10 факта за Северна Корея

10 факта за Северна Корея

1. Северна Корея има собствен календар, според който началото на летоброенето е рождената дата на считания за баща на северно корейския народ Ким Ер Сен.

2. В страната почти няма работещи светофари. Въпреки че светофари има, те рядко работят и са заместени от регулировчик.

3. В столицата Пхенян се намира най-големият стадион в света - "1-ви май Рунгардо", разполагащ с 150 000 места.

4. Акордеонът е най-разпространеният музикален инструмент в страната. През 90те години на миналия век всички учители били задължени да могат да свирят на акордеон, като и днес много от жителите свирят активно на инструмента.

5. Северна Корея има конституция, според която държавата е базирана на принципите на свобода на словото, демократични избори и религиозна свобода. Факт който е далеч от истината.

6. Страната има своя собствена версия на Годзила, позната като Пулгасари. След като изгледал филма Годзила, Ким Чен Ир пожелал да създаде своя собствена пропагандна версия, режисирана от самия Син Сан Ок, който бил специално отвлечен за случая.

7. В Пхенян има три големи увеселителни парка с предимно застаряващи атракции и влакчета.

8. Според местни източници нивото на грамотност в Северна Корея е около 99%, съревновавайки се с това на САЩ.

9. Страната има собствени баскетболни правила, според които, например, изстрел зад три точковата лента дава четири точки, ако влезе в коша без да го докосва, както и се отнемат точки при три последователни пропуснати изстрела.

10. В Северна Корея има три телевизионни канала, два от които са активни само през уикендите и един, който излъчва само вечерно време. Поради тази причина сапунените сериали са едни от най-търсените нелегално внесени стоки.

Мианмар и Лаос – тайнственото лице на Златния триъгълник 3900 BGN, 15 дни

Мианмар и Лаос – тайнственото лице на Златния триъгълник

Уникално преживяване в Златния триъгълник - Мианмар, Лаос и Тайланд. Ако обичате да пътувате,...
Открийте непознатата Ангола 3371 BGN, 9 дни

Открийте непознатата Ангола

Ангола е южноафриканска държава, на чиято територия се среща голямо климатично разнообразие –...
Афганистан: Кабул, Херат, Бамиян, Банд-е Амир, Мазар-и-Шариф и Още 3704 BGN, 9 дни

Афганистан: Кабул, Херат, Бамиян, Банд-е Амир, Мазар-и-Шариф и Още

Присъединете се към пътешествие през сърцето на Афганистан, където ви очаква богата история,...
Покажи всичко»

Новини и обновления

15.03.2024 18:33

Самостоятелни преходи и трекинг ("self-guided”) - всичко, което трябва да знаете за този тип пътешествия

Самостоятелните преходи (self-guided walks) набират все повече популярност сред хората, които предпочитат активна почивка и търсят автентични и персонализирани преживявания сред природата. Този тип пътувания са изключително популярни сред пътешествениците от Западна Европа и Скандинавието. Това са едни от най-търсените пътувания от нашите клиенти от Дания и Западна Европа. Като туроператор, който...


12.06.2023 19:31

Открийте мистичната красота на Лалибела: Скритото съкровище на Етиопия

Лалибела, наситен с богата история и заобиколен от прекрасна природа град, който е връх на културното и архитектурното наследство на Етиопия. Разположен в северната част на страната, този малък град е дом на един от най-изумителните обекти на ЮНЕСКО за световно наследство - скалните църкви на Лалибела. Като място, което съчетава духовност, древни умения и зашеметяващи пейзажи, Лалибела предлага...


10.06.2023 12:26

Приключение в Делтата на Салум, Сенегал: Невероятна природа и култура

Сенегал, разположен на западния бряг на Африка, е дом на много удивителни места за посещение. Едно от тях е Делтата на Салум - изумителна природна зона, разположена в южната част на страната. Това е място, където природата и културата се сливат в едно, предлагайки на посетителите незабравимо пътешествие. В тази статия ще разгледаме някои от най-забележителните атракции и преживявания, които...


05.06.2023 17:32

Сучитото: Открийте Културното Съкровище на Ел Салвадор

Ел Салвадор - страната на вулканите, плажовете и дивата природа, крие в себе си истински скъпоценен камък - Сучитото. Това е малък исторически град, разположен на остров в езерото Лагуна де Илопанго, който излъчва уникална атмосфера и културно наследство. Със своите усещания за миналото и прелестната архитектура, Сучитото е истинско откритие за всеки пътешественик. Този страхотен град се намира...