Coronavirus (COVID-19) travel update
Изкачване на връх Ленин (7134м) 3920 BGN, 22 дни

Връх Ленин е най-високата точка на Заалайския хребет и втори по височина в Памир. Този величествен планински гигант, покрит със сняг и ледници, е известен и поради факта, че е най-лесният седемхилядник в света. Изкачването е по класическия маршрут - през връх Разделни и обикновено няма нужда от въжени установки за осигуряване. Въпреки това, за да изкачите върха е необходимо да сте в много добра форма и със сериозен опит във високата планина.

Забележителности:

Връх Ленин (7134м) – смятан за най-лесния седемхилядник на света и може би най-доброто място за подготовка при изкачване на осемхилядник.
♦ Памир - разположена в Централна Азия и формирана при пресичането на планинските вериги на Тиан Шан, Каракорум, Кунлун и Хиндукуш - едниот най-високите планини в света.
♦ Киргизстан - планинска страна без излаз на море, граничи с Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Китай.


План на пътуване:

Ден 1. Бишкек
Пристигане в Бишкек, посрещане на летището и настаняване в хотел. Нощувка.
Забележка: В зависимост от полета ви, може да се наложи да тръгнете от България на предишния ден.

Ден 2. Бишкек - Ош – Ачик Таш
Вътрешен полет до Ош – известен като „Южната столица”. Това е най-близкото населено място, стартова точка за всички експедиции до Ленин. Трансфер до базовия лагер Ачик-Таш (280км, около 10 часа), разположен на огромна поляна на 3600м. Нощуваме в двойни палатки. В лагера има електричество, както и вода за миене.

Ден 3. Ден за подготовка и аклиматизация
След закуска се отправяме на аклиматизираща разходка. Връщане в базовият лагер. Обяд и проверка на екипировата. 

Ден 4. Aклиматизация и изкачване до връх Петровски 
След закуска ,изкачване до връх Петровски (4700м) за аклиматизация . На върха ни очаква прекрасна панорамна гледка към Долината Алай и Ачик-Таш. Слизаме в базовия лагер.Водачът ще ни запознае с плана и тактиката за предстоящите дни и ще ни помогне с подготовката на багажа и екипировката.

Ден 5. Лагер 1 (Л1 - 4400м).
След закуска се отправяме към Лагер 1 . Багажът може да се прати до лагера с кон (при допълнително заплащане).Пътят минава през алпийски ливади , през Прохода на Пътешествениците и по склона на билото на ледника. Пътят отнема 4-7 часа.

Ден 6. Уроци по ледено катерене. Изкачване на връх Юхин / 5200 м /. Нощувка. 

Сутринта - уроци по ледено катерене. Преговаряне на правилата за движение през ледника, изкачване и слизане по неподвижно въже, умения за самоспасяване и спасяване на ранените от ледникова цепнатина. Изкачване до връх Юхин. Нощувка в палатков лагер на върха.

Ден 7. Подготовка за изкачването.

След закуска слизаме към Лагер 1. Почивка, опаковане на нещата за утрешното изкачване до Лагер 2.

Ден 8. Лагер 2 (Л2 - 5300м)

Тръгваме в 4 сутринта,  посока Северната стена и границата на снега. Изкачването продължава по западната страна на ледника Ленин. Пресичаме го и покоряваме дългите заснежени хълмове, които водят директно към върха (от северната му страна). На 5000м тръгваме в посока запад и с леко изкачване достигаме ръба на голямо заснежено плато. Пресичаме го като се движим под връх Разделни и скоро достигаме лагер 2.Пътят отнема 7-9 часа.

Ден 9. Лагер 3 (Л3 6100м)
По-голямата част от днешния преход  минава по открити места и най-вероятно ще има силни ветрове. Изкачваме се по хълм с денивелация 25-35 градуса, като се придвижваме от лявата страна на скалите. От върха на рида покоряваме връх Разделни (6200м), прекосяваме върха и слизаме до лагер 3.Пътят отнема 4-6 часа.

Ден 10. Слизане до базовият лагер

Рано сутрин се спускаме от Лагер 3 до Лагер 1. Обяд в Лагер 1.Слизане до базовият лагер. Вечеря в базовият лагер.

Ден 11.Ден за почивка
Той е разположен на височина, където човешкото тяло може да си отпочине и да се аклиматизира най-добре.

Ден 12. Ден за почивка

Почивка и подготовка за изкачването. 

Ден 13. Изкачване до лагер 1 (4400м).

Ден 14. Изкачване до лагер 2 (5300м).

Ден 15. Изкачване до лагер 3 (6100м).

Ден 16. Изкачване на върха (7134м).
От лагер 3 се изкачваме по широкия хребет в западна посока, който ни води към върха.  Гледката при хубаво време е поразителна - като на длан се вижда цялата планинска верига Памир до Конгюр в Китай, а в далечината и Хиндукуш, и Каракорум. Слизаме до лагер 3 за нощувка. Върхът често е наричан „безкраен”, тъй като е дълъг 7 км и отнема 11 часа за изкачване и 3-4 часа наобратно. По време на цялото изкачване се движим по лед и сняг с котки.

Ден 17. Слизане до лагер 1.

Ден 18. Слизане до базов лагер.

Ден 19. Резервен ден в случай на лошо време.

Ден 20. Трансфер до град Ош, където нощувате в хотел.

Ден 21. Ош - Бишкек
Полет до Бишкек, където нощувате в хотел.

Ден 22. Заминаване
Трансфер до летището и отпътуване за България.

 

Виза: Визата се получава на летището. Ако е необходима покана, ние съдействаме за получаването й. За издаване на виза и всички разрешителни ще трябва предварително да ни предоставите данни за застраховката, както и паспортни данни.

Полезна информация:
1. В цената на самолетния билет Бишкек - Ош - Бишкек е включен 1 бр. багаж от 15 кг., за допълнителен багаж се заплаща по 0,5 евро/кг.) 2. Ако имате здравословни проблеми – височинна болест или др. можете да останете в базовия лагер до приключване на експедицията, без да заплащате допълнително. 3. Ако по някаква причина експедицията завърши по-скоро от предвиденото, ние осигуряваме нощувки както са по програма (2 в Ош и 2 в Бишкек). Останалите дни се заплащат допълнително. 4. В Киргизстан без проблем можете да обмените долари и евро. Имайте предвид, че дребните банкноти (1, 5 и 10) се обменят на по-лош курс от едрите (50 и 100). Трудно ще обмените стари банкноти. 5. Внимавайте много, когато оставяте храна и друга екипировка над 5000м (по време на аклиматизацията). Те могат да бъдат откраднати и при атаката на върха да ви костват живота, ако разчитате на тях. 6. Програмата е само за ориентир. На място може да бъде променена според конкретните условия и след оценка от водача на възможностите на всички участници. Също така водачът може да предложи различни тактики за изкачване на върха, като например да се устрои четвърти лагер на височина от 6400м и изкачването да се раздели на два дни.

Препоръчителен период на пътуване: юли - август

Необходима екипировка:  раница (90л); пластмасови обувки; котки, ледена ръка; самохват; челник; 4сезонен спален чувал; седалка; пухенка; поларени долнище и горнище; гортексови горнище и долнище; вълнени ръкавици и шапка с гортекс; маска за лице; телескопични трекинг щеки; каска; очила (със странични протектори); слънцезащитен крем (UV фактор 30-50); ледени винтове. Пълен списък на препоръчаната екипировка ще намерите в досието на пътуването.

Застраховки:   Задължително е да си направите планинска застраховка, покриваща спасителна акция с хеликоптер при инцидент или в случай на здравословен проблем.


Цената включва:
професионален английско-говорещ планински водач за цялата програма
посрещане на летищата в Бишкек и Ош и трансфери до хотелите
самолетни билети Бишкек – Ош – Бишкек
групова екипировка (въже; ако е необходим; газови бутилки и котлони; и др)
покана за виза; разрешително за навлизане в гранична зона и други задължителни формалности
нощувка и храна в градовете; базов лагер Ачик-Таш – Ош с включен обяд по пътя
нощувки и пълен пансион (закуска
обяд и вечеря) в базовия лагер и Лагер 1 (4400м) в двойни палатки; с шалтета и дървени платформи
нощувки в постоянно инсталирани височинни палатки в Лагер 2 и Лагер 3; по трима души в палатка
височинна храна
наем на уоки-токи
еко такса и регистрация в спасителната служба
обща палатка за хранене в базовия лагер и Лагер 1; тоалетна; баня и душ в базовия лагер; тоалетна в Лагер 1
електричество в Базовия лагер и Лагер 1.
медицинска помощ в базовия лагер (лекар на място)

Цената не включва:
виза за Киргистан (получава се на летището)
алпийска екипировка (в Базовия лагер няма екипировка за даване под наем!)
планинска застраховка (която е задължителна и трябва да покрива спасителна акция с хеликоптер в случай на инцидент или здравословни проблеми)
носачи на багаж
ранно настаняване и късно напускане в хотелите в Ош и Бишкек

Допълнителни услуги:
Цени за носачи ориентировъчни: от Базов лагер до лагер 1: 3 USD / кг; от лагер 1 до лагер 2 – 6 USD /кг.; от лагер 2 до лагер 3: 8 USD/кг. Цената е еднаква за носене нагоре и надолу
интернет достъп: 5 евро/час ►международно обаждане по сателитен телефон: 3 USD/мин.


Галерия


Изкачване на връх Ленин (7134м) (Оценка 4.67 / 5 базирана на 309 мнения.)
Цена
3920 BGN
Продължителност
22 дни
Статус
Гарантирани заминавания
Цена
3920 BGN
Продължителност
22 дни
Статус
Гарантирани заминавания
Цена
3920 BGN
Продължителност
22 дни
Статус
Гарантирани заминавания
Цена
3920 BGN
Продължителност
22 дни
Статус
Гарантирани заминавания
Цена
3920 BGN
Продължителност
22 дни
Статус
Гарантирани заминавания
Цена
3920 BGN
Продължителност
22 дни
Статус
Гарантирани заминавания
Цена
3920 BGN
Продължителност
22 дни
Статус
Гарантирани заминавания

Currency fluctuations might cause correction of price at any time.

Tours of this level demand that you be really in good shape. The paths are not always in the best condition and the marking can be scarce. There are day-treks with big ascents and descents. Changing weather conditions /even in midsummer/ play an important role when trekking/cycling at a very high altitude and may cause changes of the preliminary route. This is to be decided by the mountain guide on the spot. Normally, the treks are 6/8h per day, but some can be longer. Preliminary hiking experience is an advantage, but not necessary if you are really in a good shape. Note that during some of the days, you should personally carry your baggage, which is naturally an additional difficulty. No rock/ice climbing experience is needed.

Големина на групата
Min. 1 person
Reservation System Code
KRG_Lenin
Най-доброто от Мексико. Групов тур с български водач 3308 BGN, 10 дни

Най-доброто от Мексико. Групов тур с български водач

Oткрийте Мексико с този десетдневен тур! Ще започнем пътуването си в космополитната столица...
Сафари в Южна Африка - от Кейптаун до водопада Виктория (къмпинг) 3577 BGN, 20 дни

Сафари в Южна Африка - от Кейптаун до водопада Виктория (къмпинг)

Насладете се на природните контрасти на Южна Африка с това незабравимо сафари Представете си...
Магистралата Каракорам и Хунза Шангри-Ла (Пакистан) 1764 BGN, 11 дни

Магистралата Каракорам и Хунза Шангри-Ла (Пакистан)

Хунза е планинска долина в северен Пакистан, която свързва Пакистан с Китай през прохода...
Покажи всичко» Новини и обновления

22.03.2021 14:15

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01

На 21-12-2020 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01 по проект с наименование „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и...


07.08.2020 11:55

7 интересни факта за Афганистан

  7 интересни факта за Афганистан Повече от десетилетие Афганистан беше споменаван в новините предимно с Талибаните, тероризма, бурките и брадите. Но страната е много повече от това. Това е страна с древни традиции и култура. Представяме ви 7 любопитни факти за Афганистан, които ще променят мнението ви за страната. 1. Първите маслени картини са нарисувани в Афганистан Може да не ви се...


08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и най-вече Великобритания. Освен, че е много красива страна, Тайван е и уникално място, с интересна история и култура. Работническата класа е една пета от населението на Тайван Тайван е микс от бързо...


24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка. Килиманджаро е най-високият самостоятелно стоящ връх и не е част от планинска верига.   Килиманджаро се намира само на 205 мили от Екватора, но има сняг Килиманджаро се намира само на 205 мили от...