Коридора на вахите, където температурата не се покачва над нулата повече от 300 дни в годината.

Коридора на вахите, където температурата не се покачва над нулата повече от 300 дни в годината.

Вахите са общност около 12 000 номади. Те живеят на малка територия, подобна на  коридор,  дълъг 350 км. и максимална широчина 60 км, разположен на над 3000 м.н.в. между Китай, Таджикистан и Пакистан.

Местните жители обитават махали, нямат нито мобилни телефони, нито интернет. Някои от тях имат радиоапарати, с които слушат афганистански новини или иранска музика.

Така вахите не знаят почти нищо за американската инвазия през 2001, войните, които се водят по техните земи, не са чували за талибаните и за „ Ислямска държава”.

Често вахите ги наричат памирци, тъй като коридора Вахан, се намира между 3 те високопланински масива на Хималаите Хиндукуш, Каракорам и Памир. В най – северната част живеят около 1100 киргизи. Вахите са мюсюлмани исмаилити, предани на Ага Хан. Бурката, този символ на подтисничеството над жените в голяма част от ислямиските държави, им е непозната. 

Техният бит е свързан с животновъдство. Те заменят добитък за жито, ориз или дрехи, продавани от търговци, които преминават този трудно достъпен район.

Печките си подклаждат с тор от як.

Има по- висока смъртност сред населението. Например при раждане или грип. Вахът Назара казва, че цялото население е зависимо от опиума – единственият лек. Извлечената от мак дрога я смесват с парацетамол, за да засилят ефекта ѝ. 

Зад завесата на традиционния ислям: Открийте Саудитска Арабия! 5860 BGN, 8 дни

Зад завесата на традиционния ислям: Открийте Саудитска Арабия!

Саудитска Арабия е една от най-енигматичните и затворени страни и е равносилно на чудо, ако успеете...
Сафари в Южна Африка - от Кейптаун до водопада Виктория (къмпинг) 3695 BGN, 20 дни

Сафари в Южна Африка - от Кейптаун до водопада Виктория (къмпинг)

Насладете се на природните контрасти на Южна Африка с това незабравимо сафари Представете си...
Обиколка на Етиопия - древност отвъд всички представи 2979 BGN, 13 дни

Обиколка на Етиопия - древност отвъд всички представи

Посетете една от най-древните държави в света. Притежаваща един от най-разнообразните релеф и...
Покажи всичко» Новини и обновления

08.10.2018 12:49

Тайван има уникална история и култура

Тайван е островна държава, развила се под влиянието на Япония, Корея и Китай. В същото време, чрез демократичния си и съвременен начин на живот, Тайван се доближава много до западните страни и...


24.09.2018 14:52

Килиманджаро е най-лесният за катерене връх сред „Седемте върха”

Килиманджаро е най-високият връх в Африка и най-лесният за катерене сред седемте най-високи върхове на планетата. Изкачването му не изисква специални умения, нито дори специална екипировка....


19.08.2018 14:28

В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи

Знаете ли, че: В миналото Гвинея е била част от няколко Африкански империи Земята, която в момента се нарича Гвинея, в миналото е принадлежала на няколко Африкански империи. Това продължило до...


13.08.2018 17:14

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана

Един от най-впечатляващите водопади в света се намира в Гвиана Водопадът Кайетур е постовен на второ място в класацията на най-впечатляващите водопади в света. Той е един от най-мощните и най-високи...