Coronavirus (COVID-19) travel update

На раменете на Атлас - изкачване на в. Тубкал (Мароко)

На раменете на Атлас - изкачване на в. Тубкал (Мароко) 1019 BGN, 8 дни

Изкачете се на покрива на Северна Африка, опознайте Мароко!

Трекингът, който ви предлагаме, ще ви запознае с една от най-известните, но и най-малко посещавани планини, простираща се през три държави – Мароко, Алжир и Тунис. Макар и да не изисква специална физическа подготовка и катерачески умения, преходът е сериозно предизвикателство, защото преодолява големи денивелации. Но пък усилието ви ще бъде възнаградено с изкачването на Тубкал (4167 м) – най-високият връх на Северна Африка! Към природните красоти на планината ще прибавим и очарователни срещи с местното берберско население, и запознаване с бита и културата на този толкова интересен регион.
А тези от вас, на които не им се тръгва от това пленително място Мароко, могат да останат още няколко дни за релаксираща почивка по самото атлантическо крайбрежие.

Забележителности:

Планината Атлас е скалиста верига, която се простира на дължина от 500 км и внася голямо многообразие в климата и релефа на Мароко. 
Връх Тубкал със своите 4167 м е най-високият връх в Атлас и Северна Африка
Маракеш, в превод "Земя на Бога", познат също като "Червения град", е очарователен и колоритен град с много за разглеждане. Непременно посетете историческия площад Джамал Ефна, под защитата на ЮНЕСКО, където се събират музиканти, укротители на змии и магове, за да забавляват хората.  
 


План на пътуване:   

Ден 1. Казабланка - Маракеш
Пристигане на летището в Казабланка. Самостоятелен транспорт с влак / автобус до Маракеш. Посрещане на гарата и трансфер до центъра на града. Настаняване в хотел (традиционен риад).

Ден 2. Маракеш – Имлил – Тачедирт
Денят започва с трансфер през равнината Хауз до село Имлил (1800 м). Пътят минава през палмови, цитрусови и маслинови насаждения, през грижливо обработвани терасирани ниви – свидетелство за упорития труд на берберите по напояването на тази корава земя. В Имлил към групата се присъединяват мулетарите, които ще се грижат за багажа. Преходът започва с изкачване към прохода Тизи-ну Таматерт (2279 м) през малкото селце Таматерт. След обяд продължаваме през долината Иманене с гледки към множество малки селца и зелени терасирани земеделски площи. Преходът приключва в Тачедирт - най-високо разположеното село в Мароко - 2300м, където нощуваме в къща за гости.
Продължителност на прехода: 5 ч; изкачване/слизане – 400 м/700 м.

Ден 3. Тачедирт – прохода Тизи Ликемт – Ази Ликемт
Днес ни предстои изкачване до един от най-високите проходи в Атласките планини. Тръгване рано сутринта за дълго изкачване до Тизи Ликемт (3550 м). След обяд и почивка на върха се спускаме към Ликемт където лагеруваме на палатки.
Продължителност на прехода: 6.30 часа; изкачване/слизане – 1200 м /800 м.

Ден 4. Ликемт - прохода Оурайн – село Амсузерт
Днес преходът продължава в долината Оурайн с изкачване до едноименния проход разположен на 3100 м. От върха ще се насладим на прекрасна гледка към село Амсузерт и южната стена на Тубкал. Продължаваме със спускане до селото, където нощуваме в берберска къща.
Продължителност на прехода: 6-7 часа; изкачване/слизане – 400 м/1400 м.

Ден 5. Село Амсузерт –  езерото Ифни
Преходът през този ден е по-кратък и лесен. Започваме с изкачване по долината на река Изли, през селата Абтрауи, Такатерте и Имхилен, до езерото Ифни (2295 м), където ще бъде лагерът за нощувка. Околностите са много красиви. Докато се приготвя вечерята, има време за разходка покрай брега на езерото.
Продължителност на прехода: 4 часа; изкачване/слизане – 400м/0 м.

Ден 6. Езерото Ифни – прохода Тизи Нуанумс – хижа Тубкал
Пътеката тръгва на северозапад към трудния проход Тизи Нуанумс (2841 м). Малко след върха спираме за почивка в живописна местност със страхотната гледка към масива Тубкал. Оттук пътеката продължава директно към хижа Тубкал (3207 м).
Продължителност на прехода: 6-7 часа; изкачване/слизане – 1000 м/100 м.

Ден 7. хижа Тубкал – връх Тубкал – Имлил - Маракеш
Денят на изкачването! Изкачването на Тубкал (4167 м) става по северния маршрут. От най-високия връх в цял Магреб се открива чудесна панорама към южния дял на Атласките планини – Анти Атлас. Следва спускане по същия път до село Имлил, от където следва трансфер до Маракеш. Нощувка 
Продължителност на прехода: 7-8 часа; изкачване/слизане – 960 м/2360 м.

Ден 8. Маракеш - Казабланка
Трансфер до гарата. Самостоятелен транспорт с влак / автобус до летището в Казабланка. Заминаване.

Практическа информация: ►Ако вместо в Маракеш кацате в Казабланка, можете да използвате влака до Маракеш: http://www.oncf.ma/Index_en.aspx; ►Лични разходи: ще ви трябват около 100 – 150 евро за разходи като вода, напитки, храна, бакшиши и сувенири ►Терен и пътеки: В планината се следват тесни, неутъпкани каменисти пътеки, които често не са добре различими и се препоръчва да следвате вашия местен гид и мулетарите. ►Транспорт на багажа: По време на изкачването основният багаж се носи от мулета. Максимум разрешен багаж - 20 кг на човек. А за вас е достатъчно да носите една малка раница през деня за основни неща като вода, документи, фотоапарат, яке и т.н. 

Препоръчителен период на пътуване: юни - септември

Необходима екипировка:  трекинг обувки, малка раница (15 - 30 л), голяма раница за основния багаж (ще бъде носена от мулетата), слънчеви очила, шапка/шал против слънце, репелент за насекоми, слънцезащитен крем, водоустойчиви дрехи, спален чувал 


Цената включва:
настаняване в двойна стая със санитарен възел в рияд (дни 1 и 7)
палатков лагер (ден 2-6)
всички трансфери
включително до/от летището в Маракеш
берберско- и английскоговорещ планински водач
мулета за багажа
мулетари и готвачи
бивачна екипировка
5 дни с пълен пансион по време на трекинга (ден 2-6); 1 ден със закуска и обяд (ден 7) и 1 ден със закуска (ден 8)

Цената не включва:
самолетни билети
билети за влак - автобус Казабланка / Маракеш
медицинска застраховка
вода и алкохолни напитки
храна извън посочената
бакшиши
лични разходи

Допълнителни услуги:
доплащане за единична стая: 50 евро (възможно само в Маракеш)


Галерия


На раменете на Атлас - изкачване на в. Тубкал (Мароко) (Оценка 4.8 / 5 базирана на 313 мнения.)
Цена
1019 BGN
Продължителност
8 дни
Допл. единична стая:
98 BGN
Статус
Отворено за записване

Currency fluctuations might cause correction of price at any time.

Самолетен билет с Ер Франс

София - Париж 07:10 - 09:10
Париж - Казабланка 15:05 - 17:10

Казабланка - Париж 07:40 - 11:40
Париж - София 12:25 - 16:05

Ориентировъчна цена с включени всички такси, подлежи на потвърждение при записване

Moderate - Difficult
Good physical condition and moderate trekking experience is required. The maximum altitude attained on this trek is not great and we spend only one night at just above 3000 metres / 10,000 feet. This means that altitude acclimatisation is not usually a problem. However this trek does involve some days with a good deal of ascent and descent and one or two of the days are quite long, although broken with leisurely lunches in the shade.

Големина на групата
Min. 2 persons
Reservation System Code
MT. TOUBKAL
Мадагаскар - осмият континент 3587 BGN, 14 дни

Мадагаскар - осмият континент

Ако понякога сте се чудили как ли би изглеждала природата на Земята, ако беше тръгнала по друг път...
Рота Висентина – от Сао Луис до Одесейши през Порто Ково (Португалия) 1156 BGN, 8 дни

Рота Висентина – от Сао Луис до Одесейши през Порто Ково (Португалия)

Рота Висентина представлява цяла мрежа от пешеходни пътеки в Югоизточна Португалия. Той включва...
Класическа Колумбия 1940 BGN, 9 дни

Класическа Колумбия

Цветни колониални градове, обширни кафени плантации и девствени карибски плажове - това е топлият...
Покажи всичко» Новини и обновления

07.08.2020 11:55

7 интересни факта за Афганистан

  7 интересни факта за Афганистан Повече от десетилетие Афганистан беше споменаван в новините предимно с Талибаните, тероризма, бурките и брадите. Но страната е много повече от това. Това е страна с древни традиции и култура. Представяме ви 7 любопитни факти за Афганистан, които ще променят мнението ви за страната. 1. Първите маслени картини са нарисувани в Афганистан Може да не ви се...


08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и най-вече Великобритания. Освен, че е много красива страна, Тайван е и уникално място, с интересна история и култура. Работническата класа е една пета от населението на Тайван Тайван е микс от бързо...


24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка. Килиманджаро е най-високият самостоятелно стоящ връх и не е част от планинска верига.   Килиманджаро се намира само на 205 мили от Екватора, но има сняг Килиманджаро се намира само на 205 мили от...


19.08.2018 14:28

В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

Знаете ли, че: В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи Земята, която в момента се нарича Гвинея, в миналото е принадлежала на няколко Африкански империи. Това продължило до 1890-та, когато французите колонизирали територията. Местните на няколко пъти се опитали да свалят френското управление, но това не довело до успех и в началото на 19 век страната получила името Френска...