Coronavirus (COVID-19) travel update
Our office is closing later this afternoon to keep our staff safe, and those of us not already working from home will now be working remotely.
Our phone system unfortunately does not allow us to receive or make calls in the usual way from home, so we ask that you email us on the address below if you need to get in touch or have an emergency. ( info@penguintravel.com )
Трекинг в Албанските Алпи

Колко са планините на Балканския полуостров? Да, много са. Но има една, която се откроява и неслучайно носи името на европейския символ – Алпите. Това са Албанските Алпи. Сурови, непристъпни скални зъбери, в чието подножие реки прорязват тучни пасища. И ако все още не са станали хит сред планинарите, то е защото и самата Албания отскоро отвори планините си за международен туризъм. Затова и Албанските Алпи са все още диви и красиви в своята първичност.
Трекингът, който ви предлагаме, е по най-живописните маршрути в планината. Но това не е всичко. Турът включва и още красива природа – езерото Коман и плаване по каньона на река Дрин. Както и щипка култура с историческия град Круя и старото суфи светилище. 

Забележителности:
♦ Круя
♦ Текето Бектасчи
♦ Езерото Коман
♦ Каньонът на река Дрин
♦ Албанските Алпи
♦ Тирана


План на пътуването:
Ден 1. Круя

Пристигане и настаняване в хотела. В зависимост от времето на пристигане можем да посетим пазара и градската крепост, от която през XV век Скендербег е предвождал албанската съпротива срещу турците. Нощувка.

Ден 2. Свещената планина Сарисалтик
Днес ще изкачим планината Сарисалтик и ще посетим текето Бектасчи, разположено на 1900 м н.в., служило някога за дервишко светилище. След спускането се отправяме на север (100 км), като ще обядваме по пътя към Шкодра. Преди да влезем в най-големия град в Северна Албания, ще посетим крепостта Розафа, за да се насладим на гледката към Шкодренското езеро, обградено от високи планини.
Преход: 4 часа.

Ден 3. Езерото Коман и каньонът на Дрин
Рано сутринта трансфер до ферибота, с който ще минем през живописния каньон на река Дрин. След това трансфер до красивата долина на река Валбона. Нощувка в Дунише.
Преход: 2-3 часа.

Ден 4. Кафа е Росит
Трекингът ще започне в посока село Кукай (900 м н.в.). Оттам по овчарска пътека ще навлезем в източната част на Албанските Алпи и ще достигнем Кафа е Росит (2000 м н.в). Пътеката се изкачва равномерно през зелени пасища с панорамни гледки към планината Йезерца и Рети и Барде – Белият кръг. В края на деня достигаме село Рогам, където е нощувката.
Преход: 7-8 часа.

Ден 5. Проходът Валбона
Днес ще минем през известния проход (1966 м н.в.) в Албанските Алпи, който от векове свързва двете най-известни долини в района – Валбона и Тети. Ще използваме мулета, които да пренесат багажа до следващото място за нощувка. Местните използват пътя през прохода от късна пролет до първия сняг на зимата. Няколко извора ще направят почивките ни приятни и освежаващи, докато се наслаждаваме на стръмните и назъбени върхове наоколо. Оттук групата започва спускане към село Тети (800 м н.в.), където ще пренощуваме. Тети, със своите традиционни къщи с дървени керемиди, е най-добре запазеното алпийско село в Албания.
Преход: 8 часа.

Ден 6. Тети
Днес ще се разхождаме в околностите на Тети, разглеждайки църквата, кулата, в която в миналото мъжете са се криели от вендета, водопада, каньона и откритието на 2007 г. – каменната тераса от къснобронзовата епоха.
Преход: зависи от желанието, макс. 5-6 часа.

Ден 7. Щегу и Деневе
От Тети се отправяме отново на трекинг по посока село Бога. Този ден ще се движим по още един класически маршрут в Албанските Алпи – Щегу и Деневе – Овчата пътека, свързваща Тети и Бога. След прохода (1830 м н.в.) и гледката, която се открива от него към Бьешкет е Намуна – планината Проклетие, пътеката продължава надолу покрай хребета на планината Радохима, докато достигне село Бога (900 м н.в.). Ще обядваме в живописно село, обградено от отвесните скали на върхове, извисяващи се на над 2000 м, след което през долината Бога се отправяме към Шкодра и след това към Тирана (120 км, около 3 часа).
Преход: 2-3 часа.

Ден 8. Тирана. Отпътуване
Ако отпътуването ви е следобяд, ще имате време да направите пешеходна разходка из Тирана и да разгледате столицата – италианските сгради, джамията на Етем бей и Националния исторически музей. Можете да прекарате и някой интересен час на градския пазар.


 


Цената включва:
3 нощувки в стандартни хотели
4 нощувки в къщи за гости
4 пикник обяда
7 вечери
транспорт съгласно програмата

Цената не включва:
самолетни билети или друг транспорт до и от Тирана
храна извън посочената
лични разходи.

Удължения:
Албания и Македония - скритото богатство на Балканите


Галерия


Трекинг в Албанските Алпи (Оценка 4.69 / 5 базирана на 293 мнения.)
Островът на Буда (Шри Ланка) 1274 BGN, 10 дни

Островът на Буда (Шри Ланка)

Кой би предположил, че на сравнително малкия остров Цейлон, който все стои в сянката на голямата...
Мадагаскар - осмият континент 3381 BGN

Мадагаскар - осмият континент

Ако понякога сте се чудили как ли би изглеждала природата на Земята, ако беше тръгнала по друг път...
Магистралата Каракорам и Хунза Шангри-Ла (Пакистан) 1940 BGN, 11 дни

Магистралата Каракорам и Хунза Шангри-Ла (Пакистан)

Хунза е планинска долина в северен Пакистан, която свързва Пакистан с Китай през прохода...
Покажи всичко» Новини и обновления
Тайван има уникална история и култура

08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и най-вече Великобритания. Освен, че е много красива страна, Тайван е и уникално място, с интересна история и култура. Работническата класа е една пета от населението на Тайван Тайван е микс от бързо...


Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка. Килиманджаро е най-високият самостоятелно стоящ връх и не е част от планинска верига.   Килиманджаро се намира само на 205 мили от Екватора, но има сняг Килиманджаро се намира само на 205 мили от...


В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

19.08.2018 14:28

В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

Знаете ли, че: В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи Земята, която в момента се нарича Гвинея, в миналото е принадлежала на няколко Африкански империи. Това продължило до 1890-та, когато французите колонизирали територията. Местните на няколко пъти се опитали да свалят френското управление, но това не довело до успех и в началото на 19 век страната получила името Френска...


Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана

13.08.2018 17:14

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана Водопадът Кайетур е постовен на второ място в класацията на най-впечатляващите водопади в света. Той е един от най-мощните и най-високи водопади – двойно по-висок от Ниагара и с близо два пъти повече излята вода в секунда. Гвиана е единствената англо-говорящата нация в Южна Америка Въпреки, че граничи с испано-говорящи...