Coronavirus (COVID-19) travel update

Фестивалът Аквасиде в Гана

Фестивалът Аквасиде в Гана

Аквасиде е най-важният празник за Ашанти обществото в Гана

Аквасиде е най-важният фестивал за общността Ашанти в Гана и се празнува както от краля и управниците, така и от народа. Фестивалът се празнува само в неделя, веднъж на всеки 6 седмици. Традициите и изчисленията за отбелязването му са свързани с годишния Акански календар. Календарът е разделен на девет части. Всяка част трае приблизително 6 седмици (между 40-42 дни на период). Честването на всеки период се нарича Адае Фестивал. Всеки Адае има два празнични дни: Аквасиде, което ще рече финалната неделя на периода и Авукуде, който се отбелязва в сряда. Чествания има в петъка, от който се отброяват десет дни до Аквасиде. Този ден е известен като Ритуалният Петък.

Аквасиде отдава почит на войната за независимост на Ашанти

Фестивалът Аквасиде отдава почит на предците на Ашанти общността и на древната история на кралство Ашанти. Първото честване на празника датира от времето, когато била изградена държавността на кралството – след като то победило основните си врагове – Денкириас, в битката при Фейазе. Именно тази победа е известна като Аштанска война за независимост. По време на фестивала цялото културно наследство на Аштаните се изважда на показ, за да очарова местни и чуждестранни посетители.

 

Аквасиде се провежда в кралския дворец

Аквасиде фестивалът е уникален с това, че се провежда в кралския дворец. Там се събират стотици хора, облечени с пъстри национални носии. Церемонията започва в тронната зала, но там достъп имат само тези, които кралят е поканил.

 

Фестивалът Аквасиде чества и вълшебното слизане от Рая на Златния Стол

Според древните културни архиви на Ашанти обществото, фестивалът Аквасиде отдава почит на Вълшебното слизане от Рая на Златния стол на Ашантските управници. Ритуални курбани отбелязват този момент. Изнасят се троновете на бившите крале и се обливат с кръвта на закланите животни, за да бъдат пречистени.

 

Благотворителността е важен елемент от Аквасиде

По време на последния за годината фестивал Аквасиде основен акцент става благотворителността. Приготвя се храна, която се раздава на нуждаещите. Храната включва специална африканска каша, гарнирана с твърдо сварени яйца.

 

Хората имат право да се ръкуват лично с краля по време на фестивала

По време на Аквасиде Кралят се среща с подчинените си и с народа си в двора на двореца. Там се изнася и Златния стол. Хората танцуват и пеят и имат възможността да се ръкуват лично с Краля.

Кралят е покрит със злато по време на фестивала

По време на фестивала Кралят на Ашанти общността става централна фигура в пъстра церемония, по време на която седи под огромен, ярък чадър. Основен елемент в премяната му са златните бижута, с които е щедро накичен.

Кралят отдава почит пред скелетите на предците си и пред духовете им

Тъй като основното във фестивала Аквасиде е почитане паметта и величието на предците на Кралство Ашанти, на този ден Кралят посещава мавзолея Бантама. Там той отдава почит пред скелетите на бившите крале, както и на духовете на предците си - Абосом и Нсаманфо.

На Аквасиде се припомнят подвизите и величието на бившите крале на Аштани

По време на фестивала Аквасиде пред Краля се строяват видните му придворни – всеки под собствен пъстър чадър, препасал сабя или ритуален нож. Там са подредени гардовете и местните благородници, накичени с пера. Точно до краля сядат представителите на съда. Кралският говорител също стои наблизо и държи златен скиптър – като символ на властта на кралството. Майката Кралица е най-важната женска фигура по време на церемонията и е обградена от собствената си дамска свита. Глашатай припомня подвизите и величието на бившите Ашантските крале, докато музитанти бият тъпани и свирят на слонови рогове, а пременени в ярки дрехи жени танцуват традиционни танци.

 

 

 

 

Гана, Того и Бенин - родината на вуду магията

Най-доброто от Мексико. Групов тур с български водач 3308 BGN, 10 дни

Най-доброто от Мексико. Групов тур с български водач

Oткрийте Мексико с този десетдневен тур! Ще започнем пътуването си в космополитната столица...
Рота Висентина – от Сао Луис до Одесейши през Порто Ково (Португалия) 1029 BGN, 8 дни

Рота Висентина – от Сао Луис до Одесейши през Порто Ково (Португалия)

Рота Висентина представлява цяла мрежа от пешеходни пътеки в Югоизточна Португалия. Той включва...
Корсика – От Сърцето на Острова до Крайбрежието 1490 BGN, 7 дни

Корсика – От Сърцето на Острова до Крайбрежието

Прекрасен преход съчетаващ планински и крайбрежни пейзажи. Ще насладите на скалисти планини,...
Покажи всичко» Новини и обновления

22.03.2021 14:15

Стартиране изпълнението на договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01

На 21-12-2020 г. ПЕНГУИН ТРАВЪЛ ЕООД подписа договор № BG16RFOP002-2.092-0615-C01 по проект с наименование „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и...


07.08.2020 11:55

7 интересни факта за Афганистан

  7 интересни факта за Афганистан Повече от десетилетие Афганистан беше споменаван в новините предимно с Талибаните, тероризма, бурките и брадите. Но страната е много повече от това. Това е страна с древни традиции и култура. Представяме ви 7 любопитни факти за Афганистан, които ще променят мнението ви за страната. 1. Първите маслени картини са нарисувани в Афганистан Може да не ви се...


08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и най-вече Великобритания. Освен, че е много красива страна, Тайван е и уникално място, с интересна история и култура. Работническата класа е една пета от населението на Тайван Тайван е микс от бързо...


24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка. Килиманджаро е най-високият самостоятелно стоящ връх и не е част от планинска верига.   Килиманджаро се намира само на 205 мили от Екватора, но има сняг Килиманджаро се намира само на 205 мили от...