUR на човек ►трансфер до летището в Кейптаун: 30 EUR на човек

Цени на екскурзии по желание: ►4-дневен къмпинг тур в Серенгети: 8950 ZAR (~660 EUR) ►гмуркане в Занзибар 60-80 USD ►Занзибар - целодневен тур Плуване с делфини (мин. двама души): 40 - 160 USD ►Полудневна екскурзия в Занзибар с фокус върху подправките: 20-60 USD ►Сафари в Национален парк Микуми (мин. 6 души): 150-220 USD ►Посещение на племето Мбева в Малави: 45-55 USD ►Сутрешно сафари в парк Южен Луангва в Замбия: 65-80 USD ►Виктория Фолс: Скок с бънджи соло 145-165 USD / Сафари със слонове или Среща с лъвовете 80-150 USD / Целодневен рафтинг (дълбоки води) 150-160 USD / Круиз по залез по река Замбези 50-90 USD ► Свокопмунд - спускане с борд по дюните: 350 – 550 ZAR (~30-45 EUR) / Каране на АТВ (2 часа) 600-700 ZAR (~45-55 EUR) ►Сосусвлай: Трансфер до Дедвлай 110-150 ZAR (~10-12 EUR) ►Река Гариеп (Ориндж): Полудневна разходка с кану 250-300 ZAR (~20-25 EUR)

Визи: Българите нямат нужда от виза за Ботсвана. За Кения, Танзания, Замбия и Малави виза може да се получи при влизане на границата. Можем да съдействаме с изваждането на визи за Намибия. За Зимбабве документи се подават онлайн и с потвърждението се получава виза на границата. За виза за ЮАР задължително се подават документи лично в посолството в София.
Виза за Намибия - 110 лв; виза за Зимбабве (на границата): 30 щ. долара; виза за ЮАР: 84 лв

Ваксинации: Необходим е сертификат за ваксинация против жълта треска. Препоръчваме профилактика против малария.

Практическа информация: ►Храна: всички ястия се приготвят и сервират на място около буса на специално пригодени маси ►Климат: Слънцето е много силно. Моля, използвайте лосион със слънцезащитен фактор мин. 30 и носете шапка. Трябва да се пият най-малко три литра вода на ден, за да се избегне обезводняване. Може също така да стане много студено през зимните месеци по този маршрут ►Пристигане / заминаване: Моля, бъдете на изходния пункт на тура един ден преди началото му. Така ще се избегнат всякакви непредвидени проблеми. Също така препоръчваме да резервирате полета си на връщане един ден след официалния край на тура. ►Валута и банки: Щатски долар е най-широко използваната валута по този маршрут. Кредитните карти не винаги могат да бъдат използвани - особено в отдалечените райони. USD банкноти, отпечатани преди 2004 г. (т.е. от стария вид банкноти) не се приемат и на много места няма да приемат банкноти от USD 100 затова се уверете, че носите малки банкноти от $1, $5 и $10 за бакшиши и сувенири. Банкноти от $20 и $50 са най-добри, когато се налага обмяна в местни валути. Само замбийска квача може да се ползва в Замбия. Може да обмените пари в по-големите градове. 
 


Галерия


Сафари за авантюристи - от Найроби до Кейптаун за 41 дни (къмпинг) (Оценка 4.67 / 5 базирана на 252 мнения.)
Големина на групата
Max. 20 people
Reservation System Code
Africa_N
Островът на Буда (Шри Ланка) 1107 BGN

Островът на Буда (Шри Ланка)

Кой би предположил, че на сравнително малкия остров Цейлон, който все стои в сянката на голямата...
Мадагаскар - осмият континент 3489 BGN

Мадагаскар - осмият континент

Ако понякога сте се чудили как ли би изглеждала природата на Земята, ако беше тръгнала по друг път...
Обиколка на Етиопия - древност отвъд всички представи 3058 BGN, 13 дни

Обиколка на Етиопия - древност отвъд всички представи

Посетете една от най-древните държави в света. Притежаваща един от най-разнообразните релеф и...
Покажи всичко» Новини и обновления

08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и...


24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка....


19.08.2018 14:28

В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

Знаете ли, че: В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи Земята, която в момента се нарича Гвинея, в миналото е принадлежала на няколко Африкански империи. Това продължило до...


13.08.2018 17:14

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана Водопадът Кайетур е постовен на второ място в класацията на най-впечатляващите водопади в света. Той е един от най-мощните и най-високи...