Full Safety Package and Deposit as Low as 10%
Иракски Кюрдистан 1725 BGN, 7 дни

 Не търсете тази държава на картата, защото няма да я намерите. Тя обаче съществува, макар и без граници. Около 30 млн. човека, наследници на древните племена на Мала Азия населяват един от най-интересните райони в света. Трудно е да се намери друго такова място, изпълнено със спомени и останки от древни племена и цивилизации - асирийци, хурити, кимерийци, мидийци, хети, персийци и арменци. Следи от древни държави със странни имена като Уратру и Митани и препратки към библейски времена могат да се открият на територията известна днес като Кюрдистан. Въпреки че този регион предизвиква асоциации с война и опасност, бързаме да ви успокоим - маршрутът ни е далеч от "горещите точки" в Ирак, така че турът е напълно безопасен. 

Освен с уникалното си историческо и културно наследство, Кюрдистан е известен и с красивата си природа - величествени планини се редуват с обширни пустини и зелени равнини. Нека заедно да се насладим на ориенталския чар на тази малко позната територия. 
 
Забележителности:
 
♦ Ербил - столицата на Кюрдистан
♦ планинския път Хамилтън - построен в периода между двете световни войни, той е забележително инженерно постижение, прекосява пет планини и свързва вътрешната част със Средиземноморието.
Храма Лалиш - свещено място за езидите
♦ Манастира Рабан Хормизд - важно място за  Халдейската католическа църква и място с голямо историческо значение
Пещерата Шанидар - където са открити останките на най-известният неандерталец в света - Нанди.
Музеят Амна Сурака - в миналото затвор, в който много кюрди за измъчвани и екзекутирани.

План на пътуването:

Ден 1. Пристигане в Ербил 
 
Пристигаме в Ербил - столицата на Кюрдистан. Настаняване в хотела и разглеждане на града. 
 
Ден 2. Ербил - град Шаклава
 
Днес продължаваме обиколката си на Ербил. Ще посетим Цитаделата на Ербил - една от най-старите в света, датираща от 5-тото хилядолетие пр.н.е, а може би и от по-рано. Построена е в центъра на града на 25-метров хълм, обхваща площ от около 110 000 кв.м и е част от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Ще видим минарето Мудхафария - високо 22м., местните го наричат "Чоли", защото се е намирало извън пределите на града. Ще разледаме красивите мотиви тип "Хазар-баф" и куфическата калиграфия - част от интериора му. Друга важна археологическа забележителност - Цитаделата Ханзад (Банаман) се намира само на 20 км. от Ербил. Построена е от камъни и гипс пред 16-ти век и голяма част от оригиналната му форма е запазена и до ден днешен. Продължаваме на североизток и стигаме до "гордостта на Кюрдистан" - Шаклава, известен с многобройните си водопади и извори, разточителна зеленина и невероятна гледка към планината. Нощувка в Ербил.

Ден 3. Ербил - Храмът Лалиш - Алкош - град Дохук - Ербил
 
Днес ще посетим храма Лалиш и ще научим повече за вярата на езидите, тъй като това е тяхното най-свещено място. Езидите вярват, че това е първата суша, до коята достига Ноевия ковчег след Потопът и е мястото, където се ражда новата цивилизация. Тук е и гробницата на шейх Ади ибн Мусафир, който е ключова фигура в Езидската вяра. Поне веднъж в живота си езидите трябва да направят шестдневно поклонение до храма и да посетят гробницата. Тези, които живеят в региона, правят поклонението всяка година по време на вай-важния им празник - Есенното събиране. Ще продължим с посещение на древния асирийски град Ханис, където ще разгледаме издълбаните в скалите барелефи и пещери. В равнината Ниневе е разположен град Алкош - древен християнски град, където е гробът на старозаветния пророк Наум. Ще разгледаме католическия манастир Рабан Хормиз, който е изключително важен за Халдейската църква и е място с голямо историческо значение. Построен в скалите от сирийски монах през 7-ми век, той е бил резиденция на патриарха на Източната Църква от 16-ти до 18-ти век, а след обединението с Рим през 19-ти век остава важно средище за Халдейската църква. Ще посетим град Дохук и ще се въпнем обратно в Ербил за нощувка.

Ден 4. Амадия - Барзан - планински път Хамилтън - Ербил
 
Започваме деня си с посещение до Амадия - древен асирийски град, датиращ от 25-ти в.пр.Хр. Ще разгледаме региона Барзан, където местен водач ще ни заведе до пещерата Шанидар. Тук са открити останки от времето на неандерталците, сред които и най-известния в света неандерталец - Нанди. Ще видим и паметника на Мулах Мустафа Барзани - бащата на модерен Кюрдистан. По живописния планински път Хамилтън ще се върнем в Ербил за нощувка.
 
Ден 5. Кой-Санджак - Язкабан - Сюлеймания
 
Днес ще посетим Кой-Санджак, или по-известен като Койа. Ще тестваме способностите си за пазарене на пазара Кайсари - един от най-старите в региона. Следващата ни спирка са разкопките при Язкабан - зороастрийска гробница, издълбана в скалите на височина от 7м. В Сулеймания ще разгледаме два музея: музеят Анна Сурака - бивш затвор, в който са изтезавани и екзекутирани кюрди по време на режима на Саддам Хюсеин и музеят Сулеймания, където ще видим много интересни експонати, някои от които датиращи от праисторически времена. На пазара в града ще можем да опитаме от сладките и десертите, с които е известен. Нощувка в Сулеймания.
 
Ден 6. Халабджа - Карадах - Ербил

Отправаме се към Халабджа, където ще посетим Паметникът на мъчениците, построен в памет на жертвите на химическата атака от 1988. В Карадах ще посетим скалния барелеф на акадския владетел Нарам Син. Връщаме се в Ербил за нощувка.
 
Ден 7. Заминаване

 


Цената включва:
6 нощувки в стандартни двузвездни и тризвездни хотели (стаи със собствен санитарен възел) и закуска
включения в програмата транспорт с автобус/миниван
транфер от летището
местен англоговорящ гид и представител на агенцията (при мин.8 човека)

Цената не включва:
виза за Кюрдистан
лични разходи
алкохолни напитки
билети за забележителностите и музеите

Допълнителни услуги:
доплащане при група от 4-5 души: 170 EUR.


Галерия


Иракски Кюрдистан (Оценка 4.69 / 5 базирана на 63 мнения.)
Цена
1725 BGN
Продължителност
7 дни
Допл. единична стая:
314 BGN
Статус
Отворено за записване
Цена
1725 BGN
Продължителност
7 дни
Допл. единична стая:
314 BGN
Статус
Отворено за записване

Currency fluctuations might cause correction of price at any time.

Големина на групата
6-12
Арабска приказка в Оман. Групов тур с български водач 2103 BGN, 8 дни

Арабска приказка в Оман. Групов тур с български водач

Оман е страна на контрасти – безкрайните пясъчни дюни преминават в свежи зелени оазиси,...
Най-доброто от Мексико. Групов тур с български водач 3783 BGN, 10 дни

Най-доброто от Мексико. Групов тур с български водач

Oткрийте Мексико с този десетдневен тур! Ще започнем пътуването си в космополитната столица...
Островът на Буда (Шри Ланка) 1098 BGN, 10 дни

Островът на Буда (Шри Ланка)

Кой би предположил, че на сравнително малкия остров Цейлон, който все стои в сянката на голямата...
Покажи всичко» Новини и обновления

11.11.2021 15:13

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 2)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


11.11.2021 14:20

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 1)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


22.03.2021 14:15

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01

На 21-12-2020 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01 по проект с наименование „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и...


07.08.2020 11:55

7 интересни факта за Афганистан

  7 интересни факта за Афганистан Повече от десетилетие Афганистан беше споменаван в новините предимно с Талибаните, тероризма, бурките и брадите. Но страната е много повече от това. Това е страна с древни традиции и култура. Представяме ви 7 любопитни факти за Афганистан, които ще променят мнението ви за страната. 1. Първите маслени картини са нарисувани в Афганистан Може да не ви се...