Full Safety Package and Deposit as Low as 10%

Алтай – в храма на чистата природа (Русия)

Алтай – в храма на чистата природа (Русия)

Ако искате да се завърнете към самотната, първична красота на природата и търсите място, което все още не е пренаселено с туристи, това е Алтай!

Далеч на изток, сред необятните азиатски простори, в сърцето на този най-голям континент, от безкрайната пустош на Сибир се издига една от най-красивите планини на Земята – Алтай. Неизбродими гори, буйни реки, огледални езера, снежни върхове и сред тях най-високият – Белуха. Самият той е суров и труднодостъпен, но за сметка на това околностите му предлагат перфектните условия за туризъм – живописни маршрути с приемливи денивелации, чудни гледки и... тишината и чистотата на едно от последните останали девствени кътчета на планетата, вдъхновило и знаменития изследовател и художник Николай Рьорих да създаде своето духовно учение.
 
Забележителности:

♦ Древните скални рисунки край р. Кюлу
♦ Млечно-тюркоазените води на р. Кучерла
Езерата Кучерла (1780 м.н.в.) и Ак-Кем (2000 м.н.в.)
♦ Великолепната панорама към връх Белуха от прохода Кара-Тюрек (3060 м.)
Верхний Уймон - селище основано от староверци преди 300 години


План на пътуване

Ден 1. Новосибирск – Уст-Кокса
Тръгване от Новосибирск в 8 часа вечерта или от Барнаул в 11:30 ч вечерта. Трансфер с автобус до Уст-Кокса. Маршрутът минава през известния Чуйский тракт, един от главните пътища между Русия и Китай, продължава покрай Канская степ и свършва в долината Уймоская.

Ден 2. Уст-Кокса
Пристигане в Уст-Кокса. Вечеря. Преглед на екипировката и инструкции. 

Ден 3. Уст-Кокса – Тюнгур – река Кучерла
Ранно ставане. Закуска. Трансфер с минибус до Тюнгур. Оттук започват пешеходните преходи, спането на палатки, както и приготвянето на храната на бивачния огън. Изкачване по долината на река Кучерла. Водите й са млечнотюркоазени заради специфичната минерализация.

Ден 4. Долината на река Кучерла
Продължава изкачването по долината на река Кучерла. По пътя разглеждане на праисторическите рисунки във и около пещерата до река Кюлу.

Ден 5. Река Кучерла – езерото Кучерла
Преход до езерото Кучерла, разположено на височина 1780 м. Езерото е дълго 5220 м, широко е 900 м и дълбоко – 55м.

Ден 6. Езерото Кучерла – проходът Кара-Тюрек – езерото Ак-Кем
Изкачване на прохода Кара-Тюрек (3060 м), откъдето се открива великолепна панорама към Белуха и снежните върхове на веригата Катун. Нощувка край езерото Ак-Кем (2000 м).

Ден 7. Езерото Ак-Кем – подножието на Белуха
Екскурзия до подножието на връх Белуха, царството на горещия лед и ледените пещери в основата на невероятно високата стена на ледника Ак-Кем.

Ден 8. Езерото Ак-Кем – ждрелото Ярлу
Почивка край водите на езерото Ак-Кем. В далечината се виждат огромните масиви на ледника Ак-Кем. В ясни дни Белуха се отразява в кристалните води на езерото. Следобяд екскурзия до ждрелото Ярлу, където е построен цял каменен град от последователите на Рьорих.

Ден 9. Долината на река Ак-Кем
Изкачване покрай бързите млечнобели води на река Ак-Кем. В тюркските езици „ак-кем” означава „бяла вода” и това напълно съответства на действителността – реката води своето начало от ледника Ак-Кем и минавайки през белите варовици, от които са изградени склоновете на Белуха, оцветява водите си.

Ден 10. Река Ак-Кем – проходът Кузуяк – Уст-Кокса
Изкачване на прохода Кузуяк (1513 м). Връщане в Уст-Кокса. Почивка. Вечеря.

Ден 11. Уст-Кокса – Верхний Уймон – Новосибирск
Време за почивка. Следобяд трансфер до Верхний Уймон, едно от най-старите селища в района – основано е от староверци преди 300 години. В селото има два музея – етнографски, носещ името на Рьорих, и Музей на староверската религиозна традиция и култура. След разглеждането им отпътуване в 5 часа следобяд за Новосибирск.

Ден 12. Новосибирск
Пристигане в Барнаул в 07:00 ч сутринта или в Новосибирск в 10 ч. сутринта.

Транспорт на багажа: От третия до шестия ден на прехода багажът се пренася с коне. Следват два бивачни дни и спускане обратно към долината, когато ще е необходимо сами да носите багажа си.  


Полет: Моля, свържете се с нас, ако желаете да ви помогнем да намерите подходящи полети на най-добрата цена. Когато търсим полети за вас, винаги се стараем да намерим най-изгодната цена в зависимост от датата на заминаване и времената на пристигане. Цените се различават според авиокомпанията и наличността на свободни места. Все пак, имайте предвид, че най-евтините самолетни билети често не позволяват промяна или анулация. Ако искате ние да ви резервираме самолетни билети, се начислява такса за обслужване.

Виза: ►паспортът ви трябва да е валиден минимум 6 месеца от датата на заминаването ви от страната ►обикновена процедура струва 140 лв (12 дни), експресна - 270 лв (3 дни) ►за руска виза може да се кандидатства не по-рано от 3 месеца преди датата на заминаване ►необходими документи - 1 снимка, попълнен формуляр, покана, медицинска застраховка на стойност мин. 30 000 евро

Необходима екипировка: дрехи, подходящи за туризъм, яке с дишаща мембрана, полар, дъждобран, туристически обувки, маратонки и чехли, топла шапка, 2-3 тениски, шорти, 4 чифта чорапи за трекинг и 2 чифта топли чорапи, шапка срещу слънце и слънчеви очила, бански, челник, батерии, нож, кибрит, прибори за хранене и тоалетни принадлежности.
  


Цената включва:
пълен пансион (закуска; обяд и вечеря; освен храната по време на трансферите)
екскурзии според програмата
входни такси за музеите на ден 11
английско-говорещ местен планински водач
специална екипировка – палатка; спален чувал; постелка; раница; бивачни приспособления
местна застраховка
покана за руска виза
наем на товарните коне

Цената не включва:
самолетни билети
такса за издаване на виза
медицинска застраховка
бакшиши
други допълнителни екстри,трансфер от Новосибирск / Барнаул до началната точка на прехода и обратно

Допълнителни услуги:
посрещане на летище и трансфер
настаняване в хотел в Новосибирск,трансфер от Новосибирск / Барнаул до началната точка на прехода и обратно


Галерия


Алтай – в храма на чистата природа (Русия) (Оценка 4.68 / 5 базирана на 326 мнения.)
Ориентировъчна цена София-Москва-Новосибирск-Москва-София с Аерофлот

These tours include trekking which is a little harder, normally on a challenging terrain. We take it for granted that you are in good condition and fit. You should be physically prepared at home to get the maximum of the tour. Most of the trekking is done at a greater height (max 3000m).

Reservation System Code
RUALTTREK
На лов за Северното сияние в Русия 1137 BGN, 5 дни

На лов за Северното сияние в Русия

Северното сияние е изумявало и озадачавало хората от хилядолетия. Инуитите вярвали, че светлините...
Ирак - пътуване до люлката на цивилизацията 3254 BGN, 9 дни

Ирак - пътуване до люлката на цивилизацията

След години на политическа и военна криза, Ирак бавно се отваря за туристи отново и е готов да...
Малдивите - слънчевата страна на живота 3528 BGN, 8 дни

Малдивите - слънчевата страна на живота

Открийте слънчевата страна на живота в Малдивите! Състоящ се от над 1000 острова, разположени...
Покажи всичко» Новини и обновления

11.11.2021 15:13

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 2)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


11.11.2021 14:20

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 1)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


22.03.2021 14:15

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01

На 21-12-2020 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01 по проект с наименование „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и...


07.08.2020 11:55

7 интересни факта за Афганистан

  7 интересни факта за Афганистан Повече от десетилетие Афганистан беше споменаван в новините предимно с Талибаните, тероризма, бурките и брадите. Но страната е много повече от това. Това е страна с древни традиции и култура. Представяме ви 7 любопитни факти за Афганистан, които ще променят мнението ви за страната. 1. Първите маслени картини са нарисувани в Афганистан Може да не ви се...