Изкачване на връх Арарат - 5165м (Турция)

Изкачване на връх Арарат - 5165м (Турция)

Агри Даг, или както е по-известен на запад – Арарат, е най-високият връх в Турция. Според историята на това място се е спрял Ноевият ковчег след Големия потоп. В последните години много експедиции обикалят района в търсене на останки от ковчега. Заобленият връх всъщност е спящ вулкан, последно изригвал през 1840г. Склоновете му са голи – не само от вулканичната дейност, а и от суровия климат. Целогодишно покрит с ледници, той захранва с вода подножието си, където кюрдите опъват своите шатри.Това е древна земя, на която е имало царство още в 13 век пр. Хр. Асирийците го наричали Урарту – Планината на планините. 

ВАЖНО! Връх Арарат и района около него са затворени в момента за туристи. Все още няма информация, кога ще бъдта отново отворени за посещение. Моля, следете нашия сайт за новини.

План на пътуване (Възможни са малки промени):

Ден 1: Ван - Догубаязит
Летите самостоятелно до Ван (през Истанбул). Оттук с микробус се придвижваме до Догубаязит - изходен пункт за експедициите до Арарат. Нощуваме в хотел.

Ден 2:
Догубаязит - Базов лагер 1
След закуска с камион достигаме до 2500м., откъдето започва изкачването. След около 4 часа достигаме първи базов лагер на 3200м., където се устройваме за нощувка. Багажът се пренася на мулета или коне.

Ден 3:
 Аклиматизация
Днес правим аклиматизационен преход до Лагер 2 на 4200 м., а ако силите и времето ни позволят и по-нагоре. Връщаме се в Лагер 1, където нощуваме.

Ден 4:
 Базов лагер 1 - Лагер 2
Събираме багажа и се отправяме към Лагер 2 по вчерашния маршрут. Планираме следващия ден, на който ни предстои изкачването до върха и при подходящи условия може да направим аклиматизационен преход над лагера. Опъваме палатките си за нощувка в подножието на върха.

Ден 5:
 Изкачване на върха
Рано сутринта се отправяме към върха. Обикновено пътеката не е заледена в началото, но последните 100 – 250 м. денивелация се преминават с котки и ледена ръка. От върха по изгрев слънце ще можем да се насладим на величествена гледка – Кавказ, връх Елбрус и Малък Арарат. Следва спускане до Лагер 1, където нощуваме.

Ден 6: Базов лагер 1 - Догубаязит
От Лагер 1 слизаме до село Ели, а оттам с камион - до Догубаязит. Нощувка.

Ден 7:
 Заминаване
Трансфер от Догубаязит до летището във Ван и отпътуване.

Настаняване и храна:   2 от нощувките са в хотели (ден 1,6) в двойни стаи със собствен санитарен възел. Останалите четири нощувки са в палатки, в базови лагери 1 и 2. По време на експедицията има осигурени закуска, обяд и вечеря. За останалите дни в цената е включена закуска.

Цена на допълнителни услуги:   Доплащане за самостоятелно настаняване: 220 лв (в хотела в Догубаязит и в самостоятелна палатка в планината). Вода - 20 Евро на човек. По време на експедицията се предоставя по 1,5 л. питейна вода на човек на ден. Водата във високите части на тази планина не е подходяща за пиене, така че ако не поръчате такава, ще трябва да си носите от града.

Цената включва:   нощувки и храна (както е описано по-горе), сертифициран планински водач с английски, трансфери (както са описани в програмата), палатки, шалтета и посуда за готвене, разрешително и такси за изкачване на върха, ДДС

Цената не включва:  Самолетни билети, обеди и вечери в Истанбул и Ван, напитки (включително вода по време на експедицията), застраховка, бакшиши, входни такси, други лични разходи

Практическа информация:   За изкачване на връх Арарат трябва задължително да имате разрешително, издадено от турското правителство. Тази процедура отнема около 2 месеца. Обикновено експедициите се допускат само с лицензиран турски водач, а разрешително се издава със съдействието на местна туристическа агенция. Ние ще се погрижим за издаването на вашето разрешително, за което ще са ни необходими паспортните ви данни: име, номер на паспорт, дата на издаване и т.н. Преди заминаване вие лично ще трябва да отидете до Турското посолство, за да подпечатат паспорта ви.

Забележителности:   • Дворецът Исхак Паша – това е една от главните атракции на Турция, втори административен център на Османската империя (след Топкапъ в Истанбул). Строен е през 17-ти век в смесица от архитектурни стилове – събрал анатолската, иранската и северномесопотамската архитектурна традиция. Разположен е на Пътя на коприната и е включен в Списъка на за световното историческо наследство на ЮНЕСКО. • Ван – градът се е наричал Туспа и през 9-6в. пр. Хр. е бил столица на древната държава Урарту. Разположен е на езерото Ван – най-голямото в Турция, в близост до плодородните долини на реките Тигър и Ефрат. Това място се смята за Библейската Месопотамия.• Свещената планина – връх Арарат (5165 м)• Истанбул - най-големият град в Турция, с население над 10 млн. души, е разположен на два континента и е съхранил колоритна смесица от историята и традициите на три империи, чиято столица е бил през вековете – Римската, Византийската и Османската.

Препоръчителен период на пътуване:   15 юни - 15 септември

Необходима екипировка:   раници (голяма - 80-90л. и малка 35-50 л.); спален чувал (комфорт 0 C; екстрем -15 C), термо бельо (не памучно!), водоустойчиви трекинг обувки, пуловер / полар, водоустойчиво яке (от дишаща материя), шапка за слънце, вълнени / термо чорапи, слънчеви очила със странични предпазители (изцяло покриващи окото), пухенка, пластмасови обувки за изкачването до върха (може и много стабилни кожени обувки, но задължително с улей за котки), гети, котки (10-12 зъба), 2-3 карабинера, аптечка / медицински комплект, (включващ антивъзпалителен крем за стави и крем за третиране на изгаряния), челник, вазелин за устни, слънцезащитен крем (UV фактор не по-малък от 30-60), телескопични трекинг щеки, дебели ръкавици и шапка, маска за лице (не е задължителна), термус, тоалетна хартия.

Галерия