Full Safety Package and Deposit as Low as 10%

Килиманджаро – ледената корона на огнена Африка (изкачване по маршрут Мачаме)

Килиманджаро – ледената корона на огнена Африка (изкачване по маршрут Мачаме) 3626 BGN, 9 дни

Килиманджаро е един от най-достъпните гиганти на планетата

Ако отидете в Гренландия, със сигурност ще има повече сняг. Но да изживеете една седмица жарко африканско лято, гарнирано с най-голямата порция сладолед, която можете да си представите – колкото цял вулкан, това може да ви се случи само на едно място – Килиманджаро! Ако обичате високата планина и се блазните от мисълта да покорите някой континентален първенец, но все пак не сте алпинист, то вашият връх е Ухуру!

Предлагаме ви две възможности за изкачване на покрива на Африка – по маршрута Мачаме и по маршрута Марангу. Маршрутът Мачаме е по-труден, но по-разнообразен откъм ландшафт и гледки, защото използва за спускане друг път – този на маршрута Мвека. Мачаме е подходящ за по-приключенски настроените хора и онези, които имат някакъв планинарски опит.
 

Забележителности:

♦ Танзания - изключително популярна дестинация за любителите на дивата природа – на нейна територия се намират много паркове и резервати, най-известните от които – Серенгети и Нгоронгоро, са обитавани от стотици видове африкански животни.
Килиманджаро – най-високата планина в Африка, е гигантски стратовулкан, съставен от три кратерни конуса – Мавензи (5149 м), Шира (3962 м) и Кибо, с най-висока точка връх Ухуру (5895 м). Районът е национален парк и е под защитата на ЮНЕСКО.
♦ Живописният маршрут Мачаме


План на изкачването:

Ден 1. Аруша - пристигане
Пристигане на летище Килиманджаро или летище Найроби (от Найроби до Аруша може да стигнете с автобус, който не е включен – 30 USD, заплащате се на място). Трансфер от летище Килиманджаро / автогарата в Аруша до хотела в Аруша и настаняване.

Ден 2. Аруша - лагер Мачаме

Сутринта трансфер до началото на маршрута Мачаме. Регистрация на входа на парк Килиманджаро. Трекът започва с леко изкачване около час през гъста гора. След това пътеката продължава да следва същия планински ръб, изкачвайки се равномерно с няколко стръмни участъка. Пристигане в лагер Мачаме. Продължителност на прехода: 5-7 часа. Денивелация: 1200 м.

Ден 3. Лагер Мачаме - хижа Шира

След закуска тръгваме от лагер Мачаме с около един час изкачване до края на гората и след това още два часа с по-лек наклон през гол терен. След кратка почивка за обяд продължаваме по скален хребет нагоре към платото Шира и хижа Шира в основата на полукръгла каменна стена.
Продължителност на прехода: 7 часа. Денивелация: 800 м.

Ден 4. Хижа Шира - лагер Баранко
Отправяме се на изток към полупустинен и каменист терен, обграждащ Лава Тауър, където достигаме надморска височина 4630 м. След обяд спускаме почти 680 м до района на лагер Баранко, разположен в долина под Пролома и Голямата стена Баранко, откъдето се открива чудесна гледка към залеза, който ще наблюдаваме, докато се приготвя вечерята. Продължителност на прехода: 5 часа.

Ден 5. Лагер Баранко - долина Каранга
От лагер Баранко започваме изкачване по ръба на стената Баранко. Ще се катерим по
стръмна и трудна пътека, но след като достигнем върха, ще се насладим на
зашеметителна панорамна гледка. След кратка почивка се насочваме надолу към
долината Каранга и лагера, където ще нощуваме.
Продължителност на прехода – около 3,5 часа.

Ден 6. Долина Каранга - аклиматизация

На този ден ще направим няколкочасова разходка в района за аклиматизация и почивка преди изкачването на върха на следващата сутрин.

Ден 7. Денят на изкачването! Връх Ухуру - лагер Мвека

Тръгваме нагоре много преди изгрев (около 1-2 ч през нощта), тъй като преходът отнема около 10-14 и повече часа. Така ще избегнем и дневните мъгли, а освен това сутрин снегът все още е стегнат и безопасен. Изкачването на 1100 м при изминато разстояние от едва 3 км, ще ни отнеме около 6-8 часа. След кратък престой на връх Ухуру, най-високата точка в Африка – 5 895 м.н.в., спускаме за около 5-6 часа 2500 м по маршрута Барафу до лагера Мвека.

Ден 8. Лагер Мвека - Аруша

Спускането продължава към гористите зони до портата Мвека. Продължителност на прехода: 3-4 часа. Трансфер с автобус до хотел Джакаранда или
вила Аут Пост.

Ден 9. Аруша - заминаване

Трансфер до летището за отпътуване или продължаване на тура из Танзания или Кения.

Предлагаме ви да удължите пътуването си с незабравимо сафари (5 дни). За повече информация вижте ТУК.

Практическа информация: Водачите са обучени и квалифицирани, регистрирани към Управлението на Национален парк Килиманджаро. Един водач и един асистент-водач са прикрепени към всеки трима туристи. В случай че единият от туристите се почувства зле или не е в състояние да продължи, асистент-водачът ще му помогне да слезе на по-ниско или ще го придружи даже до хотела. Изкачването не е технически трудно, но изисква добро физическо състояние.

Препоръчителен период за пътуване: от средата на декември до края на февруари и от юни до септември.

Необходима екипировка: Задължително: раница (една по-голяма – 80-90 литра, и една по-малка – 35-50 литра); спален чувал (с температура за комфорт около 0оС и температура на оцеляване от -15оС); зимни туристически обувки с гети; туристически обувки за аклиматизационнните преходи; ветро- и водоустойчиви яке и панталон от дишаща материя; полар; вълнени или специални трекинг чорапи; термо бельо (не памучно!); дебели ръкавици; маска за лице; шапка срещу слънце; слънчеви очила със странични покрития за големи височини; аптечка (включваща крем срещу изгаряне и мехлем за устни); слънцезащитен крем (фактор 30-60); челник; телескопични щети; термос; тоалетна хартия.


Цената включва:
трансфер от и до летище Килиманджаро (или от/до автогарата в Аруша)
транспорт до началната и от крайната точка на маршрута
2 нощувки в хотел в Аруша – по една преди и след изкачването
6 нощувки в палатков лагер – маршрут Мачаме
входни такси за парковете
всички планински такси
английскоговорящ екскурзовод
трима носачи за всеки катерач
английско-говорещ водач
асистент водач при повече от трима катерачи
палатки,шалтета и WC на Килиманджаро
преварена вода за пиене
готвач (три хранения на ден)
при спешни ситуации- евакуационни разходи,Hyperbaric Bag Treatment,кислородни бутилки

Цената не включва:
самолетни билети(приблизителна цена София - Истанбул - Найроби / Аруша - 700 евро)
наем на екипировка
входна виза за Танзания (и транзитна виза за Кения,ако се минава през Найроби,цената е около 60 $ за всяка)
мед. застраховка
лични разходи
алкохолни напитки
бакшиши.

Допълнителни услуги:
всякакъв вид екипировка може да бъде наета на място в Танзания
допълнителен носач - 20 EUR на ден


Галерия


Килиманджаро – ледената корона на огнена Африка (изкачване по маршрут Мачаме) (Оценка 4.93 / 5 базирана на 324 мнения.)
Цена
3626 BGN
Продължителност
9 дни
Допл. единична стая:
98 BGN
Статус
Отворено за записване
Допълнително заплащане за единична стая на ден 1 и 8

Currency fluctuations might cause correction of price at any time.

This trek is physically demanding. Normally, the treks are 6-8h per day, but some can be longer. Good trekking experience is an advantage, but not necessary if you are really in good physical shape. Acclimatization should be considered the most important issue regarding the successfull ascend of mount Kilimanjaro.  

Големина на групата
Min. 2 pax
Reservation System Code
KILIMANJARO
Най-доброто от Мексико. Групов тур с български водач 3783 BGN, 10 дни

Най-доброто от Мексико. Групов тур с български водач

Oткрийте Мексико с този десетдневен тур! Ще започнем пътуването си в космополитната столица...
Еквадор и островите Галапагос 5978 BGN, 12 дни

Еквадор и островите Галапагос

Чували ли сте някога термина „ мега разнообразна държава”? Тази идея се появява за...
На лов за Северното сияние в Русия 1137 BGN, 5 дни

На лов за Северното сияние в Русия

Северното сияние е изумявало и озадачавало хората от хилядолетия. Инуитите вярвали, че светлините...
Покажи всичко» Новини и обновления

11.11.2021 15:13

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 2)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


11.11.2021 14:20

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 1)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


22.03.2021 14:15

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01

На 21-12-2020 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01 по проект с наименование „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и...


07.08.2020 11:55

7 интересни факта за Афганистан

  7 интересни факта за Афганистан Повече от десетилетие Афганистан беше споменаван в новините предимно с Талибаните, тероризма, бурките и брадите. Но страната е много повече от това. Това е страна с древни традиции и култура. Представяме ви 7 любопитни факти за Афганистан, които ще променят мнението ви за страната. 1. Първите маслени картини са нарисувани в Афганистан Може да не ви се...