Колският полуостров и неговите сьомги

Колският полуостров и неговите сьомги

Колският полуостров е истински рай за любителите на риболова


Пингвин Травел вече единадесета година предлага на клиентите си риболов по река Варзуга - една от най-изобилните с риба реки на световно известния полуостров Кола в Русия. Нашата статистика показва, че 20-30 сьомги на въдица за седмица са едно съвсем нормално постижение. Убедете се сами!

• Риболовът
Средното течение на река Варзуга е известно с подобряването на лични рекорди за улов на атлантическа сьомга. През 2002 г. един рибар е извадил над 480 риби само за две седмици. Поради разположението си и прекрасните вирове районът предлага изключително добри условия за риболов през целия сезон.
Средната част на Варзуга е един много дълъг и добър район, в който невороятни вирове се редуват един след друг. В горната част има отлични условия за риболов на муха в плитките води над бързеите. В бързеите малки подмоли задържат много риба, но въпреки това можете да сменяте местоположението си непрекъснато. През юли, a и след това, средното течение на Варзуга е плитко и може лесно да се гази, като реката може да бъде прекосена на няколко места. Тогава настъпва моментът за ползване на мухарки 7-10 клас. Плаващите шнурове са за предпочитане, а мухите са на куки с номера от 6 до 10. Рибата е много активна около повърхността, така че сухите мухи в тези дни вършат чудеса.

Статистика:
Средна Варзуга е със забележителна статистика – обикновено на клиент средно се пада да хване 10-20 сьомги на седмица. За период от 5 години речната система на Варзуга е дала 22 968 сьомги, хванати само на 649 въдици. Повечето риби са с тегло между 2 и 8 килограма, като средно са по 3-4 кг.

План на пътуване:

Ден 1. Пристигане на летище Мурманск. Транспорт с хеликоптер до базата за настаняване в средното течение на Варзуга. Опознавателен риболов през останалата част от деня.

Ден 2 - 7. Риболов с водач с включен 1 еднодневен излет с хеликоптер.

Ден 8. Транспорт с хеликоптер до летище Мурманск и отпътуване за вкъщи.

 

Настаняване и храна:   Нашият лагер в средна Варзуга е разположен на един малък остров в средата на реката, където няма много комари (а това е огромно преимущество през летния сезон). Настаняването е в бунгала. Имат централно разположено помещение с душове, тоалетни и сауна. Закуската и вечерята се сервират в столова, където може и да си отдъхвате вечер.

Цена на допълнителни услуги:   *

Цената включва:   Местен транспорт с автобус и хеликоптер, 7 нощувки в бунгала с включен пълен пансион, риболов с водач и разрешително за риболов.

Цената не включва:   Самолетни билети до и от Мурманск, виза за Русия (140 лева), бакшиши, напитки (бира, водка, шампанско и безалкохолни).

Практическа информация:   Защо точно река Варзуга?• Най-плътна популация на сьомга. Огромни пасажи от сьомга – най-голям брой сьомги сред всички реки на полуострова. Постоянният поток от мигриращи риби поддържа високото качество на риболова в продължение на целия сезон. • Риболов за всеки вкус и ниво на подготовка. В системата на река Варзуга може да практикувате различни видове риболов. Тази специална река предлага както риболов за начинаещи, така и големи предизвикателства за експерти. Това е едно чудесно място за риболов на шнур. Висококвалифицираните ни водачи познават реката в детайли и ще ви помогнат да не оставяте кепчетата си сухи по време на риболовните излети. • Много добро настаняване. Настаняването е в самостоятелни стаи или при желание в двойни. Всички стаи се отопляват, като в почти всяка има душове, сауна и тоалетна. Има професионален готвач, който приготвя всички ястия. Има в наличност водка, бира, безалкохолни напитки и шампанско. Обядът се носи и сервира на брега на реката. • 8 км за риболов. Голямо разнообразие на местообитания по протежение на реката – има както дълбоки вирове, така и плитки участъци с бързеи и подмоли. Риболов може да се извършва директно от мястото ни на настаняване - без лодки и с много отлични места, подходящи за газене. Гумените/неопреновите гащеризони са задължителни.• Разумни цени. Варзуга предлага риболов на муха от световна класа, голяма сигурност и никаква загуба на риболовни дни. Риболовът се осъществява точно до базите за нощувка. Сравнена с други реки, река Варзуга е ненадмината като съотношение количество уловена риба/цена на седмица престой. • Сезони - Летен сезон седмица 27-28 (първите 2 седмици на месец юли). В началото на сезона средното течение на реката е като капан за рибата. Бързеите над горното течение не позволяват на сьомгата да премине по-нагоре, преди нивото на водата да спадне, което е предпоставка за създаване на изключително добри условия за риболов в средна Варзуга. В по-долните вирове се задържа много риба, която навлиза директно от морето.


Галерия


Колският полуостров и неговите сьомги (Оценка 4.75 / 5 базирана на 364 мнения.)
Големина на групата
Min. 6
Reservation System Code
RUVAR
Най-доброто от Кения 4140 BGN, 8 дни

Най-доброто от Кения

Кения е една от онези дестинации, за които можем откровено да кажем, че си имат всичко. Тя е дом на...
Най-доброто от Намибия за 10 дни 2901 BGN, 10 дни

Най-доброто от Намибия за 10 дни

Намибия е страна на високи пясъчни дюни, на обширни солни полета и безкрайно крайбрежие. Разходка...
Магистралата Каракорам и Хунза Шангри-Ла (Пакистан) 2842 BGN, 11 дни

Магистралата Каракорам и Хунза Шангри-Ла (Пакистан)

Хунза е планинска долина в северен Пакистан, която свързва Пакистан с Китай през прохода...
Покажи всичко»

Новини и обновления

30.05.2023 12:59

Открийте очарователната красота на езерото Накуру в Кения

Кения, страна със зашеметяващи пейзажи и разнообразна дива природа, съдържа множество скрити съкровища за пътешественици, търсещи незабравими преживявания. Сред тези съкровища се намира очарователното езеро Накуру, хипнотизиращо водно тяло, вградено във Великия ров. Известно с богатото си птичи население и впечатляващата природа, Националният парк Накуру предлага завладяваща комбинация от...


23.05.2022 15:42

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.089-5777-C01

На 23.05.2022 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор BG16RFOP002-2.089-5777-C01 по проект с наименование „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020, по процедура...


11.11.2021 15:13

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 2)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


11.11.2021 14:20

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 1)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...