Coronavirus (COVID-19) travel update

От Кападокия до Средиземно море (Турция)

От Кападокия до Средиземно море (Турция)

Уникално преживяване на колело сред красивите скални образувания на Кападокия

Този тур ще ви отведе на вълнуващо приключение през земите на Централното Анадолско плато и планината Таурус. Започваме от Кападокия, наричана "земята на приказните комини". Невероятният пейзаж е дело на природните стихии - вулкани, дъждове, вятър и лед, изваяли причудливите скални образувания в продължение на милиони години. Тук човечеството е създало хилядолетна цивилизация като е издълбало къщи, църкви, манастири и цели градове в скалните колони и вулканични туфи. Продължаваме с приятна "обиколка" на планината Таурус с върхове достигащи 3800 м, като въртим педалите сред красивите планински пейзажи на хребетите Аладаглар и Болкар и се наслаждаваме на спокойния селски живот. Турът свършва на Средиземноморския бряг, където ще се освежим и починем.
 
Забележителности:

Долината Илхара - внушителната клисура на долината е дълга 14 км, дълбока 100 м и двети й страни са опасани със скални църкви от 9-ти до 12-ти век, общо 100 на брой.
Подземният град Деринкую е дълбок приблизително 85 м и има 8 подземни етажа. В него има всички обичайните помещения характерни за подземно селище (конюшни, изби, обществени столове, църкви, винарни и т.н.).
Скалният манастир Гумузлер - манастирският комплекс е бил издълбан в скалите през 10-ти век, църквата има добре запазени стенописи
♦ Внушителните скалисти планини Таурус (Алдаглар) с върхове достигащи 3800 м


План на пътуване:

Ден 1. Кайсеръ - Гьореме
Пристигане в Кайсеръ и трансфер до хотел в Гьореме за нощувка.

Ден 2. Музей на открито Зелве - скален манастир Кешлик
Колоезденето започва в Гьореме с редуване на изкачване и спускане, като се наслаждаваме на прекрасните гледки към долината Кападокия. Ще минем край градовете Юргуп, Мустафапаша, Ташкинпаша и Сахинефенди. Следващата важна спирка – манастира Кешлик и музея на открито Зелве (всечени в скалите), които заслужават да се посетят. Крайната точка за деня е Деринкую, където нощуваме. Непременно разгледайте уникалният подземен град Деринкую. Дължина на маршрута: 75 км.

Ден 3. Подземен град Деринкую - долина Илхара - Гюзелюрт
Тръгваме от Деринкую и караме по равен път, докато стигнем Гьостерли. Надморската височина е между 1275 и 1390 м.н.в. В очарователното селце Белисирма, черният път минава край няколко приятни ресторанта до реката, където може да обядваме. Малкото селце, кацнало върху хълмовете в долината, е интересно с каменните си къщи с плоски покриви, покрити с трева. На излизане от долината, посещаваме 2 скални църкви със стенописи от 12-ти век. Нощуваме в Гюзелюрт. Дължина на маршрута: 69 км.

Ден 4. Нигде
Сутринта продължаваме с изкачване към вулкана Хасан с великолепни гледки по пътя. През целия преход пътят върви леко нагоре и надолу, като минава през обширна територия с овални хълмове. По нататък, пътят ни отвежда до красив язовир и точно преди да стигнете до село Тепекьой, достигаме най-високата точка от днешния маршрут – 2120 м.н.в. Накрая, влизаме в гр. Нигде, където нощуваме. Дължина на маршрута: 55 км.

Ден 5. Планината Аладаглар
Колоезденето започва от хотела в гр. Нигде. След малко достигаме до прекрасния манастир Гумузлер, който е изсечен в скалите. След разглеждане на манастира се връщаме и след още около 20 км стигаме до най-високата точка от прехода – 1960 м.н.в. По-нататък пред очите ни се разкрива великолепната гледка към планината Аладаглар, с най-висок връх Демирказък (3750 м). Нощувате в село Демирказък или Чучурбаг, разположени в подножието внушителните планини Аладаглар. Дължина на маршрута: 55 км.

Ден 6. Планината Аладаглар - Чифтехан спа
В началото на днешното колоездене ще можем да се насладим на изключителната гледка на планината от лявата ни страна и на реката, която минава от двете страни на пътя. През повечето време пътят леко се спуска, на височина между 1200 и 1400 м.н.в. Ще минем през селцата Дагдиби, Менемечкъ, Камислъ и Фъндъклъ, преди да достигнем Чифтехан, където пренощуваме. Дължина на маршрута: 65 км.

Ден 7.
Планината Боклар - Средиземно море - Кижкалеши/Адана
Започваме колоезденето от стар път, който минава през планините и води до Средиземноморския бряг. Край на се редуват прекрасни гледки към планински ридове и върхове, зелени иглолистни гори, малки планински селца и градчета. Приключваме колоезденето преди трад Тарсус. Следва кратък трансфер до Кижкалеши ("замъкът на Девата"), известен с крепостта Кориокос от 12-ти век, красивия плаж и замъкът построен на остров в морето. Дължина на маршрута: 65 км.
 
Ден 8. Заминаване
Трансфер до летище Адана за заминаване.

Цената включва: ►7 нощувки в семейни хотели, къщи за гости или пансиони ►7 закуски и 4 вечери на дни 2, 3, 5,6 ►лицензиран английскоговорещ планински водач/шофьор ►всички трансфери и транспорт ►транспорт на багажа ►наем на колела с 21 скорости.

Цената не включва: ►самолетни билети ►входни такси ►бакшиши ►алкохолни напитки ►цигари и други лични разходи

Цена на допълнителни услуги: ►доплащане за единична стая: 195 лева ►наем на каска: 20 лв на седмица ►наем на дисаги: 20 лева на седмица ►наем на вело чанта за кормило: 10 лева на седмица

Практическа информация:Велосипеди: планински велосипед или шосейно колело (за повече информация, вижте в подробното описание на тура) ♦ Пътни условия: Ползваме предимно двулентови асфалтови пътища със слаб трафик, понякога и без никакви коли. Има няколко части от маршрута с по-силен трафик (от Гьореме до Ургуп, на влизане и излизане от Нигде и т.н.). Пътищата са в сравнително добро състояние, но асфалтът е грапав. Бъдете внимателни при спускане в дъждовно време, пътищата стават много хлъзгави. Маршрутът в по-голямата си част е по изолирани асфалтови пътища, но винаги е добре да се оглеждате за турски шофьори - те не спазват правилата за движение ♦ Водач/шофьор: водачът с придружаващия микробус проверява няколко пъти на ден състоянието на групата, изчаква на кръстовища, придружава групата по време на хранене и дава информация за най-интересните забележителности по пътя.

Полет:
От София до Кайсери и обратно има ежедневно полети на Pegasus Airlines през Истанбул. Цената варира в зависимост от датите - 160 - 200 евро за двупосочен билет с всички такси.

Препоръчителен период на пътуване: април-май и септември-октомври

Необходима екипировка: Силно препоръчваме да носите каска по време на колоезденето. Може да си вземете от вкъщи или да наемете от нас. Желателно е да имате също: колоездачни ръкавици без пръсти, дишащи и водоустойчиви дрехи, колоездачни шорти, удобни обувки (пълен списък с необходима екипировка ще намерите в подробното описание на тура, в раздела "Обща информация").


Галерия


От Кападокия до Средиземно море (Турция) (Оценка 4.96 / 5 базирана на 280 мнения.)

Моля, свържете се с нас, ако желаете да ви помогнем да намерите подходящи полети на най-добрата цена. Когато търсим полети за вас, винаги се стараем да намерим най-изгодната цена в зависимост от датата на заминаване и времената на пристигане. Цените се различават според авиокомпанията и наличността на свободни места. Все пак, имайте предвид, че най-евтините самолетни билети често не позволяват промяна или анулация. Ако искате ние да ви резервираме самолетни билети, се начислява такса за обслужване.

Moderate/Difficult. Tour for experienced bikers.

Големина на групата
min. 6 persons
Reservation System Code
TRCYKCAP
Сафари в Южна Африка - от Кейптаун до водопада Виктория (къмпинг) 3685 BGN, 20 дни

Сафари в Южна Африка - от Кейптаун до водопада Виктория (къмпинг)

Насладете се на природните контрасти на Южна Африка с това незабравимо сафари Представете си...
Мадагаскар - осмият континент 3381 BGN

Мадагаскар - осмият континент

Ако понякога сте се чудили как ли би изглеждала природата на Земята, ако беше тръгнала по друг път...
Другите Малдиви - Гаафару 578 BGN, 6 дни

Другите Малдиви - Гаафару

Ако свързвате Малдивите с частни острови и затворени ол инклузив петзвездни курорти на цени, от...
Покажи всичко» Новини и обновления
Тайван има уникална история и култура

08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и най-вече Великобритания. Освен, че е много красива страна, Тайван е и уникално място, с интересна история и култура. Работническата класа е една пета от населението на Тайван Тайван е микс от бързо...


Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка. Килиманджаро е най-високият самостоятелно стоящ връх и не е част от планинска верига.   Килиманджаро се намира само на 205 мили от Екватора, но има сняг Килиманджаро се намира само на 205 мили от...


В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

19.08.2018 14:28

В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

Знаете ли, че: В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи Земята, която в момента се нарича Гвинея, в миналото е принадлежала на няколко Африкански империи. Това продължило до 1890-та, когато французите колонизирали територията. Местните на няколко пъти се опитали да свалят френското управление, но това не довело до успех и в началото на 19 век страната получила името Френска...


Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана

13.08.2018 17:14

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана Водопадът Кайетур е постовен на второ място в класацията на най-впечатляващите водопади в света. Той е един от най-мощните и най-високи водопади – двойно по-висок от Ниагара и с близо два пъти повече излята вода в секунда. Гвиана е единствената англо-говорящата нация в Южна Америка Въпреки, че граничи с испано-говорящи...