Велопреход в Централната част на Стара Планина

Велопреход в Централната част на Стара Планина

По време на този велопреход ще преминем северните части на Централна Стара планина. Турът започва от малкото селце Голям извор, минава през Национален парк Централен Балкан и завършва във Велико Търново. Посещаваме известни манастири.

Забележителности: 
 
Гложенския манастир „Св.Георги” е построен през 13в. от украинския княз Глож и в него се съхранява икона на възраст 1000 години.
Село Рибарица е красив планински курорт с множество малки къщи и вили и семейни хотели. Според последни проучвания в района на селото е измерена най – високата концентрация на кислород във въздуха в България.
Троянски манастир „Успение Богородично”, третият по големина в България, построен през Възрожденският период.
Етнографският музей на открито Етъра - изложба на традиционните занаяти
Трявна е съхранила стария си градски площад, обявен за паметник на архитектурата и едиствения в България, останал непокътнат.
Боженци е архитектурно - исторически резерват.
Велико Търново - най - старата столица на България.

Ден 1: с. Голям извор - Рибарица
Трансфер от София до с. Голям Извор, където започва велопътешествието. Има вариант за преминаване през Гложенския манастир или направо към Тетевен. Там ще разгледаме историческия музей и църквата. Има и вариант да караме колела по екопътеката - до 2 красиви водопада в местността. След това продължаваме до Рибарица, където ще останем за нощувка.
Разстояние за деня: 49 км
 
Ден 2: Рибарица - Троянски манастир - Априлци
Изкачваме от Рибарица до най – високата точка за деня – 1185 м.н.в проход Богои. От този проход пътят слиза до град Троян, като преминава през Шипково. Там имаме възможност да посетим минерален басейн. След обяд отиваме до Троян, Орешака и Троянския манастир. Нощувка в Априлци.
Разстояние за деня: 78 км
 
Ден 3: Априлци – Габрово – Етъра

Днес ще караме колела в района между Априлци и Габрово. Преминаваме малки селца и долини на реки. След като изкачим  Габрово ще достигнем архитектурно – етнографския музей Етъра. От там може да отидем и до Соколския манастир още 6 км.

Разстояние за деня: 50 км
 
Ден 4: Габрово – Трявна – Боженци
След закуска тръгваме от Габрово.  Имаме изкачване и след това слизане до град Трявна. Там може да обядваме и да се насладим на този прекрасен възрожденски град. Последната ни спирка за днес е архитектурния резерват Боженци.
Разстояние за деня: 52 км
 
Ден 5: Боженци – Дряновки манастир – Елена
Сутрешен трансфер ще ни закара до Дряновския манастир, където може да посетим местна пещера. От там караме колела до село Ялово към град Елена, като преминем през малки селца и язовир Йовковци.
Разстояние: 48 км

Ден 6: Елена – Арбанаси – Велико Търново
От град Елена ще продължим до последната точка –архитектурния резерват Арбанаси. По пътя ще се любуваме на поляни, пасища, обработваеми земи и накрая ще се открие гледката над Велико Търново – столицата на Второто българско царство. Трансфер до София.
Разстояние: 43 км
 
Цената включва: ►нощувки в семейни хотели/къщи за гости ► 5 нощувки на полупанион в стая за двама►водач с бус придружаващ гупата през цялото време на тура ► транспорт  при нужда по време на тура ► техническа поддръжка на колелата по време на тура
 
Цената не включва: ► наем на колела и каски ► застраховка ► вечеря  ► обеди 
 
Други разходи: ► добавка самостоятелна стая: ► наем на колело за седмицата ► обяд ► наем на каска – 10 лв. за целия период
 

 


Галерия


Велопреход в Централната част на Стара Планина (Оценка 4.66 / 5 базирана на 260 мнения.)
Сомалиленд и Джибути - пътуване обратно във времето 3626 BGN, 12 дни

Сомалиленд и Джибути - пътуване обратно във времето

Елате с нас на пътешествие до най-вълнуващите места в Африканския Рог: Сомалиленд – държава,...
Рота Висентина – от Сао Луис до Одесейши през Порто Ково (Португалия) 1009 BGN, 8 дни

Рота Висентина – от Сао Луис до Одесейши през Порто Ково (Португалия)

Рота Висентина представлява цяла мрежа от пешеходни пътеки в Югоизточна Португалия. Той включва...
Островът на Буда (Шри Ланка) 1107 BGN

Островът на Буда (Шри Ланка)

Кой би предположил, че на сравнително малкия остров Цейлон, който все стои в сянката на голямата...
Покажи всичко» Новини и обновления

08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и...


24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка....


19.08.2018 14:28

В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

Знаете ли, че: В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи Земята, която в момента се нарича Гвинея, в миналото е принадлежала на няколко Африкански империи. Това продължило до...


13.08.2018 17:14

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана Водопадът Кайетур е постовен на второ място в класацията на най-впечатляващите водопади в света. Той е един от най-мощните и най-високи...