Full Safety Package and Deposit as Low as 10%

От Кападокия до Средиземно море (Турция)

От Кападокия до Средиземно море (Турция)

Уникално преживяване на колело сред красивите скални образувания на Кападокия

Този тур ще ви отведе на вълнуващо приключение през земите на Централното Анадолско плато и планината Таурус. Започваме от Кападокия, наричана "земята на приказните комини". Невероятният пейзаж е дело на природните стихии - вулкани, дъждове, вятър и лед, изваяли причудливите скални образувания в продължение на милиони години. Тук човечеството е създало хилядолетна цивилизация като е издълбало къщи, църкви, манастири и цели градове в скалните колони и вулканични туфи. Продължаваме с приятна "обиколка" на планината Таурус с върхове достигащи 3800 м, като въртим педалите сред красивите планински пейзажи на хребетите Аладаглар и Болкар и се наслаждаваме на спокойния селски живот. Турът свършва на Средиземноморския бряг, където ще се освежим и починем.
 
Забележителности:

Долината Илхара - внушителната клисура на долината е дълга 14 км, дълбока 100 м и двети й страни са опасани със скални църкви от 9-ти до 12-ти век, общо 100 на брой.
Подземният град Деринкую е дълбок приблизително 85 м и има 8 подземни етажа. В него има всички обичайните помещения характерни за подземно селище (конюшни, изби, обществени столове, църкви, винарни и т.н.).
Скалният манастир Гумузлер - манастирският комплекс е бил издълбан в скалите през 10-ти век, църквата има добре запазени стенописи
♦ Внушителните скалисти планини Таурус (Алдаглар) с върхове достигащи 3800 м


План на пътуване:

Ден 1. Кайсеръ - Гьореме
Пристигане в Кайсеръ и трансфер до хотел в Гьореме за нощувка.

Ден 2. Музей на открито Зелве - скален манастир Кешлик
Колоезденето започва в Гьореме с редуване на изкачване и спускане, като се наслаждаваме на прекрасните гледки към долината Кападокия. Ще минем край градовете Юргуп, Мустафапаша, Ташкинпаша и Сахинефенди. Следващата важна спирка – манастира Кешлик и музея на открито Зелве (всечени в скалите), които заслужават да се посетят. Крайната точка за деня е Деринкую, където нощуваме. Непременно разгледайте уникалният подземен град Деринкую. Дължина на маршрута: 75 км.

Ден 3. Подземен град Деринкую - долина Илхара - Гюзелюрт
Тръгваме от Деринкую и караме по равен път, докато стигнем Гьостерли. Надморската височина е между 1275 и 1390 м.н.в. В очарователното селце Белисирма, черният път минава край няколко приятни ресторанта до реката, където може да обядваме. Малкото селце, кацнало върху хълмовете в долината, е интересно с каменните си къщи с плоски покриви, покрити с трева. На излизане от долината, посещаваме 2 скални църкви със стенописи от 12-ти век. Нощуваме в Гюзелюрт. Дължина на маршрута: 69 км.

Ден 4. Нигде
Сутринта продължаваме с изкачване към вулкана Хасан с великолепни гледки по пътя. През целия преход пътят върви леко нагоре и надолу, като минава през обширна територия с овални хълмове. По нататък, пътят ни отвежда до красив язовир и точно преди да стигнете до село Тепекьой, достигаме най-високата точка от днешния маршрут – 2120 м.н.в. Накрая, влизаме в гр. Нигде, където нощуваме. Дължина на маршрута: 55 км.

Ден 5. Планината Аладаглар
Колоезденето започва от хотела в гр. Нигде. След малко достигаме до прекрасния манастир Гумузлер, който е изсечен в скалите. След разглеждане на манастира се връщаме и след още около 20 км стигаме до най-високата точка от прехода – 1960 м.н.в. По-нататък пред очите ни се разкрива великолепната гледка към планината Аладаглар, с най-висок връх Демирказък (3750 м). Нощувате в село Демирказък или Чучурбаг, разположени в подножието внушителните планини Аладаглар. Дължина на маршрута: 55 км.

Ден 6. Планината Аладаглар - Чифтехан спа
В началото на днешното колоездене ще можем да се насладим на изключителната гледка на планината от лявата ни страна и на реката, която минава от двете страни на пътя. През повечето време пътят леко се спуска, на височина между 1200 и 1400 м.н.в. Ще минем през селцата Дагдиби, Менемечкъ, Камислъ и Фъндъклъ, преди да достигнем Чифтехан, където пренощуваме. Дължина на маршрута: 65 км.

Ден 7.
Планината Боклар - Средиземно море - Кижкалеши/Адана
Започваме колоезденето от стар път, който минава през планините и води до Средиземноморския бряг. Край на се редуват прекрасни гледки към планински ридове и върхове, зелени иглолистни гори, малки планински селца и градчета. Приключваме колоезденето преди трад Тарсус. Следва кратък трансфер до Кижкалеши ("замъкът на Девата"), известен с крепостта Кориокос от 12-ти век, красивия плаж и замъкът построен на остров в морето. Дължина на маршрута: 65 км.
 
Ден 8. Заминаване
Трансфер до летище Адана за заминаване.

Цената включва: ►7 нощувки в семейни хотели, къщи за гости или пансиони ►7 закуски и 4 вечери на дни 2, 3, 5,6 ►лицензиран английскоговорещ планински водач/шофьор ►всички трансфери и транспорт ►транспорт на багажа ►наем на колела с 21 скорости.

Цената не включва: ►самолетни билети ►входни такси ►бакшиши ►алкохолни напитки ►цигари и други лични разходи

Цена на допълнителни услуги: ►доплащане за единична стая: 195 лева ►наем на каска: 20 лв на седмица ►наем на дисаги: 20 лева на седмица ►наем на вело чанта за кормило: 10 лева на седмица

Практическа информация:Велосипеди: планински велосипед или шосейно колело (за повече информация, вижте в подробното описание на тура) ♦ Пътни условия: Ползваме предимно двулентови асфалтови пътища със слаб трафик, понякога и без никакви коли. Има няколко части от маршрута с по-силен трафик (от Гьореме до Ургуп, на влизане и излизане от Нигде и т.н.). Пътищата са в сравнително добро състояние, но асфалтът е грапав. Бъдете внимателни при спускане в дъждовно време, пътищата стават много хлъзгави. Маршрутът в по-голямата си част е по изолирани асфалтови пътища, но винаги е добре да се оглеждате за турски шофьори - те не спазват правилата за движение ♦ Водач/шофьор: водачът с придружаващия микробус проверява няколко пъти на ден състоянието на групата, изчаква на кръстовища, придружава групата по време на хранене и дава информация за най-интересните забележителности по пътя.

Полет:
От София до Кайсери и обратно има ежедневно полети на Pegasus Airlines през Истанбул. Цената варира в зависимост от датите - 160 - 200 евро за двупосочен билет с всички такси.

Препоръчителен период на пътуване: април-май и септември-октомври

Необходима екипировка: Силно препоръчваме да носите каска по време на колоезденето. Може да си вземете от вкъщи или да наемете от нас. Желателно е да имате също: колоездачни ръкавици без пръсти, дишащи и водоустойчиви дрехи, колоездачни шорти, удобни обувки (пълен списък с необходима екипировка ще намерите в подробното описание на тура, в раздела "Обща информация").


Галерия


От Кападокия до Средиземно море (Турция) (Оценка 4.96 / 5 базирана на 326 мнения.)

Моля, свържете се с нас, ако желаете да ви помогнем да намерите подходящи полети на най-добрата цена. Когато търсим полети за вас, винаги се стараем да намерим най-изгодната цена в зависимост от датата на заминаване и времената на пристигане. Цените се различават според авиокомпанията и наличността на свободни места. Все пак, имайте предвид, че най-евтините самолетни билети често не позволяват промяна или анулация. Ако искате ние да ви резервираме самолетни билети, се начислява такса за обслужване.

Moderate/Difficult. Tour for experienced bikers.

Големина на групата
min. 6 persons
Reservation System Code
TRCYKCAP
Еквадор и островите Галапагос 5978 BGN, 12 дни

Еквадор и островите Галапагос

Чували ли сте някога термина „ мега разнообразна държава”? Тази идея се появява за...
Островът на Буда (Шри Ланка) 1098 BGN, 10 дни

Островът на Буда (Шри Ланка)

Кой би предположил, че на сравнително малкия остров Цейлон, който все стои в сянката на голямата...
Судан - скритото съкровище на Африка 2705 BGN, 10 дни

Судан - скритото съкровище на Африка

Открийте древна Нубия, Великия Нил и пустинните тайни на Судан на това незабравимо...
Покажи всичко» Новини и обновления

11.11.2021 15:13

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 2)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


11.11.2021 14:20

Централна Азия - всичко, което трябва да знаем преди пътуване в региона (Част 1)

Централна Азия продължава да бъде един от най-рядко посещаваните региони в света. Тук се намират т. нар ”Станове” - бившите съветски републики Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан. Ако се върнем по-назад във времето пък, това е регионът, през който е минавал Пътя на коприната, свързващ Азия и Европа, където са воювали гръцки и персийски армии и където...


22.03.2021 14:15

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01

На 21-12-2020 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01 по проект с наименование „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и...


07.08.2020 11:55

7 интересни факта за Афганистан

  7 интересни факта за Афганистан Повече от десетилетие Афганистан беше споменаван в новините предимно с Талибаните, тероризма, бурките и брадите. Но страната е много повече от това. Това е страна с древни традиции и култура. Представяме ви 7 любопитни факти за Афганистан, които ще променят мнението ви за страната. 1. Първите маслени картини са нарисувани в Афганистан Може да не ви се...