Изкачване на връх Арарат - 5165м (Турция)

Изкачване на връх Арарат - 5165м (Турция)

Агри Даг, или както е по-известен на запад – Арарат, е най-високият връх в Турция. Според историята на това място се е спрял Ноевият ковчег след Големия потоп. В последните години много експедиции обикалят района в търсене на останки от ковчега. Заобленият връх всъщност е спящ вулкан, последно изригвал през 1840г. Склоновете му са голи – не само от вулканичната дейност, а и от суровия климат. Целогодишно покрит с ледници, той захранва с вода подножието си, където кюрдите опъват своите шатри.Това е древна земя, на която е имало царство още в 13 век пр. Хр. Асирийците го наричали Урарту – Планината на планините. 

ВАЖНО! Връх Арарат и района около него са затворени в момента за туристи. Все още няма информация, кога ще бъдта отново отворени за посещение. Моля, следете нашия сайт за новини.


План на пътуване (Възможни са малки промени):

Ден 1: Ван - Догубаязит
Летите самостоятелно до Ван (през Истанбул). Оттук с микробус се придвижваме до Догубаязит - изходен пункт за експедициите до Арарат. Нощуваме в хотел.

Ден 2:
Догубаязит - Базов лагер 1
След закуска с камион достигаме до 2500м., откъдето започва изкачването. След около 4 часа достигаме първи базов лагер на 3200м., където се устройваме за нощувка. Багажът се пренася на мулета или коне.

Ден 3:
 Аклиматизация
Днес правим аклиматизационен преход до Лагер 2 на 4200 м., а ако силите и времето ни позволят и по-нагоре. Връщаме се в Лагер 1, където нощуваме.

Ден 4:
 Базов лагер 1 - Лагер 2
Събираме багажа и се отправяме към Лагер 2 по вчерашния маршрут. Планираме следващия ден, на който ни предстои изкачването до върха и при подходящи условия може да направим аклиматизационен преход над лагера. Опъваме палатките си за нощувка в подножието на върха.

Ден 5:
 Изкачване на върха
Рано сутринта се отправяме към върха. Обикновено пътеката не е заледена в началото, но последните 100 – 250 м. денивелация се преминават с котки и ледена ръка. От върха по изгрев слънце ще можем да се насладим на величествена гледка – Кавказ, връх Елбрус и Малък Арарат. Следва спускане до Лагер 1, където нощуваме.

Ден 6: Базов лагер 1 - Догубаязит
От Лагер 1 слизаме до село Ели, а оттам с камион - до Догубаязит. Нощувка.

Ден 7:
 Заминаване
Трансфер от Догубаязит до летището във Ван и отпътуване.

Настаняване и храна:   2 от нощувките са в хотели (ден 1,6) в двойни стаи със собствен санитарен възел. Останалите четири нощувки са в палатки, в базови лагери 1 и 2. По време на експедицията има осигурени закуска, обяд и вечеря. За останалите дни в цената е включена закуска.

Цена на допълнителни услуги:   Доплащане за самостоятелно настаняване: 220 лв (в хотела в Догубаязит и в самостоятелна палатка в планината). Вода - 20 Евро на човек. По време на експедицията се предоставя по 1,5 л. питейна вода на човек на ден. Водата във високите части на тази планина не е подходяща за пиене, така че ако не поръчате такава, ще трябва да си носите от града.

Цената включва:   нощувки и храна (както е описано по-горе), сертифициран планински водач с английски, трансфери (както са описани в програмата), палатки, шалтета и посуда за готвене, разрешително и такси за изкачване на върха, ДДС

Цената не включва:  Самолетни билети, обеди и вечери в Истанбул и Ван, напитки (включително вода по време на експедицията), застраховка, бакшиши, входни такси, други лични разходи

Практическа информация:   За изкачване на връх Арарат трябва задължително да имате разрешително, издадено от турското правителство. Тази процедура отнема около 2 месеца. Обикновено експедициите се допускат само с лицензиран турски водач, а разрешително се издава със съдействието на местна туристическа агенция. Ние ще се погрижим за издаването на вашето разрешително, за което ще са ни необходими паспортните ви данни: име, номер на паспорт, дата на издаване и т.н. Преди заминаване вие лично ще трябва да отидете до Турското посолство, за да подпечатат паспорта ви.

Забележителности:   • Дворецът Исхак Паша – това е една от главните атракции на Турция, втори административен център на Османската империя (след Топкапъ в Истанбул). Строен е през 17-ти век в смесица от архитектурни стилове – събрал анатолската, иранската и северномесопотамската архитектурна традиция. Разположен е на Пътя на коприната и е включен в Списъка на за световното историческо наследство на ЮНЕСКО. • Ван – градът се е наричал Туспа и през 9-6в. пр. Хр. е бил столица на древната държава Урарту. Разположен е на езерото Ван – най-голямото в Турция, в близост до плодородните долини на реките Тигър и Ефрат. Това място се смята за Библейската Месопотамия.• Свещената планина – връх Арарат (5165 м)• Истанбул - най-големият град в Турция, с население над 10 млн. души, е разположен на два континента и е съхранил колоритна смесица от историята и традициите на три империи, чиято столица е бил през вековете – Римската, Византийската и Османската.

Препоръчителен период на пътуване:   15 юни - 15 септември

Необходима екипировка:   раници (голяма - 80-90л. и малка 35-50 л.); спален чувал (комфорт 0 C; екстрем -15 C), термо бельо (не памучно!), водоустойчиви трекинг обувки, пуловер / полар, водоустойчиво яке (от дишаща материя), шапка за слънце, вълнени / термо чорапи, слънчеви очила със странични предпазители (изцяло покриващи окото), пухенка, пластмасови обувки за изкачването до върха (може и много стабилни кожени обувки, но задължително с улей за котки), гети, котки (10-12 зъба), 2-3 карабинера, аптечка / медицински комплект, (включващ антивъзпалителен крем за стави и крем за третиране на изгаряния), челник, вазелин за устни, слънцезащитен крем (UV фактор не по-малък от 30-60), телескопични трекинг щеки, дебели ръкавици и шапка, маска за лице (не е задължителна), термус, тоалетна хартия.


Галерия


Изкачване на връх Арарат - 5165м (Турция) (Оценка 4.75 / 5 базирана на 5 мнения.)

Цената е базирана на полет на Турски авиолинии и включва всички такси. Подлежи на потвържение при резервация.

TK 1028 София - Истанбул 10:00-11:25
TK 2750 Истанбул - Ван 19:30-21:40

TK 2747 Ван - Истанбул 08:50-11:20
TK 1029 Истанбул - София 19:25-20:45

Цена със сам. билет. 2230 BGN
Област
Североизточна Турция

Този тип турове изискват много добра физическа подготовка. Пътеките може да не са в особено добро състояние и ще има дни с голяма денивелация. Трябва да се очаква много променливо време дори и през лятото, което може да е причина за смяна на маршрута. Това се решава на място от планинския водач. Ходенето е обикновено 6-8 часа дневно, но някои от дните може и да е по-дълго. Предварителен опит с планините се препоръчва, но не е задължително, ако сте в много добра физическа форма. Някои от дните може да се налага да си пренасяте по-голямата част от собствения багаж, което допълнително увеличава натоварването.

Големина на групата
Мин. 1 човек
Reservation System Code
TRMTARARAT
Островът на Буда (Шри Ланка) 1107 BGN, 10 дни

Островът на Буда (Шри Ланка)

Кой би предположил, че на сравнително малкия остров Цейлон, който все стои в сянката на голямата...
Зад завесата на традиционния ислям: Открийте Саудитска Арабия! 5860 BGN, 8 дни

Зад завесата на традиционния ислям: Открийте Саудитска Арабия!

Саудитска Арабия е една от най-енигматичните и затворени страни и е равносилно на чудо, ако успеете...
Мадагаскар - осмият континент 3548 BGN, 14 дни

Мадагаскар - осмият континент

Ако понякога сте се чудили как ли би изглеждала природата на Земята, ако беше тръгнала по друг път...
Покажи всичко» Новини и обновления

16.07.2018 19:12

Най-древната независима страна в Африка - Етиопия

Етиопия е най-древната независима страна в Африка Етиопия е най-древната независима страна в Африка, която напрактика не е била под колониално владичество (с малско изключение по времето на...


09.07.2018 14:15

Дамаванд: Едно от Седемте чудеса на Азия

Дамаванд е най-високият връх в Средния Изток Връх Дамаванд се намира на 70 км североизточно от иранската столица Техеран и на 70 км южно от Каспийско море. Дамаванд е най-високият връх в Средния...


21.06.2018 15:04

Венецуела – Рай на земята

Знаете ли, че: Името Венецуела означава „Малката Венеция”, а кръстник на страната станал Америго Веспучи През 1497 г, по време на третото си пътуване до Америка, Христофор Колумб плавал...


28.05.2018 15:04

Пакистан влезе в Топ 20 на най-хубавите приключенски дестинации

Британското общество на пътешествениците публикува Топ 20 на местата, които трябва да посетите, за да изживеете първокласно приключение. Навярно в първия момент ще бъдете изненадани, когато...