Наблюдение на Северното сияние в Национален парк Абиско (Швеция)

Наблюдение на Северното сияние в Национален парк Абиско (Швеция)

Отново се отправяме към Северна Швеция, където ще наблюдаваме и фотографираме изумителното Северно сияние. Но вечерните игри на светлината съвсем не са единственото, с което полярните ширини ще ни запленят. През деня ще правим пешеходни преходи в парка и ще се насладим на някои от най-красивите гледки около речния каньон в Абиско. При достатъчно сняг, има възможност за разходки с шейни с кучета, екскурзия до леден хотел и ски. Разбира се, ще разгледаме и очарователната столица на Швеция Стокхолм.

Защо национален парк Абиско?

Lonely Planet e вписал Абиско като едно от 10те най-добри места за наблюдение на Северното Сияние (Аурора Бореалис). В Абиско са направени някои от най-пленителните снимки на Аурора. Тук се намира т.нар. Синя дупка – „дупка” в небето, която е без облаци и е посочена от НАСА като най-ясното място за наблюдение на Северното сияние. В Абиско небето е чисто и няма градове наблизо, които да причиняват светлинно замърсяване. Абиско е толкова на север, че сиянието може да се види през целия период от септември до средата на април. То озарява небето почти на цялата територия на парка, разположен на 100 км северно от Кируна по пътя към Нарвик. Това пътуване ще ви остави безмълвни пред полярната красота!

Забележителности:

♦ Магичното Северно сияние
♦ Пешеходни преходи в Национален парк Абиско
♦ Столицата на Швеция Стокхолм

 

План на пътуване:   

Ден 1: София - Стокхолм

Полет София – Стокхолм, летище Скавста с Раян Ер 17:35-19:25. Транспорт с автобус до центъра. Настаняване в хотел в центъра на Стокхолм. Нощувка.

Ден 2: Стокхолм
Разглеждане на Стокхолм. Денят е на ваше разположение за да опознаете шведската столица със собствено темпо. Тя е безспорно една от най-красивите столици в света, живописно разположена на 14 острова свързани с плавателни канали. Препоръчваме посещение на разкошния парк Дюргарден (Djurgården), който заема един от островите на Стокхолм. Тук може да посетите някои от най-популярните атракции в града. Една от тях е световноизвестният военен кораб - музей Васа, който е посветен на шведското мореплаване. В него е изложен корабът Васа, потънал през 1628 при първия си опит за отплаване. В най-стария музей на открито в света Скансен може да се запознаете с шведския бит и култура от различните краища на страната. А за историята на Швеция през вековете ще научите в Северния музей (Nordiska museet). Нощувка.

Ден 3: Стокхолм
Разглеждане на Стокхолм. Днес посетете старата част на града, която е особено живописна, а разходката из градските плавателни канали и паркове е наистина прекрасен начин да прекарате деня. Нощувка.

Ден 4: Стокхолм - Кируна - Абиско
Полет Стокхолм – Кируна с Norwegian Air 10:50 – 12:25. Пристигане в Кируна. Самостоятелен транспорт с такси от летището в Кируна до Национален парк Абиско. Настаняване в хотела и свободно време за разходки в парка. Вечерта в 20:30 ч се отправяме с местен водач на пешеходен преход за наблюдение на Северното сияние. Нощувка.

Ден 5-7: Национален парк Абиско
Тези три дни ще имаме възможност да опознаем Абиско и на наблюдаваме Северното сияние всяка вечер. През деня ще правим разходки и посещаваме обекти в парка, както и ще се възползваме от възможността за посещение на фьорда Нарвик в Норвегия.

Ден 8: Абиско - Кируна - Стокхолм - София
Полет Кируна – Стокхолм Арланда 09:00 – 10:40. Транспорт с автобус от летището до центъра на Стокхолм. Може да оставите багажа си на гардероб на гарата в Стокхолм и да използвате пълноценно последните си часове в града. Разходете се в стария аристократичен квартал на Стокхолм Östermalm и се насладете на разкошните сгради в типичен скандинавски стил. В модерния квартал Södermalm пък ще намерите множество приятни кафенета и интересни ресторанти. Транспорт с автобус от центъра на Стокхолм до летище Скавста. Полет Стокхолм Скавста – София 19:50 – 23:40.

Цената включва:
►3 нощувки в Стокхолм в двойна стая в хотел 2* със закуска ►4 нощувки в хижа в Абиско в стаи с две легла без закуска ►вечерни пешеходни преходи за наблюдение на сиянието ►посещение на музея на Национален парк Абиско ►пешеходни преходи през деня ►английско-говорещ водач в Абиско ►билети за шатъл-бус между летищата в Стокхолм и центъра

Цената не включва: ►самолетни билети ►транспорт от летището в Кируна до Абиско и обратно  (около 300 крони на посока - 60 лв) ►мед. застраховка (12 лв) ►храна ►спално бельо и кърпи в хижата (110 крони) ► доплащане за единична стая в Стокхолм (3 нощувки): 210 лв ►доплащане за единична стая в Абиско (4 нощувки): 385 лв

Практическа информация:
Настаняването е в стаи с две легла, като те са на етажи. Санитарните възли са общи, вътре в хижата. В стаите има одеала и възглавници, но няма чаршафи и кърпи. Може да си носите собствени или да наемете за 110 крони (22 лв/комплект). В хижата има напълно оборудвана кухня. Близо до хижата има магазин за хранителни стоки, където може да се купят всички необходими продукти и да се готви в кухнята на хижата. Също наблизо има и ресторант. Групата в Абиско ще бъде международна с английско-говорещ водач. В Стокхолм разглеждането на града е самостоятелно.

По желание (предварителна заявка, заплащане на място):

Екскурзия до Нарвик фьорд в Норвегия (85 км от Абиско)
Нарвик е най-дългият фьорд в норвежкия район Нордланд със спираща дъха красота. Ще спрем на най-живописните места за невероятни снимки. По пътя посещаваме няколко исторически места. Ще отидем и до брега на океана. В градчето Нарвик ще посетим и рибния пазар, откъдето може да си купите прясно уловена риба за вечеря. Ще се отбием за питие и в Sky Bar за фантастични гледки. След обяд ще имаме свободно време преди да отпътуваме обратно за Абиско. Цена: 850 крони на човек (165 лв)
 

Галерия