Изкачване на връх Арарат - 5165м (Турция)

Изкачване на връх Арарат - 5165м (Турция) 1568 BGN, 7 дни

Агри Даг, или както е по-известен на запад – Арарат, е най-високият връх в Турция. Според историята на това място се е спрял Ноевият ковчег след Големия потоп. В последните години много експедиции обикалят района в търсене на останки от ковчега. Заобленият връх всъщност е спящ вулкан, последно изригвал през 1840г. Склоновете му са голи – не само от вулканичната дейност, а и от суровия климат. Целогодишно покрит с ледници, той захранва с вода подножието си, където кюрдите опъват своите шатри.Това е древна земя, на която е имало царство още в 13 век пр. Хр. Асирийците го наричали Урарту – Планината на планините. 


План на пътуване (Възможни са малки промени):

Ден 1: Ван - Догубаязит
Летите самостоятелно до Ван (през Истанбул). Оттук с микробус се придвижваме до Догубаязит - изходен пункт за експедициите до Арарат. Нощуваме в хотел.

Ден 2:
Догубаязит - Базов лагер 1
След закуска с камион достигаме до 2500м., откъдето започва изкачването. След около 4 часа достигаме първи базов лагер на 3200м., където се устройваме за нощувка. Багажът се пренася на мулета или коне.

Ден 3:
 Аклиматизация
Днес правим аклиматизационен преход до Лагер 2 на 4200 м., а ако силите и времето ни позволят и по-нагоре. Връщаме се в Лагер 1, където нощуваме.

Ден 4:
 Базов лагер 1 - Лагер 2
Събираме багажа и се отправяме към Лагер 2 по вчерашния маршрут. Планираме следващия ден, на който ни предстои изкачването до върха и при подходящи условия може да направим аклиматизационен преход над лагера. Опъваме палатките си за нощувка в подножието на върха.

Ден 5:
 Изкачване на върха
Рано сутринта се отправяме към върха. Обикновено пътеката не е заледена в началото, но последните 100 – 250 м. денивелация се преминават с котки и ледена ръка. От върха по изгрев слънце ще можем да се насладим на величествена гледка – Кавказ, връх Елбрус и Малък Арарат. Следва спускане до Лагер 1, където нощуваме.

Ден 6: Базов лагер 1 - Догубаязит
От Лагер 1 слизаме до село Ели, а оттам с камион - до Догубаязит. Нощувка.

Ден 7:
 Заминаване
Трансфер от Догубаязит до летището във Ван и отпътуване.

Настаняване и храна:   2 от нощувките са в хотели (ден 1,6) в двойни стаи със собствен санитарен възел. Останалите четири нощувки са в палатки, в базови лагери 1 и 2. По време на експедицията има осигурени закуска, обяд и вечеря. За останалите дни в цената е включена закуска.

Цена на допълнителни услуги:   Доплащане за самостоятелно настаняване: 220 лв (в хотела в Догубаязит и в самостоятелна палатка в планината). Вода - 20 Евро на човек. По време на експедицията се предоставя по 1,5 л. питейна вода на човек на ден. Водата във високите части на тази планина не е подходяща за пиене, така че ако не поръчате такава, ще трябва да си носите от града.

Цената включва:   нощувки и храна (както е описано по-горе), сертифициран планински водач с английски, трансфери (както са описани в програмата), палатки, шалтета и посуда за готвене, разрешително и такси за изкачване на върха, ДДС

Цената не включва:  Самолетни билети, обеди и вечери в Истанбул и Ван, напитки (включително вода по време на експедицията), застраховка, бакшиши, входни такси, други лични разходи

Практическа информация:   За изкачване на връх Арарат трябва задължително да имате разрешително, издадено от турското правителство. Тази процедура отнема около 2 месеца. Обикновено експедициите се допускат само с лицензиран турски водач, а разрешително се издава със съдействието на местна туристическа агенция. Ние ще се погрижим за издаването на вашето разрешително, за което ще са ни необходими паспортните ви данни: име, номер на паспорт, дата на издаване и т.н. Преди заминаване вие лично ще трябва да отидете до Турското посолство, за да подпечатат паспорта ви.

Забележителности:   • Дворецът Исхак Паша – това е една от главните атракции на Турция, втори административен център на Османската империя (след Топкапъ в Истанбул). Строен е през 17-ти век в смесица от архитектурни стилове – събрал анатолската, иранската и северномесопотамската архитектурна традиция. Разположен е на Пътя на коприната и е включен в Списъка на за световното историческо наследство на ЮНЕСКО. • Ван – градът се е наричал Туспа и през 9-6в. пр. Хр. е бил столица на древната държава Урарту. Разположен е на езерото Ван – най-голямото в Турция, в близост до плодородните долини на реките Тигър и Ефрат. Това място се смята за Библейската Месопотамия.• Свещената планина – връх Арарат (5165 м)• Истанбул - най-големият град в Турция, с население над 10 млн. души, е разположен на два континента и е съхранил колоритна смесица от историята и традициите на три империи, чиято столица е бил през вековете – Римската, Византийската и Османската.

Препоръчителен период на пътуване:   15 юни - 15 септември

Необходима екипировка:   раници (голяма - 80-90л. и малка 35-50 л.); спален чувал (комфорт 0 C; екстрем -15 C), термо бельо (не памучно!), водоустойчиви трекинг обувки, пуловер / полар, водоустойчиво яке (от дишаща материя), шапка за слънце, вълнени / термо чорапи, слънчеви очила със странични предпазители (изцяло покриващи окото), пухенка, пластмасови обувки за изкачването до върха (може и много стабилни кожени обувки, но задължително с улей за котки), гети, котки (10-12 зъба), 2-3 карабинера, аптечка / медицински комплект, (включващ антивъзпалителен крем за стави и крем за третиране на изгаряния), челник, вазелин за устни, слънцезащитен крем (UV фактор не по-малък от 30-60), телескопични трекинг щеки, дебели ръкавици и шапка, маска за лице (не е задължителна), термус, тоалетна хартия.


Галерия


Изкачване на връх Арарат - 5165м (Турция) (Оценка 4.75 / 5 базирана на 274 мнения.)
Цена
1568 BGN
Продължителност
7 дни
Допл. единична стая:
245 BGN
Статус
Отворено за записване

Currency fluctuations might cause correction of price at any time.

Цената е базирана на полет на Турски авиолинии и включва всички такси. Подлежи на потвържение при резервация.

TK 1028 София - Истанбул 10:00-11:25
TK 2750 Истанбул - Ван 19:30-21:40

TK 2747 Ван - Истанбул 08:50-11:20
TK 1029 Истанбул - София 19:25-20:45

Цена със сам. билет. 2230 BGN

Tours of this level demand that you be really in good shape. The paths are not always in the best condition and the marking can be scarce. There are day-treks with big ascents and descents. Changing weather conditions /even in midsummer/ play an important role when trekking/cycling at a very high altitude and may cause changes of the preliminary route. This is to be decided by the mountain guide on the spot. Normally, the treks are 6/8h per day, but some can be longer. Preliminary hiking experience is an advantage, but not necessary if you are really in a good shape. Note that during some of the days, you should personally carry your baggage, which is naturally an additional difficulty. No rock/ice climbing experience is needed.

Големина на групата
min. 1 person
Reservation System Code
TRMTARARAT
Корсика – От Сърцето на Острова до Крайбрежието 1529 BGN, 7 дни

Корсика – От Сърцето на Острова до Крайбрежието

Прекрасен преход съчетаващ планински и крайбрежни пейзажи. Ще насладите на скалисти планини,...
Рота Висентина – от Сао Луис до Одесейши през Порто Ково (Португалия) 1117 BGN, 8 дни

Рота Висентина – от Сао Луис до Одесейши през Порто Ково (Португалия)

Рота Висентина представлява цяла мрежа от пешеходни пътеки в Югоизточна Португалия. Той включва...
Обиколка на Етиопия - древност отвъд всички представи 3175 BGN, 13 дни

Обиколка на Етиопия - древност отвъд всички представи

Посетете една от най-древните държави в света. Притежаваща един от най-разнообразните релеф и...
Покажи всичко» Новини и обновления

08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и...


24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка....


19.08.2018 14:28

В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

Знаете ли, че: В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи Земята, която в момента се нарича Гвинея, в миналото е принадлежала на няколко Африкански империи. Това продължило до...


13.08.2018 17:14

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана Водопадът Кайетур е постовен на второ място в класацията на най-впечатляващите водопади в света. Той е един от най-мощните и най-високи...