Full Safety Package and Deposit as Low as 10%
Обиколка на Узбекистан и Туркменистан

Пътуване в сърцето на Пътя на коприната с посещение на приказния Самарканд

"Всичко, което съм чувал за Самарканд е вярно - дори всичко е много по-красиво от това, което си бях представял" - това са думи на Александър Велики, когато завладял града през 329 г. пр. Хр. При това пътуване ще посетим важни градове по древния Път на коприната като Самарканд, Хива и Бухара. По прашните улици на местните пазари човек може да усети керваните, които някога са преминавали от тук в западна посока, натоварени с коприна и други скъпи стоки. Ще посетим столиците на тези две бивши съветски републики, части от които са построени в характерен съветски стил. На малко други места човек може да усети полъха на историята и да получи чувството, че попада в една праисторическа цивилизация. Една удивителна съкровищница на ислямската архитектура!

Забележителности:

♦ Ашхабад - сравнително нов град с модерна и впечатляваща архитектура
♦ Хива - първото място в Узбекистан, попаднало в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство
♦ Самарканд - дълги години този град е бил един от най-важните и най-богатите по Пътя на коприната


План на пътуване:

Ден 1: Ашхабад 
Пристигане в столицата Ашхабад на сутринта. Настаняване в хотела и почивка след полета. Следва обиколка на града.

Ден 2: Ашхабад - Ниса - Ашхабад 
Турът ни продължава към древната крепост Ниса в близост до Ашхабад и подземното минерално езеро Ков Ата.

Ден 3: Ашхабад - Дашогуз - Хива 
Със самолет продължаваме към Дашогуз. Разглеждане на забележителностите край град Куня Ургенч, след което ще пресечем границата с Узбекистан и ще се насочим към града-музей Хива.

Ден 4: Хива 
Обиколка на Хива - едно важно търговско пристанище по Пътя на коприната още през 8-ми век. Историческият център на града, който днес е музей на открито, е заобиколен от високи стени и изпълнен с джамии, мавзолеи, палати, минарета и 16 медресета (училища за изучаване на Корана). Хива е град, известен със своите килими, бижута и красиво декорирани порти и колони.

Ден 5: Хива - Бухара 
Днес отпътуваме за град Бухара на около 600 км.

Ден 6: Бухара 
Обиколка на Бухара - най-свещения град в Централна Азия. Тук ще видим високото 47 метра Калян минаре, стари джамии и медресета, големия покрит пазар. Жителите на Бухара все още живеят в стария център на града, където цари приятна и спокойна атмосфера.

Ден 7: Бухара - Нурота 
Насочваме се към пустинята Казъл Кум и град Нурота, където ще разгледаме руините на крепостта на Александър Велики. Следобед пристигаме в юртен лагер край Нурота, където ще нощуваме в традиционни юрти и ще имаме възможност за езда на камили.

Ден 8: Нурота - Самарканд 
Продължаваме към езрото Айдър Кул, където ще можем да се попечем на плажа или да поплуваме. Следобед се насочваме към Самарканд.

Ден 9: Самарканд 
Самарканд - перлата на изтока. Когато Китай отваря своите граници за търговия през 184 г. пр. Хр., китайците разбират, че коприната е изключително скъпа на запад. И заедно с тях в Самарканд пристига и благополучието. След като дивите орди на Чингис Хан разрушават града, Тамерлан го възстановява през XIV век - все още могат да се видят много паметници и сгради от това време. Ще разгледаме приказния площад Регистан, мавзолея на Гур Амир, обсерваторията на Улугбек и др.

Ден 10: Самарканд - Ташкент 
Трансфер до Ташкент. Културна обиколка на града. След едно разрушително земетресение от 1966 г. градът е възстановен в съветски стил, но тук можем да видим и много древни забележителности като медресето Барак-Хан (16-ти век), площада на независимостта и операта Алишер Навой.

Ден 11: Ташкент 
Преди обед продължаваме с културната обиколка на града, а следобед ще имаме свободно време за пазаруване и почивка.

Ден 12: Трансфер до летището

 

Виза: Виза за Туркменистан се получава при пристигане на летище (ок. 97 $), виза за Узбекистан - в консулството в Ашхабад (ок. 65 $). Носете си 4 паспортни снимки.

Препоръчителен период на пътуване:   пролет и есен. Обиколка на Узбекистан може да бъде осъществена и за индивидуални туристи на дата, желана от тях и по индивидуална програма.


Цената включва:
Настаняване в стандартни хотели
1 нощувка в юртен лагер с пълен пансион - до 4 души нощуват в една юрта
местни английско говорещи екскурзоводи
полет между Ашхабад и Дашогуз
входни такси в Туркменистан и транспорт според програмата

Цената не включва:
Самолетни билети. Изпращаме оферта за самолетни билети при запитване.
визи
бакшиши
такси за снимане на някои обекти,където се изискват
застраховка (можем да ви предоставим такава при запитване)
напитки и храна не спомената в програмата
лични разходи
такса миграция - на границата - 14$ на човек
държавна такса 2$ на ден на човек в Туркменистан (плаща се в хотелите)

Допълнителни услуги:
доплащане при 2-3 пътуващи заедно: при запитване


Галерия


Обиколка на Узбекистан и Туркменистан (Оценка 4.78 / 5 базирана на 315 мнения.)

Цената на самолетен билет София - Ашхабат / Ташкент - София с Търкиш Еърлайнс към март 2021 г. е ок. 900 евро с летищни такси, подлежи на потвърждение при заявка на пътуването.

No special experience is needed; everyone who is in condition to cope with long Saturday walks in the forest can also cope with these tours. As a rule, the trips are short and at a low altitude. Often, it is your choice to join or skip a day-tour. The routes follow a hilly terrain without steep ascents and descents. Normally we walk 3/5h a day.

Големина на групата
4 - 12 persons
Reservation System Code
USB_RUND
Островът на Буда (Шри Ланка) 1098 BGN, 10 дни

Островът на Буда (Шри Ланка)

Кой би предположил, че на сравнително малкия остров Цейлон, който все стои в сянката на голямата...
Венецуела – Водопадът Анхел и Делтата на Ориноко 3293 BGN, 11 дни

Венецуела – Водопадът Анхел и Делтата на Ориноко

Венецуела е сред страните с най-голямо биоразнообразие в света. В момента заема седмо място в света...
Пътешествие до Сирия и Ливан 2587 BGN, 8 дни

Пътешествие до Сирия и Ливан

Дамаск отново ви приветства с добре дошли! През последните години историята на Сирия е изпълнена с...
Покажи всичко» Новини и обновления

22.03.2021 14:15

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01

На 21-12-2020 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01 по проект с наименование „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и...


07.08.2020 11:55

7 интересни факта за Афганистан

  7 интересни факта за Афганистан Повече от десетилетие Афганистан беше споменаван в новините предимно с Талибаните, тероризма, бурките и брадите. Но страната е много повече от това. Това е страна с древни традиции и култура. Представяме ви 7 любопитни факти за Афганистан, които ще променят мнението ви за страната. 1. Първите маслени картини са нарисувани в Афганистан Може да не ви се...


08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и най-вече Великобритания. Освен, че е много красива страна, Тайван е и уникално място, с интересна история и култура. Работническата класа е една пета от населението на Тайван Тайван е микс от бързо...


24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка. Килиманджаро е най-високият самостоятелно стоящ връх и не е част от планинска верига.   Килиманджаро се намира само на 205 мили от Екватора, но има сняг Килиманджаро се намира само на 205 мили от...